Nieuws

KOPPOSITIES VOOR HOUTEN EN HANDBAL VENLO

In de eredivisie bij de mannen heeft koploper Houten, onder grote publieke belangstelling, de aanval van nummer drie, Hellas, afgeslagen: 34-23. Tot 10-8 mochten de Hagenaars hoop koesteren, bij rust was die hoop al redelijk ver weg: 15-11. Na de thee leken de gasten aan te klampen maar de thuisploeg tikte er snel drie binnen (18-11) voordat de marge in de dubbele cijfers kwam: 28-18.

Achtervolger Quintus liet zich in eigen huis verrassen door DFS Arnhem: 36-36. Met drie punten minder wordt de achtervolging op Houten voortgezet. BFC profiteerde van de misstap van Hellas door in Eindhoven PSV met 26-33 te verslaan en nu met vier punten achterstand op Houten positie drie overneemt: 39 om 35. Of de ploeg van coach Vladan Mijalkovic volgend seizoen in de BENE-League actief wordt, zal moeten blijken: de nummer één speelt na 30 wedstrijden tegen Tachos voor een plek in de grensoverschrijdende competitie.

BFC kende dus weinig moeite met PSV, de nummer 15 van de eredivisie. Dat zat ook BFC-coach Jo Smeets: "Het ging relatief gemakkelijk. Het laat onverlet dat ik vond dat mijn ploeg te wisselvallig speelde. Vooral verdedigend, 26 tegendoelpunten is gewoon te veel voor zo’n wedstrijd. Dat lag niet aan onze keeper Jordy Govaarts, die speelde een goede partij.”

DAMES

Regerend kampioen Handbal Venlo maakte in eigen huis de aspiraties voor de komende maanden duidelijk. Met een 30-23 overwinning op medekoploper VOC werd niet alleen revanche genomen voor de nederlaag in Amsterdam, het betekent ook een prima uitgangspositie als het over enkele weken tot een ‘best of three-serie’ komt om de landstitel. Venlo heeft dan recht op twee van de drie duels in de eigen Craneveldstraat.

Tot 6-5 hielden beide kemphanen elkaar in het oog, daarna was het met name Lisanne Kruijswijk die nadrukkelijk op de deur klopte: 13-6. Na de veldwisseling, bij 14-10, ging Venlo op de goede manier verder, waarbij Sharon Grummel en Pien de Swart hun ploeg op sleeptouw namen. Even leken de Amsterdamsen gelijk te komen: van 19-12 naar 2018 en werd het nog even spannend. Breekpunt in de wedstrijd waren een pingel en tijdstraf tegen de gasten. Venlo profiteerde optimaal en scoorde in die tijdspanne vier keer: 24-18. Die tweede adem aan Limburgs e kant werkte door naar een 30-23 eindstand. .

DOELPUNTRIJK

Ook in het voorlaatste competitieduel lukte het de vrouwen van BFC niet om van die hatelijke 0 af te komen. In de Haamen pakte DSVD een ruime zege: 22-33. Voor de Beekse ploeg inmiddels de 20e verliesbeurt. BFC-coach Harold Nüsser: "De goede bedoelingen waarmee we aan de wedstrijd begonnen werden niet waargemaakt. We verloren kansloos. De foutenlast was te hoog. We kwamen snel achter en liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan. Dit is één van de ploegen die we treffen in de nacompetitie (degradatiepoule). Dan moeten we uit een ander vaatje tappen.”

V&L won met duidelijke cijfers van de nummer 11 op de ranglijst, PSV uit Eindhoven. V&L-coach Edwin Janssen: "Mijn team speelde goed en in een hoog tempo. Er werd ook sterk verdedigd. In de eerste helft namen we afstand (ruststand 15-10). Dat werd in de tweede helft uitgebouwd tot 33-21. Ik ben tevreden.” Door de overwinning en andere uitslagen steeg V&L een plaatsje, naar de zesde plek op de ranglijst.

Debutant Velo moest in Volendam in een doelpuntrijk duel een puntje achterlaten: 29-29. Quintus en Kwiek duelleerden om plek 7 en 8: na de winst van de Heulse ploeg (28-25) pakt die ploeg op basis van doelsaldo plek 7, met 20 punten. Beide teams zijn geplaatst voor de kampioensgroep waar ook Venlo, VOC, SEW, Velo, Vlug en Lenig en Volendam zich melden.

