Nieuws

KORT NIEUWS - week 10

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 10 maart 2024

13. Vrouwen Hellas naar tweede divisie - De vrouwen van Hellas pakten het kampioenschap in de Hoofdklasse door Gemini Zoetermeer met 26-17 te kloppen. Een mooi resultaat voor trainer/coach Daan de Koning in zijn eerste jaar als technisch verantwoordelijke bij de voormalige topclub.Het is het eerste, voorzichtige stapje op de weg naar boven om het verloren terrein terug te winnen. Ooit was Hellas dé toonaangevende Haagse ploeg in het vrouwenhandbal met landstitels, bekers en supercups. Met de legendarische en inmiddels overleden Jan Alma als grondlegger en later Nico Stet, de huidige oefenmeester van VELO Wateringen, die ook nog voor grote successen zorgde. Charlotte Kleibergen was met haar afstandsschoten prima op dreef. Amber Taal liet zien over veel snelheid te beschikken. Ook de linkshandige Saskia van Zanen en Annabel Jansen deden van zich spreken met prima spel.

12. Pierre Jansen stopt bij Opledingsploeg Bevo - Trainer/coach Piërre Jansen stopt aan het einde van dit seizoen bij het 2e herenteam van Herpertz Bevo Hc, het opleidingsteam van de Noord-Limburgse club dat uitkomt in de eredivisie. Na een lange intensieve handbalcarrière zowel als handballer als in de rol van trainer/coach kiest Jansen nu voor meer vrije tijd voor thuis en gezin. De oud-tophandballer en zeer ervaren trainer bij verschillende topteams en bij de Handbal Academie op Papendal is sinds 2018 jaren intensief bij de jeugdopleiding van de Bevo-heren betrokken. Verschillende van de spelers waar hij mee gestart is zijn het afgelopen jaar doorgegroeid naar het opleidingsteam. Jansen ging dit seizoen met hen mee in de rol als hoofdtrainer. “In dit seizoen komen mijn ervaring als trainer van een prestatiegericht topsportteam en alle  aspecten die bij begeleiding en opleiding horen bij elkaar. Ik ben trots op de progressie en de resultaten die we als staf, begeleiding en de spelers samen behaald hebben.”

11. Frank van den Broek nieuwe trainer bij LimMid Dames - Na bijna drie succdesvolle seizoenen bij de vrouwenploeg van Habo '95 (tweede divisie) actief te zijn geweest, trekt Venlonaar Frank vsn den Broek (64) naar het in de hoofdklasse uitkomende LimMid uit Roermond. Van de Broek trainde afgelopen verschillende clubs zoals onder meer het Duitse TSV Kaldenkirchen (Verbandsliga) en TUS Lintfort (tweede Bundesliga). In Nederland was hij trainer/coach bij MEOS uit Nederweert. Tien jaar lang was hij succesvol coach van de jongens selectie van de toenmalige Afdeling Limburg.
Ook was hij 10 jaar lang de trainer van de Jongens Afdelingsselectie Limburg, waar hij heel veel
succes mee gehad heeft. Bij de club uit Midden-Limburg is een nieuw bestuur aangetrteden, men wil met Van den Broek - hij volgt Guido Toorenbeek op die na een jaar de club verlaat - nieuwe uitdagingen aangaan. LimMid verloor zaterdagavond in Meerssen de derby tegen MIC: na een 14-14 ruststand werd het 32-26. Tussen 2010 en 2012 was Van den Broek al coach van de fusieclub, toen nog spelend onder de naam HV Leudal in de tweede divisie.

10. Maik Machulla aan de slag bij Deense topclub - Na dit seizoen wordt de Duitsers Maik Machulla de nieuwe coach van de Deense topclub Aalbirg Handbold. Machulla (47) tekent voor twee seizoenen en volgt Stefan Madsen op die de club sinds 2018 onder zijn hoede heeft. Tot halverwege vorig seizoen was Machulla coach van Flensburg-Handewitt waar hij samen met zijn assistent Mark Bult voor prima successen zorgde. Bult kreeg toen de kans om het seizoen als hoofdcoach af te maken. Komende zomer wordt de oud-international coach bij Nordhorn-Lingen. Bij Aalborg krijgt Machulla te maken met sterspelers als Mikkel Hansen, Niklas Landin, Aleks Vlah en Sebastiaan Barthold. roer bij de huidige koploper van de eredivisie van Denemarken. Aalborg is actueel koploper in de Deense competitie en plaatste zich deze week voor de kwartfinale van de Champions. League.

9. EK 2026 vrouwen in vijf landen - Het EK 2024 moet nog beginnen, in Zwitserland, Hongarije en Oostenrijk. Gisteren maakte de EHF de organiserende landen bekend voor het EK 2026: Polen, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Turkije gaan samen aan de slag in de organisatie. Het EK 2026, met 24 ploegen, vindt plaats van 3 tot 20 december. Eerder had Rusland zich kandidaat gesteld maar door de recente ontwikkelingen is dat land van de lijst afgehaald. In 2028 gaat het EK door in Noorwegen, Denemarken en Zweden.

