Nieuws

Handbalboegbeeld An Plug overleden

Handbalboegbeeld An Plug overleden

Van de Redactie – Afgelopen vrijdag is in stilte en in familiaire kring An Plug begraven. De vroegere begeleidster van de Oranje-dames in de jaren tachtig en naderhand in een soortgelijke functie bij het toen professioneel geleide Noorlander Foreholte is 81 jaar geworden.

                                              

An Plug – Anna Helena Franken – werd 16 april 1939 geboren. In de handbalwereld was ze, met haar wat kleinere gestalte en rappe babbel, aardig bekend. Maar ook niet altijd bij iedereen geliefd om haar recht-voor-de-raap uitspraken. Zelfs bij de IHF – de Internationale Handbal Federatie – maakte ze bij ‘grote baas’ Jörg  Bahrke haar ongenoegen bekend toen Foreholte gegronde redenen had om niet af te reizen naar Roemenië voor het spelen van een Europees duel tegen AS Terom Iasi. Bahrke vond het verzoek van Plug belachelijk, zo meldden de media. Het land was verwikkeld in een revolutie en de angst regeerde in Voorhout. Plug nam contact op met clubs in de toenmalige DDR, Oostenrijk en Polen die ook na overleg afzagen van de trip naar het Oost-Europese land.

                            

            Jan Kecskemethy en An Plug, twee-eenheid, foto Handbal Magazine januari 1988

Bij Oranje werd ze de rechterhand van toenmalig bondscoach Jan Kecskemethy. Die had het, vanwege uitblijvende prestaties op het internationale niveau, zwaar te verduren en werd na een aantal jaren bedankt voor bewezen diensten bij de mannenploeg. Hij stapte over naar de damesgroep en kreeg wel de boel wat meer aan de praat.

Foreholte, destijds niet om een paar gulden verlegen, haalde  mede door de inzet van An Plug, vele nationale toppers naar de Bollenstreek. Die hielden het een paar jaar vol, keerden vervolgens schuimbekkend terug naar hun vorige club of stopten met handbal.

Marianne Bult was zo’n flegmatieke speelster die niet echt in het Voorhoutse gareel liep. Keepster Karina Bruins wenste plots alleen nog in de tweede ploeg te spelen. Kortom: het was een komen en gaan van allerlei toppers bij de zich professioneel geleide club te vroeg ‘rijk’ rekenden.

Deel dit bericht