Nieuws

KORT NIEUWS – week 13 update 31 maart

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 31 maart 2024

20. 45 jaar geleden: sportongeval Joachim Deckarm – 30 maart 1979, nu 45 jaar geleden, ging er een schok door de handbalwereld. Op een dramatsiche manier veranderde de wereld van tophandballer Joachim Deckarm, speler van VfL Gummersbach en een jaar eerder met de Duitse ploeg in Kopenhagen wereldkampioen geworden. Vanaf dat moment, in het Hongaarse Tatabnaya, veranderde het leven voor ’s werelds beste handballer. Gummersbach lijdt balverlies, Deckarm onderschept enkele tellen later de bal opnieuw. Hij krijgt een pass van achteruit, draait zich om en wil richting de Hongaarse doelman. De 25-jarige opbouwer komt vervolgens ongelukkig in botsing met Lajos Pánovics, klapt met zijn hoofd op de betonnen vloer die slechts met een dunne pvc-laag was afgedekt . De gevolgen zijn enorm: dubbele schedelbasisfractuur, hersenbloeding en ernstige kneuzingen aan de hersenen. Bewusteloos. Spelers dragen hem van het veld, Deckarm ligt in 131 dagen in coma. Hij zou nooit meer zijn geliefde sport beoefenen. Oud-collega’s zorgen goed voor Jo, bij vele gelegenheden wordt hij ‘meegesleept’ naar wedstrijden, feestjes en liefdadigheidsbijeenkomsten. Bij Gummersbach is hij regelmatig – in zijn rolstoel - te zien, bij EK en WK werd hij in het verleden hartstochtelijk toegejuicht als hij in de Lanxess Arena voor bijna 20.000 fans zijn gezicht liet zien. Inmiddels heeft Deckarm in januari zijn 70e verjaardag gevierd.  

19. Raymond Beaujean stopt na één seizoen als coach bij Gemini Voerendaal - Na één seizoen de mannenploeg van Gemini uit Voerendaal in de eerste divisie te hebben getraind, vertrekt coach Raymond Beaujean aan het einde van dit seizoen. Het bestuur gaat op zoek naar een opvolger. "We spelen nog vijf wedstrijden, allemaal finales waarbij we hopenlijk nog een paar spelers na hun blessures terug kunnen verwachten om zo de derde plek aan het einde vast te houden," aldus Beaujean. Wat Beaujean komend seizoen gaat doen, is nog niet bekend.

18. Metz en Dijon naar finale Frans bekertoernooi - In Frankrijk hebben Metz en Dijon de finale bereikt van het bekertoernooi bij de vrouwen. Beide ploegen wonnen hun uitwedstrijd: Metz pakte met 29-35 de punten bij huidig koplooper in competitie, Brest Bretagne (29-35), Dijon - nummer acht in competitie - ging winnen op het veld van Nantes, de ploeg van coach Helle Thomsen en Kelly Vollebregt: 22-27. De finale is op 18 mei.

17. Edwin Janssen blijft aan als coach VZV - Nadat Edwin Janssen eerder aangaf na slechts één jaar te vertrekken bij de vrouwenploeg van VZV, is de clubleiding erin geslaaghd de Limburgse oefenmeester 'om te praten'. Na de zomer boijft Janssen die eerder onder meer de vrouwenploeg van Vlug en Lenig onder zijn hoede had, verbonden aan Noord-Hooland. Hij verblijft drie dagen per week bij de club, na elk weekeinde zakt hij af naar het zuiden. Met VZV speelt Janssen in groep B een voorname rol met HC Groot Venlo in de strijd om de eerste plek. Op zaterdag 20 april ontmoeten beide ploegen elkaar in sporthal 't Zijveld.

16. Kruisbandblessure Luca Baak - Luca Baak kan voorlopig niet in actie komen voor eredivisieclub WHC/Hercules. De lange en trefzekere opbouwspeler heeft tijdens de training een knieblessure opgelopen. De MRI-scan heeft uitgewezen dat er een scheur in de kruisband zit en dat een operatie noodzakelijk is. Baak over die kwetsuur: “De meniscus lijkt nog intact en de kruisband is niet volledig afgescheurd, maar ongeveer voor de helft. Toch zit er te veel speling in en moet ik dus geopereerd worden. Jammer genoeg is het dezelfde hersteltijd van ongeveer negen maanden. Vreselijk balen. Gelukkig kan ik al over twee weken worden geopereerd. Dan kan ik snel beginnen met de revalidatie.”

