Nieuws

KORT NIEUWS - week 9

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 1 maart 2024

7. NEDERLAND

13. 𝗝𝗲𝗮𝗻 𝗗𝘂𝗽𝗼𝗻𝘁 𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗛𝘂𝗯𝗼 𝗛𝗮𝗻𝗱𝗯𝗮𝗹. Hubo Handbal versterkt de zich voor het seizoen 2024-2025 met de Franse rechtshandige opbouwer Jean Dupont. Dupont komt over van de Franse club  Lille Métropole Handball Club Villeneuve d’Ascq. De 24-jarige Fransman volgde twee jaar, vanaf zijn 16de tot 18de, een opleiding bij het Hongaarse Telekom Veszprem Handball. Nadien keerde hij terug naar Frankrijk om voor verschillende clubs in National 1 te spelen: achtereenvolgens Saint Flour, Granville, St Cyr en Villeneuve D'Ascq. Met zijn 1,93m brengt hij alvast lengte in de ploeg.  

12. Loting Championship heren U18 bekend. De loting voor het EHF championship heren U18 heeft gisteren plaatsgevonden in het EHF kantoor in Wenen. De ploeg van bondscoach Rick Louw zat in pot drie tijdens de loting.

De poule-indeling is als volgt:
Poule B: Slowakije, Letland, Nederland en Finland

Op het afgelopen open EK gehouden in de zomer van 2023 namen Letland (vijftiende) en Finland (zeventiende) net als Nederland (zestiende) deel aan het toernooi. De komende Championship vindt plaats van 12 tot 18 augustus 2024 in Slowakije. Kwalificatie voor het EK U20 in 2026 is het doel voor de jeugdploeg.  

11. Joop Fiege wordt nieuwe coach vrouwenploeg SVBO. Joop Fiege (61) wordt de nieuwe hoofdtrainer van de vrouwenploeg van SVBO, hij neemt de taak over van Lars Hoogeveen die pas geleden te kennen gaf aan het einde van dit seizoen te stoppen. Fiege tekent voor twee jaar. Eerder was de Amsterdammer trainer bij onder meer E&), Hurry-Up, RTV 1879 Basel (Zwitserland) en Hasselt (België). Ook was hij tussen 2014 en 2017 bondscoach van de Nederlandse mannenploeg. Naast zijn taak als hoofdtrainer wordt Fiege ook betrokken bij de ontwikkeling van jeugdploegen binnen SVBO waar hij momenteel ook coach is van de B-jeugd.
 
10. Donna Bakker verhuist naar Franse comopetitie. Nadat VOC eerder al het vertrek aankondigde van Romée Maarschalkerweerd (Horsens) en Alieke van Maurik (Dortmund) vertrekt deze zomer ook rechterhoekspeelster Donna Bakker. De 20-jarige linkspoot stapt over naar het Franse Saint-Amand Handball PH, de actuele nummer tien in de hoogste Franse liga met 27 punten uit 17 duels. Bakker kwam negen seizoenen uit voor de Amsterdamse club en maakte verleden jaar in het oefenduel met Zweden haar Oranje-debuut. 
 
9. Topschutter Amber Verbraeken deze zomer naar HSG Blomberg-Lippe. Amber Verbraeken (21) verlaat deze zomer Neckarsulmer en stapt over naar competitiegenoot HSG Blomberg-Lippe dat met Dortmund, Thüringer en Bensheim-Auerbach goed uitzichten heeft op deelname aan de European League in het komende seizoen. Een maand geleden won Neckarsulmer voor het laatst, uitgerekend tegen de toekomstige ploeg van Verbraeken: 28-16. Daarna volgden vijf nederlagen.
De flankspeeler op rechts tekent voor één seizoen bij de ploeg. In Zuid-Duitsland speelde de van Quintus overkomen linkspoot twee seizoenen en meldde zich stap voor stap als topschutter van de ploeg die momenteel in een harde strijd tegen degradatie verwikkeld is. Met 80 doelpunten staat de oud-jeugdinternational hoog in het topschuttersklassement na 17 speelrondes.

8. Soap rond LIONS gaat door: geen deelname aan strijd om landstitel. Regerend kampioen LIONS mag van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) de landstitel, die begint in het weekeinde van 13/14 april, niet verdedigen. De licentiecommissie waarin voorzitter M. Potma en de leden A. Mensen, H. Nijboer, mevrouw P. Rooijakkers en ambtelijk secretaris Luc Pietersen zitting hebben, heeft de failliete club gisteren dit besluit medegedeeld. Deelname aan het bekertoernooi - dinsdag is de halve finale tegen Bevo - en de BENE-League blijft buiten schot. Lions kwam in financieel zwaar weer toen de rechter enkele weken geleden oud-speler Joao Ramos in het gelijk stelde en een vordering van ruim 50.000 euro toewees. Dat geld kon de Limburgse club niet ophoesten waarna het faillissement werd aangevraagd. Hangende het onderzoek van de curator worden vervolgstappen afgewacht.

