Nieuws

KORT NIEUWS – week 18-19-20 update 19 mei

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 19 mei 2024

36. Loïs van Vliet naar de Bundesliga - Loïs van Vliet (18) komt na de zomer uit voor het Duitse TuS Metzingen. Ze tekent een contract voor drie jaar. De flankspeelster en jeugdinternational stond al langer bij de Duitse bekerwinnaar op de radar. Die beker werd vorige maand gewonnen ten koste van titelverdediger en kamlioen SG Bietigheim. Actueel bezet de nieuwe club van Van Vliet plek zes in de hoogste Duitse liga en is komend seizoen preseent in de European League. Van Vliet maakte op het EK in december haar debuut in Oranje.

Naast Van Vliet verlaten ook Alieke van Maurik (Dortmund), Donna Bakker (Saint Amand), Rozemarijn Alderden (Leverkusen) en Romee Maarschalkerweerd (Horsens) de Amsterdamse club richting een buitenlandse competitie. Keepster Romy Verweij trekt naar Foreholte.

35. Drie routiniers nemen met BOT om landstitel afscheid in Venlo - Tijdens de finalewedstrijden tegen VOC Amsterdam zal HC Groot Venlo afscheid nemen van Pien de Swart, Demi Smolenaers en Becky van Nijf. Het drietal heeft besloten na afloop van dit seizoen afscheid te nemen van het tophandbal. De Swart is inmiddels aan haar elfde seizoen in de hoofdmacht bezig, zij maakte de opmars in de eredivisie mee die uiteindelijk leidde tot het landskampioenschap in 2022, het vorig seizoen de beker, van de zomer de supercup en diverse Europese avonturen. Niet alleen op het veld maar zeker ook naast het veld is Pien een echte aanvoerder gebleken, die zeker gemist gaat worden. Pien kijkt uit naar meer vrijheid in haar sociale leven en de mogelijkheid om mooie reizen te maken met haar vriend, ze blijft wel betrokken bij de club.

Demi Smolenaers zette haar eerste stappen op het handbalveld in Weert en vanaf 2016 onderdeel van de hoofdmacht. Ook zij heeft aan alle grote successen bijgedragen als vaste waarde in de dekking en haar favoriete linkeropbouw positie. Demi wil het graag wat rustiger aan gaan doen, minder fysieke belasting en meer vrije tijd ervaren. Mogelijk stapt ze bij andere damesteams op een lager niveau in. Becky van Nijf, ook een kind van de club, die in de winterstop na anderhalf jaar afwezigheid haar rentree maakte, zal na de komende finales ook niet meer terugkeren in het tenue van de eerste ploeg. . Na een carrière met vele hoogtepunten in binnen- en buitenland, maar ook het nodige blessureleed, gaat ze nu definitief stoppen met tophandbal. Tijd voor haar jonge gezin.

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan aanvullingen binnen de selectie. Naast Eef Toonen zal ook lijnspeelster Julia Albin de selectie komen versterken. Julia is 21 en speelde de afgelopen jaren bij Aldekerk in de 2e en 3e Bundesliga. Ze is goed bekend met de nieuwe trainer Rene Baudé.

34. Lynn Molenaar verlaat Füchse BerlinLynn Molenaar verlaat na dit seizoen Spreefüxxe Berlin. Dat deelde club vandaag mee op haar website. Dit seizoen kwam de opbouwspeelster vanwege knieproblemen niet in actie. “Sportief en menselijk is het jammer dat we een speelster als Lynn moeten laten gaan,” meldt trainster Susann Müller. “Zelfs na haar kruisbandblessure heeft Lynn hard gewerkt om terug te komen.”

De 26-jarige kwam in 2020 over van het Noorse Molde HK. Dit seizoen was voor zowel de club als Lynn niet makkelijk. “We weten zelfs op dit moment niet of Lynn nog ooit gaat handballen,” aldus manager Britta Lorenz. Met Berlin miste Molenaar twee jaar geleden de sprong naar de Bundesliga. Met nog twee duels voor de boeg staat Berlin op plek 6, met 31 punten uit 28 duels. Frisch Auf! Göppingen promoveert naar de Bundesliga

33. Toon Leenders voor even terug op de vloer - TV Emsdetten heeft snel gereageerd op het uitvallen van Jacob Schwabe en neemt voor de rest van dit seizoen Toon Leenders (38) op amateurbasis in de selectie op. Hij wordt voor korte tijd ploeggenoot van Robin Jansen die sinds 2021 voor Emsdetten uitkomt.