De onfortuinlijke Baak was juist terug van een verblijf in vervolg op zijn studie Aeronautical Engineering in de Verenigde Staten, waar hij al eerder zijn pilotenbrevet behaalde. Na een serie trainingen zou hij weer aansluiten bij de hoofdmacht van trainer/coach Wesley Hage totdat het noodlot toesloeg.

15. Jean Last vijftig jaar in het keepersvak – Limburger Jean Last is sinds 1974 bezeten van ‘de positie onder de lat’. “Ik was als keeperstrainer al bezig toen ik zelf nog onder de lat stond bij Vlug en Lenig en later Fortuna Geleen,” kijkt hij op een halve eeuw ‘ballen stoppen’ terug. Al snel pakte hij ook zijn taak als trainer van de doelmannen op, regionaal en nationaal, een taak die hij deze zomer met veel passie al 37 jaar uitvoert. Zijn uitvoerige cv op www.handbalkeeperstrainerjeanlast.jimdofree.com toont aan dat de inwoner van Simpelveld behoorlijk wat keepers in de afgelopen bijna veertig jaar heeft opgeleid. Vanaf de zomer begint hij aan zijn vijfde seizoen bij BNL-ploeg Achilles Bocholt in diezelfde functie. “Ik doe deze klus nu samen met 'mijn oude pupil' Marc Gorissen. Samen verdelen we onze taak.”

14. Sporting Pelt haalt doelman Bram Kleijkers – In Het Belang van Limburg meldt Ivo Kwanten dat Sporting Pelt de afgelopen periode druk op zoek is naar versterkingen voor komend seizoen. Bij LIONS werd serieus rond gekeken. In het vizier waren Rob Schmeits – inmiddels is de overgang voor komend seizoen beklonken – en doelman Bram Kleijkers.

Vrijdag kwam het verlossende telefoontje: Kleijkers trekt na de zomer ook de grens over. Samen met Milan De Grave zal de Heerlense doelman een duo onder de lat gaan vormn. Immers, Youri Denert (30) gaat terug naar zijn oude ploeg en competitiegenoot Eupen vanwege zijn maatschappelijke carrière, ook de lange reistijden spelen hem parten. Nick Deekens staat dicht bij een overgang naar het buitenland.

Bram Kleijkers (25) handbalt sinds zijn vijfde bij Sittardia en sinds 2018 bij LIONS waar hij in 2021 in de hoofdmacht debuteerde. Kleijkers volgt een opleiding tot docent gymnastiek in Eindhoven. Broer Martijn Kleijkers oriënteert zich op de Franse competitie. Bij LIONS stoppen zoals bekend Jasper Adams en Ivo Steins.

13. Deense titelstrijd van start – Woensdagavond werd de strijd om de Deense titel bij de vrouwen – er wordt gespeeld in twee groepen van vier ploegen – ingezet met twee duels. Silkeborg kwam thuis tekort tegen Nykobing: 24-27. SønderjyskE redde het thuis niet tegen titelverdediger Esbjerg: 23-34. Donderdag was het de beurt aan Viborg – met Claudia Rompen (4/13 = 31%) tegen Herning-Ikast: Rompen redde het met haar ploeg niet: 27-32. Later op de avond ontving Kopenhagen – met geen score voor Kim Molenaar en keepster Bianca Schanssema die geen van de acht schoten wist te stoppen – Odense en verloor in een doelpuntrijk duel met 37-42. Dione Housheer (3/5), Larissa Nüsser (0/0) en Nikita van der Vliet (3/5) kwamen in de statistieken, Yara ten Holte en Bo van Wetering zaten niet bij de wedstrijdselectie.

