Nieuws

Geen Europees handbal in april en mei, nieuwe kalender gepresenteerd

Geen Europees handbal in april en mei, nieuwe kalender gepresenteerd

Van de Redactie – Ook het bestuur van de Europese Handbal Federatie zit klem vanwege de uitbraak van het Coronavirus. Handbal is de komende maanden – april en mei – ondergeschikt. De overkoepelende Europese handbalorganisatie presenteerde een haalbaarheidsstudie voor mogelijke herstart van Europees handbal. Gekeken is naar een nieuwe opzet om uiteindelijk toch, zij het later dit jaar, de gewenste Europese kampioenen te krijgen.

Vandaag meldde de EHF in een persbericht het volgende:

                                                             OFFICIËLE VERKLARING:
 • In het licht van de COVID-19-pandemie worden de Europese handbalcompetities voor april en mei uitgesteld, waarbij juni tenminste een theoretische mogelijkheid biedt voor een herstart - als de situatie dit toelaat - volgens een overzicht gepresenteerd door de EHF.
 • De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft de schaduw van twijfel geworpen op het restant van het Europese handbalseizoen 2019/20.
 • In het licht van de pandemie en met overheidsmaatregelen ter bestrijding en beheersing van de uitbraak die in heel Europa verschilt, is het niet zeker wanneer de wedstrijden zullen worden hervat.
 • Gezien deze situatie heeft de Europese Handbal Federatie haar verantwoordelijkheid als bestuursorgaan van het Europese handbal op zich genomen en een wedstrijdplan gepresenteerd voor een mogelijke herstart van het Europese handbalseizoen.
 • Hoewel het voorlopig puur theoretisch blijft, voorziet het plan dat de wedstrijden begin juni 2020 worden hervat.                                                                  

                                                   EHF-president Michael Wiederer

 “Door de huidige situatie is het de komende weken onmogelijk om handbalcompetities te spelen. Het valt buiten elke gedachtegang ,' zei EHF-president Michael Wiederer. “Er zijn momenteel veel belangrijkere zaken om op te focussen dan om de mogelijkheden om handbalwedstrijden te bespreken. Er zijn echter goede redenen om alternatieve scenario's te ontwikkelen. Dit is waar we aan hebben gewerkt.”

In het geschetste scenario worden er geen wedstrijden georganiseerd onder de vlag van de EHF die worden gespeeld in april en mei, waarbij de eerste wedstrijden pas worden hervat in de eerste week van juni.

"We zijn ons er terdege van bewust dat de implementatie van dit scenario afhangt van de ontwikkeling van de situatie rond het coronavirus en de daarmee verband houdende beslissingen van de overheid," geeft Wiederer aan. “De EHF is uiterst flexibel en kan, indien nodig, worden aangepast. Daarnaast is er bewustzijn voor de uitdagingen die zich zullen voordoen en die we in nauwe samenwerking met alle belanghebbenden moeten overwinnen.”

 De EHF wil in geen geval de indruk wekken dat ze een wedstrijdschema wil doorlopen. “"Integendeel, we moeten ervoor zorgen dat de sportsituatie na de crisis duidelijk zal zijn en dat tegelijkertijd een haalbaar plan zal worden ontwikkeld om mogelijk te worden ingevoerd in geval van een verbeterde situatie."

Voor elke week bevat het wedstrijdplan ook een uiterste datum tot welke de wedstrijden door de EHF kunnen worden geannuleerd. Het plan bevat ook procedures voor verdere kwalificatie op basis van sportresultaten die zijn behaald in reeds voltooide rondes.

Inclusief interne coördinatie met de Professional Handball Board en de Women's Handball Board, werd het volgende overzicht gepresenteerd en bevestigd door het EHF Executive Comité in een buitengewone bijeenkomst, georganiseerd als videoconferentie, op woensdag.

