Nieuws

KOGEL DOOR DE KERK: DORTMUND ZET COACH ANDRE FUHR OP NON ACTIEF

KOGEL DOOR DE KERK: DORTMUND ZET COACH ANDRE FUHR OP NON ACTIEF

Het hing al een tijdje in de lucht. Vanmiddag maakte het bestuur van BVB Dortmund bekend dat coach André Fuhr (51) op non actief is gezet. De laatste weken was er behoorlijk wat rumoer binnen de damesploeg waar twee speelsters hun ontslag aanboden. Maar ook in het verleden gonsde het van geruchten over de manier van werken en omgang van de Duitse coach met een – deel – van de speelstersgroep.

De omstreden coach was dit weekend afwezig bij de uitwedstrijd van BVB in Neckarsulm. Voorzitter Andreas Heiermann liet in de regionale media een vrij onduidelijke reden optekenen voor diens afwezigheid. Eerder nog werd melding gemaakt dat Fuhr ‘niet ontslagen’ zou worden. Pas vandaag kwam de club met een bericht op de website naar buiten. “Er wordt nog beslist wie de ploeg in de toekomst gaat coachen", aldus BVB.

"De afgelopen dagen is de coach zowel door speelsters als door het publiek scherp bekritiseerd, waardoor het bijna onmogelijk is geworden voor de ploeg en de hele afdeling om zich op handbal te concentreren. Het besluit om André te ontslaan wordt nadrukkelijk niet geassocieerd met vooroordelen."

De club benadrukt in haar verklaring: "Borussia Dortmund werkt momenteel gewetensvol en grondig aan de processen die ten grondslag liggen aan de hierboven beschreven situatie en is in dialoog met het 'contactpunt tegen geweld in de sport', dat door meerdere speelsters is benaderd. Zolang deze zaak in behandeling is, geeft het bestuur geen commentaar.”

André Fuhr: ontslag bij BVB, foto club

Advocaat Markys Buchberger laat desgewenst weten: "Wat er om Fuhr heen gebeurt, weegt net zo zwaar op hem als op enig ander persoon", luidt de verklaring namens zijn cliënt in een ‘media-informatie over de status van de trainer’ na beschuldigingen van speelsters.

Andreas Heiermann uitte ook kritiek op nieuwsdienst DPA vanwege vooroordelen na berichtgeving over de situatie bij de speelsters van Dortmund rond het ontslag van beide internationals Mia Zschocke en Amelie Berger. Zij weigerden nog langer onder Fuhr te trainen en leverden hun contract in. Vorige zomer kwam Fuhr in aanvaring met onder meer Kelly Dulfer en Inger Smits die in de ogen van de coach ‘te mondig waren’. Dulfer en Smits trokken naar Bietigheim en vierden inmiddels de landstitel, nationale beker en winst in de European League. Ook dit seizoen is Bietigheim prima van start gegaan in competitie en Champions League. Laura van der Heijden en Tessa van Zijl verlieten de club afgelopen zomer, Zoë Sprengers en Harma van Kreij sloten aan bij de ploeg van Yara ten Holte waar Delaila Amega vanwege langdurige blessureperikelen haar carrière noodgedwongen moest beëindigen.

"De coach is er kapot van. Het is een menselijke tragedie", zei Heiermann. "Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid komt. Dat beloof ik. Dat ben ik de speelsters  en de coach verschuldigd". Of de beide internationals nog terug keren, is niet duidelijk.  

Dinsdag werd bekend dat opbouwspeelster Zschocke naar het Noorse Storhamar vertrekt. Als alle formaliteiten die met deze transfer gemoeid zijn op tijd afgewkkeld worden, debuteert de 24-jarige zondag in het CL-duel tegen Esbjerg. Zschocke begon haar carrière bij TSV Lohr, als 16-jarige kwam ze bij Bayver Leverkusen terecht en werd met de A-junioren Duits kampioen (2015) alsook tweemaal 'Vize-Meisterin' in 2016 en 2017. Op 25 september 2016 debuteerde ze in de hoofdploeg waarna ze in 2021 naar Dortmund trok. Op 29 september 2018 maakte ze tegen Rusland haar debuut als international, speelde op het EK 2018 en WK 2019. In 44 interlands scoorde ze 30 keer.

Vandaag, woensdag 21 september maakte de Duitse Bond bekend André Fuhr niet meer te betrekken bij de training en coaching van de Duitse U20-ploeg meisjes.

cover Coach André Fuhr vertrekt bij BVB Dortmund

foto club

Deel dit bericht