12. Kielce slaat eerste slag – In de achtste finales van de CL bij de mannen heeft het Poolse Kielce zijn eerste slag geslagen: op bezoek bij GOG won de ploeg van coach Dusjebaev ruim: 25-33. Zagreb en Montpellier werden het, voor 15.000 fans, niet eens over de twee punten: 27-27. Vanavond de Hongaarse kraker (18:45 uur) tussen Szeged en Veszprem, die met 30-37 naar de gasten ging. Bij Wisla Plock tegen PSG, met tweemaal Luc Steins, waren de punten voor de Franse kampioen: 26-30. Volgende week de vier returnwedstrijden, alles te volgen via www.ehftv.com

11. Bietigheim slaat aanval achtervolger af – Met een duidelijke 40-31 overwinning heeft Bundesliga-koploper Bietigheim (nu 34 uit 18) de aanval van achtervolger Bensheim/Auerbach (nu 30 uit 19) afgeslagen. Xenia Smits scoorde achtmaal – plus zeven perfecte assists - voor de regerend Duits kampioen en bekerwinnaar, Inger Smits kwam tot drie treffers, Kelly Dulfer scoorde eenmaal. Jill Kooij was bij de gasten goed voor vijf, Sarah Dekker voor vier doelpunten. Sarah van Gulik trof eenmaal het doel, Dionne Visser kwam niet binnen de lijnen. Zij stopt na dit seizoen vanwege een ernstige rugblessure. Helen van Beurden pareerde 3 van de 14 schoten. Nathalie Hendrikse was in het uitduel met Thüringer prima op dreef: de linkspoot die onlangs debuteerde in Oranje, trof vijf maal de roos in het met 26-32 gewonnen uitduel bij Halle-Neustadt. Thüringer nadert Bensheim tot op één punt en bezet plek vier. Zaterdag treffen Thüringer en Dortmund elkaar.

10. Alec Smit in ‘Team van de Week’- Rechterflankspeler en Oranje-International Alec Smit (24) heeft afgelopen weekeinde in de Deense competitie bij SønderjyskE de aandacht op zich gevestigd. Dat resulteerde in een positie op de flank in ‘het Team van de Week’. In januari was Smit weer present bij Oranje, op het EK in Dutsland nadat hij bijna een jaar revalideerde van een kruisbandblessure. Met zijn ploeg SønderjyskE won de Limburger op de slotdag van de reguliere competitie van Holstebro met 34-29: Smit droeg liefst acht doelpunten bij aan de overwinning. Veel soelaas bood die winst niet, Smit en consorten wisten al een tijdje dat de kampioensgroep niet meer haalbaar was en men in de degradatiegroep - Skanderborg, SønderjyskE, Holstebro, Kolding en Nordsjaelland - op zoek moet naar handhaving. Provinciegenoot Jorn Smits is met Lemvig het haasje, door de 35-28 nederlaag bij Aalborg degradeert Lemvig.

9. Ephrahim Jerry stopt ermee na dit seizoen - Ephrahim Jerry is over enkele maanden 'een gepensioneerd handballer'. De 27-jarige opbouwer hangt de sportschoenen aan de kapstok, zo maakte zijn huidige club Volendam vandaag bekend. Jerry gaat xich richten op zijn maatschappelijke carrière: de combinatie tussen handbal en zijn opleiding tot chirurg in Amsterdam is niet meer te combineren. “Het vergt ontzettend veel energie om beide goed te doen en het is moeilijk om op beide plekken alles te geven. Daarom verleg ik voor nu de focus naar mijn maatschappelijke carrière.” De opbouwsepeler kwam vorige zomer over naar het vissersdorp, eerder speelde hij voor Bevo, LIONS en het Belgische Sporting Pelt. In 2021 volgde een kortstondig avontuur bij het Zwitserse Kadetten Schaffhausen, daarna vond hij in Frankrijk onderdak bij Tremblay. Tussen 2016 en 2021 reikte Jerry tot 49 interlands waarin hij 115 keer trefzeker was.

