Nieuws

Hof van Beroep EHF handhaaft sancties tegen Szeged: € 12.000 boete!

Hof van Beroep EHF handhaaft sancties tegen Szeged: € 12.000 boete!

Van de Redactie – Het Hongaarse MOL-Pick Szeged startte onlangs een hoger beroep tegen de uitspraak van het Court of Handball van 24 mei 2019 naar aanleiding van de incidenten die zich voordeden in de laatste minuut van de tweede kwartfinalewedstrijd in de VELUX EHF Champions League 2018/19 MOL-Pick Szeged en het Macedonische HC Vardar, de latere CL-winnaar. In Macedonië hadden de Hongaren met 31-23 verloren. In de eigen Arena, voor 3200 fans, ging de ploeg opnieuw onderuit: 25-29. Met heel wat gevolgen uiteindelijk!

Stevige duels!

Het Hof van Beroep heeft besloten het besluit in eerste aanleg volledig te bevestigen, waarbij het Hof tot de conclusie komt dat de opgelegde sancties evenredig en adequaat zijn voor de feiten en de daaropvolgende overtredingen.

  Vreugde bij het winnende Vardar

Bijgevolg worden de volgende sancties gehandhaafd:

  • Een boete van € 3.000 wordt opgelegd aan Dean Bombac als de aanstichter van de woordenwisseling. De laatste viel fysiek de tegenstander tijdens de wedstrijd op het speelveld. Een dergelijke daad van zelfjustitie zal niet worden getolereerd.
  • Een boete van € 2.000 wordt opgelegd aan Matej Gaber en Jorge Maqueda Pena. De eerste was de tweede aanstichter van de woordenwisseling, terwijl de laatste het speelveld betrad om deel te nemen aan die woordenwisseling, ondanks dat hij eerder een directe diskwalificatie had gekregen.
  • Een boete van € 2.000 wordt opgelegd aan Djordje Ignjatovic en Marko Krivokapic voor hun ongepast gedrag ten opzichte van EHF-officials.
  • Een boete van € 5.000 wordt opgelegd aan de club MOL-Pick Szeged voor het gedrag van het team én voor het niet hebben gezorgd voor veiligheid en orde, vooral in het licht van het feit dat een gediskwalificeerde speler opnieuw het speelveld kon betreden.

In de laatste week van mei moest zelfs de Europese Handbal Federatie in actie komen om voor de beide play off-duels om de Hongaarse titel tussen Veszprem en Szeged neutrale arbiters en buitenlandse waarnemers te sturen. Beide clubs zijn al sinds mensenheugnis aartsrivalen en steken dit in de onderlingen confrontaties niet onder stoelen of banken.

Op 23 mei speelde Szeged in eigen hal gelijk (27-27). Het Deense koppel Gjeding en Hansen had de handen meer dan vol, samen met de waarnemers Klaus Convents en Helmut Wille. Drie dagen later kroonde Vesprem zich in eigen hal met een duidelijke 35-24 zege tot nationaal kampioen.

Jarenlang konden dit soort duels niet tot een fatsoenlijk einde worden gebracht. Protesten, opstootjes, scheldpartijen, beledigingen, vechtpartijen. Oververhitte fans, die weinig respect toonden voor de tegenstander. Alles was denkbaar is kwam bij deze duels bovendrijven. De Hongaarse bond was ten einde raad en besloot tot die unieke vraag aan de Europese overkoepelende organisatie.

 

                                                     

 

 

 

Deel dit bericht