Nieuws

HET WEEKEND-OVERZICHT: BINNEN- EN BUITENLAND

Zaterdag was in de meeste Europese competiies de slotronde van een lang en zwaar seizoen. Hier en daar nog vruegdtranen, maar ook tranen van verdriet bij degrdatie. Ook de FINAL4 bij de mannen in Flensburg kende een spannend verloop. Onderstaand het eerste overzicht. Zondagavond volgt de update met de belangrijkste resultaten.

DENEMARKEN

Het Nederlands getinte Odense startte desastreus aan de play offs om de Deense titel met een 25-27 thuisnederlaag tegen EL-winnaar Herning-Ikast. Drie dagen later, in het uitduel, veerde de ploeg op: 26-24 winst, met onder meer negen treffers van Loïs Abbingh. Het derde en beslissende duel in de eigen Sydbank Arena was bij rust al grotendeels in de knip: 14-8. Driemaal Housheer en Van Wetering in de eerste dertig minuten brachten Odense richting de finale tegen Team Esbjerg. Na de pauze drong Herning nog wel aan (13-16) maar uiteindelijk was er de noodzakeljke winst met 27-24. Abbingh kwam ditmaal tot 2, Housheer en Van Wetering drukten er ieder vijf binnen. Nüsser en Vollebregt scoorden niet. Nykobing, met Van der Vliet, speelt om plek drie tegen Herning-Ikast. Speeldata voor finale en kleine finale: 30 mei, 8 en 11 juni.

DUITSLAND

In de Bundesliga gaf HSV, met vijf treffers van Dani Baijens, koploper THW Kiel stevig partij: 30-34 (16-20). Bilyk (9) en Ekberg (7) waren de beste schutters bij de gasten die, met nog drie duels voor de boeg, twee punten voorsprong hebben op Magdeburg en vier op Füchse Berlin.

In de laatste speelronde bij de vrouwen in de Bundesliga kon interim-trainer Mart Aalderink met Neckarsulmer in zijn laatste duel degradatie afwenden. Precies één punt bedroeg de marge tussen de Zuid-Duitse ploeg en Zwickau: 15 tegen 14. Neckarsulmer – driemaal Sharon Nooitmeer- won bij Halle-Neustsadt (24-30) waardoor Zwickau, ondanks winst op hekkensluiter Waiblingen (27-25) in de promotie-/degradatieronde moet tegen nummer twee uit de tweede liga, Göppingen. Zoë Sprengers haalde met zeven treffers in het met 36-25 gewonnen duel tegen Leverkusen nog maar eens flink uit op de linkerflank. Yara ten Holte – volgend seizoen Odense – nam met 5 stops op 15 schoten plus één treffer afscheid van de geel-zwarte formatie. Harma van Kreij kwam niet tot scoren. Bij de gasten legde Fem Boeters er twee in het netje en winst keepster Lieke van der Linden 4 van de 19 schoten te pareren. Anouk Nieuwenweg was met vier rake schoten succesvol in het met 26-30 gewonnen uitduel van Bad Wildungen bij Buxtehuder. Ook Nathalie Hendrikse sloot het seizoen succesvol af: negen keer verdween de bal namens nummer twee, Thüringer, achter de doelvrouwe van Bensheim-Auerbach – 28-37 winst - waar Sarah van Gulik (4) en Dionne Visser (2) tot doelpunten kwamen. Helen van Beurden onderscheidde zich met 6 stops op 21 schoten. Marloes Hoitzing nam, zonder treffers, na vier seizoenen afscheid van Oldenburg met een 37-31 thuiszege op Blomberg. Na de zomer trekt de linkspoot het shirt van Neckarsulmer aan.

In die tweede Bundesliga was Solingen – afsluitende winst op Mainz (36-22) al zeker van de titel en promotie. Om plek twee kwam theoretisch Füchse Berlin ook nog in aanmerking, maar het doelsaldo was vele malen slechter dan concurrent Göppingen. Die laatste ploeg hield de punten in eigen huis tegen Mainz-Bretzenheim: 33-23. Daardoor was de 23-35 winst van Berlin – zeven keer Lynn Molenaar, driemaal Lisa Vlug en Djazzmin Trabelsi en eenmaal Iva van der Linden - in het uitduel bij Regensburg niet meer van belang. Beide ploegen eindigen met 44 uit 30 op plek twee, Solingen pakte vier punten meer. In het promotie-/degradatietweeluik neemt Göppingen - waar Britt van der Baan nog een jaar onder contract staat - het op tegen Zwickau. Lynn Molenaar eindigt op de topscorerslijst als vierde, met 182 treffers. Maxime Drent (Lintfort) komt op plek 12 met 134 doelpunten.

Coach Robert Nijdam nam bij Werder Bremen na vier seizoenen afscheid met een 41-30 thuisoverwinning op hekkensluiter Schozach-Bottwartal. Met 28 punten uit 30 duels sluit Bremen de competitie af op plek 8.  

In de strijd om promotie naar de tweede Bundesliga bij de mannen zijn Krefeld, met coach Mark Schmetz en Emsdetten, met Robin Jansen, uitgespeeld. Krefeld verloor van promovendus Aue met 21-32, Emsdetten moest bij het bezoek aan Hanau beide punten achterlaten: 36-33. Voor behoud van een plek in de derde BL heeft HandbaL Lippe II, met Thomas Houtepen, maandag de kans om de eerste plek over te nemen vsan Bayreuth mits het bezoek aan Flensborg in winst wordt omgezet. Bayreuth heeft 11 uit 8, Lippe II 10 uit 7. Alleen de nummer een is zeker van behoud, de overige ploegen verkeren tussen hoop en vrees en zijn afhankelijk of een ploeg in de derde BL of hoger zich alsnog terugtrekt.