8. Martijn Poot verruilt HUBO handbal voor oude liefde Hellas - Hellas heeft nu al een grote slag geslagen op de transfermarkt. Topschutter Martijn Poot (24) keert komend seizoen terug in Den Haag bij zijn oude liefde Hellas. Poot was één seizoen actief in België bij BENE-Leagueclub HUBO Hasselt waar Peter Portengen de trainer was. Die gaat volgend seizoen bij de vrouwenploeg van Kwiek Raalte aan de slag. De keuze voor zijn voormalige club Hellas, waar Poot destijds in goede harmonie vertrok, was snel gemaakt. "Hellas is de plek waar ik me thuis heb gevoeld en waar ik altijd met mijn vrienden kon lachen en bovendien goed handbal kon spelen.” Overigens denkt Martijn Poot óók met plezier terug aan zijn jaartje bij HUBO. "Een super leuke groep, waar ik veel heb geleerd van vooral Bartosz Konitz en Nuno Carvalhais. Ik heb daar veel nieuwe vrienden gemaakt en ik ga die gasten dan ook zeker missen.” Poot, die destijds bij Hellas in de eredivisie wekelijks goed was voor een aanzienlijke doelpuntenproductie, kijkt uit naar de hernieuwde samenwerking met de Hellas-boys en met trainer/coach Richard Rijkens. "Een aanwinst, die we goed kunnen gebruiken in ons team met jonge spelers die wij aan het ontwikkelen zijn. Zowel aanvallend als verdedigend van grote waarde.” Komende zaterdag moet Martijn verstek laten gaan in Almere waar zijn brioer Niels met Bevo de bekerfinale speelt tegen Aalsmeer. "Helaas, wij gaan met een grote groep van hier bij de dames van HUBO kijken in de bekerfinale tegen St. Truiden en daarna de finale bij de heren tussen Eupen en Visé."

7. Jona Boiten naar Sporting Pelt – Nadat eerder al Rob Schmeits de overstap van LIONS naar Sporting Pelt bekendmaakte, mag de Belgische BENE-League-club ook op de linkerhoek een nieuweling welkom heten. Om de langdurig geblesseerde Michiel Lambrecht (achterste kruisband) te vervangen komt Jona Boiten over van HUBO handbal, hij zal samen met Tommie Falke de linkerflank afdweilen. Jona Boiten, zoon van hoofdcoach van Bocholt Luc Boiten, is 24 jaar, 187cm groot en weegt 91kg. Hij speelde 20 jaar voor dezelfde club uit de Limburgse hoofdstad: 18 jaar Initia Hasselt, 2 jaar HUBO handbal. Boiten heeft alle Limburgse en nationale selecties doorlopen, maar was toe aan een nieuwe uitdaging. Bij HUBO handbal waar coach Peter Portengen aan de laatste maanden bezig is - hij wordt vanaf de zomer coach van de vrouwenploeg van Kwiek Raalte - vertrekt ook Stijn Brinks: hij gaat terug naar Hurry-Up.

5. Kalia Klomp terug in Boden als trainster - Vanaf komend seizoen wordt Kalia Klomp (24) de nieuwe trainster van de vrouwenploeg van het Zweedse Bodens BK Handboll. Opmerkelijk, want nog geen jaar geleden kondigde de voormalig speelster van onder meer Vlug en Lenig, Dalfsen en Venlo die op haar veertiende vier jaar de topsportpopleiding op de Handbal Academie volgde in combinatie met haar studie, haar overstap aan naar het Duitse Buxtehuder in de Bundesliga. Een ernstige rugblessure - een los geschoten ruggenwervel - noopte de opbouwspeelster om begin november te stoppen met actief handbal. "Als ik door was blijven handballen, zou ik in een rolstoel terecht komen," gaf ze destijds als toelichting. "Je kunt zomaar verlamd raken en dat wil je natuurlijk niet." Nu keert Klomp dus terug in het hoge noorden van Zweden: eind 2020 greep ze de kans om vanuit Venlo richting Boden BK te gaan. Bijna 2400 kilometer van huis, in Lapland. Boden blijft ook komend seizoen in de op een na hoogste liga, plaatsgenoot Boden IF speelt tegen nummer voorlaatst, Kungalvs voor een plekje in de hoogste Zweedse liga.

4. Sterkhouders VELO stoppen - Alex Curescu, de nieuwe trainer/coach van VELO die volgend seizoen het stokje overneemt van Nico Stet, moet gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Maar liefst vijf basiskrachten hebben aangegeven aan het einde van deze competitie te stoppen bij de eredivisieclub uit Wateringen. Topschutter Carmen Riepe, met elf doelpunten opnieuw de vrouw-van-de-wedstrijd in de met 23-24 gewonnen derby tegen Quintus, denkt aan gezinsuitbreiding. Routinier Talisa van Bergen en Henegouwen wil meer aandacht aan haar gezin besteden. Ook de ervaren Angelique van Duijvenbode houdt het voor gezien vanwege haar drukke reisprogramma in de modebranche. Maud Schuit gaat een wereldreis maken en Pieke van Ingen gaat een stage volgen in het buitenland. Naast trainer Stet stelt ook manager Henk Baggerman zijn functie ter beschikking. VELO is met de tweede plaats nog volop in de strijd om een gunstige klassering in de kampioensgroep. Afgelopen seizoen was de uiteindelijke vierde plaats en deelname aan de Europa Cup de grootste prestatie in de geschiedenis van de club.

Curescu over het vertrek van zijn sterkhouders: “Een groot gemis. We zullen de transfermarkt op moeten om vervangers te zoeken. Een extra grote uitdaging voor mij en het team om een nieuwe eredivisieploeg samen te stellen.”

3. Jauernik met Tirol in Oostenrijkse FINAL 4 - Met een 30-28 zege op HC Fivers Wat Margareten, de record-bekerwinnaar plaatste Handball Tirol, de ploeg met oud-LIONS-coach Christoph Jauernik zich voor de FINAL 4 van de Oostenrijkse beker. Dat was sinds 2008 niet meer gebeurd. De overige drie ploegen zijn titelverdediger Alpla Hard en de winnaars van de nog te spelen duels tussen Graz en Krems en West Wien tegen Linz Future Team. De FINAL4 wordt tussen 19 en 21 april gespeeld. "Een moeilijk duel hier in de Hollgasse," aldus Jauernik na afloop. "Hier win je niet gemakkelijk. Dat ons dat lukte, maakt ons trots. We begonnen matig aan de tweede helft (16-10) waardoor het nog een gelijkogaande wedstrijd werd. Bij de offensieve dekking van Fivers bleven we rustig, daar kon ook de rode kaart voor Petar Medic ons niet hinderen."

2. Larissa Nüsser naar Noorwegen – Komende zomer stapt Larissa Nüsser (24) over van het Deense Odense naar het Noorse Vipers Kristiansand. De Limburgse international tekent voor twee seizoenen bij de regerend CL-kampioen waar ook Loïs Abbingh sinds vorige zomer actief is. Kristiansand won de CL in 2021, 2022 en 2023. In 2019 was er bij de eerste deelname aan de FINAL4 brons.

Nieuw voor komend seizoen bij de Noorse kampioen waar de Slowaakse coach Tomas Hlavaty (37) vorige zomer het stokje van succescoach Ole Gustav Gjekstad overnam, zijn onder meer keepster Silje Solberg (Györ), Nina Koppang (Sävehof), Mia Emmenegger (Spono Eagles) en Martine Andersen (Fana Handbal). Vertrekkers zijn er ook: Océane Sercien-Ugolin trekt naar Debrecen, Lysa Tchaptchet naar Odense, Julie Poulssen naar Oppsal en Kjerstin Solas naar Storhamar.

Nüsser, eerder spelend voor Kopenhagen, Dalfsen, Venlo en BFC, was vorig seizoen langdurig uit roulatie vanwege een kruisbandblessure, bij Odense kreeg ze onder voormalig coach Ole Gustav Gjeksted te weinig speeltijd, iets dat ze bij de nationale ploeg wel kreeg van Per Johansson. Kristiansand plaatste zich dit weekeinde voor de kwartfinale van de CL en ontmoet eind april in een tweeluik het Hongaarse Györ waar Per Johansson op interim-basis werkt en Yvette Broch en Rinka Duijndam in de selectie zitten. Broch stopt na dit seizoen, Duijndam wisselt na één seizoen Györ van club.

1. Alina Grijseels richting Bucuresti – Duits international Alina Grijseels verlaat na slechts één seizoen Metz en komt na de zomer uit voor het Roemeense CSM Bucuresti. Daar wordt ze opnieuw ploeggenote van Inger Smits die overkomt van Boietigheim en tussen 2019 en 2021 met de Limburgse opbouwspeelster bij Dortmund in één ploeg speelde. Door de komst van Grijseels verlaat de Franse international Grace Zaadi de club, zij sluit aan bij het Sloveense Krim Mercator. Pikant: CSM schakelde dit weekeinde de Sloveense kampioen uit in de achtste finales van de Champions League en mag nu in een tweeluik met Metz aan de slag voor een plekje bij de laatste vier. Naast Smits en Grijseels krijgt de ploeg ook nog versterking van de Braziliaanse keepster Gabriella Morechi (Bietigheim) en Emma Friis van Herning-Ikast.

Deel dit bericht