Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 12

KORT NIEUWS - WEEK 12

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                             update  25 maart 2023   

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen   

19. Weijmans - Wolbertus actief in Noorwegen - Het scheidsrechterskoppel William Weijmans en Rick Wolbertus fluit komende zondag in Noorwegen de return in de European Cup (kwartfinale) bij de mannen tussen het Noorse Naerbo en het Kroatische Sesvete. In Kroatië eindigde het eerste duel in 26-20 voor de Noren.

18. Martijn Poot van Hellas naar HUBO handbal - Martijn Poot ((23) stapt deze zomer over naar BENE-League-ploeg HUBO handbal waar Peter Portengen als coach aan zijn tweede seizoen begint. Ook Stijn Brinks (19) van Bevo 2 verkast naar de Belgische ploeg.

17. Dani Baijens verrast met Hamburg topfavoriet Rhein Neckar Löwen - Op speeldag 23 in de Bundesliga moest medekoploper Rhein Neckar Löwen thuis verrassend de zege laten aan nummer 7, Hamburg: 32-35. Dani Baijens wist viermaal te scoren. Na vijf nederlagen in de laatste zes duels was de tweede zege voor de bezoekers meer dan welkom.

16, Boris Tot langer in Zwartemeer - De Kroatische doelman van Hurry Up, Boris Tot, speelt ook na de zomer in Zwartemeer. De sympatheike sluitpost die wekelijks in de BENE-League furore maakte en in het All Star Team van afgelopen seizoen voor de tweede keer tot de beste werd verkozen, gaat nog een jaartje door. De 25-jarige Tot kwam vier jaar geleden over van het Oostenrijkse HC Bruck en kan volgend jaar een Nederlands paspoort aanvragen. Dan zou hij ook beschikbaar kunnen zijn voor het Nederlands Team.

15. Duits international Katharina Filter verlaat Kopenhagen - De markt voor keepsters is nationaal en internationaal behoorlijk in beweging. Vandaag maakte Thüringer HC de terugkeer van Dinah Eckerle (Team Esbjerg) bekend. Enkele dagen eerder lieten ook Madita Kohorst (VfL Oldenburg) en Ann-Cathrin Giegerich (Buducnost Podgorica) weten van club te wisselen. Van de keepster van de Duitse nationale ploeg, Katharina Filter is bekend dat ze Kopenhagen gaat verlaten. Geruchten zijn er ook over het vertrek van Isabell Roch bij SCM Ramnicu Valcea. Afgelopen weekeinde liet Rinka Duijndam in een interview weten (zie elders op Facebook HSP) dat ze het Noorse Sola na dit seizoen gaat verlaten.

SG BBM Bietigheim, de club van Kelly Dulfer, Inger Smits en Danick Snelder, heeft het contract met de Hongaarse keepster Melinda Szikora verlengd tot de zomer van 2024. Eerder al legde de regerend Duits kampioen en winnaar van European League al Gabriela Moreschi voor langere tijd vast. 

14. Mike van Rooden nieuwe coach Hurry Up-vrouwen - Mike van Rooden wordt de nieuwe rainer/coach wordt van de damesploeg van Hurry Up die uitkomt in de eerste klasse.Mike is geen onbekende voor Hurry-up. Hij heeft als speler meerdere doelpunten gemaakt in het oranje-zwarte shirtje. Maar ook als trainer was hij al eerder actief bij de club uit Zwartemeer. Met DOS promoveerde hij vorig seizoen naar de tweede divisie.

Mike heeft al heel wat jaren trainingservaring. Zo trainde hij o.a. de dames van Actief Klazienaveen, DOS, E&O en van SVBO. Als heren-trainer was hij actief bij SVBO, DOS en het Duitse SG Neuenhaus/Uelsen.
Hurry-up heeft de technische staf al in een vroeg stadium compleet voor het komende seizoen. Jolanda Abunijmeh wordt naast Mike van Rooden de assistent trainer. Gerda Rijsdijk neemt de rol van teammanager op zich.

13. BENE-LEAGUE TEAM 2022/2023 - Na afloop van het BENE-League-seizoen 2022/2023 wordt volgens goed gebruik het ALL STAR TEAM bekend gemaakt.

                                             

Doelman Boris Tot (Hurry Up) pakte vorig seizoen ook al de titel, Kaj Geenen (Bevo) laat zich na één jaar BNL en het debuut in Oranje meteen zien met een behoorlijk aantal treffers. Serge Spooren (Bocholt), rechtspoot op rechts, doet het opnieuw: hij was al MVP van het voorbije seizoen. Bartosz Konitz en Bart Köhlen (beiden Sporting Pelt) laten zich ook weer zien: routiniers, in alle opzichten. Yves Vancosen (Visë) werd gekozen als 'beste aan de lijn'. Patrick Miedema (Hurry Up) mag zich de 'beste spelverdeler' noemen.

