Nieuws

Grote namen stappen in het vliegtuig, EK voorbij

Grote namen stappen in het vliegtuig, EK voorbij

Van de Redactie – Nog twee duels in groep E – IJsland tegen Hongarije en Rusland tegen Denemarken – en dan zijn ook de elfde en twaalfde deelnemer bekend die op het EK in twee groepen van zes ploegen verder gaan voor de eindzege.

Wereld- en Olympisch kampioen Denemarken staat met de rug tegen de muur: de ploeg rond superster Mikkel Hansen behaalde pas één schamel puntje: tegen Hongarije. Het openingsduel tegen IJsland ging met 30-31 de mist in. Morgen is Denemarken zelfs helemaal afhankelijk van het resultaat tussen IJsland en Hongarije. Komen beide ploegen niet tot winst, dan is, ongeacht de uitslag bij de Denen, de Scandinavische ploeg verplicht de koffers te pakken. Na de miskleun van de Deense vrouwen op het WK dreigt nu ook de nationale mannenploeg ‘even’ van het podium te vallen.

Grote landen zijn er al niet meer bij. Wat dat betreft mag Nederland trots zijn op de geleverde prestaties. Slechts één dagblad repte behoorlijk in mineur over het team, in veel Nederlandse en buitenlandse media klonken positievere geluiden. En terecht!

Montenegro is er al vandoor, bij Noord-Macedonië komt er n toch een mogelijk een einde aan de internantionale loopbaan van Kiril Lazarov, de 39-jarige topschutter met 22 EK-treffers en een rode kaart achter zijn naam. De linkspoot debuteerde in 2009 in de nationale ploeg. Ter vergelijking: Kaj Smits prikte met zijn 21 jaar ook 22 keer raak.

Frankrijk is toe aan iets nieuws, ook de vrouwenploeg ging in Japan door de achterdeur naar buiten. De eens zo geprezen opleiding van talenten heeft blijkbaar zand in de raderen, anders zijn deze missers niet te verklaren. Alleen het nietige Bosnië-Herzegovina leverde de punten in.

Duitsland kwam met de hakken over de sloot in de volgende ronde. Zure gezichten, zeker. Inmiddels leeft ook het besef dat er voor een eventueel podium nog heel wat beter spel en efficiency getoond moet worden. Het openingsduel tegen Nederland werd bekeken door 5.2 miljoen mensen, record! Maar met die cijfers wordt geen enkel land zomaar kampioen.

Polen en Rusland waren ook niet echt op hun paasbest. Drie nederlagen voor de Polen, dat tikt aan. De Russen kunnen op de slotdag nog wat goodwill kweken door Denemarken van de dubbele punten af te houden.

Zweden redde in de meubelen door winst op Zwitserland en het verzwakte Polen. In eigen omgeving mag men verder dromen van een volle arena – 22.000 fans - in Stockholm.

Oostenrijk, met de 34-jarige Robert Weber van Nordhorn-Lingen – sinds 2005 international - als trefzekere flankspeler, kwam wel ongeschonden door de groepsfase. Kiel-speler Nikola Bilyk, 23 pas en al 27 keer succesvol op dit EK, houdt de ploeg in de race.

Geplaatste ploegen:

Kroatië, Wit-Rusland, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Slovenië en Zweden.

Uit het trio IJsland, Hongarije en Denemarken komen de twee laatste deelnemers voor de hoofdronde die donderdag begint in Wenen. Malmö is speelstad voor hoofdronde groep II.

cover De Noorse ploeg overlegt met coach Christian Berge

 

 

Deel dit bericht