Nieuws

Henk Groener met Duitsland al zeker van hoofdronde

Henk Groener met Duitsland al zeker van hoofdronde

Door Frits Feuler – Een kort vreugdedansje op het veld na de met 26-25 (13-11) gewonnen wedstrijd tegen buurland Denemarken stemde de paar Duitse handbalfans op de tribune tevreden. ‘Mit Herz. Leib und Seele’ kopten de Duitse media. Trots op het resultaat tot nu toe betekent dat Duitsland in elk geval zeker is van een plek in de hoofdronde.

“Steeds weer slaagden we erin om een tandje bij te zetten als Denemarken dichterbij kwam,” blikte Kim Naidzinavicius terug op het bloedstollende scoreverloop. Gefeest werd er niet te lang na de eerste zege sinds 19 jaar op de record Olympisch kampioen. Meteen onder de wol, want het was al laat in Kumamoto. “Ik ben ongelooflijk blij en trots op de ploeg,” was het laatste dat aanvoerster Naidzinavicius aan de pers kwijt wilde.

Na deze nipte zege heeft Duitsland behoefte aan slaap en rust, want woensdagmorgen (11 uur) wacht een mogelijk nog grotere kluif: wereldkampioen Frankrijk dat bijzonder zwak aan het WK begon met een zege, een gelijk spel en een nederlaag. “Ik denk dat Frankrijk echt hun beste vorm moet tonen om ons te verslaan!”

Zes punten uit drie duels, Groener is met zijn ploeg al een ronde verder. Zelf twee nederlagen tegen Frankrijk en Zuid-Korea kunnen dit niet meer verhinderen. “Al zijn die punten tegen die ploegen wel erg noodzakelijk om goed te kunnen starten in die hoofdronde!” meldde de Duitse pers.

                      

Tijdens de wedstrijd kon Denemarken niet één keer een voorsprong koesteren. Duitsland was heer en meester. Sterk in de defensie, met daarachter een uitstekende keepster Dinah Eckerle. “Iedereen heeft met hart en ziel gestreden,” memoreerde Groener. “Alle afspraken werden nagekomen en op elke positie werd top gewerkt!”

Bij 10-4 kwam Denemarken iets dichter, mede door wat extra stops van de Deense keepster. De opponent dus voortdurend in de achtervolging. Maar Duitsland bleef stabiel en werd ook niet bij de enige gelijke tussenstand (22-22) uit haar evenwicht gebracht. Van 24-22 ging het in de slotminuten naar de 26-25 eindstand.

Een dergelijk hoog niveau 60 minuten lang vasthouden was ook voor Duitsland een bijna onmogelijke opgave. Maar op de juiste momenten toonde de ploeg karakter, hield de marge in takt en als het al een benauwd werd dan was er nog altijd een perfecte stop van Eckerle. Met de juiste wisseltactiek zorgde Groener er voor dat de krachten bij iedereen verdeeld werden en de ploeg daar succes mee had.

Een duel dus om op de vloer én de bank gek van te worden. Mega emoties, aldus Maren Weigel. “De spanning was enorm, wij wilden absoluut winnen. Blij dat het ons gelukt is!”

Deel dit bericht