De lijnspeler was voor het laatst actief bij HSG Nordhorn-Lingen en stopte in juni 2021 met actief handbal. “We zijn blij dat Toon ons de komende weken komt helpen,” aldus de clubleiding in een persbericht. “Met hem erbij hebben we iemand die deels de taken kan overnemen. Toon heeft een goed karakter, kan met al zijn ervaring en zijn positieve manier van spelen heel belangrijk zijn voor de ploeg en op die manier wat druk wegnemen bij Lars en Marius,” schrijft de club. Het antwoord van Toon over zijn korte comeback: “Als het verzoek van Emsdetten kwam dacht ik eerst dat dat allemaal geen nut had. Ik ben drie jaar geleden gestopt. Na mijn heupoperatie niet eens meer gehandbald. Na dat telefoontje begon het toch weer te kriebelen en hebben we afgesproken dat ik een paar keer zou meetrainen en dan verder zouden kijken. Kreeg weer meteen plezier in het spelletje. Ben dus tot het einde van dit seizoen beschikbaar voor de club, met het uiteindelijke doel om naar de tweede Liga te promoveren.”

Met nog twee wedstrijddagen te gaan bezetten Eintracht Hildesheim en TV Emsdetten de koppositie, met 53 punten uit 28 duels. Vrijdag speelt Emsdetten in eigen hal tegen nummer tien, OHV Aurich, Hildesheim gaat op bezoek bij nummer dertien Ahlener SG. Op de slotdag ontvangt Hildesheim VfL Fredenbeck (vijftiende en voorlaatste en volgend seizoen de nieuwe club van Jelmer de Vries), Emsdetten reist naar nummer veertien MTV Grossenheidorn.  

32. Ook Lysanne Huele lange tijd uit de running - Ook voor SEW- speelster Lysanne Huele zit het seizoen erop. Lysanne heeft enkele weken geleden tijdens een wedstrijd haar kruisband afgescheurd en kan daardoor langere tijd niet meer in actie komen voor de hoofdmacht van SEW. 

31. Roos Daleman mist titelstrijd - Voor VOC-speelster Roos Daleman zit het seizoen erop. De 21-jarige flankspeelster raakte afgelopen zaterdag tijdens het duel tegen Quintus zwaar geblesseerd aan haar knie en keerde niet meer terug in de wedstrijd. Onderzoek wees later uit dat de kruisband is afgescheurd. Een herhaling, want drie jaar eerder moest Daleman die in 2022/2023 een half jaar uitkwam voor Bietigheim, ook bijna een seizoen lang toekijken. Voor de regerend landskampioen extra pijnlijk want eerder viel ook Asne van Echtelt met een knieblessure uit.

Zondag (14:30 uur) beginnen VOC en HC Groot Venlo in Amsterdam aan de herhaling van de strijd om de landstitel van 2023. duel twee is op zondag 26 mei om 14"15 uur in Bleric-Venlo, een eventueel derde en beslissend duel is op nieuw in Amstersam: zondag 2 juni om 13:30 uur. Bij de Limburgse ploeg keerde onlangs Angela Steenbakkers terug op de linkerflank.

30. Merel Freriks naar Noorwegen - De komende twee seizoenen komt lijnspeelster Merel Freriks (26) uit voor het Noorse Vipers Kristiansand. Ze wordt bij de uittredend CL-kampioen ploeggenote van Loïs Abbingh en Larissa Nüsser. Bij de Noorse topploeg neemt ze de positie aan de lijn over van Lysa Tchapchet die naar Odense verkast.

Freriks komt over van het Franse Brest waar ze dit jaar nauwelijks in actie kwam vanwege een kruisbandblessure. Toch weerhield het de Noorse clubleiding er niet van om al vroegtijdig met haar in contact te gaan. Eerder speelde de Oranje-international voor E&O, Bensheim-Auerbach en Dortmund.

29. Rob Goudriaan terug bij Volendam - Keeper Rob Goudriaan keert terug bij Volendam. Dat maakte de club bekend op haar sociale media. De 23-jarige doelman vertrok twee jaar geleden vanuti Volendam naar de Opleidingsploeg van Magdeburg waar hij in zijn eerste seizoen veel speeltijd kreeg. Dit seizoen revalideert de voormalig doelman van Hellas van een kruisbandblessure. Eerder maakte de club de komst bekend van Lars van Driel (Bevo) en Hoidde Hoogenberg (Feyenoord).