De Noord-Hollandse derby tussen SEW en VZV was er een om des keizers baard: 35-27.

HANDBAL-NL LEAGUE

Hurry Up heeft de eer als eerste koploper van de strijd om de landstitel van start te mogen gaan. In Zwartemeer werd Tachos met 29-21 verslagen. Aalsmeer en Volendam komen morgen in actie, LIONS-Bevo wordt op 2 mei gespeeld.

De ploeg van coach Joop Fiege die Valter Soares en Sjoerd Boonstra miste vanwege blessures legde in de eerste dertig minuten de basis voor de winst: 18-11. De Waalwijkers leken zich nog even op te richten (18-14) nadat Wouter Pronk een rode kaart incasseerde maar bij 22-15 waren de kaarten zo goed als geschud. Tachos kende in Nick Veltman de productiefste speler: vier stuks.

EERSTE DIVISIE

Bij de vrouwen werd Fortissimo, de nummer 2 achter koploper VOC 2, onaangenaam verrast in eigen huis door Kwiek 2: 28-33. Het scheidsrehterdup Van Oordt en Verstege had liefst 13 tijdstraffen (vijf voor de thuisploeg waaronder drie dus rood voor Amy Oostveen en acht voor de bezoeksters) nodig om de partij tot een goed einde te brengen. Nog verrassender was de nederlaag die koploper VOC 2 leed bij MHV'81: 25-24. De formatie uit het Brabantse Mill bezet plek 3, met drie punten achterstand op de promotieplek van Fortissimo.

Bij de mannen deed koploper Vlug en Lenig wat het moest doen: de formatie van Martin Vlijm won in Pijnacker van hekkensluiter Oliveo: 23-35. Aristos volgt, na de 32-23 zege op BFC 2, op drie punten. Er zijn nog acht duels te gaan.

EUROPEES

In de kwartfinales van de Champions League (vrouwen) zette Ferencvaros met een 24-28 zege bij Buducnost een goede uitgangspositie neer voor de return. Angela Malestein scoorde vijfmaal. Ook goede vooruitzichten voor Odense: het bezoek bij het Noorse Storhamar werd met ruim verschil afgesloten: 22-30. Abbingh en Housheer (ieder 5), Vollebregt (4) en Van Wetering (2) waren succesvol.

Rapid Bucuresti moet volgende week in het thuisduel tegen Ljubljana nog flink aan de bak: in Slovenië verloor de ploeg van Estavana Polman (3 treffers) met 29-24. Brest Bretagne en Esbjerg hielden elkaar bij rust in evenwicht: 15-15. In de volgende dertig minuten kreeg Esbjerg in de defensie meer vat op de Franse aanvalsters en drukte dat in een 25-28 overwinning uit. Merel Freriks kwam niet tot treffers. Henny Reistad (8) en Vilde Ingstad (6) waren de beste schutters aan gastenkant. Volgend weekeinde zijn de returns.

In de European League verloor Nykobing (één treffer Nikita van der Vliet) weliswaar het uitduel bij het Roemeense Valcea met 32-29, in de return kan die marge worden weggepoetst om dan richting de halve finale te gaan. Vanmiddag komen Rinka Duijndam (Sola) en Nathalie Hendrikse (Thüringer) elkaar tegen. Sola leunde bij rust op een 19-17 voorsprong. Opvallend: acht treffers bij de Duitse ploeg kwamen in die eerste helft van Nathalie Hendrikse. In de tweede helft kon de Duitse ploeg een 16-18 score op het bord zetten. Puntendeling dus in Stavanger: 35-35. Hendrikse kreeg nog één streepje meer achter haar naam. De vierde en laatste wedstrijd in de achtste finale ging later op de avond tussen Nantes en Dortmund. Na dertig minuten lag de ploeg van interim-cpach Henk Groener uit koers: 14-7. Na de thee was er qua score enige verbetering (14-12) maar de 28-19 zege voor de ploeg van oud-Oranje-coach Helle Thomsen geeft weinig hoop op een plek in de kwartfnale voor de Duitse ploeg. De Zweedse Nathalie Hagman trof zeven keer voor Nantes, Zoë Sprengers liet 5 treffers optekenen. Harma van Kreij kwam niet tot scoren. Yara ten Holte pareerde 10 van de 38 schoten (26%).

cover Spelmomnet uit de Noord-Hollandse derby SEW - VZV: fotograaf onder vuur.....

foto Hank Prijs

Deel dit bericht