Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 11

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                             update  19 maart 2023   

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen                            

17. Kay smits weet niet van ophouden - Bij Magdeburg gaat Kay Smits vrolijk door waar hij goed in is: doelpunten maken. Hoe meer, hoe beter. Na het EK-kwalificatietweeluik met Kroatië was de Limburger vandaag opnieuw trefzeker in het duel met hdkkensluiter ASV Hamm-Westfalen: 36-27. Negen keer werd Smits omgeroepen als 'Torschütze'.

16. Iso Sluijters uitgeschakeld in halve finale beker - In Zwitserland is ex-international Iso Sluijters met zijn ploeg Amicitia Zürich uitgeschakeld in de halve finale om de beker. Kadetten Schaffhausen was met 38-27 (18-16) te sterk. Sluijters coorde vier keer. De andere halve finale leverde winst op voor Kriens tegen Suhr: 31-29. Op 6 mei is de finale.

15. Yannick Glorieux verlengt in Villeurbanne - Belgisch international Yannick Glorieux heeft zijn aflopende contract bij het Franse Volleurbanne Handball (Proligue) met twee jaar verlengd. Eerder was de linker flankspeler die met België het WK in Zweden speelde, actief bij Tongeren en Bocholt. 

14. Joris Gillé verlengt bij Bevo - Bevo en Belgisch international Joris Gillë (26) hebben het contract met één jaar verlengd. Gillé stond in de belangstelling van meerdere Belgische clubs maar besloot te blijven. Gillé was voorheen actief bij Initia Hasselt en Tongeren  voordat hij in 2020 naar Bevo kwam. In januari was hij met de Belgische nationale ploeg nog actief op het WK in Zweden. Naast zijn handbalactiviteiten in Panningen start Gillé als fysiotherapeut per 1 april zijn eigen sportcentrum in Hasselt.

13. Frank Wesselink nieuwe trainer VAKO-dames - Vanaf komend seizoen is Frank Wesselink de nieuwe coach van hoofdklasser VAKO-dames uit Vries. Hij neemt het stokje over van Sandra van Bergen. Wesselink is al enige tijd actief binnen de club als jeugdtrainer.

12. Pam Korsten naar Oldenburg -  De 19-jarige hoekspeelster Pam Korsten heeft een tweejarig contract getekend bij Bundesligaclub VfL Oldenburg waar ze komende zomer ploeggenote wordt van Marloes Hoitzing. Korsten speelde twee seizoenen voor TuS Lintfort, daarvoor was ze twee jaar actief bij TV Aldekerk. Op dit moment herstelt ze van een knieblessure en zal dit seizoen niet meer in actie komen voor Lintfort. Oldenburg bezet actueel plek 7 met 18 punten ui 17 duels. De ploeg speelt op 1 april  in de FINAL4 om de Duitse beker in Stuttgart tegen Bensheim-Auerbach.

11. Verrassend verlies Magdeburg - In de Bundesliga liet Magdeburg in het uitduel bij Hannover dure punten liggen: 34-31. Bij rust leidde de thuisploeg met 17-14. De volgende dertig minuten gingen gelijk op: 17-17. Elf treffers (!) van Kay Smits waarvan zeven strafworpen, mochten niet baten. Gelijktijdig verloor koploper Rhein Neckar Löwen bij Leipzig: 37-29. Gummersbach redde het ook niet: op bezoek bij de nieuwe koploper Füchse Berlin moest de ploeg van assistent Anel Mahmutefendic buigen: 38-22. De 16-17 score in de tweede helft kon het verlies voor nu nummer 11 Gummersbach niet voorkomen. Tom Jansen scoorde drie keer.  Füchse leidt (23-39), Rhein Neckar als tweede (23-37), Kiel (21-34), Magdeburg (21-33) en Flensburg (21-32) bepalen de posities aan kop.

10. Háfra Noémi richting Budućnost - Győr Audi ETO KC heeft op haar officiële website aangekondigd dat Noémi Háfra haar carrière zal voortzetten bij Budućnost. De 24-jarige opbouwster, herstellende van een gescheurde kruisband, wordt in het seizoen 2023/2024 uitgeleend aan de Montenegrijnse kampioen. Háfra begon dit seizoen - eveneens op huurbasis - in het Deense Odense, maar liep in oktober een zware knieblessure op, waardoor haar seizoen voortijdig ten einde kwam. "Ik heb een geweldige tijd gehad in Denemarken en de blessure kwam in oktober op het slechtste moment voor mij,” aldus Noémi Háfra op de website van Győr.

"We waren blij om te zien dat Noémi's optreden in Denemarken erg goed begon. Helaas kwam op misschien wel het slechtste moment een zware blessure op haar weg. We zijn onderhandelingen gestart met de speelster die revalideert in Győr om de beste oplossing voor beide partijen te vinden. Na verschillende keren de situatie te hebben besproken, kwamen we tot de conclusie dat de mogelijkheid om te spelen het belangrijkste is voor Noémi. Een uitleen op huurbasis voor een jaar is hiervoor de beste oplossing. We blijven geloven dat Noémi niet alleen een grote aanwinst is voor Győr, maar ook voor het Hongaarse handbal,” aldus de Hongaarse clubleiding

9. Final4 in Zwitserse bekertoernooien - Zaterdag vinden in Zwitserland de halve finales in het bekertoernooi plaats. Bij de mannen komen Suhr en Kriens in actie in duel 1, duel 2 gaat tussen Kadetten en Amicitia Zürich, de ploeg van ex-internatioal Iso Sluijters. Bij de vrouwen is het Amicitia Zürich-Nottwill en Winterthur-Brühl. De finlaes bij zowel de mannen als vrouwen zijn op 6 mei in de Mobiliar Arena in Gümligen.

