Nieuws

Hurry-Up wil niet opdraaien voor kosten Final4 BeNe-League

“1500 euro is voor ons veel geld’’

Door Sjoerd Jansen / Dagblad van het Noorden– JD techniek Hurry-Up is niet van plan om 1500 euro bij te dragen in de kosten van de Final4, het finaleweekeinde van de BeNe-League.

“Dat gaan we niet betalen. 1500 euro is voor ons veel geld. We moeten voor dat bedrag verplicht kaarten voor de Final4 afnemen. Die raak ik in Zwartemeer niet kwijt, want het ziet er nu niet naar uit dat Hurry-Up aan de finales gaat deelnemen. Antwerpen ligt niet naast de deur. Daar gaan straks geen mensen van ons een weekend naartoe’’, laat Hurry-Up-voorzitter Hendrikus Velzing verontwaardigd weten.

De Final4 tussen de vier beste teams uit de BeNe-League is op zaterdag en zondag 31 maart volgend jaar in de Lotto Arena in Antwerpen, waar plaats is voor vijfduizend toeschouwers. Op het vorige finaleweekeinde in de Maaspoort in Den Bosch werd door het te lage aantal toeschouwers een fors verlies geleden. Vandaar dat het bestuur van de BeNe-League van alle clubs in de competitie nu een flink bedrag vraagt voor de volgende editie.

Financiële partner

Het bestuur zegt met de stad Antwerpen voor de finales om het kampioenschap van de BeNe-League een sterke financiëële partner te hebben binnengehaald. Maar dat is niet genoeg om het financiële plaatje van de Final4 rond te krijgen. Vandaar dat alle deelnemende clubs op voorhand wordt gevraagd om totaal 24.000 euro in de kosten bij te dragen.

De helft ervan komt voor rekening van de vier daadwerkelijke finalisten, die in de Lotto Arena de halve finales en finale spelen. Zij moeten elk voor 3000 euro aan tickets afnemen, die ze daarna moeten proberen door te verkopen. De resterende acht clubs, die niet in Antwerpen in actie komen, dienen ieder voor 1500 tickets aan te schaffen. Ook dit levert de organisatie van de Final4 12.000 euro op.

Hendrikus Velzing: ,,Dat gaan we niet betalen. 1500 euro is voor ons veel geld.’’ Foto Archief/Boudewijn Benting

Hurry-Up voorzitter Hendrikus Velzing              foto DvhN / Boudewijn Benting

“Op deze wijze zijn er 1760 tickets in omloop die kunnen worden doorverkocht door de clubs en is er een budget van 24.000 euro aan inkomsten’’, stelt het BeNe-League bestuur. Het vraagt de clubs om voor het eind van het jaar met het voorstel in te stemmen.

Onverkochte kaarten

Voorzitter Hendrikus Velzing van Hurry-Up is dat niet van plan. Hij is bang met heel veel onverkochte kaarten en een financiële strop te blijven zitten. “Laten de clubs die aan de Final4 deelnemen en de organisatie zelf de handen uit de mouwen steken en zorgen dat de tent in Antwerpen vol zit. Slimme marketing, timmer aan de weg; ga aan het werk zodat de toeschouwers komen. Bij ons in Zwartemeer zit het elke thuiswedstrijd vol en ook bij onze Europacupwedstrijden in Emmen. Toen wij uit tegen Madeira speelden, gingen er nog 30 man mee. Zoveel zitten bij sommige Belgische clubs niet eens op de tribune.’’

Hij verwijst naar handbalfinales in Duitsland, waar de BeNe-League een voorbeeld aan kan nemen. “Voor de Final4 in Keulen gingen binnen een paar dagen 20.000 kaarten over de toonbank. Het is elke dag uitverkocht.’’ Vanwege het eerdere tekort van de finales in Den Bosch hebben de Nederlandse en Belgische handbalclubs al toegezegd totaal 3600 te doneren.

Rotterdam

Volgens het BeNe-League-bestuur is het de bedoeling de Final4 ook in 2021 in Antwerpen te laten plaatsvinden. Rotterdam is als speelplaats in beeld voor 2020 en 2022, maar de gesprekken daarover moeten nog beginnen. “Met de steun en de uitstraling van deze twee mondiale havensteden willen wij de BeNe-League Final4, de handbalsport en de BeNe-League clubs in Nederland en België verder promoten’’, stelt het bestuur.

Deel dit bericht