Nieuws

Hercules Hengelo: een vergeten club uit de eredivisie

Hans Ardesch, het boegbeeld van een Twentse debutant

Door Frits Feuler– Het is september 1977. Journalist Dick Loman beschrijft in het maandblad ‘Handbal’ (37e jaargang nummer 2) de promotie van de mannenploeg van Hercules Hengelo naar de eredivisie. Ruim veertig jaar geleden dus. Bestaat die vereniging nog? De club is nergens meer te vinden op de website van het NHV en de Handbal.nl app.

Terug in de tijd

Twente weer terug op het hoogste niveau, opent hij zijn bijdrage. “Hoofdklasse-veteraan Olympia Hengelo dat heel lang de Twentse eer hooghield en het één jaar in de hoofdklasse uitkomende DAB Enschede waren toen de eerste klassers. Evenals het Hengelose Hercules hetgeen goed was voor een leuk aantal derby’s. Leuk, maar niet meer dan dat, want het hoofdklasserschap werd in het Twentse gemist totdat Hercules opstond. De club die in 1976 De Gazellen uit Doetinchem voor moest laten gaan, sloeg nu toe. Het promoveerde naar de hoogste klasse, nu eredivisie geheten.”

Als je de vrij recente handbalhistorie in Twente op een rijtje zet, gaat Loman verder, dan zie je regelmatig het degradatiespook rondwaren. “Je zou er haast bang van worden!” Niet bij Hercules, er heerst geen angst, ook geen voorbarig optimisme. Wel een nuchtere en ook reëele houding.

Handhaven

International Hans Ardesch (24) verwoordt het als volgt: “Handhaven is dit seizoen ons parool! We beseffen allemaal dat het donders moeilijk wordt!” Voor de meeste competitietegenstanders blijft Hercules de ‘club van Hans Ardesch’. Begrijpelijk, want Hans werd door de toenmalige bondscoaches Jan tuik en Jo Maas niet zomaar teruggehaald in Oranje. “Werken met een bredere selectie,” gaf Tuik destijds aan, “en daarin hoort Hans thuis.” Met Jo Maas nam hij bij de eerste centrale training zijn mogelijkheden door. “Als linkshandige in de opbouw was voor mij geen optie, dus keken we meer naar de hoekpositie.”

    foto Henk Zonnenberg

Hans Ardesch, 1977, Hercules en Oranje-international           

Voor de tegenstanders zal het komend seizoen even wennen zijn aan de nieuweling, weet oook Ardesch. “Ons spel heeft een West-Duits tintje. Zo wordt er pittig verdedigd,” tekent Loman die avond op. Niet zo verwonderlijk, want Hercules heeft een Duitse trainer in dienst, Hermeling. Video-spionnen van de tegenpartij maakten veelvuldig hun opwachting in Hengelo.

Versterking

Vanuit DAB Enschede kreeg Hercules het daarop volgende seizoen versterking van de broers Martin en Chris Buteröwe en keeper Coen Becking. Nog belangrijker: Hans Ardesch bleef de club trouw ondanks verlokkende aanbiedingen van De Gazellen, E&O, DAB Enschede enz. “Een praktisch probleem was dat ik geen auto had. Belangrijk was echter ook dat ik erin geloofde met Hercules de hoogste klasse te kunnen bereiken. Dat alles gebaseerd op spel en vreugde binnen de ploeg.”

Ook Ardesch gaf toe wel eens geloofd te hebben in een fusie met stadsgenoot Olympia. “In het beslissende stadium van de besprekingen was ik met vakantie. Bij terugkomst hoorde ik dat alles niet doorging. Een teleurstelling, want ik geloofde nog steeds in een bundeling van Twentse krachten.”

Afgeketst

Aan de andere kant had Ardesch ook wel begrip voor het afketsen van dat samengaan. “Hercules was meer dan handbal, er was ook een tennis- en gymnastiekafdeling. Een club die alles voor ons doet. Daaraan zal het niet liggen als we het volgend seizoen niet redden.”

Samen met secretaresse Ineke Willems blikt Ardesch vooruit op het nieuwe seizoen. Loman is aandachtig toehoorder. "Ook in de eredivisie zal gezelligheid als een rode draad binnen Hercules verweven zijn," geeft Willens aan. "Er komt een technische commissie, het bestuur gaat actief op zoek naar een sponsor. Naamsverandering is uit den boze, gelet op de twee andere sporttakken. Het aantal trainingen gaat van twee naar drie. Financieel moet ieder lid mee helpen bij verlotingen, rommelmarkten enz. Hard werken om wat meer armslag te krijgen, heet dat."

Door de grote belangstelling in het afgelopen kampioensjaar hoopt de club op nog meer belangstelling als de echte topploegen naar Hengelo komen. “We gaan nu op zaterdag spelen, kan iedereen binnen de club komen kijken.” 200 handballers, verdeeld over drie dames- en zes herenploegen. Of hier ook jeugdploegen bij geteld zijn?

In het seizoen 1978/1979 speelde Hercules weer in de eeerste divisie A met o.a. Aalsmeer, Arnhemia, BHC, E&O, ESCA, Olympia H, Pegasus, Slotervaart en Sparta ’75 als tegenstanders.

Het avontuur duurde welgeteld één seizoen.

Deel dit bericht