12. Twee ploegen pakken ticket voor kwartfinale CL - Bij de mannen woensdagavond drie duels in de achtste finales van de Champions League. THW Kiel mag zich, na de 28-41 zege bij Dinamo Bucuresti, opmaken voor het tweeluik in de kwartfinale met PSG, de ploeg van Luc Steins. Ook Vespzrem kan de return met vertrouwen tegemoet zien: het Hongaarse onderonsje met Sezged werd winnend afgesloten: 23-36. Wisla Plock en Nantes hebben hun kansen in eigen hand: in Polen werd het 32-32. De winnaar over twee duels treft in de kwartfinale Magdeburg, met Kay Smits. Vanavond het Deense topduel tussen Aalborg en GOG (18:45 uur, ehftv.com)

11. Annika Noordink terug op de vloer - Na een afwezigheid van ruim negen maanden keerde Annika Noordink (27) woensdagavond bij BFC terug op het handbalveld in het bekerduel met Quintus (20-36). Noordink pakte vorig jaar met Handbal Venlo de landstitel. Daarvoor was de spelverdeelster actief bij E&O, Dalfsen, vlug en Lenig en het Belgische Sint-Truiden. Noordink trainde al een aantal weken mee met de Beekse ploeg en besloot onlangs mee te helpen om in de nacompetitie BFC voor degradatie te behoeden.

10. Zaterdag begint strijd om Belgische titel - Komende zaterdag de eerste speelronde in België waar de vier hoogst geklasseerde ploegen uit de BENE-League gaan strijden om de titel. Programma: Bocholt - Sporting Pelt en HUBO handbal - Visé. In de play downs treffen Eupen en Atomix elkaar in een 'best-of-five-serie'.

9. Flensburg op koers voor kwartfinale - In de achtste finales van de European League heeft Flensburg, de ploeg van assistent-coach Mark Bult, het uitduel bij Benfica prima afgesloten: 26-39 zege. Daarmee lijkt de return komende dinsdag in de eigen arena slechts een formaliteit. De FINAL4 in de EL wordt dit jaar gehouden in de Flensburger Arena. Voordat de ploeg aan de return tegen de Portugese ploeg begint, is zondag eerst nog het thuisduel in de Bundesliga tegen Lemgo. (16:05 uur, Sky sport). Het uitduel leverde destijds een 21-26 nederlaag op.

8. Landskampioen door oog van de naald - Regerend kampioen en huidig koploper in de eredivisie, Handbal Venlo heeft in het bekertoernooi ternauwernood de kwartfinales overleefd. In Amsterdam had de fanatieke opleidingsploeg van VOC 2, lijstaanvoerder in de eerste divisie, niet te verliezen en was dicht bij een stunt. Het hele duel ging gelojk op, na zesgig minuten billen knijpen was er geen winnaar: 27-27. Twee verlengingen moesten er aan te pas komenom tot een 35-36 voor de Limburgse bezoeksters te komen. De hoofdmacht van de Amsterdamse club plaatste zich verleden week ten koste van SEW (27-20) bij de laatste vier.

Verrassend: Vlug en Lenig werd in Raalte door Kwiek dat na dit seizoen afscheid neemt van het trainersduo Averink/Assink, uitgeschakeld: 34-32. Woendagavond komy BFC nog in actie tegen Quintus.

7. Averink en Assink stoppen als trainersduo bij Kwiek - Aan de uitstekende samenwerking tussen het trainersduo Arjan Averink / Olga Assink en PCA Kwiek komt na dit seizoen een einde. Een nieuwe baan welke Averink begin van dit jaar aanvaardde, zorgt voor onbalans tussen werk en privé en dat is dan ook de reden dat Averink afgelopen zondag de knoop heeft doorgehakt. Naast Averink zal ook Assink stoppen. Ze vormen samen een goed duo, maar hebben altijd aangegeven samen de kar te trekken.
“Een ieder die ons kent, weet dat wij er altijd 200% voor gaan. Dat lukt ons nu niet en daar balen we enorm van.
We hebben het ontzettend naar ons zin bij Kwiek, maar na een lastige afweging hebben we nu toch de beslissing
genomen. De meiden verdienen de volledige aandacht en voorbereiding’’. Daarmee komt een vroegtijdig einde
aan een mooie samenwerking.
Voorzitter Michel Rabelink is teleurgesteld, maar respecteert de keuze. “Graag hadden we deze samenwerking
gecontinueerd, maar we respecteren deze keuze. Arjan en Olga hebben ondanks veel blessures en tussentijds
vertrekkende speelsters een mooi resultaat neergezet. We moeten nu laat in het seizoen op zoek naar een nieuwe
trainer of duo. Gelukkig hebben we de vereniging staan als een huis, dus ook dit moet goedkomen’’.

