Nieuws

HET OVERZICHT: E&O DEGRADEERT ALSNOG NA STERKE NACOMPETITIE

Nog een paar wedstrijden en het seizoen 2023/2024 zit erop. Niet voor de mannen in de HandbalNL League en vrouwen in de eredivisie die nog gaan strijden om de landstitel. Bij de mannen komen LIONS en Aalsmeer elkaar komende zaterdag eerst nog tegen in competitieronden vijf. De ploeg van coach Wai Wong moet, om wiskundig zeker te zijn van de BOT, minimaal één puntje pakken in Sittard.

Concurrent Volendam dat twee punten minder op de teller heeft, ontvangt gelijktijdig (19:00 uur) Hurry-Up en zal met een schuin oog de verrichtingen in Limburg volgen. Afgelopen week maakte de clubleiding uit Zwartmeer de komst bekend van Tachos-speler Max Voermans (25), de veel scorende opbouwer uit Waalwijk. Een explosieve speler die bij de oranje-zwarte ploeg de plek moet overnemen van Patrick Miedema en Sverre Jansen. Bevo en Houten spelen nog om ‘de winstpremie’.  

EREDIVISIE

Bij de vrouwen werd met spanning de slotronde gevolgd in de play downs. Drie ploegen maakten nog kans om volgend seizoen een trapje lager te moeten spelen: Volendam, PSV en E&O. De opmars van de debutant uit Emmen in het verlengstuk van de competitie was opmerkelijk met drie zeges. In de reguliere competitie incasseerde de ploeg 21 nederlagen. Maar de noodzakelijke zege in eigen huis op Volendam bleef uit: de Noord-Hollandse ploeg, met interim-coach Maurits van Buren en de opgetrommelde Ailly Luciano – twee treffers - pakte tweemaal de winst in de twee laatste duels. In Emmen werd het 13-24 voor de gasten. De start van de Noord-Hollandsen was fenomenaal: 2-9. Geruststellend, gelet op alle malheur dat de ploeg de voorbije weken over zichzelf had afgeroepen. Halfweg was het duel in de knip: 5-15. Met Isa Vet en Jaimy Mens – beiden goed voor een half dozijn treffers – was het alleen nog zaak het overzicht te bewaren. Dat lukte na de thee even niet: tien minuten konden de gasten geen enkele treffer laten noteren. Met Femke Reus als slot op de deur kroop Volendam stap voor stap uit het nerveuze gedoe en consolideerde de stand op het scorebord. Oud-international Debbie Bont gaat na de zomer als hoofdcoach aan de slag.

PSV moest in eigen hal zien af te rekenen met het reeds veilig gespeelde DSVD. De ploeg van coach Chantalle Ermans pakte vanaf het eerste fluitsignaal ‘de koe bij de horens’ en liet niet meer los: 29-19. De Eindhovensen stoomden via 11-5 in een tempo door naar een geruststellende 16-8 ruststand. De pret in Eindhoven kon niet op toen de rode formatie zelfs de marge in de dubbele cijfers (22-12) bracht.

Door het verlies van E&O degradeert de ploeg uit Emmen en wordt komend seizoen afgelost door de promovendus uit de eerste divisie, MHV’81 uit Mill.

Eindstand: 1. DSVD (9); 2. Volendam (8); 3. PSV (7); 4. E&O (6).

In kampioensgroep B was het wachten welke ploeg VOC – de nummer één uit groep A – ontmoet in de strijd om de landstitel. HC Groot Venlo dat midweeks al het inhaalduel tegen SEW in winst omzette, plaatste zich in het uitduel bij Kwiek met een 19-32 zege voor de derde keer op rij voor de titelstrijd. Bij Kwiek staat vanaf de zomer Peter Portengen voor de groep. In 2022 mocht Venlo feest vieren, verleden jaar nam VOC de titel weer over. De ploeg uit Venlo bleef VZV dat in de Noord-Hollandse derby tegen SEW gelijkspeelde – 29-29 – twee punten voor. Komende zaterdag duel één in Amsterdam, op zondag 26 mei in Venlo het vervolg. Is er dan nog geen beslissing, komen beide ploegen elkaar op 2 juni voor het beslissende duel in Amsterdam tegen.

Eindstand: groep A: 1.  VOC (15); 2. Velo (9); 3. Quintus (4); 4. Vlug en Lenig (2).
Eindstand: groep B: 1. HC Groot Venlo (12); 2. VZV (10); 3. SEW (6); 4. Kwiek (1).