7. Roos van Leeuwen wordt coach mannenploeg HV Huissen. Roos van Leeuwen wordt met ingang van volgend seizoen trainer/coach van de mannenploeg van HV Huissen, uitkomend in de tweede divisie. De 27-jarige Van Leewuen, als speelster actief voor VOC en Dalfsen, komt over van Houten waar ze de damesploeg traint. Bij haar nieuwe club volgt ze Dennis Scherpenzeel op. Actueel bezet Huissen plek drie, achter de beide koplopers Zaanstreek en UGHV. Het verschil bedraagt twee punten.

6. Trainer Wim Snijders volgend seizoen aan de slag bij vrouwenploeg Angeren. Voor komend seizoen heeft het bestuur van HV Angeren Wim Snjders aangesteld als trainer van de eerste vrouwenploeg. Snijders is geen onbekende voor HV Angeren omdat hij in het verleden al 2 seizoenen trainer was van de eersteklasser uit de Betuwe. Snijders volgt Wim Leenders op die een stapje terug doet bij Angeren maar nadrukkelijk verbonden blijft bij de club. De nieuwe oefenmeester heeft bij vele clubs getraind en dus nadrukkelijk zijn sporen verdiend binnen de handbalsport. Hij keert terug op het oude nest om met een jonge gretige groep meiden te proberen de club naar de Hoofdklasse te loodsen.

5. Kobe Serras wisselt Bevo in voor HUBO handbal. Wat vorige week nog als een gericht scheen, is nu definitief. Na vijf jaar bij Bevo te hebben gespeeld vertrekt Belgisch international Kobe Serras (23) komende zomer naar competitiegenoot HUBO handbal. Daar komt de linkspoot onder de technische hoede van de nieuwe coach Bram Dewit. In 2019 stapte Serras over vanuit Olse Merksem, als international speelde hij mee op het WK 2023 in Zweden. Bij Bevo kondigde Dario Polman eerder al aan om na dit seizoen te stoppen bij de Limburgse club.

4. Rob Wiegman en Emin Nimani samen aan de slag bij vrouwenploeg HV Duiven. Dat maakte de clubleiding vandaag bekend: Rob Wiegman (30) als hoofdtrainer en Emin Nimani (64) als assistent voor het komende seizoen. Beiden hebben voor een jaar getekend bij de hoofdklasser. Emiel Hartskeerl, voorzitter van HV Duiven, licht toe hoe de club het duo op het spoor kwam: “Rob en Emin hebben als duo een verleden bij Voorwaarts en Achilles, waar ze ook al met twee speelsters van onze huidige selectie hebben gewerkt. In de zoektocht naar een opvolger voor Arjan Schoock, die eerder al bekend maakte te vertrekken na dit seizoen kwamen we al snel bij hen uit. Ze maakten direct indruk in de gesprekken die we met hen voerden en tijdens de proeftraining die zij hebben verzorgd. Wij denken dat zij de juiste mannen zijn om onze vrouwenploeg verder te laten groeien en hebben heel veel zin in komend seizoen!”

Wiegman (30) en Nimani (64) staan ook te popelen om aan de slag te gaan met de Duivense dames. “Deze ploeg doet het dit seizoen al heel goed als debutant in de hoofdklasse en wij zien dat er nog rek in zit bij deze jonge selectie. We willen deze speelsters graag helpen de volgende stap te zetten in hun ontwikkeling, als team en individueel kunnen ze nog mooie stappen maken.” De trainers gaan daarbij aan de slag in de voor hen vertrouwde rolverdeling. Wiegman: “Ik ben op papier de hoofdtrainer, Emin de assistent-trainer. We bespreken alles samen, maar de uiteindelijke keuze is wel aan mij als hoofdtrainer. In de praktijk werkt dat heel goed tussen ons. Ik geef ook de trainingen, waarbij Emin me helpt en daarnaast ook de ruimte heeft om individuele tips en aanwijzingen te geven aan speelsters.”

3. Lucas Schneider vertrekt na twee seizoenen bij Volendam. Dat maakte de clubleiding vandaag bekend via een persbericht. Afgelopen week heeft Lucas Schneider (28) de clubleiding geïnformeerd dat hij niet in gaat op het aanbod om zijn aflopende contract te verlengen. Schneider, op dit moment nog in revalidatie na zijn medische ingreep, zal tot einde seizoen te zien zijn in sporthal Opperdam. Schneider kwam in 2022 over van het Duitse TuS Ferndorf.

