Nieuws

HURRY UP VERRAST SPORTING PELT; HANDBAL VENLO WIJST SEW TERUG

In de BENE-League vestigde Hurry Up opnieuw de aandacht op zicht: na de draw in het eerste thuisduel tegen regerend kampioen Bocholt moest nu Sporting Pelt de twee punten achterlaten in Zwartemeer: 31-23. Verleden week leverde oranje-zwart nog de punten in bij Aalsmeer.

Na een 12-8 voorsprong liep de ploeg van coach Sven Hemmes stap voor stap uit naar een ruime en verdiende zege. Grote man: Hurr Up-doelman Boris Tot. “De gretigste ploeg heeft verdiend gewonnen,” aldus Pelt-coach Korneel Douven. “We zijn weer met beide beentjes terug op de grond. Hopelijk kan een aantal geblesseerde spelers komende week aansluiten.”

Aalsmeer hield het bezoekende Bocholt lange tijd in bedwang. Na de 14-15 pauzestand draaide de formatie van coach Wai Wong na de thee ineens de rollen om: 23-20. Tijd voor overleg bij de Belgen die topschutter Serge Spooren de 27-28 zagen aantikken. Luttele tellen voor affluiten mocht Trainavicius nog vanaf de streep voor een puntendeling zorgen. Doelman Clem Leroy dacht daar anders over: het bleef 27-28.

Eupen komt, na een doelpuntrijk duel in Volendam, op drie punten: 36-36. Ephrahim Jerry leek kort voor affluiten (36-35) de beide punten veilig te hebben gesteld, Thomas Mormont besliste anders: 36-36. De bekerwinnaar won eenmaal (Aalsmeer), speelde een keer gelijk (Eupen) en verloor van Sporting Pelt.

Houten kwam in The Dome niet langs HUBO handbal: 28-33. Meteen de derde nederlaag voor de debutant. Ook Izegem beleefde in Sittard geen prettige avond: verdedigen hadden LIONS en de Belgische debutant blijkbaar afgezworen: 45-36, na een 24-16 ruststand. Visé bleef op pole position: thuis bleef men het verrassend sterk spelende Bevo nipt voor: 29-27.

EREDIVISIE

Bij de vrouwen maakten de koplopers in speelronde vier geen fout. Handbal Venlo hield tegen SEW de winst in eigen huis: 27-21. Een prima generale voor het komende Europese tweeluik met Cair uit Noord-Macedonië. In Venlo hingen de bordjes na dertig minuten op 15-12. SEW - donderdag het vooruitgeschoven duel met VZV -  kwam wat steviger uit de kleedkamer en verdiende de 17-17 via Denise Mol. Vanaf dat moment ontspon zich een aller aardigst duel, met veel inzet. Tot 22-20 kon het duel nog alle kanten op, daarna was het de ploeg van coach Robin Gielen die via onder meer Demi Smolenaers doordrukte naar 25-20 en uiteindelijk 27-22. Voor SEW wachten eind september de twee Europese duels in eigen omgeving tegen Grude.

DSVD verraste in eigen huis het momenteel wat kwakkelende Velo: 34-32. De ploeg uit Wateringen kan zich nu in alle rust voorbereiden op de dubbele Europese confrontatie met Yenimahalle. Kwiek hield aan het bezoek bij het nog puntloze PSV handbal het hoofd koel: 23-37 (12-17) winst. Een wedstrijd die nooit echt spannend werd. Met name keepster Esmee van Emmen speelde een puike partij in het Kwiek-doel. Lizz Olde Bolhaar en Marit Winkels troffen elk zes keer doel.

Volendam was in eigen hal de baas over Quintus: 35-28 en komt daarmee van de hatelijke nul af.  Vlug en Lenig ging op bezoek bij hun oud-trainer, Edwin Janssen bij VZV. Het werd geen ‘prettig’ weerzien: de Limburgse ploeg moest zich met 37-31 gewonnen geven, onder meer door een perfect keepende Anne de Boer die drie strafworpen wist te pareren.  

MANNEN

De grote verrassing qua uitslag kwam uit Eindhoven waar PSV handbal zich van de hatelijke nul speelde middels een 35-28 zege op het tot dan ongeslagen Hellas. De Eindhovenaren misten hun start niet: 7-3 en 12-5. Nog was de honger niet gestild: via 16-6 gingen beide ploegen bij 18-13 naar de kleedkamer. Eenmaal terug binnen de lijnen had de thuisploeg opnieuw als eerste het ritme te pakken: 23-14. Daarna was het een kwestie van geduldig blijven en de marge over de streep brengen: 30-21.

Allen Quintus en DFS Arnhem hebben na drie wedstrijden in de eredivisie nog geen punt afgegeven. De ploeg uit Arnhem won bij titelkandidaat en BNL-degradant Tachos: 36-39. De ploeg van coach Frank van Ommen kende halfweg nog een positieve tussenscore: 20-18. Na de vledwisseling gaven beide ploegen elkaar nauwelijks iets toe: via 29-29 en 33-33 braken er spannende slotminuten aan. Een gestopte pingel van DFS-doelman Hazewinkel was een behoorlijke tik voor Tachos dat vervolgens Geurds aan de overkant wél zag scoren. Van Ommen, Voermans en Rhouma deden uiteindelijk de zak dicht: 36-39.

