Gepruts in slotfase kost Quintus de zege

AD SPORT / Peter Lotman- Verbijstering en ongeloof overheersten bij de handballers van Quintus na afloop van het duel met Sasja Antwerpen in de BENE-League. Een zeker lijkende overwinning werd in de slotminuten alsnog uit handen gegeven. Het 24-24 gelijkspel voelde als een nederlaag.

Zelden zal een ploeg op het hoogste niveau een wedstrijd zó weinig professioneel hebben uitgespeeld als de Westlanders. Met nog negentig seconden op de klok, een voorsprong van twee doelpunten én balbezit leek de overwinning voor het grijpen. Toch ging het nog mis en eigenlijk kon niemand het bevatten.

Max de Maat, die een prima wedstrijd speelde, vol ongeloof: “Dit kan niet waar zijn. We hadden de buit binnen en dan geven we het nog weg. Onbegrijpelijk.”

Ook coach Alex Curescu schudde meewarig het hoofd: “Als het verkeerd gaat, dan gaat het ook echt goed verkeerd bij ons. Vorige week al zo’n onterechte nederlaag en nu dit weer. Daar is niet tegenop te coachen.”

Uitspelen

Na een evenwichtige partij (12-11 rust; 18-18 vijftigste minuut) kwam de thuisclub twee minuten voor het einde op een comfortabele 24-22 voorsprong. Thijs van den Driest rondde een overtalsituatie perfect af en uitblinker Rick van Ravesteijn was trefzeker vanaf de cirkel. Op dat moment was er maar één opdracht: de partij uitspelen.

Dat bleek te veel gevraagd van het weifelende Quintus. Het stapelde plotseling fout op fout. Eerst kreeg Lex Dofferhoff een tijdstraf voor een onnodige overtreding bij de middenlijn. De man-meer-situatie werd vervolgens uitgespeeld door Sasja: 24-23.

In de volgende aanval wilde Van den Driest op balbezit spelen en een vrije worp uitlokken en kreeg prompt een vrije worp tegen. Inmiddels had coach Curescu zijn keeper uit het doel gehaald voor een extra veldspeler. Het bleek een fatale beslissing: Nemanja Kostic schoot razendsnel de bal in het verlaten doel en bezorgde daarmee de Belgen een al lang niet meer verwachte puntendeling.

Door de neus

Net als vorige week tegen Neerpelt boorden de Heulenaren zichzelf dus opnieuw kostbare punten door de neus. Curescu: “Er was veel kritiek op die beslissing de keeper er vanaf te halen, maar ik zou het de volgende keer weer doen. Daar lag het niet aan. Er waren te veel persoonlijke fouten.”

Rick van Ravesteijn, vijfmaal succesvol tegen Sasja                   foto Patrick Dolkens

Toch viel er ook nog te genieten. Imre Obbens keepte een sterke wedstrijd. Vooral de eerste helft was klasse. Ook Rick van Ravesteijn speelde aan de cirkel uitstekend. De bal die Niels de Jong hem achter zijn hoofd langs aanspeelde en subtiel afrondde, was van hoog niveau. Het was te weinig om de zege binnen te slepen, maar dat lag vooral aan het gepruts in de slotminuten.

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (5), Max de Maat, Bernie Vermeer, Ard Vollebregt, Niels de Jong, Marc de Vreede  (allen 3), Thijs van den Driest (2), Lex Dofferhoff en Yannick Boers.

Bij Sasja waren Gert-Jan Matthijs (5), Bartosz Glinkowski (5) en Stijn Gijs (4) de beste schutters.

Scheidsrechters(***): Stephen Martens en Mario Box floten een goede wedstrijd. Ze lieten veel toe en waren nogal tolerant, maar ze hielden het duel rustig onder controle. Ze waren zuinig met de tijdstraffen en strafworpen. De eerste 2-minuten viel pas in de 38ste minuut.