Nieuws

Hectische weken voor Oranje-captain Danick Snelder na plotse transfer

Hectische weken voor Oranje-captain Danick Snelder na plotse transfer

AD SPORT / Peter Lotman - Het zijn drukke tijden voor Danick Snelder. De aanvoerster van het Nederlands handbalteam bereidt zich met Oranje voor op het EK in december. Daarnaast maakte zij op clubniveau onlangs de opzienbarende overstap van de Hongaarse topclub Siofók HC naar SG BBM Bietigheim in de Duitse Bundesliga.

                                                    ‘JAMMER DAT HET ZO MOEST LOPEN’

Door al die activiteiten valt het niet mee voor de 30-jarige cirkelloopster tijd vrij te maken voor een gesprek. Terwijl zij normaal altijd klaar staat om de pers én vooral de jeugdige fans uitvoerig te woord te staan. Ze verontschuldigt zich: “Sorry, het is de laatste tijd een beetje stress. Te veel zaken die op hetzelfde moment geregeld moesten worden.”

Vooral haar transfer van Siofók naar Bietigheim zorgde voor extra spanning. Door bestuurlijke perikelen en financiële problemen was er voor de profhandbalster geen lol meer aan in Hongarije. Snelder: “Door al dat gedoe op de club, zowel binnen het bestuur als op sportief gebied, heb ik van de mogelijkheid gebruik gemaakt mijn contract te ontbinden. Al die zaken stonden binnen de club met elkaar in verbinding.”

Wereldniveau

Op haar vijfde jaar begon Danick Snelder te handballen bij Oliveo in haar geboortedorp Pijnacker. Via het Haagse Hellas vertrok zij al jong naar Thüringer HC, waar zij zich in de sterke Bundesliga in zes jaar ontwikkelde tot een handbalster van wereldniveau. Na een serie landstitels, bekers en supercups werd zij aangetrokken door het Hongaarse Ferencvaros/FTC Hungaria. Daarna volgde het, kortstondige, verblijf bij Siofók. Snelder is nog steeds opgetogen over haar jaren in Hongarije. “Een prachtig land en Boedapest is een mooie stad om in te leven. Bovendien is het een handbalgek land waar veel mogelijk is op sportief en financieel gebied. Handbal is er een populaire sport met veel grote sponsors. Veel tradities met gepassioneerde supporters. Veel handbal ook op de tv. Ik heb me hier thuis gevoeld en laat mooie jaren achter me. Het is jammer dat het zo moest lopen, maar ook in Duitsland kan ik de draad gelukkig weer oppakken.”

                                             

                             Danick Snelder in gesprek met haar coach bij Siofok, foto archief HSP / club

Door de problemen bij Siofók braken er voor Danick Snelder hectische weken aan. “Ik was wél blij, dat ik direct al weer zo snel aan de slag kon bij Bietigheim. Ik ben meteen goed opgenomen door de spelersgroep en de trainersstaf. De laatste maanden in Hongarije gewoon vergeten en de focus weer op het handbal. Die randzaken zijn nu voorbij en dat is wel lekker. Optimaal met handbal bezig zijn, is toch het mooiste.”

Vraagtekens

Het vooruitblikken op het EK vindt Snelder lastig. Oranje is wereldkampioen en die magistrale overwinning op Spanje in het Japanse Kumamoto is nog steeds hét gespreksonderwerp in de internationale handbalwereld. Snelder: “Er zijn bij alle sporters een hoop vraagtekens of evenementen als het EK straks wel kunnen doorgaan en zo ja, in welke vorm. Ik heb dus veel minder hoge verwachtingen dan destijds bij de OS en het WK. Verder heb ik geleerd mezelf te beschermen en niet te veel hoop te hebben.”

Met een zorgelijke blik: “Corona kunnen we niet onderschatten. We moeten de beslissingen nemen die juist zijn voor de gezondheid van alle mensen. Ik richt me voorlopig op het presteren in de Bundesliga en de Champions League. Genieten van de wedstrijden met Bietigheim en dan maar afwachten of het EK er werkelijk komt.”

cover Oranje-captain Danick Snelder

foto archief HSP / Patrick Dolkens

Deel dit bericht