Nieuws

Hestia Bilzen ontmoet Xenia Smits

Xenia Smits met Duitsland aan vooravond EK in Frankrijk

Door Frits Feuler– Met 16 personen van het Belgische Hestia Bilzen waren ze afgereisd naar Metz, voor het CL-duel tegen Odense. Vijfhonderd kilometer rijden voor een uurtje CL-handbal. Maar het was niet zomaar. Er zat een bedoeling achter. 

Bilzen, een stadje vlak onder de rook van Maastricht, bestaat pas vijf jaar, telt negen jeugdploegen en 140 leden. Twee ploegen (A en C-junioren) spelen in de grensoverschrijdende jeugdcompetitie tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Seniorenteams zijn er nog niet. Een 6-koppig bestuur werkt keihard, stelt vakkundige trainers aan zoals ex-Belgisch international Bram Dewit. Of ex-Sint Truiden-speelster Marijn Peeters. Elke ploeg traint driemaal per week. “Alle spelers leren daardoor snel,” verwoordt Ronny Gerets de opmars van de jeugdafdeling die duidelijk merkbaar in korte tijd heel veel progressie ziet binnen de teams. Ook vanuit handbalbolwerk Hasselt wordt de oversteek gemaakt.

Financieel ook heel wat klussen om op te lossen omdat sporthallen in de eigen gemeente overbezet zijn en er uitgeweken wordt naar omliggende accommodaties. Dat kost extra geld. “We halen ons budget onder meer uit het organiseren van en deelnemen aan vele activiteiten: met ouders, eigen leden, supporters maar ook voor ons onbekende personen nemen we taken op ons bij festivals als Rock Werchter of Pukkelpop. Dat brengt geld in het laatje!”

Maar er waren twee redenen om richting Metz te gaan. Dochter Indra Gerets, zelf keepster bij de A-junioren, is helemaal weg van haar grote voorbeeld Tess Wester. Ze zat voor, tijden en na de wedstrijd met haar grote Canon-fotocamera langs het veld om zoveel mogelijk beelden van Tess op te vangen. Meer dan honderd foto’s! Het ultieme moment: samen met Tess op de foto! “Oh, ik wist niet dat zij dat zou doen!” klonk het na de fotosessie bescheiden en haast verontschuldigend.

De overige leden van de Bilzen-groep – met een heus spandoek voor hun idool aan de tribunerand - kenden Metz-speelster Xenia Smits (24) nog vanuit hun jongere jaren. Samen met haar getraind en gespeeld maar ook tegen haar. De Duitse van Belgische afkomst is immers geboren in Wilrijk (Antwerpen), vertrok op 14-jarige leeftijd naar Bad Wildungen en kwam in de jeugdopleiding terecht. Twee jaar later klopte Blomberg-Lippe bij haar aan. In 2010 debuteerde zij bij die club als jongste speelster ooit in de Duitse Bundesliga.

Hestia Bilzen, met in hun midden Metz-speelster Xenia Smits                  foto HSP

Het weerzien met bekenden was onverwacht, maar allerhartelijkst. Belgen eigen! Samen op de foto, herinneringen ophalen. Haar moeder bekeek de ontmoeting met haar Belgische supporters met een glimlach. Xenia nam alle tijd. In korte tijd werd er heel wat bijgepraat.

Zes keer scoorde ze tegen Odense. Passeerbewegingen, een-tegen-een, schoten vanaf de stippellijn. Alles wat van haar hand vertrekt heeft een doel, zo lijkt het. “We hadden ons tegen Odense goed voorbereid, veel video gekeken, wisten dat we dit duel moesten winnen om een goede uitgangspositie voor de volgende ronde te halen. Dat is gelukt!” pufte ze na de 41-26 zege nog na.

Zes keer haalde ze de trekker over. Lijkt inmiddels een gewoonte geworden in dit soort duels. Verdedigend organiseert ze het centrum. Daar is nauwelijks een doorkomen aan. Fysiek sterk, goed in de benen en niet bang om met een overtreding de aanvallers een halt toe te roepen.

“Nu ligt de focus op de nationale ploeg,” blikt ze vooruit. “We hebben vorig jaar een zwak en vreemd WK gespeeld, er was veel kritiek. Een groot aantal speelsters is om diverse redenen gestopt. Nu met een frisse, jonge ploeg een nieuwe start maken. We hebben niets te verliezen, zijn positief ingesteld.”

Met de Duitse nationale ploeg – nu 30 interlands en 70 treffers - ploeg speelt op het komende EK. Met de nieuwe coach Henk Groener klikt het goed. “Hij communiceert veel en goed met ons, ook met mij. Er is veel vertrouwen in deze groep. Hoe ver we kunnen komen? Geen idee. Daarvoor hebben we te weinig wedstrijden samen gespeeld. Maar in dit toernooi kan het zo maar de goede kant op gaan. Mijn persoonlijke droom zou zijn om in Parijs te staan. Dan weet je dat je bij de beste vier ploegen bent. Of dat gaat lukken? Geen idee. Laten we eerst maar eens goed door de groepsfase rollen.”

Duitsland speelt in Brest in groep D tegen Noorwegen (1 december), Roemenië (3 december) en Tsjechië (5 december). De eerste drie ploegen vertrekken voor de tussenronde naar Nancy waar de nummers 1 t/m 3 uit groep C (Hongarije, Nederland, Kroatië en Spanje) wachten.

Handballoopbaan Xenia Smits:

‘07-‘08: Rhino Turnhout

‘08-’10: Bad Wildungen

’10-’15: Blomberg-Lippe

’15- heden: Metz Handball   

Met Metz werd ze tweemaal kampioen en won 1 keer de beker.

In 2016 werd ze in Frankrijk uitgeroepen tot belofte van het jaar.

Met Metz speelde ze vorig seizoen in de kwartfinale van de CL, het jaar ook waarin ze de dubbel won (titel en beker).

In de Duitse selectie van Henk Groener is ze de enige speelster die in een buitenlandse competitie speelt.

Deel dit bericht