Nieuws

HOE HANDBAL HET LEVEN VAN INDIASE SPEELSTERS IN SLOVENIE VERANDERDE

HOE HANDBAL HET LEVEN VAN INDIASE SPEELSTERS IN SLOVENIE VERANDERDE

Bron: IHF - Op de openingsdag van het WK U20 in Slovenië opende de Nederlandse ploeg het toernooi tegen India. Het werd een 46-18 zege voor Oranje. Ook Japan won ruim: 42-22. Het derde en laatste groepsduel tegen Slowakije was desastreus qua resultaat: 12-59 verlies. Met 53 gescoorde treffers en 146 tegen gaat het naar de troostronde. Daarin werd de eerste zege gevierd: 31-30 op Iran. Op de website van de Internationale Handbal Federatie (IHF) wordt die eerste opponent van Nederland voor het voetlicht gehaald.

India heeft zich voor het eerst in de geschiedenis gekwalificeerd voor het IHF WK U20 in Slovenië. Een enorme kans voor de Aziatische ploeg om de sport verder te ontwikkelen in wat een enorme markt zou kunnen blijken te zijn.

En een van de mannen die verantwoordelijk is voor de groei van het handbal voor vrouwen in India en die voor het eerst deelneemt aan deze competitie, is Sachin Chaudhury, een voormalig speler die coach is geworden, Hij verlangt ernaar om India steeds beter te zien worden en voor de ploeg tijdens de wedstrijden een steunpilaar te zijn.

Het is altijd moeilijk om handbal te ontwikkelen in grote landen als India, omdat er niet direct geld beschikbaar is om de sport van jaar tot jaar te verbeteren. De infrastructuur ontbreekt ook, aangezien veel van de spelers nog steeds alleen trainen en de basis van handbal leren op gravelvelden.

"Ik heb alles in mijn leven te danken aan handbal. Mijn carrière, het plezier dat ik had aan het spelen en coachen, deel uitmaken van een team, maar ook mijn huwelijk. Ik heb mijn vrouw Snehlata ook via handbal leren kennen en wil graag iets teruggeven aan de sport.”
Sachin Chaudhury, coach India U20

“Voor alle spelers van India op dit WK is dit een fantastische ervaring, een steile leercurve. In India spelen we meestal op gravel, we hebben geen arena's. De speelsters zijn niet bekend met hars of met het spelen in een dergelijke omgeving. Daarom moeten ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, hetgeen tijd kost”, voegt Chaudhury toe.

Toch zijn er de afgelopen jaren grote stappen gezet om het Indiase handbal te verbeteren. Met dat doel voor ogen stemde Chaudhury in met zijn expertise en creëerde hij een handbalacademie op een stuk land dat hij bezat, in een poging speelsters te helpen verbeteren. Sachin en zijn vrouw, Snehlata, zelf een voormalig speelster, adopteerden 37 meisjes uit landelijke, onontwikkelde gebieden, in een poging hen handbal te leren en hen een plek te bieden om te werken en hun kwaliteit van leven te vergroten. Vijf van die speelsters maken nu deel uit van de selectie voor deze 23e editie van het WK U20 in Slovenië.

                                                      

“We selecteren kinderen uit landelijke gebieden en brengen ze bij elkaar om ze een platform te bieden om te handballen, zodat ze glorie kunnen brengen aan India. Ik wil mijn vrouw alle eer geven om het mogelijk te maken. Omdat de resultaten steeds beter werden, kwamen veel spelers naar ons toe om hen te helpen hun leven te verbeteren”, voegt Chaudhury toe.

Nu de resultaten in internationale competities steeds beter worden, waaronder het winnen van het AHF Asian Women's Junior Handball Championship in maart 2022 - ondanks verlies tegen de Islamitische Republiek Iran - zijn meer speelsters in India meer geïnteresseerd geraakt in handbal. “Het is hard werken, maar het is ook mooi, Het behalen van resultaten bevestigt alleen maar dat alles wat we hebben gedaan, we goed hebben gedaan. Speelsters werken steeds harder en de resultaten voor ons team zijn beter", voegt Chaudhury toe.

Tijdens de lockdown-periode, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, steeg het aantal speelsters dat naar de academie van Chaudhury kwam met 60%. De nadruk lag op het helpen van hen en, als bijproduct, het handbal van Indiase vrouwen, te verbeteren. Daarom was de deelname van India aan dit Jeugd-WK niet alleen een moment van trots voor het Aziatische land, maar ook een enorm moment voor Chaudhury: zij betreden voor het eerst in de geschiedenis het grote podium.

Ingedeeld worden in groep A, naast grootmachten als Nederland, Japan en een ander Europees team als Slowakije was niet ideaal voor een rookie-team, aangezien India alle drie de wedstrijden die ze tot nu toe speelden in Slovenië 2022 verloor. Verreweg het grootste aantal tegendoelpunten van de 32 teams die aan het WK deelnemen.

De ervaring die inmiddels aan Aziatische zijde is opgedaan, is echter van onschatbare waarde. Ondanks het feit dat India zo weinig doelpunten heeft gemaakt, speelde de ploeg af en toe goed handbal. 21 treffers in drie wedstrijden kwamen van de hand van Bhawana, meteen goed voor een vierde plek op de topschutterslijst. Negen minder dan de koploper, de Oostenrijkse Kristina Dramac.

Het doel zal zeker zijn om zich in de toekomst ook te kwalificeren voor het WK bij de senioren, maar de weg daar naar toe is lang. "Zoals al eerder verteld, zijn onze speelsters niet gewend aan deze omstandigheden. Voor velen van hen is het een van de eerste keren dat ze in deze grote arena's spelen, zoals die we in Slovenië hebben gevonden. Toch denk ik dat dit een geweldig moment is voor handbal in India, een moment dat echt meer meisjes zou kunnen stimuleren om te proberen de sport op te pakken en te verbeteren als team en als land. Resultaten kunnen komen, maar als je onderaan begint, is het moeilijk', voegt de coach van India toe.

Na als laatste te zijn geëindigd in de voorronde, vervolgt India zijn reis in de President's Cup, waar ze zullen spelen tegen Guinee en de Islamitische Republiek Iran, de andere twee teams die hun debuut maken in de competitie in Slovenië 2022. Het duel tegen Iran leverde meteen de eerste zege ooit op: 31-30. Maar de vreugde was er niet minder om.

“Het gaat niet om het winnen van wedstrijden,” benadrukt Chaudhury, “maar als we deze editie met één overwinning kunnen afsluiten, zou dat ronduit geweldig zijn.” Zondag werd de aimabele coach op zijn wenken bediend. Hlavewege stond zijn ploeg met 14-16 achter. Kort na de pauze zelfs 15-18. Bij 25-25 werd het spannend: nog eenmaal moest India Iran naast zich dulden (29-29), de slotminuten waren voor India: 31-30. Dinsdag wacht het duel met Guinee dat één puntje in de groepsfase pakte tegen Iran. 

De reis van India in het mondiale handbal, hoe moeilijk het ook was, onderstreept hoe cruciaal handbal kan zijn voor de ontwikkeling van teamgeest, het smeden van nieuwe vriendschappen en ongelooflijke herinneringen. En voor Indiase spelers kan deze ervaring zelfs een behoorlijk verandering in hun toekomstige leven betekenen.

cover Debutant India U20 behaalde zondag in Slovenië een historische WK-zege op Iran

foto IHF

Deel dit bericht