Handbalshop
Joris Baart naar het Franse Chartres Metropole Handball 28

Joris Baart naar het Franse Chartres Metropole Handball 28

19 april 2017, 19:15 uur

De 25-jarige rechteropbouwer en international van OCI-LIONS Joris Baart verhuist komend seizoen ook naar Frankrijk. Net als zijn voormalige ploeggenoot Luc Steins begint de inwoner van het Limburgse Geleen in de Franse Proligue2 bij Chartres Metropole Handball 28 (CHMB 28). Chartres ligt 100 kilometer ten zuid-westen van Parijs.

Baart, die voor twee jaar heeft getekend bij zijn nieuwe werkgever, begon zijn handbal carrière bij het Geleense V&L en kwam al op jonge leeftijd, op17 jarige leeftijd bij LIONS terecht. Als linkshandige handballer speelde hij vanaf de oprichting voor LIONS en stond hij elk jaar in de belangstelling van veel clubs maar de 1.91 meter lange opbouwer weerstond alle aanbiedingen en had alleen maar zijn eigen ontwikkeling voor ogen.

“Ik wil de komende jaren kijken of het leven als professioneel handballer mij bevalt” aldus Baart die bij zijn nieuwe club tevens de mogelijkheid krijgt om een paar uur per week zijn net afgeronde studie fysiotherapie in praktijk te brengen”

De keuze voor Frankrijk was niet vanzelfsprekend, de voorkeur ging in eerste instantie uit naar de Scandinavische competities, maar het bleek moeilijker dan gedacht om daar als prof voet aan de grond te krijgen. “Toen ik er achter kwam dat Scandinavië een lastig verhaal zou worden, ben ik samen met mijn spelersmakelaar verder gaan kijken en zo kwamen we uiteindelijk bij Chartres uit.” 

In de periode bij LIONS heeft Baart zich ontwikkeld tot een nationale topspeler die het niveau van de BENE-League is ontgroeit. Wat Baart in de halve finale en in iets mindere mate in de finale heeft laten zien was van internationale klasse. Zijn kwaliteiten werd in de BENE-League ook gewaardeerd door de toeschouwers die hem kozen als beste rechteropbouwer in het All Star team. Een uitverkiezing die hij in 2015 ook kreeg maar dan door zestig deskundigen werd gekozen in het BENE-League dreamteam. Om zich verder te kunnen ontwikkelen zet hij nu de stap naar het buitenland en kiest hij voor Frankrijk waar handbal al een aantal decennia op een hoog niveau staat.

Chartres Metropole Handball 28 heeft zich in de afgelopen twaalf jaar ontwikkeld naar een ploeg die zich vanuit de derde nationale divisie, in het seizoen 2015-2016 heeft opgewerkt naar de Franse Starligue. Helaas degradeerden ze een jaar later weer, samen met Tremblay. 

Dit seizoen speelt de ploeg dan ook weer in de ProLigue 2 en staat daarin op de vijfde plaats een plaats achter Massy Esonnen HB, de ploeg van Luc Steins, terwijl Tremblay weer gaat promoveren naar de Starligue. Met de vijfde plaats stevig in handen heeft Chartres Metropole Handball 28 zich zo goed als zeker geplaatst voor de play-offs en kan het net als in 2015 via eventueel het winnen van de play-offs weer promoveren naar de STAR-League.

De directeur van Chartres Metropole Handball 28 laat weten blij te zijn dat ze met de veelbelovende jonge Nederlander Joris Baart een overeenkomst hebben kunnen sluiten voor twee seizoen en dat hij daarmee ook heeft gekozen voor de club uit Charters

Evert Hoiting: “Limburg LIONS is trots dat er weer een speler de volgende stap kan zetten van semi-prof naar full-prof. Uiteraard gaan we Joris missen maar we zullen hem blijven volgen. Hopelijk zien we Joris nog eens terug op de Nederlandse velden en dan natuurlijk het liefst bij Limburg LIONS!” 

Laatste update: 19 april 2017, 19:47 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct