Nieuws

Kopenhagen behoudt kleine kans op halve finale na winst op Silkeborg

Kopenhagen behoudt kleine kans op halve finale na winst op Silkeborg

Van de Redactie – Vanavond speelden Silkeborg en Kopenhagen, met Larissa Nüsser, om de feitelijk laatste kleine kans voor beide ploegen voor een plek in de halve finale van de play offs om de Deense titel. Na een 14-14 ruststand waren het uiteindelijk de gasten die met 26-29 aan het langste eind trokken.

Eind januari verloor Kopenhagen in eigen huis nogal ruim: 22-27. Het uitduel leverde medio september een 26-28 zege op. Nu, in de derde confrontatie, was het erop of eronder!

Blessures lopen dit seizoen als een rode draad door het team uit de hoofdstad. Mia Rej verkaste halverwege naar Odense en ook dat verlies moest eerst verteerd worden. Dus was met het bereiken van de uiteindelijke vijfde plek in de competitie al een van de doelstellingen voor dit seizoen bereikt. Ook deelname aan de FINAL4 om de Deense beker, begin juni - in de halve finale tegen Nykobing - is een knap staaltje werk. Dit seizoen was er, om financiële redenen, geen deelname aan een Europees toernooi.

Een landstitel waar men bij Kopenhagen - sinds 2013/2014 op de licentie van het toenmalige FIF Kopenhagen ook Europees gestart in de EHF Cup - weer van droomt. De ploeg werd destijds in de kwartfinale uitgeschakeld door Togliatti. In 2018 werd voor het eerst de Deense titel in de wacht gesleept. Een jaar eerder was de ploeg uit de Deense hoofdstad nog verliezend finalist tegen Nykobing. 

De gasten uit Kopenhagen beginnen sterk, met een score van 4 uit 4 na 5 minuten: 0-4. Larissa Nüsser weet zich vanaf het eerste fluitsignaal gekoppeld aan een bewaakster en krijgt zodoende niet die vrijheid van spelen die ze gewend is. Bij 1-5 moet de thuisploeg in de time out. Die onderbreking heeft effect, vijf minuten later moet de Kopenhagen-coach zijn ploeg bij elkaar roepen: 4-5. Acht doelpuntloze minuten van de gasten volgen, de 6-6 tussenstand is daarvan het resultaat. Kopenhagen speelt aanvallend verzorgder en heeft vijf minuten voor de thee de stand naar 10-12 gebracht. Silkeborg schakelt kort daarna de zevende aanvaller in. Omdat Kopenhagen drie ballen cadeau doet – het lege doel wordt gemist – pakt Silkeborg de draad weer op en zet bij rust een 14-14 score op het bord.

Alsof de gasten nog niet genoeg blessureleed kenden, moet amper drie minuten na de veldwisseling ook Emile Theil geblesseerd van het parket met een zware knieblessure. De vierde voor de ploeg dit jaar!

Beide keepsters weten niet echt hun stempel op de wedstrijd te drukken, het stoppercentage ligt laag. Kopenhagen is niet van slag, gaat naar 17-20 maar wordt dan met een tijdstraf opgezadeld die echter prima doorstaan wordt.

Met minder dan twintig minuten bedraagt de marge drie (19-22). Zeven minuten voor tijd herhaalt de thuisploeg het spelletje met die zevende aanvaller. Een stop in de dekking en een lange bal in het lege doel aan de overkant van Nüsser betekenen 23-27. Wéér probeert de thuisploeg Nüsser aan banden te leggen. Bij 24-27 (58’) mag Silkeborg nog een strafworp nemen die door Johanna Bundsen wordt gestopt. In de omschakeling scoren de gasten vlotjes en is de zege binnen handbereik: 26-29. De Oranje-international stond het volle uur binnen de lijnen en was met 9 treffers uit 13 pogingen van grote waarde voor haar ploeg. Volgende week reist Nüsser mee met Oranje naar een drielandentoernooi in Kroatië.