Zes clubs in de eredivisie moeten op zoek naar een nieuwe technische staf. Eerder al werd bekend dat Harold Nüsser (BFC), Jan Majoor (DSVD), Fred Michielsen (Quintus(), Edwin Janssen (V&L) en Rolf Schulte (VZV) komend seizoen niet meer voor de groep zullen staan.

6. Vlug en Lenig blessuregevoelig - Twee punten bij Oliveo in Pijnacker opgehaald als koploper in de eerste divisie. Wel weer een zware blessure voor de ploeg van coach Martin Vlijm na een moeilijke avond. Goed begin van de wedstrijd, 2, 3 doelpunten voor. Mede door een redelijk fysieke tegenstander en scheidsrechters die in het begin weer veel te veel toelieten er er, volgens de spelers, gespeeld moest worde met een "strandbal" konden de Limburgers geen afstand nemen. De tegenstander kreeg het gevoel dat er iets te halen viel. Tegen het einde van de eerste helft krijgen de Limburgers wederom te maken een zware knieblessure: na Kaz Burlet vorige week, was nu Ryan Berendhuysen het slachtoffer. Zo word de spoeling dun...

De tweede helft begint V&L stukken beter en loopt uit naar een marge van tien waardoor de wedstrijd nog vrij makkelijk uitgespeeld kan worden. Nog wat onvriendelijkheden over en weer, en uiteindelijk een  rommelig einde waarin de Limburgers redelijk rustig blijven en de punten meenemen naar Geleen. Volgende week komt Hurry Up naar Geleen. Belooft, na de 27-27 in het eerste duel, een spannende pot te worden. Positief ding van gisteravond was dat Jesper Hamans sinds 13 maanden weer op het scoreformulier stond met 6 doelpunten...

5. Robert Sweep van Apollo naar Houthalen – Apollo-topschutter Robert Sweep verruilt hoofdklasser Apollo uit Son komend seizoen voor het Belgische Houthalen. Die ploeg speelt in de play offs van de eerste divisie voor een promotieplek naar de BENE-League. Na twee duels leidt Eynatten (10), Izegem (8), Sasja (7), Houthalen (5), Hubo 2 (2) en Apollon (1) zijn de gegadigden. Op 8 april ontvangt Houthalen koploper Eynatten.

4. Topschutters Smits en Versteijnen - In de actuele topschutterslijst van de Bundesliga (mannen) bezet Kay Smits (Magedburg) plek 16: 91 treffers, waarvan 57 strafworpen. 37 keer mocht de Limburger vanaf de streep aanleggen, 34 stuks gingen ‘binnen’. Op de 21e plaats Niels Versteijnen (Lemgo): de Oranje-international kwam tot 86 streepjes, waaronder een benutte pingel.

3. Barcelona wint Spaanse beker - FC Barcelona heeft voor de 12e keer en voor de 18e keer in totaal de Spaanse beker ‘Copa Asobal’ gewonnen. In een eenzijdige finale tegen Ademar Leon werd het 39-21 (21-10). Topschutters: Ludovic Fabregas met zeven treffers, bij Leon kwam Juan Castro tot zes punten.

2. Spanning in tweede Bundesliga vrouwen – Met nog acht duels voor de boeg stijgt de spanning om promotie naar de Bundesliga. Koploper Solingen won nipt (30-29) van Leipzig, achtervolger Frisch Auf! Göppingen maakte geen fout tegen Mainz: 33-27. Derde kanshebber, Füchse Berlin, haalde de punten op bij Rosengarten-Buchholz (23-26) en aast nog altijd op die tweede plek. Lynn Molenaar (9), Djazzmin Trabelsi (3), Lisa Vlug (1) en Iva van der Linden (1) zorgden voor ‘Nederlandse’ treffers bij Berlin.

Stand: 1. Solingen (22-35); 2. Frisch Auf! Göppingen (22-34), 3. Berlin (21-30).

1. Krefeld-Niederrhein vaster op plek 2 – In de derde Bundesliga pakte Krefeld-Niederrhein, de ploeg van coach Mark Schmetz, belangrijke punten tegen Team LIT 1912 (33-27) en komt op 36 uit 24. Koploper Emsdetten (24-45) is uit het zicht, Bergische Panther (24-32) en Longerich (24-31) hijgen Krefeld in de nek.

cover Verkozen tot beste speler van het BENE-League-seizoen 2022/2023: Serge Spooren

foto Reza

Deel dit bericht