Nieuws

Keepster Salamakha: van Bietigheim naar Roemenië

Van de Redactie - Valentyna Salamakha verlaat deze zomer SG BBM Bietigheim – de ploeg van onder meer Danick Snelder en nieuwelingen Kelly Dulfer en Inger Smits – en vertrekt naar Roemenië. De keepster tekent voor twee seizoenen bij CS Gloria Bistrita.  

Salamakha is afkomstig van HC Motor Saporoschje. Een seizoen (2007/2008) was ze actief bij Azeryol Baku, genoot ze haar opleiding in de Oekraïnse stad. Via Motor ging ze in 2009 voor twee jaar naar Saporoschje ZSEA, voordat ze in 2011 een transfer maakte naar Bayer Leverkusen.  

Onder leiding van keeperstrainer Andreas Thiel ontwikkelde Salamakha zich steeds meer en kwam in de belangstelling van internationale topclubs. In 2015 werd dat een seizoen bij het Hongaarse Siofok, vanwege interne problemen bij de club sloot ze in 2016 voor nu vijf seizoenen aan bij Bietigheim. Twee titels en eenmaal winst in het bekertoernooi mocht ze meevieren.  

Nieuwe trainer bij Bistrita is overigens de Deen Kim Rasmussen, die o.a. met CSM Bucuresti in 2016 niet alleen de Champions League won, maar ook de Roemeense titel, beker en Super Cup. Op 12 juli start hij met de voorbereiding in Bistrita. 

                                            

             Kim Rasmussen, als coach van de Hongaarse vrouwenploeg in 2018, foto archief HSP / EHF

In Roemenië vormt Salamakha een koppel onder de lat met Ana Maria Mazareanu. Bistrita haalde eerder al Duits international Meike Schmelzer en Alexandrina Cabral Barbosa, ex-speelster van Thüringer, die samen met haar landgenote Almudena Rodriquez de opbouwrij versterkt. Roemeense internationals als Laura Moisa, Sonia Seraficeanu, Nicoleta Dinca en Ana Maria Iuganu behoren eveneens tot de selectie.  

Bistrita heeft als doel om komend seizoen in de top-3 te spelen. Afgelopen jaar sloot de ploeg met 14 zeges, 1 gelijkspel en 13 nederlagen (43 punten) op plaats 7 de competitie af. Duidelijk minder dan topploegen als CSM Bukarest (79), HC Minaur Baia Mare (73) en SCM Ramnicu Valcea (69).

cover Valentyna Salamakha maakt een transfer naar Roemenië

foto archief HSP / Bietigheim

Deel dit bericht