HANDBAL DOOR DE OGEN VAN LUC STEINS: ‘DOOR DE ACHTERDEUR HET HO0FDPODIUM OP'
Vele verhalen zijn er over Luc Steins gepubliceerd: vanaf het moment dat hij de eerste ballen snel richting de overkant naar het veld bracht, zijn binnenkomst bij LIONS, zijn overgang naar de Franse competitie, zijn stap in de Champions League bij PSG. Maar ook de opmars van de nationale ploeg waar Steins een belangrijke schakel is. Kevin Domas sprak namens de Europese Handbal Federatie (EHF) met de Limburgse spelverdeler. Kern van het verhaal: de geringe lengte voor een tophandballer, maar ook de snelheid die Steins op het veld maakt tot wat hij nu is.
Luc Steins is met zijn 1,73 m een atypische, maar zeer efficiënte speler in de Champions League. Maar hoe heeft de Nederlandse spelverdeler van Paris Saint-Germain zijn veronderstelde zwakte in een grote kracht veranderd? 2020 was het jaar van lege arena's, het geluid van de bal die het net raakte als nooit tevoren, en de stemmen van de spelers die het gebrek aan sfeer compenseerden zonder fans op de tribunes. Toch scheen er één licht door de duisternis – en die ster was Luc Steins. Net nadat hij bij Paris Saint-Germain kwam, verraste de toen 25-jarige Nederlandse spelverdeler iedereen. Niet in de laatste plaats zijn tegenstanders. Vooral één actie viel op, toen hij de verdediging van Kielce tot waanzin dreef. “Soms voelde je dat de verdedigers een beetje zeiden: What the f***? Ik voelde dat ze niet gewend waren iemand van mijn formaat te verdedigen en dat ze niet goed wisten wat ze met mij moesten doen”, zegt hij. “Het kan een groot voordeel zijn om 1.73 meter te zijn en supersnel te rennen als de man voor je twee meter lang is en iets langzamer.”
TOPNIVEAU
Lengte is nooit echt een probleem geweest voor Luc Steins, ondanks wat velen zouden denken. Vanaf het begin dachten zijn coaches en teamgenoten er meer over na dan ooit tevoren. “Alle mensen om mij heen vroegen zich af of ik zo hoog op topniveau kon spelen. Dat was niet mijn probleem, ik had geen vragen. Ik was ervan overtuigd dat als ik goed genoeg kon zijn in wat ik deed – en dat zou kunnen betekenen dat ik een beetje anders zou spelen – ik de top zou bereiken.” Om die top te bereiken moest Luc Steins zijn geboorteland Nederland verlaten om vooruitgang te blijven boeken. “En dat was het grootste obstakel waarmee ik te maken kreeg toen ik jong was, en niet het feit dat ik klein was’, herinnert hij zich. “Ik moest offers brengen, accepteren dat ik voor weinig geld in de Franse tweede divisie zou spelen om vooruitgang te blijven boeken en eindelijk op ieders radar te kunnen staan. Voor mij is het alsof ik via de achterdeur het hoofdpodium ben binnengelopen.”
BEKIJK HIER DE ENTREE VAN STEINS BIJ PSG: https://youtu.be/v_Pdxbk6jxk
Luc Steins is niet iemand die zijn inspanningen inhoudt als hij een handbalveld betreedt. Hij springt vaak in een pauze en legt zijn hoofd op een plek waar sommigen zouden aarzelen om zelfs maar een voet te zetten. Die onbevreesdheid is een van de belangrijkste ingrediënten geweest van zijn persoonlijke recept voor succes. “Maar dat is mijn mentaliteit, ik probeer niet te veel na te denken als ik speel. Als je er de hele tijd aan denkt om klappen te krijgen of gewond te raken, zal het niet werken”, zegt hij. Maar de dagen na de wedstrijd begint het lichaam het wat meer te voelen: “Ik loop soms een beetje als een robot, maar het gaat wel.”
Luc Steins heeft zijn spel echter moeten laten evolueren, omdat zijn tegenstanders snel oplossingen vonden om hem tegen te houden. Sommigen proberen hem misschien op zijn eigen helft al tegen te houden zodra hij de bal krijgt, terwijl anderen bij hem blijven zodat hij de bal niet daadwerkelijk kan aanraken. “Alle wedstrijden zijn nu op tv, dus het is gemakkelijker om oplossingen te vinden. De eerste periode deed ik alleen maar mijn basistrucs, ik had het gevoel dat niemand mij kende. Maar nu moest ik vooruitgang boeken en wat meer vaardigheden toevoegen, zodat ik net zo belangrijk kan zijn voor mijn team als in het verleden.” Dat zou kunnen betekenen dat hij van buitenaf moet kunnen schieten, wat hij zelden doet, of dat hij ook zijn combinatie met de lijnspelers moet verbeteren. Luc Steins is al een paar seizoenen een van de belangrijkste aangevers van de Pool Kamil Syprzak, de beste schutter van de Champions League 2023/2024. “Ik denk dat ik completer ben dan toen ik bij Parijs kwam. Misschien loop ik niet zo snel als vroeger, maar ik heb meer ervaring en speel beter samen met mijn teamgenoten. Misschien gaat het erom meer op het juiste moment te rennen dan de hele tijd rond te rennen zoals vroeger.”
NOG NIET DUIDELIJK
Met zo'n energieverslindende speelstijl komt onvermijdelijk één vraag in je op: hoe lang zal Luc Steins zijn ritme op het veld nog kunnen volhouden? “Ik begon me dat ook af te vragen”, geeft hij eerlijk toe. En het antwoord lijkt nog niet zo duidelijk te zijn: “Ik ben bijna dertig, ik ben fysiek fit, dus het is moeilijk om te zien waar dit allemaal naartoe gaat. Maar wat gebeurt er op de dag dat ik langzamer loop? Op de dag dat ik mijn kwaliteiten en mijn impact op het spel verlies? Ik bedoel, ik ben niet het soort spelers dat op zijn schotkracht kan vertrouwen, ook al kunnen ze niet meer rennen.' Toch denkt Luc Steins voorlopig nog niet aan het einde van zijn carrière. Hij heeft het te druk met genieten van zijn tijd op het veld. “Het draait allemaal om plezier voor mij, ik zal pas stoppen op de dag dat dingen niet meer zo leuk zijn. Het is geweldig om te spelen zoals de fans ervan houden. Heel spectaculair met veel één-tegen-één situaties, veel rennen… Hoe meer mensen ervan genieten op het veld, hoe meer ik ervan geniet.” Aan de top blijven vergt veel inspanning. En Steins stelt zijn tegenstanders wekelijks meedogenloos op de proef, veel rustmomenten krijgen zijn PSG-ploeggenoten niet tijdens de trainingen. “De sleutel is om nooit tevreden te zijn met wat je doet, en nooit te accepteren dat je op 75% van je mogelijkheden speelt. Het kan soms uitputtend zijn, maar in de tussentijd is dat de sleutel. En als je in die mindset zit, kun je je tegenstanders blijven verrassen en nieuwe manieren vinden om het doel te bereiken.”
Het lijkt erop dat Luc Steins een nieuwe trend heeft gelanceerd onder de Europese clubs. Vijf jaar geleden was hij misschien wel de kleinste speler op het veld, maar het lijkt erop dat elke topclub in de Champions League een centrale verdediger heeft aangetrokken die misschien niet zo hard schiet als de anderen, maar wel sneller kan rennen dan zijn tegenstanders. “Het is niet aan mij om te zeggen of ik de geringere lengte onder de aandacht heb gebracht! Maar ik vind het geweldig dat spelers die tien jaar geleden misschien niet hun kans hadden gekregen, nu de centrale rollen spelen bij de grootste clubs”, zegt hij. Het geeft ook hoop voor de jongere generaties, vult Steins aan: “Een kind dat misschien nog geen twee meter lang is, had een tijdje geleden misschien gedacht dat hij geen kans zou krijgen op handbal op topniveau, maar nu is het toch een beetje anders.”
Volgende week woensdag en donderdag speelronde vier in de groepsfase van de Machineseeker Champions League:
Stand groep A: 1. Sporting (6), 2. Dinamo Bucuresti (6), 3. Füchse Berlin (4), 4. Vespzrem (4), 5. PSG (4), 6. Wisla Plock (0), 7. Pelister (0), 8. Fredericia (0)PROGRAMMA: Pelister – Sporting; PSG – Fredericia; Füchse Berlin – Wisla Plock; Veszprem – dinmao Bucuresti
Stand groep B: 1. Barcelona (6), 2. Szeged (4), 3. Magdeburg (3). 4. Aalborg (3), 5. Kielce (2), 6. Zagreb (2), 7. Nantes (2), 8. Kolstad (2).PROGRAMMA: Zagreb – Szeged; Barcelona – Aalborg; Magdeburg – Kielce; Nantes - Kolstad
cover Luc Steins: opperste concentratie
foto Laurène Valroff, kolektiff, EHF archief