EHC, nog zonder punten, kon bij Quintus geen potten breken: de groen-witte ploeg heerste: 28-20. Goed voor de gedeelde koppositie met DFS. WHC/Hercules herstelde zich van de zeperd verleden week tegen Hellas met een ruime zege in Emmen: 20-29. Na rust (11-18) kwam E&O nog even gevaarlijk opzetten (17-20) maar dat was ook zo wat het laatste wapenfeit. Dynamico hoopte op twee punten in het thuisduel tegen Vrone/Berdos, die hoop bleek ijdel: 30-37 verlies. BFC moest tegen de reserves van Bevo nog op zijn tellen passen, uiteindelijk bleven de punten in Beek: 37-32. Watersley incasseerde verliespartij nummer 3, op bezoek bij Aalsmeer 2: 37-34. Positief: na nederlagen met 17 en acht verschil werd het in de Bloemhof ditmaal ‘slechts’ drie.

EERSTE DIVISIE

Bij de mannen alle aandacht naar het duel tussen de beide koplopers Gemini Voerendaal en het bezoekende Unitas uit Rolde. In een meer dan spannende en sfeervolle ontmoeting – drie tijdstraffen Gemini, vijf voor de gasten - in de Joffer verspeelde de ploeg van coach henk Smeenge vier minuten voor tijd een veilig lijkende voorsprong: van 21-26 werd het alsnog 26-26. DWS, dat in eigen omgeving Witte Ster/Tachos met 32-23 de baas bleef, nestelt zich met Voerendaal en Rolde op kop: 5 uit 3. Havas kan, mits winst komende dinsdag in het inhaalduel met Aristos, zich als vierde ploeg aan kop van de ranglijst melden.

Bij de vrouwen vier ploegen met de maximale score uit drie duels: Wijhe ’92 (met 41-18 te sterk voor HVBS), Kwiek 2 (40-31 winst op Quintus 2), MHV’81 (36-26 zege op SEW 2) en Foreholte (33-28 zege op degradant BFC) kunnen MEOS, indien gewonnen wordt bij Fortissimo als vijfde ploeg aan kop  verwachten. BFC, HVBS, DSS en Westsite – zware 41-8 nederlaag bij VOC 2 – sluiten met 0 uit 3 de rij.

CHAMPIONS LEAGUE

Speelronde twee in de CL bij de vrouwen kende een heropvoering van de CL-finale van 2023 tussen Kristiansand en Ferencvaros. Begin juni werd het in Boedapest een 28-24 zege voor de Noorse ploeg, ditmaal viel de winst ruimer uit: 37-26. Jana Knedlikova was acht keer trefzeker voor Vipers, waar keepster Katrine Lunde nog altijd in bloedvorm verkeert: 15 van de 38 schoten maakte de bijna 43-jarige onschadelijk (40%). Loïs Abbingh scoorde 5 uit 7 en had twee assists in de aanbieding. Angela Malestein noteerde drie treffers en twee assists. Ploeggenote Andrea Lekic kwam tot tien doelpunten.

Odense had in het thuisduel met het zwakke Buducnost aan één helft voldoende: 25-8. Na de pauze viel de Nederlands getinte équipe flink terug maar won wel: 39-24. Dione Housheer (6 treffers en 8 assists), Bo van Wetering (3), Larissa Nüsser ( 1 plus 3 assists) en Nikita van der Vliet (2) namen deel aan de doelpuntenproductie. Yara ten Holte toonde opnieuw vorm: 10 van de 20 ballen vonden het net niet (50%). Het Hongaars onderonsje tussen Györ en DVSC eindigde in 35-23. Yvette Broch scoorde tweemaal, ploeggenote Emilie Hovden vanaf de rechterflank zes keer. Rinka Duijndam pareerde een van de vijf schoten. Tamara Haggerty kwam bij de bezoekende ploeg niet tot treffers. Merel Freriks pakte met Brest bij Sävehof de eerste winst: 20-25. Freriks kwam tot één assist.  

DUITSLAND

Dani Baijens deed met HSV Hamburg goede zaken: zes treffers uit zeven pogingen en drie assists, goed voor een 35-34 zege op Leipzig. Meteen de eerste zege voor de Hamburgers in vier duels.

In de tweede Bundesliga schoot Ivar Stavast voor Elbflorenz met scherp: negen keer raak uit dertien pogingen in het uitduel bij Hamm-Westfalen. Dat kon de 36-30 verliespartij niet voorkomen.

Bij de vrouwen leed Thüringer – tweemaal Nathalie Hendrikse – onverwacht verlies bij Flames: 30-29. Bad Wildungen moest thuis de punten laten aan Dortmund: 18-32. Jessie van de Ruit wist eenmaal uit drie pogingen te scoren. Bij de gasten legde Harma van Kreij er vier in het netje, Zoë Sprengers was goed voor zes uit 8. Tess Wester pareerde drie van de drie schoten, een 100%-score!

cover VZV won voorm de tweede maal dit seizoen: Vlug en Leng werd met 37-31

foto VZV

Deel dit bericht