Bij de mannen waren alle kaarten al geschud. BFC kroonde zich tot kampioen en neemt het eind mei op tegen Houten voor een plekje in de BENE-League. Verrassend was de nederlaag van nummer twee, DFS Arnhem, op bezoek bij WHC/Hercules: 31-22 (17-14) voor de thuisploeg. De Hagenaars nemen plek twee in, voor E&O en Tachos en kunnen terugkijken op een sterke tweede seizoenshelft waarbij onder meer bij BFC een punt werd behaald. Mitchell Timmermans scoorde de laatste Haagse treffer. Na afloop werd niet alleen afscheid genomen van Timmermans maar werden ook Mitch Griezeman, Kjeld Meijnen, Daan van Vliet en assistent-trainer Nick Masmeijer uitgezwaaid. Jeugdinternational Van Vliet lijkt zijn loopbaan in Duitsland bij VfL Gummersbach te gaan voortzetten.

DUITSLAND

Voor de derde opeenvolgende keer – 2022, 2023 en 2024 - heeft SG BBM Bietigheim de titel in de Bundesliga opgehaald. Met nog drie speelrondes voor de boeg is de ploeg van Kelly Dulfer en Inger Smits – beiden vertrekken na dit seizoen bij de club uit Zuid-Duitsland – niet meer in te halen. Beide internationals scoorden in het kampioensduel tegen Oldenburg (38-27 winst) driemaal. Pam Korsten kreeg twee streepjes achter haar naam bij de gasten. Op 1 en 2 juni debuteert de ploeg bij de FINAL4 in Boedapest en neemt het in de halve finale op tegen het Franse Metz. Tweede op de ranglijst blijft HSG Bensheim-Auerbach dat bekerwinnaar TuS Metzingen met 29-30 klopte. Voor Sarah van Gulik – drie streepjes - zit haar actieve carrière er bijna op: de 34-jarige die via Gemini en Hellas in 2012 voor een jaartje neerstreek in Celle en aansluitend een seizoen bij het Deense Aalborg speelde, trok daarna drie seizoenen het shirt van Bad Wildungen aan om in 2016 over te stappen naar Bensheim-Auerbach. Dortmund, 28-28 bij Halle-Neustadt, met dertien treffers van Zoë Sprengers, een van Harma van Kreij en 3/15 stops voor Tess Lieder in 17 minuten, Thüringer en Bensheim-Auerbach zijn geplaatst voor de volgende European League.  

Hekkensluiter Bad Wildungen (7 punten) lijkt na de 35-27 uitnederlaag in de degradatiekraker bij Neckarsulmer (10 punten) niet meer te kunnen ontsnappen aan degradatie. Met slechts zeven punten uit 24 duels bengelt de ploeg van Jessie van de Ruit (geen score), Anouk Nieuwenweg (acht treffers) en keepster Larissa Schutrups 15/48 stops in bijna zestig minuten – volgend seizoen naar het Poolse Lublin – en coach Mart Aalderink stijf onderaan. Eerder al nam de club afscheid van trainster Tessa Bremmer-Cocx, een beslissing die niet alleen in de eigen club maar ook daarbuiten nogal op hevige kritiek stuitte. Nummer voorlaatst, Solingen (9 punten), gaat vanmiddag nog op bezoek bij Leverkusen. Nyala Krullaars, op interim-basis actief bij Buxtehuder, deed met zeven treffers van zich spreken in het met 32-34 gewonnen uitduel bij Zwickau.

DENEMARKEN

In Denemarken is een begin gemaakt met de halve finales om de landstitel bij de vrouwen. Esbjerg pakte in het thuisduel met Herning-Ikast de eerste zege: 35-24. Woensdag is duel nummer twee. In de andere finale komen vandaag Odense – Ten Holte, Housheer, Nüsser, Van der Vliet en Van Wetering - en Nykobing elkaar tegen. Ook het tweede duel staat gepland voor woensdagavond.

BELGIË

Bij de vrouwen moest regerend kampioen en bekerwinnaar Sint-Truiden het kampioensfeestje uitstellen: op bezoek bij verliezend bekerfinalist HUBO handbal waar Natasja Bekker-Kivit als coach fungeert, liep de formatie van Jo Delpire tegen een pijnlijke nederlaag aan: 28-25. Eef Toonen, volgend seizoen bij HC Groot Venlo, scoorde zeven keer voor winnend HUBO. Achtervolger Eupen – 43-37 winst in eigen huis op Uilenspiegel – zag de achterstand teruglopen tot welgeteld één punt. Volgende week zondag staat in Sint-Truiden de beslissende wedstrijd op het programma.

cover Opluchting in Eindhoven waar de vrouwen van PSV uiteindelijk het behoud van een plaats in de eredivisie veilig stelden

foto Reza

Deel dit bericht