28. Frencis Portengen naar Dortmund - Een jaar geleden sloot Francie s Portengen aan bij de talentenpoule van HC Groot Venlo. Recent heeft ze een hele mooie kans gekregen in het buitenland. Deze kans heeft ze met beide handen aangegrepen. Vanaf het nieuwe seizoen zal zij aansluiten bij het opleidingsteam van Borussia Dortmund, een team met jonge talenten dat uitkomt in de 3e Bundesliga.

27. Odense met één been in finale om Deense landstitel - Het eerste van twee duels in de halve finale om de Deense landstitel leverde Odense een ruime 39-21 thuiszege op op Nykobing. Daardoor wordt de return komende woensdag een formaliteit. Housheer (7), Van Wetering (2) en Nüsser (1) waren de Nederlandse doelpuntenmaaksters. Van der Vliet kwam niet tot treffers. In de finale wacht Team Esbjerg dat het eerste van twee duels tegen Herning-Ikast ook in winst omzette: 35-24.

26. Györ wint topduel in Hongaarse competitie - Amper een week na het bereiken van de FINAL4 in de CL moest Per Johansson met Györ - zonder Broch en Duijndam - opnieuw vol aan de bak. In de eigen AUDI Arena ontving men koploper Ferencvaros. Cruciaal duel, want de ploeg van Angela Malestein - uitgeschakeld voor die FINAL4 - had tot dan de maximale score van 42 punten uit 21 duels behaald. Györ, dat in maart de beker aan Ferencvaros moest laten, gleed onderweg in de competitie tweemaal uit: DVSC Schaeffler (28-29) en datzelfde Ferencvaros (22-28) snoepten de punten af. Ditmaal bleef de winst in Noord-Hongarije: 32-30.

Voordat Györ op 1 juni in de halve finale van de CL in actie komt tegen Esbjerg, resten nog drie competitieduels: Vasa, DVSC en Dunaujvarosi. Ferencvaros komt nog viermaal in actie voor eind mei: NEKA, Alba Fehervar, Vasas en op de slotdag thuis tegen de actuele nummer drie DVSC, de ploeg van Tamara Haggerty. Die ploeg telt twee punten minder dan koploper Györ.

25. Storhamar wint titel European League vrouwen - In Graz werd dit weekeinde gespeeld in de FINAL4 European League bij de vrouwen. Het Noorse Storhamar HE won de finale na een bizar potje handbal met tweemaal rood van Gloria Bistrita: 29-27 (14-15). Historische winst, nog nooit eerder won een Noorse ploeg het Europese clubtoernooi op het tweede niveau bij de vrouwen.

De Roemeense ploeg incasseerde nog voor de rust twee rode kaarten: Nina Bulatovic (21') en Gnonsiane Niombla (27') mochten eerder van het veld. Dat malheur deerde Bistrita niet, want de rust ging in met een voordelige score: 15-14. Tot 22-22 (47') ging het qua score gelijkop, veertig seconden voor affluiten bezorgde Anniken Obaidi per strafworp voor de 29-27 eindstand. Meteen ook doelpunt nummer 68 van dit seizoen in de EL, goed voor de prijs als topschutter 2023/2024.

Nantes, de ploeg van oud-Oranje-coach Helle Thomsen en Kelly Vollebregt - zij komt na de zomer uit voor Dortmund - pakte de derde plek na winst in de kleine finale op het Roemeense Dunarea Braila: 39-38 (33-33) na strafworpen. Vollebregt scoorde driemaal. In de halve finale tegen Storhamar (27-28 verlies) kwam de linkspoot tot één treffer.

24. Rozemarijn Alderden verruilt VOC voor Bayer Leverkusen - De 20-jarige opbpuwspeelster Rozemarijn Alderden verkast het komend seizoen van VOC naar het Duitse Bayer Leverkusen. Ze tekent een contract tot 30 juni 2026. "Ik ben blij en trots over mijn overgang naar Leverkusen. Ik verheug me om bij deze jonge ploeg te gaan spelen en me verder te ontwikkelen. Schitterend om in de eerste Bundesliga te kunnen spelen, ik zal het shirt met trots dragen," aldus de 1.84m grote Alderden in het persbericht van de club.

