Nieuws

Gino Smits hoofd jeugdopleiding Borussia Dortmund.

Trainer-coach Gino Smits wordt met ingang van het nieuwe seizoen hoofd jeugdopleiding bij de Duitse vrouwen handbalvereniging Borussia Dortmund. Smits, in het dagelijks leven docent aan het CIOS in Sittard, heeft een contract getekend voor twee jaar. Voor de uit Geleen afkomstige coach betekent dit dat hij de komende twee jaar één dag in de week les geeft aan het CIOS en vier dagen in Dortmund werkzaam zal zijn.

“Bij Dortmund hebben ze een handbalinternaat, vergelijkbaar met de Handbalacademie in Nederland. Een verschil is dat veel Nederlandse speelsters vanaf de HandbalAcademie op relatief jonge leeftijd doorstomen naar clubs in de Bundesliga, terwijl in verhouding weinig Duitse jeugdspeelsters rechtstreeks doorstromen naar de Bundesliga. Bij Borussia willen ze in de toekomst ook die doorstroming van hun jeugdinternationals naar het Bundesligateam realiseren en zo voorkomen dat ze opleiden voor andere clubs. Dat wordt een van mijn taken,” vertelt Smits. “De club is ambitieus en wil naar de Champions League doorgroeien."

Als hoofd jeugdopleiding is Smits verantwoordelijk voor het tweede team van Borussia Dortmund dat uitkomt in de 3. Liga. Daarnaast heeft hij ook de coördinatie van de A en B jeugd van de club in zijn takenpakket.

Smits, die in het verleden speelde voor Bevo en V&L en als international 23 interlands heeft gespeeld, heeft als hoofdcoach vier jaar gewerkt bij Sittardia en daarna drie jaar bij het Duitse Stolberger SV. Bovendien was hij tussen 2011 en 2013 coach bij de damesvan Loreal/Handbal Venlo.

Als bondscoach was Smits tussen 2008 en 2016 betrokken bij de Nederlandse heren (jeugd)teams. Hij had de heren U19 en U21 onder zijn hoede en was assistent-bondscoach bij de Nationale A selectie onder leiding van Harrie Weerman en later Joop Fiege. Als hoofdcoach was hij betrokken bij het Heren WK U21 in Egypte in 2009 waar hij een veertiende plaats behaalde. Het hoogtepunt van zijn carrière bij Oranje was het Heren WK U21 in 2013 in Bosnië Herzegovina waar hij als assistent met Joop Fiege mede verantwoordelijk was voor de vijfde plaatst die Nederland daar haalde. In 2015 was hij weer hoofdcoach toen Oranje zich plaatste voor het WK U21 in Brazilië en waar hij met Oranje als negentiende eindigde.

In 2016 plaatste Smits zich voor het eerst in de geschiedenis met een Nederlandse herenploeg voor een Europees Kampioenschap. Een conflict met Sjors Röttger, toenmalig technisch directeur, was de oorzaak dat hij uiteindelijk niet zelf als coach van Jong Oranje naar Denemarken ging.

In zijn periode als trainer bij de dames HandbalAcademie op Papendal was hij als assistent-coach betrokken bij de Nederlandse dames U20 die in 2010 een zesde plaats behaalde bij het EK U20 in Zuid-Korea en videoanalist bij de dames U19 die zilver wonnen op het EK in Nederland.

Een hele succesvolle staat van dienst waar Borussia Dortmund van hoopt te gaan profiteren. Na Henk Groener die bondscoach is van de Duitse handbalvrouwen en Robert Nijdam die trainer wordt bij Bayer Leverkusen vertrekt met Gino Smits in korte tijd een derde Nederlandse top trainer-coach naar Duitsland.

Deel dit bericht