Nieuws

Hans Horselenberg over het WK 1961 “Man, dat was een geweldige belevenis”

Foto: Hans Horselenberg (Links) en Harry Poort zijn in 2014 benoemd tot erelid van de Olympia Hengelo  

 

De Nederlandse handballers jagen al jarenlang een droom achterna spelen op een wereld of Europees kampioenschap. Een aantal keer was men er dichtbij sinds men afgestapt is van de A-B en C kampioenschappen. Het verhaal gaat dat de Nederlandse handballers nog nooit op een EK of WK gespeeld hebben maar graven de in de archieven van internet komen er wel eens verrassende zaken naar boven.

In 1961 heeft het Nederlands herenteam zich als eerste en enige keer geplaats voor het WK dat van 1 t/m 12 maart 1961 in West Duitsland werd gespeeld. Via een kwalificatietoernooi met België en Luxemburg wist Nederland zich te plaatsen voor het WK. Nederland won met 22-12 van Luxemburg en met 5-10 van België.

Omdat er nog niet in zoveel landen handbal werd gespeeld (20 landen deden mee aan de kwalificatie) was dat niet zo moeilijk om je te kwalificeren. Op papier konden 10 Europese landen zich kwalificeren. De kwalificaties werden ook regionaal gespeeld wat betekende dat twee of drie buurlanden in een poule werden onder gebracht.

Het enige niet Europese land dat mee deed aan het WK was Japan dat uiteindelijk als twaalfde eindigde. Brazilië had zich teruggetrokken daarvoor kwam Noorwegen in de plaatst. Het WK van 1961 was ook het enige WK waarin Duitsland met een gecombineerd team speelde met spelers uit Oost- en West-Duitsland Bij het WK van 1958 speelde Duitsland ook met spelers uit Oost en West-Duitsland maar toen was het land nog niet opgesplitst in twee aparte landen.

Bondscoach bij Nederland was destijds Christiaan Agterdenbosch uit Den Haag. De spelers die hij geselecteerd had speelden toen bij Olympia Hengelo, Swift Arnhem. Niloc Amsterdam. Operatie 55 uit Den Haag, Blauw Wit Amsterdam en Animo Rijswijk.

  1. Ab Masterbroek --- Olympia Hengelo
  2. George van Noesel --- Swift Arnhem
  3. Wim Meyers --- Olympia Hengelo
  4. Hans Horselenberg --- Olympia Hengelo
  5. Henk Kuipers --- Olympia Hengelo
  6. Theo Mulders --- Swift Arnhem
  7. Frans van der Heyden --- Niloc
  8. Joop Poulus --- Niloc
  9. Jan Ridderbos --- Niloc
  10. Daan Gillisen --- Niloc
  11. Rinus Botterdam  --- Operatie ’55
  12. Helmert Botterman --- Operatie ’55
  13. Jan Middelink --- Blauw-Wit
  14. Rob de Graaff  --- Animo

www.handbalstartpunt sprak met de 79-jarige oud WK-ganger Hans Horselenberg, die bijna zijn hele leven actief is geweest bij Olympia Hengelo. Pas dit seizoen is het voor het eerst dat hij alleen nog maar wedstrijden bezoekt als handballiefhebber. Na zijn actieve loopbaan als speler heeft hij alle trainerscursussen gevolgd en werd hij trainer bij Olympia en heeft hij zowel de mannen als de vrouwen getraind. “Later heb ik ook bij andere clubs getraind maar dat was op een lager niveau” zo vertelt hij.

Daarnaast is hij bestuurlijk actief geweest en heeft hij allerlei hand en span diensten verleend aan de club uit Twente. Als laatste was hij tot vorig seizoen tijdwaarnemer bij de wedstrijden van Danes 1 die uitkomen in de tweede divisie. “Een beetje rustiger aan doen mag wel als je bijna tachtig wordt” zegt hij, “nu mag de jeugd het overnemen”. Het enige wat hij nu nog doet zijn de activiteiten die voor het honderdjarig bestaan van de vereniging in 2017 georganiseerd gaan worden mee helpen vorm te geven.  

Hans Horselenberg is een van de weinige Nederlandse handballers die daadwerkelijk een A-WK heeft gespeeld Als het ijs is gebroken dan begint hij heel enthousiast te vertellen.

“Man, dat was een geweldige belevenis” vertelt hij. “Bijna niemand van ons had al eens een keer in vliegtuig gezeten. Wij moesten toen nog via een bepaalde voorgeschreven route via Hamburg naar Berlijn vliegen want daar moesten wij de eerste wedstrijd spelen. In West Berlijn werden we in een kasteel ondergebracht aan een rivier bij “Die Brücken der Freiheid” in Postdam", dat weet ik nog goed. "Dat was de brug waar later nog spionnen tussen Oost en West tegen elkaar werden uitgeruild” vertelt Horselenberg. “Ook weet ik nog goed dat over die rivier de hele dag Oost-Duitse boten op en neer voerden om de grens te bewaken. Voor ons was dat toch allemaal een hele belevenis want de meeste waren nog nooit in het buitenland geweest. Ook de wijze waarop wij daar werden ontvangen was voor die tijd erg professioneel en  dat waren wij al helemaal niet gewend.

Horselenberg: “Het handbal werd toen allemaal niet zo intensief beleeft als tegenwoordig. Ik heb geloof ik uit mijn hoofd maar 16 of 17 interlands gespeeld. Als je een beetje geluk had speelde je toentertijd  twee of drie interlands per jaar.  Wij speelden op het WK een wedstrijd, dan hadden we twee dagen rust en speelden we de tweede wedstrijd.  Daarnaast lag het tempo in de wedstrijden vele malen lager als tegenwoordig. Het was toen allemaal niet zo hectisch vergeleken met nu”  

"Wij hadden de voorrondes gespeeld en gewonnen van Belgie en Luxemburg waarmee we geplaatst waren voor het WK vertelt Horselenberg  . Toen bleek ook nog dat we de openingswedstrijd tegen Duitsland in West Berlijn mochten gaan spelen. Dat was iets wat wij nog nooit mee hadden gemaakt, dat was zo geweldig. Tot een kwartier voor het einden  konden we nog wel enigszins mee doen met Duitsland, het stond toen 15-6, maar in het laatst kwartier waren we helemaal op, leeg gespeeld, en verloren we met 33-7"

Voor de tweede wedstrijd moesten we weer terug vliegen naar West Duitsland naar Wolfsburg, daar speelde we tegen Frankrijk. Bij rust stonden we nog maar met twee doelpunt achter 7-5 maar ook hier waren we in de tweede helft niet opgewassen tegen de tegenstander (21-11). Die twee nederlagen betekende voor ons alweer het einde van het WK.

De nummers een en twee van de poule gingen door naar de volgende ronden en de nummers drie van elke poule kon weer naar huis. "Ik had het niet willen missen. Als ik terugkijk op die periode was het een mooie tijd en heb ik er geweldig van genoten".

Deel dit bericht