Eerst moet Alderden deze zomer nog met Oranje U20 aan de bak op het WK, met VOC won ze verleden seizoen de nationale titel., in maart de nationale beker. Ook de komende weken gaat ze met de Amsterdamse club op jacht naar prolongatie: Handbal Venlo is de te kloppen ploeg.

23. Nieuw Tachos in de steigers - Een mooie uitdaging! Zo omschrijft het bestuur van Tachos het nieuwe raamwerk dat de club presenteerde voor komend seizoen. Het huidige seizoen 2023-24 loopt ten einde en geleidelijk komt de focus steeds nadrukkelijker op het volgende seizoen. De voorbereidingen lopen op volle toeren en er wordt gewerkt aan het team dat volgend seizoen voor de club uit Waalwijk zal gaan uitkomen.
De bouwstenen voor die selectie zullen echter voor een groot deel anders zijn dan in het nu lopende seizoen. Deze zal straks gaan bestaan uit een mooie mix van jeugdige talenten in combinatie met een aantal ervaren eerste elftalspeler. Want na aankondiging van een flink aantal mutaties in de huidige selectie en anderzijds een zeer talentvolle groep Heren A-junioren (die enkele weken terug op zeer fraaie wijze het Nederlands Kampioenschap bij de A-junioren behaalde) gaat Tachos Handbal nu bouwen aan een interessant en veelbelovend team voor de toekomst.
De club is verheugd dat men de samenwerking met jeugdtalenten als Tijn Gense, Jochem van Essen, Bram van Roon, Dante Louwers en Robert Hilgers heeft weten te verlengen. Zij gaan vanaf het nieuwe seizoen 2024/25 deel uitmaken van de Heren 1-selectie. Natuurlijk, het is een stevige renovatie maar tegelijkertijd ook een aantrekkelijke uitdaging om met een ‘op vele posities gewijzigde selectie’ aan te kunnen knopen bij de successen uit het recente verleden.

22. Belgisch international Victor Regnier naar Visé - Visé heeft de eerste nieuweling voor komend seizoen gepresenteerd. Belgisch international Victor Regnier (23) sluit deze zomer aan bij de winnaar van de BENE-League en de Belgsiche beker. Vijf jaar kwam de spelverdeler uit voor de opleidingsploeg van Duinkerken, daarna vertrok hij naar Bescancon in de Proligue. Van 2022-2024 kwam hij uit voor Hazebrock in de N1 élite.

21. Finale in zicht voor HC Groot Venlo na nipte zege op SEW - HC Groot Venlo heeft de inhaalwedstrijd tegen SEW in eigen huis weten te winnen. Met de 29-27 overwinning staan de Venlose dames op de drempel van de finale. De wedstrijd zou eigenlijk afgelopen zaterdag gespeeld worden in sporthal Egerbos, maar werd afgelast omdat een supporter van de tegenstander onwel was geworden in de bus.

 

Na een sterke eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van trainer Robin Gielen. Toch kwam SEW de 19-9 ruststand nog bijna te boven en kromp de marge naar slechts twee doelpunten (25-23). Uiteindelijk sleepten HC Groot Venlo de overwinning over de streep: 29-27. Komend weekend kunnen de Venlose handbaldames zich verzekeren van een plek in de finale. Als dat lukt wacht, hoe kan het ook anders, VOC Amsterdamin de 'Best of Three' (BOT).

20. Hidde Hoogenberg stapt ook over naar Volendam - Beide tweelingbroers Sjors en Hidde Hoogenberg (19 jaar) spelen komend seizoen in een ploeg: Volendam. Sjors blijft bij de club en krijgt gezelschap van broer Hidde die overkomt van Feyenoord waar de jeugdinternational in de eredivisie al de nodige ervaring op deed. Vorig jaar koos hoekspeler en broer Sjorts al voor de BENE-League-ploeg.

Ook spelverdeler Lars van Driel (23) trekt na de zomer het oranje van Volendam aan en keert terug bij de club waar hij zijn eerste handbalstappen in de jeugd zette. Een seizoen kwam Van Driel uit voor Bevo, daarvoor was hij actief voor het Belgische Sasja en Houten.

 

19. Evert Kooijman stopt einde seizoen bij Volendam - Sinds 2021 maakt Evert Kooijman (28) deel uit van de selectie van BNL-ploeg Volendam. Afgelopen seizoen mocht hij als aanvoerder de nationale beker omhoog houden. Voordat de Limburger bij Volendam kwam, speelde hij voor Achilles Bocholt, LIONS en de jeugd van Sittardia. Ondanks alle successen van de club kampte de lijnspeler met vervelende blessures die hem ook de plaats in Oranje kostten. Met de nationale ploeg was hij in 2023 present op het WK in Polen. Met Jeroen Roefs en Roy Loch moet coach Geert Hinskens de open gevallen plek aan de lijn zo goed mogelijk zien in te vullen.

Verkrijgbaar bij Handbalshop.be De Pivot

18. Hans Visser nieuwe trainer BDC - Hans Visser is de nieuwe trainer/coach bij de handballers van AutoSmeeing/BDC. De 63-jarige inwoner van Eemnes gaat voor het eerst als hoofdtrainer aan de slag op seniorenniveau. Visser heeft een schat aan ervaring met het trainen van jeugd op divisie niveau en was als assistent coach bij BENE-League-ploeg Houten actief. Bijzonder is dat hij bij de blauw/zwarten in Soest zijn zoon Thomas (28) onder zijn hoede krijgt. Zijn andere zoon Sander (25) is fulltime professional handballer in de tweede Bundesliga in Duitsland bij HSG Nordhorn/Lingen. 

17. Larissa Schutrups langer bij Bad Wildungen - Keepster Larissa Schutrups, sinds 2022 onder contract bij Bad Wildungen, heeft haar verblijf met een nieuw 1+1-contract verlengd bij de Duitdse club. "Ik blijf nog een seizoen met een optie voor nog een jaar," aldus Schutrups. "In maart 2025 moet ik beslissen of ik doorga tot 2026." Met nog drie speelronden in de Bundesliga is Bad Wildungen (7 punten) hekkensluiter. Komend weekeinde gaat men op bezoek bij Neckarsuler, dat één puntje meer heeft. Solingen (9) en Halle-Neustadt (10) zijn de ploegen die voorbij gegaan moeten worden willen Bad Wildungen en Neckarsulmer volgend seizoen niet in de tweede liga uitkomen. De 23-jarige keepster speelde voorheen bij E&O en VOC en maakte een korte tussenstop bij Vipers Kristiansand.

16. Mathias Gidsel evenaart doelpuntenrecord Kyung-Shin Yoon - 23 jaar hield het record als topschutter in de Bundesliga stand: de Zuid-Koreaan Kyung-Shin Yoon kwam in 2011 tot 248 velddoelpunten als speler van Gummersbach. Met zeven doelpunten in het met 29-26 gewonnen thuisduel evenaarde wereldhandballer Matthias Gidsel (Füchse Berlin) dat aantal in de Bundesliga. Met alle doelpunten ook vanaf de strafworpstreep meegerekend - in 38 competitiewedstrijden - kwam de toenmalige speler van VfL Gummersbach op 324. Gidsel heeft in de Bundesliga nog drie duels waarin hij het aantal van 248 kan verbeteren. Pikant: Gidsel had geen strafworpen nodig om tot het aantal van 248 te komen.

15. Mitchel Luijten: overstap van Bevo 2 naar Houten - De zeventienjarige linkspoot Mitchel Luijten speelt na de zomer in het tenue van Bouten. Luijten begon met handbal bij DWS in zijn geboorteplaats Schiedam, doorliep vervolgens de jeugdselecties van Quintus en maakt dit seizoen dus meters in de eredivisie bij het opleidingsteam van Bevo. Zijn kwaliteiten zijn ook in Papendal niet onopgemerkt gebleven want hij zit niet alleen daar op de HandbalAcademie maar is inmiddels ook een vaste waarde in Nederland U18.

Luijten licht zijn overstap naar Houten enthousiast toe: “Ik werd door Houten benaderd en dat alleen al vond ik een hele eer. Ik heb vervolgens een goed gesprek gehad met Job, een aantal keer meegetraind en werd toen gelijk fijn ontvangen door de leuke spelersgroep. Verder was ik onder de indruk van het niveau en de faciliteiten, je kunt je hier echt honderd procent op het handbal focussen”.

Trainer/coach Job Reumer is uiteraard blij met de versterking: “Mitchel is een talentvolle speler met de ambitie om ver te komen. Met zijn snelle break, sterke afronding en variërende schoten is hij een welkome aanvulling op de rechterhoek!”

