Nieuws

FINALEDAG IN KEULEN: KAN AALBORG HANSEN DE GEDROOMDE TITEL BEZORGEN?

Door Frits Feuler – Twee duels in de halve finales zijn achter de rug. Magdeburg en Aalborg hielden de bijna 20.000 fans tot de laatste minuut in spanning, beide teams gaven elkaar weinig toe. Tweemaal verscheen er een marge van twee in Deens voordeel in de slotfase op het bord, voldoende voor de 26-28 zege én plaatsing voor de finale. Barcelona had het na een kwartier wel gezien met het onthutsend zwak spelend THW Kiel.

De Duitse recordkampioen is dit seizoen geen schim meer van de eens zo grote handbalgrootmacht, te lang vertrouwde men op de kunsten van – met alle respect – een te groot aantal oud-gedienden : Dunvjak (36), Ekberg (35), Reinkind (31) en, in mindere mate de zwak spelende Oostenrijks international Bilyk (27). Ook onder de lat doet het vertrek van Niklas Landin bijzonder veel pijn, het huidige duo Samir Bellahence en Tomás Mrkva pareerde samen slechts vvier ( !) schoten van de Spaanse aanvallers. Bij Barcelona zal de beoogde nieuwe doelman (2025/2026), Gonzalo Perez de Varga, met stijgende verbazing naar zijn nieuwe, zwalkende ploeg hebben gekeken.

De Denen doen vanmiddag een tweede poging om de Europese clubtrofee te winnen. In 2021 verloor men de finale tegen datzelfde Barcelona met 23-36. Centrsle vraag : lukt het de Deense ‘outsider’ om binnen 24 uur opnieuw te stunten na de winst op Magdeburg ? Winst op favoriet Barcelona zou betekenen dat Mikkel Hansen zijn gepast afscheid krijgt van het Europese clubtoneel. Ook bij de 36-jarige Deen ‘met de lange haren en onafscheidelijke haarband’ beginnen de jaren te tellen al weet hij, eenmaal binnen de lijnen, zijn surplus aan inzicht en ervaring nog prima in dienst te stellen van de ploeg.

Veel zal in de finale weer afhangen van linkspoot Mads Hoxer: in de halve finale scoorde de Deen acht keer, terwijl aan de andere kant Melvyn Richardsson tot vijf streepjes kwam tegen Kiel. Beide ploegen kwamen elkaar tot nu toe elf keer tegen in Europees verband, de eerste keer in 2014. Pikant: Barceloina won alle duels. Eenmaal speelde men in de FINAL4 tegen elkaar: in 2021 toen Barcelona de negende titel pakte met een 36-23 zege. Interessant verder in de finale: lukt het Dika Mem om de topschutterstitel van het huidige CL-seizoen alsnog over te nemen van de Pool Kamil Syprzak (PSG)? De Fransman zou dan 14 keer moeten scoren……

Barcelona is recordwinnaar in de Champions League: tien keer mocht de club de trofee mee naar huis nemen. Aalborg speelde slechts één keer de finale. Of dat vanavond (18:00 uur, ZIGGO SPORT VOETBAL) mee wordt gewogen? Voor Mikkel Hansen zou die eerste winst voor Aalborg ook meteen zijn laatste keer zijn…..

DUITS DUEL OM BRONS

Voordat de uitverkochte Lanxess Arena zich aan de Deens-Catalaanse clash gaat vergapen, volgt eerst nog het Duits onderonsje om het brons tussen uittredend CL-kampioen Magdeburg en THW Kiel. Bij Magdeburg heerst teleurstelling, bij Kiel zijn de reacties van de trouwe fans op social media niet van de lucht.

"De positie van de trainer staat niet ter discussie," aldus technisch directeur Viktor Szilagyi op de aansluitende persconferentie. "Wij moeten uit dit seizoen onze leermomenten halen en bouwen naar de tioekomst," vulde een zichtbaar teleurgstelde coach Jicha (42) aan. De voormalig Tsjechische tophandballer heeft nog een ocntract tot de zomer van 2026.

Bijkomend probleem de komende jaren in Kiel: voetbalploeg Holstein Kiel promoveerde onlangs naar de Bundesliga en velen zien hierin een bedreiging voor de handbalploeg die er serieus rekening mee zal moeten houden dat de ‘financiële bomen’ in die regio gedeeld moeten worden als de successen uitblijven.

Volgend seizoen voor het eerst sinds vele jaren geen Champions League voor Kiel, maar een plekje in de European League waar de ploeg nog nooit actief was. In de Bundesliga won Magdeburg  - in november pakte de ploeg voor de derde keer de Super Globe - tweemaal van de komende tegenstander. Bij Magdeburg worstelde de blessuregevoelige Gisli Kristjansson ook met zijn vorm, ploeggenoot Omar Ingi Magnusson doelpuntte tien keer, Kiel-speler Duvnjak probeerde vanalles, trof vier keer maar kon de ploeg binnen de lijnen ook geen richting meer geven tegen een ontketend Barcelona.  

Voor Kiel wordt het de vierde keer dat de ploeg om het brons speelt, verloor driemaal en won er eentje in 2022 tegen Veszprem (37-35). Magdeburg daarentegen speelde nooit om het brons, omdat de ploeg pas de tweede keer bij de FINAL4 present is. In 2023 was er een plekje op het hoogste treetje. De beide coaches, Filip Jicha (Kiel) en Bennet Wiegert (Magdeburg) wonnen de Champions League zowel als speler en als coach.

cover Aalborg-coach Stefan Madsen, vanavond voor het laatst op de bank: afscheid met een titel?

foto EHF kolektiff

 

Deel dit bericht