Nieuws

HET WAS MIKKEL HANSEN NIET GEGUND; BARCELONA VIERT ELFDE CL-TITEL

Door Frits Feuler – De allerlaatste vrije worp: Mikkel Hansen werd luttele tellen daarvoor door Dika Mem met een voleerde ‘ipon’ aan de zijlijn tegen de grond gewerkt in zijn poging de gelijkmaker op het bord te brengen. Tijdstraf Mem, vrije worp voor de Deen. Alles en iedereen in de Lanxess Arena hield de adem in: fluitsignaal, schijnschot, kijken….doelman Emil Nielsen werd bijna verrast door zijn landgenoot. De ultieme bal belandde echter op de lat. Weg droom van Mikkel Hansen om die ene prijs aan zijn toch al rijke palmares toe te voegen: 30-31.

Teleurgesteld, in zijn eentje, moest Hansen zijn droom opbergen. Een grote speler die het even niet zag zitten….beetje voor beetje druppelden de ploegmaats naar hem toe. Zelfs de zilveren medaille die hij als laatste speler kreeg omgehangen, kon hem niet echt bekoren. Althans, zo leek het. Hij, die zijn zinnen op dit eindtoernooi met Aalborg had gezet en een dag eerder Magdeburg naar de kleine finale verwees, had het niet meer. Begrijpelijk. Sport is medogenloos, besefte ook Hansen.

In schril contrast de elf CL-titels die FC Barcelona ophaalde en voor de vijfde keer in Keulen. Voor Aalborg blijft die ondankbare tweede plek, precies als in 2021. Maar de Denen maakten er een meer dan boeiend duel van. De Catalanen konden pas echt juichen toen het laatste fluitsignaal had geklonken. De Denen hadden ontegenzeglijk de steun van de meeste fans, zelfs aan beide kanten van de arena waren de in rood gehulde supporters duidelijk te herkennen. Zelfs een plukje zat in het vak van de tegenstander omdat daar vele plekken onbemand bleken en die door de organisatie over gedaan werden aan de Denen, waaronder Magnus Landin die een paar uur eerder met Kiel het brons pakte en samen met zijn ouders naar broer en doelman Niklas keek.

Onder aanvoering van captain Dika Mem zette Barca de eerste accenten, interessant daarbij het duel tussen de beide keepers van de nationale Deense ploeg, Emil Nielsen en Niklas Landin. Maar Nielsen kon niet zoals 24 uur eerder overtuigen en werd na ruim een kwartier (11-12) en slechts vijf stops tot dan afgelost door Perez de Varga. Landin daarentegen hield stand. De compacte Barcelona-dekking was in goeden doen, de 2-5 en 3-6 voorsprong leken een voorbode van iets moois. Aalborg verdedigde agressiever en kreeg beetje bij beetje vat op de tegenstanders.  

JONGE SPELERS

Opvallend ook dat de beide coaches vertrouwen hadden in jongere spelers: bij Aalborg hielden Mads Hoxer (23) en Thomas Arnoldsen (22) het lang vol, bij  Barcelona trok men de kaart van de pas 18-jarige spelverdeler Petar Cikusa. Aan de lijn mocht de 21-jarige Javier Rodriguez zijn kunsten vertonen: ruimte maken, sperren zetten voor schutters als Dika Mem en Melvyn Richardson. Bij Aalborg moesten Hansen en Lukas Nilsson voor orde en structuur zorgen, de drievoudig wereldhandballer deed dat met alles wat er zijn lijf aanwezig was: zelf scoren (acht keer) en ploeggenoten in stelling brengen. Hoxer bracht zijn ploeg voor het eerst op voorsprong, Gomez forceerde een strafworp die Richardson aantekende voor de 15-15 ruststand.

Perez de Vargas opende sterk bij het begin van de tweede helft, Hoxer wist hem echter toch een paar maal te verrassen. In benauwde situaties kon Barcelona rekenen op de beresterke Dika Mem: hoog opspringend, laverend tussen twee of meer verdedigers, hangend en vallend afronden, ageren richting arbiters als hij vond dat het teveel van het goede was. Maar vooral: opstaan en doorgaan. Bij 20-22 leek Aalborg even van de wijst, maar Hoxer en Bjornseen repareerden.