14. Björn Brachten switcht van Houten naar Zwartemeer - Doelman Björn Brachten (29) wordt de opvolger van de naar zijn vaderland teruggekeerde Boris Tot bij Hurry-Up. Bij de Nederlandse nummer laatst in de BENE-League en aansluitend de HandbalNL League liet Brachten zien over voldoende capaciteiten te bedchikken om de stap naar een hoger niveau te maken. Samen met jongeling Jorick Pol bezet Brachten na de zomer de positie onder de lat. Brachten is nieuweling twee in Drenthe, eerder meldde de club de overgang van Stijn Brinks vanuit HUBO handbal die de naar Luxemburg vertrokken Daniel Tako moet vervangen.

13. Thijs Geurds (DFS) neemt na vijftien afscheid - Bij DFS hangt Thijs Geurds na volgende week de handbasboenen na vijftien jaar aan de kapstok. De opbouwer die in het thuisduel tegen Bevo 2 vanwege een blessure moet toekijken, komt een week later nog één keer in actie als DFS op bezoek gaat bij WHC/Hercules. "De combinatie met mijn baan als kinderarts vergt teveel," aldus Geurds. Hij gaat verder binnen de club als bestuurslid. Naast Geurds stoppen ook coach Pascal Lukassen en assistent Willem-Jan Ruder,  Jorim Oosterik, Niels Overdijkink en Rowan Laaper niet meer terug bij de Arnhemmers.

12. Oranje-vrouwen wacht zware Beach Handbal-klus – De loting voor het WK Beach Handbal voor de Oranje-vrouwen, van 18 tot en met 23 juni in Pingstan (China) heeft de ploeg in een zware groep ondergebracht. In groep C neemt de ploeg van coach Peter Portengen het op tegen Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten, de kampioen van Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied. Duitsland is de titelverdediger. Vorig jaar pakte Oranje op het EK de zilveren plak, waar Noorwegen (vijfde) en Denemarken (zevende) net binnen de eerste acht bleven. Op het laatste WK, in 2022, ging Oranje met de bronzen plak naar huis.

Indeling: groep A: Portugal, China, Filippijnen, Australië; groep B: Spanje, Argentinië, Vietnam, Kroatië; groep D: Duitsland, Brazilië, Griekenland, Puerto Rico.

18 speelsters zijn aan het begin van 2024 al door Portengen en assistent Budé opgeroepen voor dit WK.

Selectie: Lisanne Bakker, Ana Buter, Zoë van Giersbergen, Josien van den Hoek, Meike Kruijer (allen VZV), Amber van der Meij, Rianne Mol (beiden Westsite), Tess Jansen, Elisa Marsman (beiden Kwiek), Eva Heuten, Meike Luis (beiden Unitas), Isabel Barnard (US), Marit van Ede (V&L), Merel de Jager (SEW), Veerle Meerstad (BFC), Linnet Popping (PSV Recklinghausen), Claudia ter Wal (E&O), Manon Zijlmans (HC Groot Venlo).  

11. Jimmy Castien stopt na negentien seizoenen bij Aalsmeer – Op zijn vijftiende kwam hij in de hoofdmacht van Aalsmeer terecht, nu nadert – negentien jaar later – het afscheid bij de club die Jimmy Castien al die jaren trouw is gebleven. Nog een paar weken, met mogelijk het spelen in de BOT als toetje en dan is het gedaan. Castien, die een eigen bedrijf runt, gaat op zoek naar andere hobby’s: het vele trainen en spelen vormden wekelijks een prima uitlaatklep. In die lange tijd maakte hij vijfmaal het landskampioenschap mee (2017 – 2022), een paar weken geleden mocht hij de tweede nationale beker achter zijn naam noteren. "Een echt bindmiddel in de ploeg," noemde voormalig coach Bert Bouwer de kwaliteiten van Castien.

Zondag komt Hurry-Up op bezoek in De Bloemhof. Kan, bij verlies, het laatste optreden van Castien zijn. Maar zelf rekent hij nog op ‘seizoensverlenging’: één punt is voldoende om opnieuw met LIONS de degens te kruisen om de landstitel. Een week later wacht de 'voorwedstrijd' met de cincurrent in Sittard als slotstuk van de HandbalNL League.