Lucas: “Ik heb erg genoten van mijn tijd bij Volendam. De club voelt als een familie, waar ik me gelijk vanaf het begin zeer thuis heb gevoeld. Het was een enerverende ervaring om in een ander land op hoog niveau te spelen en te strijden om de prijzen. Met trots heb ik het shirt van KRAS/Volendam gedragen en ik wil iedereen graag bedanken die met hart en ziel bijdraagt aan onze club. Graag bedank ik alle supporters voor hun geweldige steun."

Schneider was naast handballer werkzaam bij Podobrace: "Ook wil ik me graag richten tot Podobrace, een bedrijf met een geweldige staat van dienst en fantastische collega’s. Hier kon ik op parttime basis werkervaring opdoen in perfecte balans met handbal. Bedankt voor hun vertrouwen en flexibiliteit.”

2. Marcel Idink, tussen 2016 en 2019 coach van de handbalvrouwen van MIC (hoofdklasse) en daarna overstapte naar de tweede ploeg van Handbal Venlo (tweede divisie) wordt met ingang van komend seizoen trainer/coach van de vrouwenploeg van Hestia Bilzen (België). Die ploeg staat actueel vijfde in tweede nationale, met 19 punten uit 15 duels. Koploper is Sporting Pelt (25 uit 15). Er zijn nog zeven duels te spelen.

1. Debbie Bont (33) wordt vanaf komende zomer de nieuwe coach van de Volendam-vrouwen. Ze volgt Zsigmond Makay op wiens contract na twee seizoenen niet werd verlengd bij de eredivisieploeg. Bijzonder: Bont heeft nog geen ervaring als trainer/coach, wel was ze als speelster actief bij gerenommeerde buitenlandse clubs en pakte ze met Oranje in 2019 in Japan de wereldtitel. Na jaren keert Bont dus terug bij de club waar het voor haar allemaal begon. Afgelopen zomer zette ze, als speelster van het Franse Metz, een punt achter haar carrière. Eerder al stopte ze ook als international. Volendam verloor zaterdag in Geleen het duel om plek acht met Vlug en Lenig (31-20) en speelt de komende weken in de play-downs.

De beide EK-kwalificatieduels van Nederland tegen Tsjechië (vrouwen) op woensdagavond (19:45 uur, Praag) en zondagmiddag (13:30 uur, Den Bosch) zijn te zijn op ZIGGO Sport kanaal 13. Op het WK in december troffen beide ploegen elkaar ook: in de groepsfase won Oranje duidelijk met 33-20. Gelijktijdig spelen ook de twee andere ploegen in de groep tegen elkaar: Finland en Griekenland. Op 12 april nogmaals een duel tussen Oranje en de Tsjecische vrouwen: in het Spaanse Torrevieja wordt, samen met Spanje en Argentinië, gestreden om twee Olympische tickets.
  • In Praag dus de eerste clash tussen de twee ongeslagen koplopers in groep 3 (Finland en Portugal zijn de andere opponenten) met vier punten uit twee duels.
  • Tsjechië was er op het laatste EK niet bij, maar speelde een prima WK 2023 door als achtste te eindigen. Prettige bijkomstigheid: EHF FINAL4 2022 MVP Markéta Jerábková werd topscorer van het EK.
  • Nederland was negen keer present op een EK, waarvan de laatste vijf aaneengesloten, Tsjechië speelde zeven keer op het eindtoernooi.
  • twee maanden geleden versloeg Nederland de Tsjechische ploeg op het WK met 33-20 In totaal won Nederland zes duels, Tsjechië stapte vier keer als winnaar van het veld.
  • Tsjechië mist aanvoerster en linkerflankspeelster Veronika Malá vanwege een blessure, Nederland komt zonder Tess Lieder, Yvette Broch en Kelly Vollebregt aan de afworp.

6. FRANKRIJK

Het topduel in de Franse Starligue tussen de beide CL-ploegen Montpellier en PSG werd een prooi voor de regerend kampioen: 26-31. De Parijse club – woensdag het uitduel in de CL in Zagreb, zondag thuis tegen het verrassend sterk spelen Toulouse - de actuele nummer vier met de Belgische doelman Jef Lettens – blijft met 36 uit 18 soeverein aan de leiding. Montpellier op drie, met 27 uit 18. Op 20 maart treffen Montpellier en PSG elkaar opnieuw, dan in de halve finale van het bekertoernooi. Steins scoorde een uit vier, ploeggenoten Kamil Syprzak (9) en Ferran Sole (5) waren de trefzekerste spelers.