Later op de avond komen Herning-Ikast en Esbjerg nog in actie in deze groep.

Op 1 mei zijn de returns van deze duels.

Stand in groep 1:

1.   Herning-Ikast 3-7; 2. Esbjerg 3-6; 3. Kopenhagen 3-2; 4. Silkeborg 3-0

Stand in groep 2:

  1. Aarhus United 3-4; 2. Nykobing 3-3; 3. Odense 2-3; 4. Viborg 2-3

Esbjerg verliest

Later op de avond kwamen Herning-Ikast en Esbjerg nog in actie waar Estavana op de bank begint. Een wedstrijd met heel veel Noorse speelsters aan beide kanten waar het begin van het duel stroef verloopt. Na 9 minuten wijzen de bordjes 3-3, bij 5-4 krijgt Polman het teken om zich klaar te maken, omdat het aanvallend niet lekker loopt bij Esbjerg.

Vier minuten later komt de Oranje-international binnen de lijnen, op de linker opbouwpositie. Toch moet de coach van Esbjerg - tevens bondscoach van Denemarken - Jesper Jensen een time-out pakken om zijn team toe te spreken bij een stand van 7-4. Eindelijk weet Esbjerg na 6 doelpuntloze minuten het doel weer te vinden via Pena: 8-5.

De aanval van Esbjerg begint nu beter te lopen en ook de cirkelspeelster wordt vaker gevonden. Ze rondt ook een paar keer doeltreffend af: 11-9 na 21’. Dan volgt er een periode met veel afspeelfouten bij beide teams. Een time-out van de Herning-coach zet zijn ploeg weer op scherp: Herning verzilvert via Skogrand meteen een pingel. Toch slaagt Esbjerg erin om één minuut voor de pauze op gelijke hoogte te komen: 13-13, meteen ook de ruststand.

Polman speelde in de eerste helft ongeveer tien minuten, maar begint wel meteen aan het tweede deel: ze noteert haar eerste treffer van de wedstrijd. Na een aantal missers van Herning komt Esbjerg na 39’op voorsprong: 17-19. Vier minuten later: tijdstraf en strafworp tegen de gasten. Echter, Helene Fauske – volgend seizoen Brest – mist jammerlijk. In de 43e minuut (bij 19-21) krijgt Esbjerg een tijdstraf en een penalty tegen. Deze wordt echter gemist door Helene Fauske (volgend seizoen speelster van het Franse Brest).

Verschil

Het verschil loopt langzaam op in het voordeel van Esbjerg: met nog 12 minuten op de klok bedraagt het verschil drie. Als Esbjerg doet wat het moet doen – winnen dus – houdt het indirect de kansen van Kopenhagen levend voor een plek in de halve finale. Zover is het nu nog niet.  Herning geeft zich niet zomaar gewonnen en vecht zich terug in de wedstrijd. Met de zevende aanvalster en goede afrondingen vanaf de hoek staan de bordjes ineens weer gelijk. Tijd voor een gesprek aan de zijlijn bij Esbjerg, in minuut 53. Die zes treffers van Herning laten de wedstrijden kantelen. Kan Esbjerg nog aanklampen? Een misser en een foutieve pass van Polman zorgen ervoor dat de thuisploeg die helemaal los is op een marge van drie komt.

Een minuut voor tijd valt de definitieve beslissing als vanaf de rechterflank een aanval prima wordt afgerond, mede ook door het inzetten van de zevende aanvaller. De winst blijft bij de thuisploeg: 30-27.

Voor Kopenhagen, wil het nog naar de halve finales, betekent deze uitslag dat de laatste drie duels zes punten moeten opleveren en is daarbij afhankelijk van duidelijk puntverlies bij de actuele nummers een en twee.

cover Larissa Nüsser, power

foto archief HSP

Deel dit bericht