8. Manuel Strlek verlaat Veszprem, terug naar Kroatië - De Hongaarse topclub Veszprem gaat door met de selectieplanning voor het komende seizoen. Manuel Strlek zal de club verlaten en in zijn thuisland Kroatië gaan spelen voor RK Nexe Nasice. Volgens berichten in de IJslandse media zou Veszprem geïnteresseerd zijn om Stiven Valencia over te nemen van Valur Reykjavik. Nadat nieuwkomer Hugo Descat een vrij ernstige blessure opliep, valt nog te bezien wanneer de Franse speler terugkeert in de ploeg. Om zijn afwezigheid te compenseren, vervroegde zijn huidige club Montpellier HB de transfer van Jaime Fernandez.

Strlek heeft een driejarig contract getekend bij de Kroatische runner-up en zal nummer 26 dragen. Volgens berichten in de media is het "de grootste versterking in de geschiedenis van de club" voor Nexe. De 34-jarige begon zijn carrière bij RK Zagreb, maakte daar zijn debuut in de Champions League (2006) en vierde met de club in totaal vijf kampioens- en bekeroverwinningen. In 2011 leende de club hem voor een week uit aan Al-Rayyan SC Doha. In 2012 stapte hij over naar de Poolse topclub Kielce, waar hij in 2016 naast het Poolse kampioenschap en de beker ook de Champions League won.

Na zijn transfer naar Veszprem won de flankspeler nog eenmaal het kampioenschap (2019) en tweemaal de Hongaarse beker (2021, 2022), evenals driemaal de internationale SEHA League. Strlek speelde 170 wedstrijden met 588 doelpunten voor het Kroatische nationale team. In het EK-tweeluik met Nederland kwam Strlek in Eindhoven tot vier goals, in de return in Osijek scoorde hij niet.

7. Bietigheim verlengt met aanvoerder Xenia Smits - Regerend Duits en European League-kampioen SG BBM Bietigheim weet zich ook komend seizoen, onder leiding van de nieuwe trainer Jakob Vestergaard, verzekerd van de diensten van de 28-jarige aanvoerster Xenia Smits.  Smits staat sinds 2020 onder contract bij Bietigheim. Daarvoor was ze vijf jaar onderdeel van de Franse ploeg Metz. 

6. Sporting Pelt verlengt met broers Douven - Sporting Pelt heeft het contract met de technische staf, de broers Korneel (hoofdcoach) en Robbrecht (assistent) met één jaar verlengd. Het duo heeft sinds dit seizoen de technische leiding bij de BNL-ploeg die op 1 april in Hasselt uitkomt in de Belgische bekerfinale tegen Bocholt.

5. Ellen Janssen wint Tsjechische beker - Keepster Ellen Janssen (24) heeft met haar ploeg Banik Most de beker van Tsjechië gewonnen. In de finale wist met nipt te winnen van Slavia Praag: 25-24 (14-10). Luttele tellen voor tijd hingen de bordjes nog gelijk, de winnende viel kort voor het laatste fluitsignaal. Voor regerend bekerkampieon Most betekent dit de zevende nationale beker. De Limburgse keepster verkaste in 2021 naar Tsjechië en speelde dit seizoen in de groepsfase van de Champions League geen rol van betekenis. 14 duels leverden evenzovele nederlagen op. Most boijft nog anderhalf jaar actief in Tsjechië.

4. Bondscoach Oostenrijk verlengt – Na de voortijdige kwalificatie voor het EK 2024 heeft de Oostenrijkse Bond het contract met de Sloveense coach Ales Pajovic verlengd tot 2025. De 44-jarige ex-speler van onder meer Magdeburg, Celje, Atletico Madrid en tijdelijk THW Kiel leidt de ploeg eerst op het EK in Duitsland en stapt vervolgens in de kwalificatie voor het WK 2025 en het kwalificatietraject EK 2026.

3. Oldenburg verslaat Dortmund – In de vrouwen Bundesliga kwam Oldenburg in eigen huis voor bijna 1400 toeschouwers tot een 32-29 (18-17) zege op Dortmund, de ploeg van interim-coach Henk Groener. Harma van Kreij tikte namens de bezoeksters vijf keer raak, Yara ten Holte kreeg in 14 minuten slechts één stop achter haar naam. Zoë Sprengers zat niet bij de wedstrijdselectie. Marloes Hoitzing kwam niet tot scoren bij Oldenburg.    

2. Belgische arbiter actief in Hamburg – De Belgische arbiter Tobias Schmack die samen met zijn collega Philipp Dinges in de Duitse Bundes- en tweede Bundesliga fluit, komt zondag in actie bij het duel tussen Handball Sport Verein – met Dani Baijens – en HC Erlangen. Voor HSV is winnen noodzaak, wil men de vijfde plek – nu voor Flensburg en goed voor European League komend seizoen – in het vizier houden. De marge bedraagt met nog 13 duels, 11 punten. Erlangen telt één punt minder dan HSV.

1. Openingsduel Handbal NL-league verplaatst – Het voor dinsdagavond geplande duel in de Handbal NL-league tussen LIONS en Bevo is verplaatst naar 2 mei. De tijd die de internationals hadden na terugkeer uit Kroatië was tekort om aan een nieuw duel te beginnen. LIONS en Bocholt komen zaterdagavond (20:15 uur) in Bocholt in actie voor de finale van de BENE-League, Bevo heeft een extra weekje vrij. Hurry Up en Tachos trappen zaterdag de race om de nationale titel af, zondag volgen Aalsmeer en Volendam.

cover foto Facebook

Deel dit bericht