BELGIË

Voor de derde keer in de clubgeschiedenis won Achilles Bocholt de triple: nationale titel, beker en BENE-League. Het tweede duel om de Belgische titel tegen HUBO handbal werd, na eerdere winst in Hasselt, met 33-30 gewonnen.

Bij de vrouwen kwamen Eupen en Sint Truiden elkaar voor de zesde keer dit seizoen tegen in de race naar de landstitel die vorig jaar in handen van Visé kwam. De bezoekende ploeg onder leiding van coach Jo Delpire won het eerste duel met 21-27. Maandag (16:00 uur) is de return in de Limburgse fruitstad.

EUROPEAN LEAGUE

In Flensburg vond de FINAL4 van de EL bij de mannen plaats. Montpellier en Füchse Berlin openden het evenement: de Duitse ploeg, met zes keer de Deen Mathias Gidsel en de Serviër Mijaljlo Marsenic maar ook acht keer de Deen Hans Lindberg, won met 35-29. De tweede halve finale, tussen Granollers en Göppingen kende een 16-18 pauzestand. Na de pauze viel het voordeel richting de Spaanse ploeg: 15-11. De  totaalscore van 31-29 was goed voor een plek in de finale (Berlin-Granollers, zondag 18:00 uur). Het duel om het brons (Montpellier – Göppingen) is om 15:30 uur. Beide wedstrijden te zien via livestream op www.ehftv.com

FRANKRIJK

PSG, met Luc Steins, moest in het uitduel bij St. Raphaël nog flink aan de bak: halfweg keken de Parijzenaars tegen een 19-17 achterstand aan, In de tweede helft kantelde het duel ten voordele van de koploper: 34-37. Steins scoorde vijf uit vijf. Vrijdag wacht in eigen hal het topduel tegen nummer twee, Nantes: de marge met Nantes en nummer drie Montpellier bedraagt na 28 van de 30 duels  twee punten. Montpellier en Nantes spelen op 10 juni de bekerfinale.

Zonder puntverlies in 24 duels beëindigde Metz, met Debbie Bont in haar voorlaatste duel - de nationale competitie. De 30-26 thuiszege op Chambray zorgde voor dit absolute record. Op 10 juni is er nog de Franse bekerfinale tegen Paris ’92. Tranen bij Merignac waar de Belgische Nele Antonissen – ex-Dalfsen, ex-V&L - er met haar ploeg niet in slaagde degradatie te ontlopen. Op bezoek bij Brest werd het een 35-29 nederlaag. Toulon, dat tweemaal winst te winnen voordat op de slotdag verloren werd van Nice, bleef Merignac één punt voor: 32 tegen 31. Bourg de Peage trok zich eerder dit seizoen terug en was daarmee de eerste degradant.

HONGARIJE

Ook in Hongarije de laatste speelronde bij de vrouwen: kampioen Györ speelde zich in eigen huis ‘warm’ – 30-25 winst op Mosonmagyarovar - voor de halve finale in de CL waar de ploeg van scheidend coach Ambros Martin het volgende week zaterdag in Boedapest opneemt tegen regerend kampioen Kristiansand. Ferencvaros, ook in Boedapest present met Esbjerg als opponent, was al uitgespeeld. Met 50 punten bleef Györ FTC twee punten voor na 26 duels.

Bij de mannen ging de titel naar Szeged: vrijdagavond was de 42-26 winst in eigen huis op Komloi voldoende om de marge van één punt (50 tegen 49) met Veszprem in stand te houden. Daar veranderde de winst van de ploeg van coach Momir Ilic niets meer aan: 32-44 bij nummer voorlaatst Cegledi. In de play offs in de CL werd Veszprem ‘gewipt’ door THW Kiel dat op zijn beurt geëlimineerd werd door PSG voor een plek in de halve finale.

ROEMENIË

Met een 31-22 zege in eigen huis op Mioveni nam Estavana Polman met Rapid Bucuresti afscheid van het seizoen dat enigszins teleurstellend eindigt. Negen punten bedraagt de achterstand op kampioen en bekerwinnaar CSM Bucuresti. In de CL-competitie kwamen beide ploegen niet door de play offs richting de FINAL4.

NOORWEGEN

In de finale om de Noorse titel bij de vrouwen had kampioen Kristiansand het eerste van maximaal drie duels ruim gewonnen van Storhamar: 32-19. Het uitduel verliep iets minder soepel: bij rust hingen de bordjes op 15-10 voor de thuisploeg. Na de hervatting sloeg de CL-kampioen genadeloos toe met een 9-19 score. Door de 26-32 zege is Kristiansand waar coach Ole Gustav Gjekstad na de zomer aan de slag gaat in Odense, voor de zesde keer op rij Noors kampioen.   

NEDERLAND

In het duel om plaats drie was SEW voor de tweede keer binnen een week de sterkste ten opzichte van Velo: 29-25. Het uitduel ging ook met 24-35 naar de ploeg van coach Michael Vijverberg.

ZONDAG

SPANJE

Spannende dag voor Pipy Wolfs en Tessa van Zijl die met Elche om 18:00 in actie komen in en tegen Malaga in het tweede duel om de Spaanse titel. Vorige week werd in eigen huis nipt met 24-23 gewonnen.

NEDERLAND

Bij de vrouwen gaat vandaag alle aandacht uit naar het duel in Amsterdam tussen VOC en regerend kampioen Handbal Venlo. Bij winst is de formatie van coach Rachel de Haze kampioen, bij een Limburgse zege volgt er zondag 4 juni in Blerick een ‘belle’. Het duel wordt vanaf 14:30 uur uitgezonden op NPO 1 en via livestream op nos.nl

cover foto Ger Sampers photography

Deel dit bericht