10. B-staal SCM-doelman Portner ook positief - De Zwitserse nationale doelman Nikola Portner riskeert een meerjarige schorsing. In de vermoedelijke dopingzaak waarbij de doelman van CL-kampioen Magdeburg betrokken was, bevestigde de analyse van de B-staal het resultaat van het A-onderzoek. Dat maakt Portners advocaat Rainer Tarek Cherkeh donderdagavond bekend in een clubverklaring van de Bundesliga-club. “De analyse van de B-staal bevestigde, zoals gebruikelijk, het resultaat van het A-monster. Wat betreft de mate van concentratie verwijzen wij naar de tot nu toe gedane uitspraken”, aldus de verklaring.

Op 10 april werd een positieve A-test bekend na een wedstrijdtest van de 30-jarige Zwitserse nationale doelman, drie dagen eerder tegen Stuttgart. Daar werden methamfetaminen aangetroffen. Portner is inmiddels, hangende het onderzoek geschorst. Als de uitslag van de contra-expertise het resultaat niet had bevestigd, zou de doelverdediger onmiddellijk opnieuw speelgerechtigd zijn geweest. In plaats daarvan begint nu een disciplinaire procedure. Waar voorheen de Handbal Bundesliga (HBL) verantwoordelijk was, is verdere actie nu de verantwoordelijkheid van de Antidopingcommissie van de Duitse Handbalfederatie (DHB). Die zal de straf bepalen. Zowel de doelman als het Nationale Anti-Doping Agentschap (NADA) hebben dan de mogelijkheid om in beroep te gaan bij een op te richten arbitragetribunaal als een van beide partijen het niet eens is met de straf. Portner riskeert een meerjarige schorsing.

Zijn advocaat had eerder beweerd dat het gemeten concentratieniveau een fractie was van een typische inname van deze stof. In de aankondiging van de club op donderdag bevestigde hij: "Alles volgens de huidige stand van kennis. Verder onderzoek sluit ook de mogelijkheid uit dat er ooit een “normale” hoeveelheid methamfetamine in het lichaam van Nikola Portner is terechtgekomen in de weken en maanden voorafgaand aan de relevante dopingtest.” Eind april stopte het Openbaar Ministerie van Magdeburg het strafrechtelijk onderzoek tegen de 30-jarige Zwitser. Dit had echter geen invloed op de dopingprocedure van NADA.

9. Doelman Kasper Verbelen verruilt Uilenspiegel voor Lebbeke - De deal is al een tijdje rond, maar nu kunnen we het eindelijk officieel maken! Vanaf volgend seizoen zal Kasper Verbelen het doel van de eerste ploeg van Lebbeke komen verdedigen. Kasper komt over van Uilenspiegel en heeft ook ervaring bij Sasja en Izegem opgedaan Met die  ruime ervaring op de hoogste niveaus van het handbal is hij de perfecte aanvulling op ons keepersteam.Kasper is niet alleen ambitieus om zelf sportief het verschil te maken, maar hij zal ook een sleutelrol spelen in de ondersteuning van onze Lebbeekse keeperstalenten.

8. Ailly Luciano helpt Volendam in degradatiestrijd - Ailly Luciano (33), die in 2021 stopte met actief handbal, speelt de laatste twee cpmpetitieduels mee bij Volendam. Begin deze week werd coach Zsigmond Makay aan de kant gezet en vervangen door Mauris van Buren. De oranjeploeg kampt met een aantal blessuregevallen en zocht en vond bij de linkspoot gehoor om hulp. Volendam en E&O, elke vier punten, maken onder elkaar uit wie er komend seizoen een stapje terug moet doen. PSV heeft één puntje meer. "Het zal na zo'n lange tijd even wennen zijn," aldus de voormalig international op de clubsite. Zaterdag ontvangt Volendam PSV, een week later het cruciale treffen in Emmen.

7. Odense, Esbjerg, Nykobing en Herning-Ikast naar halve finales - In de Deense play offs bij de vrouwen zijn de vier ploegen voor de halve finales bekend. Odense hield de punten in huis na een 34-24 zege op Kopenhagen. Housheer (9/9) en Van Wetering (3/3) lieten geen kans liggen. Nüsser en Van der Vliet doelpunttten ieder eenmaal. Ook Yara ten Holte - 3 stops op 10 - scoorde eenmaal. Bij de gasten kwam Molenaar tot twee streepjes, keepster Bianca Schanssema pareerde 1 van de 7 schoten. Esbjerg - zonder Reistadt - won met 33-26 van SonderjysskE en gaat ook door. Mork nam met acht treffers de meeste treffers voor de thuisploeg voor haar rekeneing, bij de gasten drukte Paulsen zeven keer succesvol af. Nykonbing en Herning-Ikast zijn voor de laatste speelronde die volgende week woensdag wordt afgewerkt, ook al zeker van de halve finale. Dan staan onder meer Esbjerg - Nykobing en Herning-Ikast - Odense op de rol.

