Nieuws

KIEL BIJT VAN ZICH AF: WINST TEGEN MAGDEBURG OM PLEK 3

Door Frits Feuler – Het duel om plek drie bij de FINAL4 in Keulen tussen SC Magdeburg en THW Kiel was voor beide Duitse ploegen het eerste officiële duel op Europees niveau ooit. Na een lang en intensief seizoen waren vooral bij Magdeburg de krachten zo goed als verdwenen. Maar ook Kiel liep op de laatste benen, wilde echter na de pandoering in de halve finale tegen Barcelona nog één keer de laatste restjes energie naar boven halen. Na een voorsprong van negen treffers bij rust (23-14) kon de Duitse recordkampioen na zestig minuten aan het feest: 32-28.

In de Bundesliga dit seizoen twee nederlagen voor de ‘zebra’s’, maar de ploeg toonde een reactie na de 30-18 nederlaag van een etmaal eerder. Op social media regende het kritiek aan allen, dus was de ploeg gedwongen tot een antwoord.

De vlotte 4-1 gaf hoop, niet meer dan dat. Magdeburg slaagde er in helft één niet in om de stand gelijk te trekken. Sterker nog: de ploeg van coach Bennet Wiegert zag de tegenstander steeds verder weglopen zonder dat daar ook maar een teken van herstel tegenover stond. Bij 9-7 incasseerde de Noor Christian O’Sullivan, net als gisteren, opnieuw een rode kaart: hij wierp de bal in het gezicht van tegenstander Eric Johansson. Via 14-8 en 18-11 ging het, verrassend genoeg, naar 23-14 bij rust. Een onwezenlijke tussenstand.Of toch realistisch? Het antwoord zou in deel twee moeten komen.

ONGELUKKIG

Magdeburg was niet van plan zich naar de slachtban te laten leiden en drukte meer naar voren. Voor Eric Johansson – hij, Weinhold en Ekberg speelden voor het laatst in het Kieler shirt – kwamen er twee ongelukkige momenten. Eerst floot het Hongaarse duo een treffer af vanwege loopfout, in de dekking kreeg hij luttele tellen later een tijdstraf. De marge van negen hield lang stand, maar iedereen voelde aan dat Kiel moeite had om opnieuw in de flow van helft één te komen.

Twintig minuten voor tijd (25-19) lukte het Kiel vijf minuten lang niet om een treffer te laten aantekenen. Zou het dan toch misgaan? Uitblinker-doelman Tomas Mrkva (15/43) stopte in totaal drie pingels van Omar Ingi Magnusson, iets dat later in de eindscore fatale gevolgen voor de uittredend CL-kampioen zou hebben.

SCM zette nog een 0-3 run neer (27-23) en leek terug in de wedstrijd. Opnieuw moest Mrkva handelend optreden om de marge op vier te houden, Landin tikte aan de overkant een belangrijke treffer binnen: 28-23. Lukas Mertens zette drie minuten voor tijd vanaf de linkerflank de 30-27 op het bord, het was duidelijk dat SCM dit gat niet meer gedicht zou krijgen. Ook niet toen de ploeg de kans op een marge van twee loet liggen en Henrik Pekeler aan de andere kant de rebound binnen kogelde: 31-27.

Beide ploegen ‘mochten’ nog een keer scoren, twintig tellen voor tijd liet men de bal voor wat het was en werden de onderlinge felicitaties op het veld sportief uitgedeeld. Op de tribunes raakten de Kieler-fans door het dolle heen.

Bij Kiel kroonde Eric Jojansson zich met 7 uit 12 tot best schutter, bij Magdeburg kwamen de meeste treffers van de hand Lukas Mertens: 7 uit 8.

cover De 35-jarige Tsjechische doelman Tomás Mrkva (THW Kiel) was een behoorlijke sta-in-de-weg voor SC Magdeburg

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht