Nieuws

FINANCIËLE PROBLEMEN KRISTIANSAND: ANNA VYAKHIREVA VERTREKT NOODGEDWONGEN

De Russische sterspeler Anna Vjakhireva verlaat Vipers Kristiansand, waar ook Loïs Abbingh, Larissa Nüsser en Merel Freriks onder contract staan, voor het Franse Brest Bretagne. Met die plotse transfer is een bedrag van in een transfer ter waarde van 1,9 miljoen Noorse kronen (bijna 150.000 euro) gemoeid. Dat meldt de regionale krant Fædrelandsvennen.
 
Vyakhireva is teleurgesteld. De Noorse clubleiding ziet aanzienlijk kansen voor haar bij Brest. "Wij zijn blij dat Anna de overgang heeft helpen voltooien, ze wilde graag blijven, maar iedere speelster onder contract moet bereid zijn te vertrekken als in dit geval de financiën tekort schieten", zegt Vipers-voorzitter Peter Gitmark tegen Fædrelandsvennen.
 
De krant schrijft verder dat Vipers heeft besloten de 29-jarige Russische speelster noodgedwongen te verkopen vanwege de moeilijke financiële situatie bij de club. Het team, dat in de winter al worstelde met financiële problemen, slaagde er in februari in om faillissement te voorkomen.
 
Door de transfer van de Russische linkspoot, afgelopen seizoen topschutter in de CL en twee seizoenen uitkomend voor de Noorse kampioen, bespaart in totaal bijna 350.000 euro op het clubbudget.
Gelijktijdig kondigde Brest Bretagne vanmiddag vol trots aan dat de komst van de Russin voor twee jaar in kannen en kruiken is. "Anna is een buitengewone speelster die ons veel brengt door zijn ervaring, snelheid en veelzijdigheid, wat ons nieuwe tactische kansen zal geven", meldt het persbericht.
 
Een zestal speelsters verlaat de club eveneens, waaronder Stokkendal, Servien-Ugolin, Dahlum en Schulze. Naast Nüsser en Freriks trok de club drie versterkingen aan: Silje Solberg (Györ), Nina Koppang (Sävehof) en Mia Emmenegger (Spono).
 
Pikant: in de groepsfase van de CL 2024/2025 komen Brest en Vipers elkaar tweemaal tegen.
 
Dertien speelsters vertrekken bij Brest waaronder Djurdina Jaukovic (Buducnost), Alexandra Cabral (Paris'92), Jenny Carlson (Buducnost), Valeria Maslova (Ferencvaros) en AliciaToublanc (Valcea). Coach Pablo Morel vertrekt naar Gloria Buzau en wordt opgevolgd door Raphaëlle Tervel (45). Zij was één jaar assistent in Györ, de club waarvoor ze ook drie jaar speelde. Daarvoor was ze zeven seizoenen coach van Besancon (2014-2021).
 
Zeven nieuwkomers met o a. Laura Kanor (Rapid), Annika Lott (Thüringer) en Méline Nocandy (Paris'92).
Eerder bewandelde Merel Freriks de omgekeerde weg na bijna een jaar blessureleed. Larissa Nüsser komt over van Odense.
 
cover Anna Vyakhureva droeg twee seizoenen het shirt van Kristiansand maar vertrekt nu noodgedwongen
foto archief HSP / Terjen Refsnes
Deel dit bericht