                        De samenvatting van de besluiten van het Uitvoerend Comité van de EHF:

1. Het is de gebruikelijke aanpak dat wedstrijden alleen worden gespeeld als een veilige omgeving voor alle betrokkenen kan worden gegarandeerd

2. Als rondes niet kunnen worden gespeeld en wedstrijden worden geannuleerd, tellen resultaten van reeds voltooide rondes mee voor verdere kwalificatie na bevestiging van de EHF

3. In april en mei worden er geen wedstrijden georganiseerd onder de vlag van de EHF

4. De EHF FINAL4’s en de MEN'S EHF Cup Finals worden uitgesteld en verplaatst naar hun alternatieve data in respectievelijk augustus en september 2020

5. Het nieuwe competitieplan met een potentieel schema van 3 juni tot 5 juli, inclusief kwalificatierondes voor zowel mannen- als vrouwen in club- en nationale teamcompetities, is bevestigd door het uitvoerend comité

6. Er is een mandaat gegeven om de handbalkalender 2019/20 dienovereenkomstig aan te passen en de ontwikkeling van de internationale sportscene te volgen, b.v. de Olympische Spelen en bijbehorende kwalificaties, kan ook de kalender 2020/21 worden aangepast

                                                          Overzicht laatste toernooien:
 • De DELO WOMEN'S EHF FINAL4 in Boedapest, gepland voor 9 en 10 mei 2020, wordt verplaatst naar de alternatieve datum, 5 en 6 september 2020
 • De finale van de EHF-beker voor heren in Berlijn, gepland voor 23 en 24 mei 2020, wordt verplaatst naar de alternatieve datum, 29 en 30 augustus 2020.
 • De VELUX EHF FINAL4 in Keulen, gepland voor 30 en 31 mei, wordt verplaatst naar de alternatieve datum, 22 en 23 augustus 2020

EHF Marketing GmbH en zijn respectievelijke teams die aan de organisatie van de evenementen werken, bereiden het volledige programma al voor en alle gekochte tickets voor de drie evenementen blijven geldig.

De U20 EHF EURO 2020 voor heren, gepland van 2 tot 12 juli in Oostenrijk en Italië, evenals de overeenkomstige 20 EHF-kampioenschappen heren in Bosnië-Herzegovina en Letland worden uitgesteld tot de periode 13 tot 23 augustus, parallel aan de EHF U18 voor heren EURO in Slovenië en de U18 EHF-kampioenschappen heren in Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro

                                                                      Het overzicht:

Week 1 (1 t / m 7 juni)

 • VELUX EHF Champions League Laatste 16 (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)
 • EHF Cup Groepsfase heren (ronde 5 op woensdag / donderdag, ronde 6 op zaterdag / zondag)
 • Challenge Cup Heren, kwartfinales (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)
 • EHF EURO 2020 kwalificatie dames, ronden 3 tot en met 6, gespeeld in een toernooi-indeling met alle wedstrijden op één locatie (woensdag tot en met zondag)

De laatste datum voor het annuleren van deze wedstrijden door de EHF is 15 mei 2020.

Week 2 (8 t / m 14 juni)

Geen EHF-wedstrijden gepland

Week 3 (15 t / m 21 juni)

 • DELO WOMEN'S EHF Champions League Kwartfinales (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)
 • Het is de bedoeling dat de EHF Cup voor dames en de Challenge Cup voor dames worden gespeeld in een EHF FINAL4-indeling op één locatie gedurende twee speeldagen
 • Wereldkampioenschap Heren 2021 Play-offs Fase 1 (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)

De laatste datum voor het annuleren van deze wedstrijden door de EHF is 29 mei 2020.

Week 4 (22 t / m 28 juni)

 • VELUX EHF Champions League kwartfinales (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)
 • EHF Cup HEREN Kwartfinales (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)
 • De Men's Challenge Cup zal worden gespeeld in een EHF FINAL4-indeling op één locatie gedurende twee speeldagen

De laatste datum voor het annuleren van deze wedstrijden door de EHF is 5 juni 2020.

Week 5 (29 juni t / m 5 juli)

 • Wereldkampioenschap Heren 2021 Play-offs Fase 2 (heenwedstrijd woensdag / donderdag; terugwedstrijd zaterdag / zondag)

Voor deze data zal bevestiging worden gevraagd bij de IHF. De laatste datum waarop deze wedstrijden door de EHF worden afgelast, is 12 juni 2020.

Tot slot concludeert EHF-president Michael Wiederer: “De European Handbal Federatie zal de situatie in de verschillende landen blijven volgen en zich dienovereenkomstig aanpassen.”

Cover De Oranje-fans moeten nog even geduld hebben.....

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht