Nieuws

Frankrijk na moeizame winst op sterk Egypte finalist tegen Denemarken

Door Frits Feuler – In het eerste duel in de halve finale van de Spelen in Tokio plaatste Frankrijk zich door een 27-23 (13-13) overwinning op Egypte voor de finale die zaterdag wordt gespeeld. De tegenstander komt uit het duel tussen Spanje en Denemarken. Na een 10-14 voorsprong halverwege maakte de regerend kampioen uit Scandinavië het in de slotfase tegen Europees kampioen Spanje koeltjes af: 23-27. Een herhaling van de Olympische finale in Rio.

Voor het Egypte was het de eerste keer in de geschiedenis van het Afrikaanse handbal dat de ploeg zich onder de beste vier teams bij het Olympisch toernooi mocht mengen. Onderweg naar die halve finale verloren ‘de Farao’s’ een keer: regerend kampioen Denemarken was met 27-32 te sterk. Zweden, Duitsland en Portugal moesten de punten inleveren. Egypte kent een mix van jonge talenten en routiniers, prima in gang gezet door de Spaanse coach Roberto Garcia Parrondo.

Bij Frankrijk, met coach Guillaume Gille – zelf tweemaal winnaar als speler van Olympisch goud – vertrouwt op zijn ploeg die grotendeels al jaren op eindtoernooien samen voor de prijzen speelt. Pech voor Timothy N’Guessan die in het laatste groepsduel geblesseerd raakte maar in Hugo Descat een prima invaller heeft.

In de andere halve finale staan Denemarken en Spanje tegenover elkaar. Vier maal speelden beide teams onderling een halve finale, drie keer wonnen de Denen zoals die laatste zege bij het voorbije WK in Egypte: 35-33. Bij de Denen nog onzekerheid over het meespelen van Mathias Gidsel, tegen Noorwegen raakte de opbouwer geblesseerd maar was op tijd fit voor ploeg van coach Nikolaj Jacobsen. Gidsel was goed voor vijf treffers tegen Spanje. Mikkel Hansen kroonde zich tot topscorer van het duel met liefst twaalf treffers. Alex Dujshebaev (5) en Figueras (5) waren de beste Spaanse schutters in een duel waarin de beide topkeepers Niklas Landin en Perez de Varga een hele sterke indruk maakten.

Mikkel Hansen, foto IHF

Denemarken verloor slechts één van de laatste 15 duels op grote toernooien met 27 treffers van Gidsel in Tokio die bovenaan prijkt op het lijstje van assists: 27 keer bracht hij een ploegmaat in positie. Met zijn 12 treffers tegen Spanje is Mikkel Hansen is hard op weg om topscorer van het toernooi te worden.

Spanje speelde driemaal in de halve finale van de Spelen, verloor ook drie keer. De laatste keer in Beijng, 2008 maar pakte wel de bronzen plak. Raul Entrerrios, 40 inmiddels, neemt na Tokio afscheid als international en speler van Barcelona, hij wordt trainer van de U18 bij de Catalaanse club.

Perez de Vargas, foto archief HSP / foto Reza

Niklas Landin, foto archief HSP / EHF

Frankrijk heeft de op een na beste aanval van het toernooi: 204, gemiddeld 34 per wedstrijd, een schotpercentage van 73%. De Denen scoorden één treffer mee. Egypte kwam tot 185 treffers, met een schotpercentage van 66%. Interessant vooraf ook de bespiegelingen over de doelmannen: Vincent Gerard, tijdens de halve finale op het WK tegen Zweden niet echt in vorm, scoort nu boven verwachting beter.Karim Hendawy is aan een opvallend sterk toernooi bezig bij Egypte: tegen Zweden en Duitsland kwam hij tot 45 stops, zijn collega Mohammed Eltayar staat inmiddels op 34. Samen met Johannes Bitter goed voor de top drie.  

Record Nikola Karabatic

De Fransman Nikola Karabatic werd dinsdag, in de kwartfinale tegen Bahrein, de speler met de meeste duels op de Spelen: 36. Daarmee neemt hij de koppositie van de Russische keeper Andrej Lavrov over tegen wie hij in 2004 in Athene speelde. Karabatic nam deel aan vijf Olympische toernooien, samen met Lavrov, ploegmaat Guigou – 1000 treffers voor Frankrijk en 33 Olympische duels - en de Koreaan Kyung shin Yoon. Bij de huidige Franse coach Guillaume Gille staat de teller op 31.  

De wedstrijd

Egypte had een geweldige start van de wedstrijd: 1-5 voorsprong, maar kon dat ritme niet vasthouden zoals in het duel tegen Duitsland. Die ploeg kreeg nooit de kans weer in de wedstrijd terug te komen. Frankrijk is echter van een ander niveau, met veel diepgang en diverse talenten in de ploeg. Wanneer een speler niet op het hoogste niveau presteert, neemt een ander zijn plaats in en kan op die manier de ploeg verder helpen.

Qua score blijven de ploegen in elkaars buurt: 7-7 is de tweede gelijke stand na de 1-1. Tot aan de rust weinig verschil: 13-13. Mem en Remili scoren beiden tweemaal maar laten samen ook vijf pogingen voor de Franse ploeg (59%) onbenut. Het superieure fysieke voordeel van Frankrijk, waarbij spelers tijdens het toernooi minder op het veld hebben gestaan ​​dan de spelers van Egypte, wordt in de tweede helft mogelijk van cruciaal belang.

Egypte gaat na de pauze in de aanval over op de zeven-tegen-zes-tactiek. Riskant, elke fout kan worden gevolgd door een Frans doelpunt, maar dit schrikt de Egyptische coach Roberto Garcia Parrondo niet af. Frankrijk loopt nu voorop en dwingt Egypte keer op keer tot de gelijkmaker, met uitstekende treffers van Hugo Descat (vijf goals) en Dika Mem (vier goals).

De spanning binnen de lijnen neemt toe: 18-18 is de laatste gelijke stand. Frankrijk, gewend aan het spelen van kritieke momenten in topduels, slaat toe. Egypte komt moeilijker tot scoren, ook omdat Frankrijk defensief meer vat heeft op 'de Farao’s'. Keeper Mohamed Eltayar vervangt Karim Hendawy, maar hij kan kogels van Nedim Remili niet pareren, de voorsprong gaat naar drie: 21-18 (46’).

Doelman Gerard

Wanneer de Franse verdediging uitgespeeld is door snelle combinaties van de Egyptische opbouwers, is daar nog altijd doelman Vincent Gerard om hulp te bieden: 13 stops in de eerste 40 minuten, goed voor 45% op dat moment. Op dat moment het verschil tussen beide ploegen. Afgelopen seizoen is er veel gezegd en geschreven over zijn prestaties bij zijn club PSG en nationale ploeg in cruciale wedstrijden. In deze halve finale reikt hij immens hoog: totaal 17 stops, 46%. Gerard staat aan de basis van de langzaam groter wordende marge in Frans voordeel: via 25-21 en 27-22 naar uiteindelijk 27-23 eindscore.

Doelpunten Frankrijk: Descat (4), Fabregas (1), N. Karabatic (4), Lagarde (1), Mem (7), Porte (1), Remili (9).

Doelpunten Egypte: El-Ahmar (4), El-Deraa (5), El-Masry (1), Hesham (2), Omar (6), Zein (5).

Scheidsrechters: Lopez / Ramirez

                                             

De tweede halve finale tussen Spanje en Denemarken is in livestream te zien via EUROSPORT Player en Discovery+.

cover Vincent Gerard, topprestatie in de halve finale tegen Egypte

foto archief HSP / IHF

Deel dit bericht