De voorrondes gaan door in Oradea, Cluj-Napoca, Antalya, Brno, Katwice en Bratislava. De hoofdronde is voorzien in Cluj-Napoca en Katowice. Het finaleweekeinde vindt plaats in de Spodak Arena in Katwoice, in januari 2023 ook al gastheer voor het WK mannen.

8. Achtste finales CL (mannen) bekend – Nadat woensdag en donderdag de 14e en laatste speelronde in de groepsfase van de CL is afgewerkt, zijn ook de wedstrijden in de achtste finales bekend. De nummers een en twee van elke groep - Kiel, Aalborg, titelverdediger Magedburg en Barcelona - stromen rechtstreeks door naar de kwartfinales. De nummers 3 tot en met 6 gaan in de ‘tussenronde’. Gespeeld wordt op 27 maart en 3 april. De kwartfinales zijn gepland voor 24 april en 1 mei. De FINAL4 is op 8 en 9 juni in de Lanxess Arena in Keulen. Kolstad en Pelister (groep A) en Porto en Celje (groep B) haken af.

Verrassend in groep B was het verlies in eigen huis van koploper Barcelona: Montpellier, met elf treffers van de Braziliaan Monte, won met 34-37. De negen treffers van Mem en acht van Gomez hielpen de Catalanen niet aan twee punten.

Achtste finales: Szeged – Veszprem; Zagreb – Montpellier; Wisla Plock – PSG; GOG – Kielce.
Kwartfinales: winnaar Szeged/Veszprem – Aalborg; winnaar Zagreb/Montpellier – Kiel; winnaar Wisla Plock/PSG – Barcelona; winnaar GOG/Kielce - Magdeburg

7. Jorick en Casper de Bruijn nemen afscheid van Handbal Utrecht A-1 - Na een succesvol seizoen hebben Jorick en Casper de Bruijn besloten om aan het einde van het lopende seizoen te stoppen als respectievelijk hoofdtrainer en assistent-coach van Handbal Utrecht A-1. Handbal Utrecht is een samenwerking tussen Handbal Houten en HV Shot.  Jorick de Bruijn, die eerder bekendheid verwierf als speler van Handbal Houten, heeft aangegeven dat zijn toenemende betrokkenheid bij zijn eigen fitness bedrijf in Houten, JDB FIT, hem niet langer in staat stelt om het hoofdtrainerschap voort te zetten.

"Afgelopen seizoen heb ik met enorm veel plezier met deze groep jongens gewerkt, we hebben hele knappe resultaten neergezet. De jongens hebben zich ook geweldig ontwikkeld. Momenteel ben ik alleen dusdanig druk met mijn eigen bedrijf dat nog zo'n seizoen op dit moment niet tot de mogelijkheden behoort," aldus De Bruijn. Casper de Bruijn, broer van Jorick en assistent-coach, heeft aangegeven zich te conformeren aan het besluit van zijn broer. De club bedankt het tweetal voor hun toewijding en inzet.

6. Dit weekeinde FINAL4 bekertoernooi Duitsland vrouwen – Dit weekeinde staat Stuttgart in het teken van de FINAL4 van het bekertoernooi bij de vrouwen in Duitsland. Bietigheim (Kelly Dulfer, Inger Smits), Metzingen, Oldenburg (met Pam Korsten, foto) en Thüringer (met Nathalie Hendrikse) gaan op zoek naar een opvolger voor regerend bekerwinnaar Bietigheim dat de laatste drie edities – 2021, 2022 en 2023 – wist te winnen. Die ploeg wil met een vierde opeenvolgende bekerwinst het record van TSV Bayer 04 Leverkusen (1982 - 1985) evenaren. Thüringer (2011, 2013 en 2019) en Oldenburg (2018) mochten de trofee ook al omhoog houden. Verleden jaar won Oldenburg de kleine finale ten koste van Metzingen.

PROGRAMMA:

Zaterdag 15:00 uur, VfL Oldenburg – TuS Metzingen; 17:30 uur, Bietigheim – Thüringer HC

Zondag 14:00 uur, wedstrijd om plek 3; 16:30 uur, finale

EUROSPORT Duitsland zendt Eurosport zendt de halve finale tussen Thüringer en Bietigheim uit alsook de finale. De andere halve finale plus het duel om plaats 3 tussen Metzingen en Oldenburg zijn later te volgen via de herhaling. Daarnaast zijn de vier duels via livestream te zien op Sportdeutschland.tv en Dyn.

5. Katrine Lunde onwel - Katrine Lunde werd woensdagavond, tijdens de wedstrijd van haar ploeg Kristiansand tegen Romerike Ravens plotseling onwel en werd naar het ziekenhuis gebracht. De ervaren 43-jarige Noorse doelvrouwe, Olympisch-, wereld- en Europees kampioen, wankelde in minuut 21 bij een 9-8 voorsprong, leunde vervolgens tegen de doelpaal, ging zitten en daarna op de grond liggen.

