Nieuws

IJsland bij WK 2021: terugblik eerste deelname in 1958 in Magdeburg

IJsland bij WK 2021: terugblik eerste deelname in 1958 in Magdeburg

Van de Redactie - Van 13 tot 31 januari 2021 vindt in Egypte het 27e WK voor mannen plaats. De eerste editie vond plaats in 1938 in Duitsland. Het gastland werd de eerste wereldkampioen. De huidige wereldkampioen is Denemarken, dat in 2019 in eigen land Noorwegen versloeg in de finale. Frankrijk kwam met een derde plek ook op het podium. De Fransen wonnen het toernooi in totaal zes keer, waardoor het alleen recordhouder is. Opvallend: tot op heden is Qatar het enige niet-Europese land dat een medaille wist te veroveren op het wereldkampioenschap.

In 1961 heeft het Nederlands herenteam zich als eerste en enige keer geplaats voor het WK dat van 1 t/m 12 maart 1961 in West-Duitsland werd gespeeld. Via een kwalificatietoernooi met België en Luxemburg wist Nederland zich te plaatsen voor het WK. Nederland won met 22-12 van Luxemburg en met 5-10 van België.
Omdat er nog niet in zoveel landen handbal werd gespeeld (20 landen deden mee aan de kwalificatie) was dat niet zo moeilijk om je te kwalificeren. Op papier konden 10 Europese landen mee doen aan het WK. De kwalificaties werden ook regionaal gespeeld wat betekende dat twee of drie buurlanden in een poule werden ondergebracht.
Het enige niet-Europese land dat mee deed aan het WK was Japan dat uiteindelijk als twaalfde eindigde. Brazilië had zich teruggetrokken, daarvoor kwam Noorwegen in de plaats. Het WK van 1961 was ook het enige WK waarin Duitsland met een gecombineerd team speelde met spelers uit Oost- en West-Duitsland. Bij het eerdere WK, in 1958, speelde Duitsland ook met spelers uit Oost- en West-Duitsland. Het land was toen nog niet opgedeeld in oost en west.
Bondscoach bij Nederland was destijds Christiaan Agterdenbosch uit Den Haag. Spelers in de selectie kwamen uit voor Olympia Hengelo, Swift Arnhem, Niloc Amsterdam, Operatie '55 (Den Haag), Blauw Wit (Amsterdam) en Animo (Rijswijk). Een van de spelers was Hans Horselenberg van Olympia Hengelo (links op de foto).
                                       

Alle 32 teams zijn sinds het begin van het nieuwe jaar in volle voorbereiding. Afgelopen zaterdag was de eerste training voor het IJslandse nationale team in Vik waar ook twee spelers van Magdeburg - Gisli Porgeir Kristjansson en Omar Ingi Magnusson – aanwezig waren. Het aftellen naar de 21e deelname van de IJslanders aan het komende WK kent een vol programma. In de handbalgeschiedenis van dat land speelt Magdeburg een belangrijke rol….

Het eerste WK...

IJsland beleefde destijds zijn première bij het WK in februari en maart 1958 in de Hermann-Gieseler-Halle in Magdeburg. De publieke belangstelling voor het eiland in de Noord-Atlantische Oceaan was enorm. Er waren enkele verhalen die de plaatselijke krant ‘Morgunbladid’ bijna 63 jaar geleden schreef. Het WK-avontuur van de IJslanders begon toen ze aankwamen in Magdeburg.

Op 26 februari 1958 ontmoetten de IJslandse nationale handbalspelers elkaar in de hoofdstad Reykjavik. Vanaf hier ging de vlucht naar Kopenhagen. De doorvlucht naar Oost-Berlijn moest wegens slecht weer worden uitgesteld. Het IJslandse team landde op 27 februari in Oost-Berlijn, de dag van de eerste WK-groepswedstrijd. Daarna was het nog twee tot drie uur rijden naar Magdeburg. De IJslanders kwamen dus pas kort voor de eerste wedstrijd aan in de Hermann-Gieseler-Halle. Tegen het sterke Tsjechoslowakije leed men een 17-27 nederlaag, na een 1-0 voorsprong en een 1-8 achterstand.’Morgunbladid’ was tevreden met 17 gescoorde goals en slechts 27 goals tegen.

Historisch gezien was de 21-13 zege van handballend IJsland op Roemenië in de tweede groepswedstrijd. Met de opmerking in ‘Morgunbladid’ "dat ze na een geweldige wedstrijd, ondanks de rode kaart voor Gudjon Olafsson, wonnen. “Olafsson werd weggestuurd omdat hij het veld inliep en de bal de tribune in schopte." In de laatste groepswedstrijd verloor IJsland met 16-19 van Hongarije en werd na de voorronde uitgeschakeld. Officeel beëindigde IJsland het WK als tiende in de toen nog Duitse Democratische Republiek.  

Nu dus voor de 21e keer present. Voordat het zover is in het eerste groepsduel tegen Portugal is er iets speciaals in de IJslandse handbalgeschiedenis: drie keer een duel tegen Portugal binnen 9 dagen!

Op 6 januari (uit, 26-24 verlies) en op 10 januari (thuis, 32-23 winst) in de EK-kwalificatiewedstrijden voor 2022, daarna op 14 januari in Egypte bij de eerste WK-groepswedstrijd. De andere tegenstanders zijn Algerije en Marokko. Heel IJsland verwacht dat hun handbalhelden doorgaan naar de hoofdronde van het WK.

Palmarsson

IJsland zal het echter zonder topspeler Aron Palmarsson moeten stellen bij de kwalificatieduels én het WK. De teamcaptain en speler van Barcelona ging al geblesseerd naar de VELUX EHF FINAL4 in Keulen, eind december. Volgens de clubarts had hij last van een patellapeesblessure in zijn linkerknie. Deze blessure dwingt hem nu af te zien van deelname aan het WK. Uit de Duitse Bundesliga heeft de IJslandse bondscoach Gudmundur Gudmundsson – ook coach van het Duitse MT Melsungen - liefst 11 spelers uit de Duitse Bundesliga opgenomen voor Egypte. Van Gummersbach, koploper in de tweede Bundesliga, is de 22-jarige cirkelspeler Ellidi Vidarsson (foto links) toegevoegd.

                            

All time topscorer van de IJslandse ploeg blijft Gudjon Valur Sigurdsson, (foto rechts) de huidige succesvolle coach van VfL Gummersbach, met 1879 treffers in 363 interlands.

cover IJsland versus Noord-Macedonië, WK 2020

foto archief HSP / IHF

Deel dit bericht