SLIJTAGESLAG

Het laatste kwartier werd een slijtageslag. De spanning steeg, de fans kregen er geen genoeg van en stuwden hun ploeg op naar nog meer intensiteit. De neutrale toeschouwers kozen duidelijk partij voor de Deense underdog, niet in het minst door de missie waar Mikkel Hansen met zijn ploeg aan begonnen was.

Na de 24-24 (48’) van Arnoldsen kwam Nielsen terug binnen de lijnen en was meteen paraat toen diezelfde Arnoldsen nog een keer vrij voor het doel kwam. In de daarop volgende tegenaanval zette Richardson de 24-25 op het bord, zijn zesde streepje op dat moment. Hansen antwoordde met zijn zevende voor 26-26. Nu gingen ook de inspanningen in de halve finale een rol spelen. Het tempo ging omlaag, veel moest er nu komen van lang opgezette aanvallen met af en toe een snelle speldenprik. Coach Stefan Madsen, bezig aan zijn laatste minuten in Aalborg, nam de ploeg bij 26-28 nog een keer apart en zocht het in de zeven tegen zes-aanval.

Nielsen pakte vervolgens zijn zevende stop, Blaz Janc leek drie minuten voor tijd, bij 27-30 de boeken dicht te hebben gedaan. Bjornsen zorgde voor nieuwe hoop bij het ingaan van de laatste 120 tellen. Niemand in de arena nog op zijn stoel, alles en iedereen bij de les. Toen Cikusa een technische fout maakte, hadden de Denen de kans op de gelijkmaker. Maar de afstemming in de daaropvolgende aanval klopte niet: het wanhoopgsschot van Hoxer belandde in de handen van Nielsen waardoor Barca opnieuw de bal in de schoot kreeg geworpen.

Coach Ortega pakte zijn derde time out, gaf zijn ploeg mee de resterende dertig tellen uit te spelen. Landin stopte het schot van N´Guessan waardoor die ploeg aan de laatste aanval mocht beginnen met 15 seconden op de klok. Alles of niets. Dika Mem doorzag het gevaar Mikkel Hansen aan de zijlijn en drukte de Deen als een volleerd judoka tegen de grond. De tijdstraf nam de Fransman lachend in ontvangst. Wat restte was een directe vrije worp, die belandde echter boven Nielsen op de lat.

Bekijk hieronder het ultieme schot:

https://www.facebook.com/share/r/HbASzrGY9t6oyVsj/

Einde van de carrière van Hansen op clubniveau, vreugde bij de Catalanen die uitzinnig de elfde Europese clubtitel met de fans vierden. Daarna nam zangeres Anastacia voor de tweede keer de arena over, voordat de organisatie overging tot de huldiging.

Kaarten voor de FINAL4 2025, op 14 en 15 juni opnieuw in de Lanxess Arena, zijn vanaf 10 juni in de voorverkoop. De FINAL4 bij de mannen blijft, zoals de EHF vandaag bekend maakte, nog tot en met 2029 in Keulen.
Aalborg HB: N. Landin (12/1 stops), Norsten; M. Hansen 8/5, Hoxer 6, Sommer Arnoldsen 6, Björnsen 4, Barthold 2, Vlah 2, Antonsen 1, L. Nilsson 1, Wiesmach Larsen, J. Nielsen, S. Hald Jensen, M. Larsen, Möllgaard, Juul

FC Barcelona: E. Nielsen (8 stops), Perez de Vargas (3 stops); Richardson 8/4, Mem 7, N`Guessan 6, Carlsbogard 2, Frade 2, Gomez Abello 2, Janc 2, Cikusa Jelicic 1, Wanne 1, Arino, Thiagus, Makuc, Langaro, Rodriguez Moreno

cover Het laatste optreden van Mikkel Hansen op clubniveau: geen CL-titel

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht