Nieuws

KORT NIEUWS – week 14 update 7 april

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 7 april 2024
13. Sporting Pelt-doelman Nick Deekens naar Franse Istres - Doelman Nick Deekens zet zijn steile carrière verder bij de ambitieuze Franse 2e klasser Istres. De profs uit Zuid-Frankrijk staan momenteel op een tweede plaats in de Pro-league en kunnen dus nog promoveren naar de Lidl Star League, het allerhoogste niveau, waar de club al meermaals speelde. Istres is ook het team van een andere Belg, linkshander Raphael Kötters, die Nick met raad en daad zal bijstaan. Sporting Pelt is heel trots dat Nick deze stap kan maken. Het stond misschien in de sterren geschreven, maar dat het al zo snel gebeurde op zijn 22e, verraste toch ook het bestuur en spelers van de club. Maar het past wel in de steile opgang van Nick. Wat ooit begon in de tribunes van Uilenspiegel waar hij de Vlaamse finale met Uilenspiegel verloor tegen de J16 van Sporting Pelt (met o.a. Robbe Spooren, Seppe Vandenboer en Door Vandebeeck) ging, na een verhuizing met de hele familie naar Pelt, al snel naar een rol van onmisbaar sluitstuk bij onze J18, H2 en al op zijn 17e een eerste keer bij de hoofdmacht. Natuurlijk volgde ook al snel de nationale ploeg en op zijn 21e werd Nick al nummer één bij de Red Wolves! Als club iets om trots op te zijn. Hij is het levende bewijs dat Sporting Pelt een uitstekende jeugdopleiding heeft die keer op keer toptalenten aflevert voor het Belgische en nu dus ook voor op het internationale toneel! Iedereen in Pelt gaat Nick natuurlijk van ‘dichtbij’ volgen bij Istres (1073 km verwijderd van Pelt). Eerder trok Sporting Pelt al een vervanger voor hem aan in de vorm van Bram Kleijkers (LIONS). “Ik heb alles te danken Sporting Pelt! Ik kreeg de kans om er keihard te werken en dagelijks met handbal bezig te zijn. Mijn familie steunde me door dik en dun en uiteindelijk heeft de club zich ook heel constructief opgesteld om deze overgang mogelijk te maken. Ik ben echt dolblij met deze volgende stap en zal me opnieuw bewijzen. Tot nu toe stond ik er altijd als ik voor een grote uitdaging stond en ik hoop die trend zo verder te zetten en me ook op dit niveau te kunnen laten zien. Sporting Pelt zal altijd de club van mij hart blijven, waar ik alle kansen gekregen heb om te groeien tot waar ik nu sta. We spelen in Frankrijk meestal op vrijdag dus je zal me hier volgend seizoen echt nog wel een paar keren in Dommelhof zien. Ik hoop ook dat ik een voorbeeld kan zijn voor de vele talentvolle jongeren bij Pelt. Ze moeten geloven in zichzelf en simpelweg keihard werken!”, laat Deekens in een persbericht weten.
 
12. Eerste competitienederlaag PSG tegen achtervolger Nantes - Met een 32-30 nederlaag bij nummer twee, Nantes, stapte PSG - met Luc Steins, twee treffers en dertien (!) assists - aan de Franse westkust van het veld. Bij rust hingen de bordjes gelijk: 16-16. Tot 26-26 was het duel gelijkwaardig qua score, daarna drukte Nantes via 29-29 door naar 32-29 en was het duel in de knip.
Nog zeven duels te gaan, PSG leidt met 43 uit 23, Nantes nu op drie punten. Op 20 april komen beide ploegen elkaar opnieuw tegen, dan in de finale van het Franse bekertoernooi. In de CL wacht tweemaal Barcelona voor PSG in de kwartfinale, Nantes neemt het in een tweeluik in de kwartfinale van de European League op tegen het Duitse Füchse Berlin.
 
11. Olympia Hengelo bindt Jan Majoor langer - Olympia Hengelo is zeer enthousiast en trots om de nieuwe trainers voor seizoen 2024-2025 te kunnen presenteren. Voor onze dames selectie (dames 1 & 2) en onze meiden B1 (divisie) zijn we zeer verheugd en trots dat Jan Majoor ook volgend jaar deze teams gaat trainen en coachen.Tevens zal Jan als technisch coordinator volop betrokken zijn bij het opleiden van de jeugd divisieteams. Maar dat is nog niet alles. Ook voor de meiden A (divisie) hebben we volgend jaar een geweldige trainer voor de groep staan, Arjen Hospers zal deze meiden gaan trainen en coachen.Voor het nieuw te vormen meiden C team (divisie) zijn we dolblij met onze trainster / coach Mariet Gruben. En om de trainerskader helemaal compleet te maken is de club iin zijn nopjes om te kunnen vertellen dat zowel keeperstrainer Pascal Vinke en Richard van Heck ook komend seizoen voor Olympia hebben gekozen.

10. Ook Michelle Huf stopt bij VELO - Met pijn in het hart heeft rechterhoekspeelster Michelle Huf haar team VELO en toekomstig coach Alex Curescu laten weten dat ze stopt met handballen. Haar hardnekkige blessure heeft Michelle helaas gedwongen dit besluit te nemen. Michelle Huf: "Ik vind het ontzettend jammer dat ik deze beslissing heb moeten nemen, ik had graag nog een jaar doorgegaan. Maar mijn gezondheid is het belangrijkste en het risico is helaas te groot."

Michelle is al 25 jaar lid van VELO en maakte inmiddels ook al 11 jaar deel uit van de eerste ploeg. Michelle: "Ik ben de club en de meiden heel erg dankbaar voor alles. En ook de supporters enorm bedankt voor alle steun!"

9. Fem Boeters jaartje langer in Leverkusen - De 22-jarige lijnspeelster Fem Boeters kwam in de zomer van 2022 over Quintus naar het Duitse Bayer Leverkusen. De 1.83m grote Boeters presteert volgens de clublediing meer dan voldoende waardoor een verlengd verblijf van minimaal één jaar in Leverkusen overeengekomen is. "Sterk aan de cirkel, sterk in de dekking, een trainingsbeest en leergierig," zijn enkele opmerkingen uit het persbericht van de club die na de zomer aan het vijftigste sezoen - onafgebroken en als enige club - in de Bundesliga begint.

8. Kelly Vollebregt na drie jaar terug bij BVB Dortmund - Oramje-international Kelly Vollebregt keert na drie jaar terug bij BVB Dortmund. Dat maakte de club vandaag op haar website bekend. De linkspoot op de rechterflank tekent tot 2026. Van 2019 tot 2021 sopeelde Vollebregt ook al in het geel-zwarte tenue en won in het seizoen 2020/2021 de Duitse titel. Actueel staat de 28-jarige nog onder contract bij Neptunes de Nantes, daarvoor was ze twee seizoenen actief bij het Deense Odense. 

7. Keepster Danique Trooster heeft haar contract bij Handball-Luchse - Buchholz Rosengarten - verlengd en gaat nog 1 jaar door. Rosengarten bezet actueel plek negen in de tweede Bundesliga, met 23 uit 23.

Arjan Versteijnen, doelman van de nationale ploeg en verliezend bekerfinalist Bevo, heeft een contract getekend bij het Duitse EHV Aue, uitkomend in de tweede Bundesliga. In 2019 stond Jort Neuteboom ook onder contract bij Aue. De 1,93 meter lange Versteijnen tekende een non-league contract voor twee jaar. De 24-jarige doelman maakte op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor het nationale team. Hij nam deel aan het WK 2023 (14e plaats) en de Europese kampioenschappen van 2024 (12e plaats). Zijn laatste club was BENE-Leagueploeg Bevo HC  “We zijn blij met de komst van Arjan, aangezien de positie van de keeper vaak de sleutelpositie is in het handbal,” valt te lezen in het persbericht. “Arjan was vier dagen in het Erzgebirge en maakte indruk op ons tijdens de proeftraining. Wij zijn blij dat hij voor de EHV heeft gekozen en hopen op een succesvolle tijd met hem.”

Aue vecht op dit moment, samen met Vinnhorst, tegen degradatie uit de tweede Bundesliga. Met nog negen duels te gaan staat Aue na 25 wedstrijden als laatste geboekt met 10 punten, Vinnhost met 13 uit 26 en de eerste 'veilige plek' wordt ingenomen door Minden, met 18 uit 26. De numer laatst en voorlaatst dalen af naar de derde liga.

6. Mikkel Hansen na dit seizoen 'handballer-af' - Nog enkele maanden is de Deen Mikkel Hansen bij Aalborg op het veld te zien, net als zijn voormalig ploeggenoot bij PSG stopt de 'handballer met de lange haren en haarband' -  een 'combinatie tussen Jezus en tennisser Björn Borg' zoals hij vaak in de media wordt omschreven -  deze zomer na de Spelen van Parijs. Met zijn club is hij nog actief in de CL, een prijs die hij nog niet in zijn toch al rijk gevulde prijzenkast heeft kunnen bijzetten. Viermaal stond hij in de finale, viermaal werd het zilver. In de kwartfinale neemt Aalborg het op tegen de winnaar van Veszprem/Szeged.

5. Vijf treffers Nyala Krullaars niet voldoende voor winst Buxtehuder – In het uitduel van Buxtehuder bij Leverkusen, op paaszondag, kon de ploeg van Nyala Krullaars - zij speelt tot einde seizoen op interim basis bij Buxtehuder - geen punten scoren: zonder de geblesseerden Cara Reiche en Cara Hartstock leed de ploeg van coach Dirk Leun een 24-29 (12-15) nederlaag. De coach hoopte vooraf op eenzelfde prestatie van zijn ploeg als in het duel met Metzingen.

Nyala Krullaars, foto aerchief HSP

De gasten stonden slechts één keer aan de leiding (0-1), kwam slechts tweemaal dicht bij de gelijkmaker (3-4 en 16-17) maar kon niet doorzetten. Buxtehuder, waar Debbie Klijn keeperstrainster is, schoot vooral tekort in de schotefficiëntie en stops van de keepsters die elk vijf ballen wisten te pareren. Waar Leverkusen 29 keer uit 39 pogingen scoorde (74%) kwamen de gasten tot 24 uit 39 (61%). Topschutter bij Buxtehuder, actueel de nummer negen met 19 punten uit 20 wedstrijden, was Isabelle Dölle (10), inclusief vijf strafworpen. Nyalia Krullaars maakte ook indruk met vijf treffers waaronder twee spectaculaire afstandsschoten. Op 21 april komt Thüringer, met Nathalie Hendrikse op bezoek, zes dagen later volgt de lange reis naar hekkensluiter Neckarsulmer. Begin mei is koploper Bietigheim te gast in Nedersaksen.

4. Raúl Entrerrios verlaat na veertien jaar Barcelona – Na elf jaar als speler en sinds 2021 als coördinator van de opleidingsacademie bij FC Barcelona verlaat Raúl Entrerrios (43) na dit seizoen de Catalaanse club. “Het waren alles bij elkaar intensieve jaren, maar ik heb het allemaal met plezier gedaan,” aldus een bericht op de website van de club. “Zeker het opleiden van jonge talenten heeft mij na mijn actieve carrière veel voldoening gegeven.” In de zomer van 2010 kwam hij als een van de beste opbouwers ter wereld richting Barcelona en won, tot aan zijn laatste wedstrijd, onder meer driemaal de Champions League (2011, 2015 en 2021), elf Spaanse titels, acht keer de Spaanse beker en vijfmaal de Super Globes. Voor de Spaanse nationale ploeg trok hij 281 keer het shirt aan waarin hij 649 keer scoorde. Op 13 maart 2021 nam hij het record aan interlands (281) over van David Barrufet. Met Spanje werd hij wereldkampioen in 2005, Europees kampioen in 2018 en 2020. Daarnaast behaalde hij tallozen zilveren en bronzen medailles op eindtoernooien. Bij de Spelen van 2021 in Tokio won hij met Spanje brons: in dat duel scoorde Entrerrios zeven seconden voor tijd de treffer voor de 33-31 eindstand tegen Egypte. Meteen ook zijn laatste treffer én laatste duel in de nationale ploeg.

3. Foreholte haalt keepsters uit eredivisie - Het pas naar de eerste divisie gepromoveerde Foreholte, met coach Patrick Jordaan, heeft meteen toegeslagen op de transfermarkt. Romy Verweij (23) komt over van bekerwinnaar en regerend kampioen VOC, Marit Huiberts (22) verruilt Volendam voor de promovendus. Samen bezetten na de zomer de positie onder de lat. Beide keepsters kwamen in het verleden ook al uit voor de ploeg uit Voorhout. Huiberts kwam, voordat ze bij Volendam instapte, uit voor het Deense Ringkobing.

2. Dortmund naar plek twee - In de Bundesliga bij de vrouwen is Dortmund naar plek twee geklommen: het uitduel bij concurrent Thüringer werd met 29-30 gewonnen. Belangrijk: keepster Tess Lieder (6 stops op ….) voorkwam een puntendeling door in de slotseconden een inzet van de thuisploeg te pareren. De ploeg van coach Henk Groener moest vol aan de bak: bij rust keek men nog tegen een 16-14 achterstand aan. Harma van Kreij had met vijf treffers uit zes pogingen een groot aandeel in de nipte uitzege. Zoë Sprengers kwam tot twee streepjes, Nathalie Hendrikse scoorde viermaal voor de thuisploeg die door dit resultaat voorlopig plek drie inneemt, met 29 punten. Dortmund staat op 32, koploper Bietigheim telt 36 punten.

1. Lemgo: net niet - Bij de mannen leek Lemgo tegen Duits recordkampioen THW Kiel voor een stunt én een verdiend punt te gaan: Niels Versteijnen dacht vlak voor affluiten met een ‘vliegertje’ de gelijkmaker achter de Kiel-doelman te leggen, maar raakte de kruising. Kiel, dit seizoen in competitie en beker ondermaats, in de CL doorgedrongen tot de kwartfinale tegen de winnaar van Zagreb/Montpellier, blijft vierde (36 uit 25), Lemgo waar Bobby Schagen niet tot scoren kwam, houdt plek 10 (21 uit 21). Gummersbach klimt, door een 31-34 uitzege bij Erlangen, stilletjes richting een plekje bij de top vijf: de marge met Melsungen (met assistent Arjan Haenen) bedraagt na 26 duels vijf punten.

Melsungen verloor maandagmiddag met zeven verschil in Hamburg - drie treffers uit acht pogngen plus vier assists van Dani Baijens: 29-22, de ploeg blijft steken op 35 uit 27. Zaterdag ontbangt Melsungen Flensburg voor de competitie, een week later staan beide ploegen in Keulen opnieuw tegenover elkaar, dan in de halve finale van het bekertoernooi. De andere halve finale gaat tussen Füchse Berlin en Magdeburg, de nummers een en twee van de Liga. Berlin met 47 uit 27, Magdeburg met 46 uit 26. In de kwartfinale van de CL neemt titelverdediger SCM het eind april op tegen de winnaar van het tweeluik GOG/Kielce. Berlin komt dinsdagavond in eigen hal in de European League in de return in actie tegen Kadetten Schaffhausen. Het eerste duel werd door de Duitsers gewonnen met 32-28. In de kwartfinale komt Berlin het Franse Nantes tegen.  

Deel dit bericht