Hulpverleners snelden het veld op en bogen zich over de keepster. Na drie minuten verliet ze, ondersteund door die hulpverleners, het veld en werd naar het ziekenhuis vervoerd. "Ze was alleen duizelig, haar bloeddruk was waarschijnlijk te laag. Op de eerste Hulp werd ze uitvoerig gecheckt," aldus de meegereisde fysiotherapeut Trond Solvang. “Het is altijd eng als dit soort dingen gebeuren, als iemand met pijn op de grond ligt. Maar het was goed om te zien dat hij snel geholpen werd door competente mensen," aldus ploeggenote Silje Waade. Kristiansand won het duel met 33-27, na een 14-12 ruststand en blijft na 20 duels zonder puntverlies aan kop. Zaterdag volgt het uitduel bij nummer twee, Storhamar dat vier punten achterstand telt. Een week later volgt het eerste van twee duels in de achtste finales van de CL tegen het Hongaarse DVSC Schaeffler. Inzet: een plek bij de laatste acht ploegen.

4. Bevo presenteert nieuweling Julian Mumme - BENE-Leagueploeg Bevo HC meldt de komst van de Duitse opbouwer Julian Mumme. Na het vastleggen van een belangrijk deel van de huidige selectie, die dinsdagavond in een spannende wedstrijd tegen LIONS de finale van het nationale bekertoernooi bereikte, maakt de clubleiding bekend dat de Duitse opbouwer Julian Mumme vanaf de zomer het geel-blauw gaat dragen. De 26-jarige Duitser
was voorgaande jaren al meerder keren in beeld van de club uit Panningen. Mumme speelde eerder twee seizoenen in de Jugend Bundesliga Handball en kwam zowel in de derde als tweede Liga uit voor Dormagen, TV Korschenbroich en TV Aldekerk. Mumme woont in vlak over de grens in Aldekerk. Naast deze versterking voor de hoofdmacht maakt de club ook bekend dat twee talenten uit de regio, Martijn Hendriks en Driek Manders voor twee seizoenen hebben getekend voor de club uit Panningen. Keeper Martijn Hendriks uit Blerick en de uit Meijel afkomstige lange cirkelspeler Driek Manders komen uit in het opleidingsteam in de eredivisie en maakten dit seizoen beiden al een aantal keer hun opwachting in de hoofdmacht.

3. Isa Ternede verlaat na één jaar Füchse -  In de zomer van 2023 kwam Isa Ternede (23) over van VOC Amsterdam naar Füchse Berlin, in de tweede Bundesliga. Na een jaar vertrekt de opbouwspeelster om aan te sluiten bij Buxtehuder in de Bundesliga. Momenteel speelt Nyala Krullaars tot einde seizoen bij de nummer acht van de hoogste Duitse liga.

2. Boden verliest koppositie - In de tweede Liga in Zweden (vrouwen) ging koploper Boden – met Iva van der Linden – op bezoek bij medekoploper Ystads. Het werd een ruime 21-15 (9-11) nederlaag voor de bezoeksters die aan kop van plek wisselen. Iva van der Linden kwam niet tot ttreffers. Ystads pakte 34 punten uit 19 duels, Boden - op een promotie-/degradatieplek - heeft twee punten minder. De marge met nummer 3 Karra bedraagt, met nog drie duels te gaan, drie punten. Voor Kroppskulur, zonder Lianne van Sleeuwen, is het nog aanpoten geblazen om op de veilige negende plek te komen. De achterstand op Alingsas bedraagt één punt, op Heid drie punten. Zaterdag reisde Kroppskulter naar datzelfde Heid waar men tegen een 26-22 nederlaag aanliep.

1. BEVO verlengt samenwerking met zes spelers - Herpertz Bevo Hc zet de eerste lijnen uit voor komend seizoen. De Noord-Limburgse BENE-Leagueploeg verlengt de samenwerking met zes spelers uit de huidige selectie. De uit de eigen opleiding komende opbouwers Luuk Santing en de van een blessure terugkomende Melle van Katwijk tekenen bij voor twee seizoenen. Op de rechterhoek heeft Guus van den Heuvel voor meerdere seizoenen bijgetekend. Ook het verlengen van de verbintenis met opbouwer Destin van Dijk zorgt voor veel vertrouwen. Destin van Dijk, dit jaar voor het eerste seizoen in Panningen, heeft laten zien belangrijk te zijn voor de Limburgers. Op de cirkelpositie hebben de ervaren spelers Niek Jordens en Belgisch International Joris Gillé hun verblijf in Panningen voor nog een jaar toegezegd. Het tweetal speelt een belangrijke rol in deze jonge en ambitieuze groep. Dit zestal weet in elk geval de uit de eigen regio Peel en Maas afkomstige Daan Timmermans alsook de linkshandige rechteropbouwspeler Janik van Zundert – beiden hebben een doorlopende overeenkomst - aan hun zijde. Dario Polman en Kobe Serras verlaten zoals bekend het team aan het einde van dit seizoen.

cover Destin van Dijk, jaartje langer bij Bevo

foto Reza

Deel dit bericht