Gummersbach herstelt na uitglijder: winst op Lübeck-Schwartau

Van de Redactie - Na de bittere nederlaag afgelopen woensdag heeft VfL Gummersbach zondagmiddag weer opnieuw succes geboekt. In de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft in de tweede Bundesliga behaalde de koploper een 31-29 (18-14) zege op VfL Lübeck-Schwartau, de ploeg van Niels Versteijnen.

Een duel zonder al te veel glans, maar wel met de nodige wil aan beide kanten om te winnen in een lege Schwalbe Arena. Moeilijk had de thuisploeg het zeker in de eerste helft: de gasten hielden tot 9-9 stand. Het waren met name de afstandsschutters Janko Božović en aanvoerder Timm Schneider - beiden goed voor acht doelpunten – die een behoorlijke steen bijdroegen aan de veertiende zege van het seizoen voor de ploeg van coach Gudjon Valur Sigurdsson en assistent Anel Mahmutefendic.

Het was hard werken voor Gummersbach dat iedere eigen treffer aan de andere kant beantwoord zag. Geleidelijk aan lukte het om de aanvankelijke nervositeit weg te werken en met meer lef te gaan spelen: 8-9 in de 19e minuut. Drie minuten later wezen de bordjes 11-9.

Niels Versteijnen, archief HSP / Agentur 54 Grad - Felix König

Inmiddels had Versteijnen zijn opwachting bij de bezoekers gemaakt, hij tekende meteen voor de 11-10. Aan beide kanten werd het chaotisch, er werd te snel en te overhaast afgesloten. De thuisploeg kon bogen op een sterk keepende Matthias Puhle die erger voorkwam. Met een 3-0-run zette Gummersbach vlak voor de pauze de marge op vier: 16-12. Dat verschil bleef tot aan de rust: 18-14.

Vijf minuten na de hervatting – de gasten benutten een tijdstraf van Santos optimaal – was het weer angst en beven geblazen voor de koploper die het eerste duel in Lübeck begin oktober met 27-25 wisten te winnen. 20-20 was de laatste gelijke stand in de wedstrijd: Gummerbach – via met name Schneider – sprintte naar 23-20 en begon bij 25-22 aan het laatste kwart van de wedstrijd. Defensief werd een stapje extra gezet, maar het was nog even billen knijpen toen Lübeck op twee minuten van het einde op 30-28 kwam. Ellidi Vidarsson tekende voor treffer 31. Puhle moest vervolgens handelend optreden om de gasten van een treffer af te houden. De laatste treffer van de gasten in de slotseconden was voor de statistieken.

Door deze belangrijke overwinning op de achtervolger uit Lübeck blijft Gummersbach binnen gelijk opgaan aan kop van de ranglijst met HSV Hamburg: de Oberbergische ploeg heeft nog één extra duel te gaan.

Vrijdag bezoekt Gummersbach in het zuiden van Duitsland laagvlieger TuS Fürstenfeldbruck.

Coach Gudjon Valur Sigurdsson (VfL Gummersbach) was opgelucht na de wedstrijd: “We zijn ontzettend blij dat we vandaag gewonnen hebben. Het was niet altijd even goed aan beide kanten, maar dat kon ook niet anders omdat beide teams hun laatste wedstrijd niet goed speelden. Wij kwamen in de beginfase onder druk en moesten worstelen om het spel om te draaien: waren niet altijd geduldig, speelden zomaar ballen buiten het veld of maakten zelfs vangfouten. Dit zijn zaken die niemand van ons verwacht. Ik was blij met de pauzestand maar wist ook dat Lübeck na de pauze zou terug komen, precies zoals in de eerste wedstrijd. Vandaag tellen alleen de punten, maar ik hoop wel dat we snel weer in ons oude spelpatroon kunnen komen zoals we dat in november en december deden.”

Zijn collega Piotr Przybecki (VfL Lübeck-Schwartau) kon die gedachten grotendeels beamen: “Felicitaties aan Goggi en Gummersbach. We zagen een vechtwedstrijd. Na ons laatste optreden wilden we ons vandaag van een betere kant laten zien. Dat lukte ons gedeeltelijk tot vlak voor rust toen Gummersbach het eerste verschil kon maken. In de tweede helft zijn we overgeschakeld naar een 5: 1-dekking en komen tot één doelpunt terug, maar Gummersbach speelde het slim tot het einde.”

Doelpunten Gummersbach: Bozovic (8), Schneider (8), Vidarsson (6), Santos (3/2), Hermann (2), Blohme (2), Kiesler (2)

Doelpunten VfL Lübeck-Schwartau: Lindskog Andersson (8/4), Löfström (6), Bruhn (4), Raguse (3), Versteijnen (3), Hansen (2), Schult (1), Kretschmer (1), Potratz (1)

cover Anel Mahmutefendic en Gudjon Valur Sigurdsson, succesvol duo bij Gummersbach