Kijk hier de wedstrijd terug:

https://youtu.be/sH4oKu-S80k?si=r99vBsSDKNrCIOsz

5. OOSTENRIJK

Oud-LIONS-coach Christoph Jauernik is er met Tirol niet in geslaagd het thuisduel tegen nummer twee, Alpla Hard, winnend af te sluiten: 25-26. Na 16 van de 22 duels leidt Tirol, met 26 punten, eentje meer dan Hard. De nummers 1 tot en met 8 gaan na de reguliere competitie verder in de kampioensronde.

4. DUITSLAND

Oldenburg haalde in een doelpuntrijk duel in eigen huis fors uit tegen nummer voorlaatst, Bad Wildungen: 48-34. Pam Korsten tikte viermaal binnen voor de thuisploeg, Anouk Nieuwenweg scoorde tweemaal tegen voor de gasten waar Jessie van de Ruit tot één assist kwam. Larissa Schutrups pareerde 8 van de 33 schoten (24%). Oldenburg met 17 uit 17 op plek 7, Wildungen voorlaatste, met 6 uit 17.

In de Bundesliga (mannen) kwamen Flensburg en Füchse Berlin in hun onderlinge duel niet tot een winnaar: 31-31. Richting het eindsignaal konden de gasten steeds een voorsprong verdedigen (24-26) maar in een hectische slotfase leek Flensburg bij 29-28 de twee punten binnen te gaan halen. Jakobsen (8), Jorgensen en Pylick (ieder 6) waren de topschutters bij Flensburg, bij Berlin deden Gidsel (9) en Lindberg (7) van zich spreken. Berlin blijft koploper, met 39 uit 22. Flensburg volgt op plek 3, met 33 uit 22. Dinsdag komen beide ploegen in actie bij de laatste zestien ploegen in de European League.

Nummer twee, Magdeburg (36 uit 21) ontvangt woensdagavond in de CL koploper Barcelona. Zaterdag reist de ploeg naar VfL Gummersbach. Nummer vier THW Kiel volgt op vier, met 32 uit 22, na winst op nummer voorlaatst Eisenach: 31-27. Hamburg, met zes keer Dani Baijens, pakte thuis twee belangrijke punten met een 33-31 zege op Göppingen. Met 16 uit 22 is er wat meer afstand richting de twee laatste plaatsen op de ranglijst.

3. NOORWEGEN

In Noorwegen werd dit weekeinde de FINAL4 in het bekertoernooi bij de vrouwen gespeeld. In de halve finales was Kristiansand (drie benutte strafworpen Loïs Abbingh) met 40-24 de baas over Larvik. De andere halve finale was voor Storhamar dat Sola versloeg: 33-23. In de finale pakte Kristiansand voor de zevende opeenvolgende keer de beker sinds 2017, ditmaal ten koste van Storhamar: 32-23. Voor Loïs Abbingh – twee speldoelpunten en vier benutte strafworpen - de eerste prijs op Noorse bodem. Bij de mannen ging de beker mee naar Kolstad dat in de eindstrijd won van Elverum: 27-23.  

2. ZWEDEN

In de tweede Liga in Zweden (vrouwen) komt koploper Boden – met Iva van der Linden – komende zondag als koploper tegenover Ystads te staan. Beide ploegen behaalden 32 punten uit 18 duels. Er zijn nog vier duels te gaan. Alleen de nummer een promoveert, nummer twee komt in de promotie-/degradatiewedstrijden. Voor Kroppskulur, met Lianne van Sleeuwen, is het nog aanpoten geblazen om op de veilige negende plek te komen. De achterstand op Alingsas bedraagt één punt, op Heid drie punten. Zaterdag reist Van Sleeuwen met de ploeg naar Heid.

1. DENEMARKEN

Tien jaar lang was hij hoofdcoach bij het Deense Aalborg. Een jaar voor afloop van zijn contract heeft Stefan Madsen echter besloten de club komende zomer te verlaten, hij wil zich beroepsmatig ‘op iets nieuws concentreren’. Met de ploeg is hij nog in de CL actief en mengt zich ook in de strijd om de Deense landstitel. Drie nationale titels, twee bekerzeges, driemaal winnaar van de Super Cup en eenmaal present bij de CL FINAL4. In de Deense liga leidt Aalbirg, met vijf punten voorsprong, het klassement. In de groepsfase van de CL moeten Mikkel Hansen en Niklas Landin nog tweemaal aan de bak. Woensdag reist men naar hekkensluiter Pelister, een week later komt Kielce langs in Noord-Denemarken.

Als mogelijke opvolger van Madsen circuleert de naam van ex-Flensburg-trainer Maik Machulla (47) die in het voorjaar van 2023 door de club aan de kant werd gezet.

Deel dit bericht