6. Magdeburg na strafworpen door naar FINAL4 - Krimi in Magdeburg! In de return van de kwartfinale CL tussen regerend CL-kampioen Magdeburg en het Poolse Kielce - een herhaling van de CL-finale 2023 - moesten straworpen de beslissing brengen over welke ploeg zich op 8 en 9 juni in Keulen bij de FINAL4 mag melden.Kielce had verleden week het thuisduel met 27-26 gewonnen, waren het ditmaal de Duitsers die met 23-22 wonnen. En dat na zestig minuten. Strafworpen moesten de beslissing brengen: SCM plantte er vier in, Kielce bleef op drie steken. Bij Kielce begon niet Andreas Wolff onder de lat, maar Sandro Mestric, bij SCM ontbreekt nog altijd de van doping verdachte Zwitserse doelman Nikolas Portner. Bij rust was er Pools voordeel: 11-13. Wolff verving in deel twee Mestric. Biij 15-14 kwam SCM voor het eerst op kop. Wolff pareerde vier strafworpen, twee minuten voor tijd lag de eindstand vast door Karacic: 23-22. Hektiek toen de Zweedse arbiters Kurtagic en Wetterwik de ogenschijnlijk winnende Poolse treffer van Daniel Dushebaev af. Papa Talant was woedend! Loopfout! De eerste vijf strafworpen brachten nog geen verschil, ronde twee. Nahy mistte tegen Hernandez, Omar Ingi Magnusson klaarde de klus: 4-3.

Eerder op de avond plaatste Aalborg zich door een 33-28 thuiszege op Veszprem voor Keulen. In Hongarije hadden de Denen een week eerder met 31-32 verloren. Hoxer (9) en Arnoldsen (6) waren de belangrijkste Deense schutters, bij de Hongaren kwam Vailupau (6) tot de meeste scores.

Vanavond wordt nog gespeed: THW Kiel tegen Montpellier (eerste wedstrijd 30-39) en Barcelona - PSG (eerste wedstrijd 22-30).

5. Jauernik met Tirol in de barrage - Oud-Lions-coach Christoph Jauernik heeft met Handball Tirol in de play offs om de titel een derde en beslissend duel afgedwongen. Verloor men zaterdag nog in eigen huis van Linz (30-34), dinsdagavond waren de rollen omgedraaid: 34-33 winst. Zaterdag volgt het derde en beslissende duel in eigen hal tussen de nummer 2 en 7 van de reguliere competitie. Alpla Hard is al zeker van de halve finale: Ferlach werd tweemaal verslagen.

4. Drie Duitse ploegen in FINAL4 European League mannen – Drie van de vier ploegen in de FINAL4 European League, op 25 en 26 mei in Hamburg, komen uit Duitsland. Flensburg had geen nadelige gevolgen van de 28-29 thuisnederlaag tegen Sävehof, een week eerder werd in Zweden de basis voor kwalificatie gelegd: 41-30 winst. Pytlyck, Hansen en Golla drukten ieder vijf keer succesvol af. Füchse Berlin reisde met gespannen gevoelens af naar Nantes: het thuisduel eindigde in 33-33. Maar de ploeg van coach Jaron Siewert pakte in de Franse havenstad uit: 37-30 winst. Andersson en Lindberg (ieder 9), Darj (8) en Gidsel (5) waren de schutters van dienst bij de gasten. Rhein Neckar Löwen nam een marge van drie mee naar Sporting CP. Dat bleek, ondanks de 28-29 op Portugese bodem, voldoende. De twaalf treffers van Costa voor de thuisploeg bleken niet voldoende, bij de gasten waren Reichmann (7) en Kirkelokke (5) succesvol. Het Roemeense Dinamo Bucuresti plaatste zich als vierde ploeg: thuis was er nog een benauwde 28-27 zege, in Denemarken hielden de Roemenen stand: 38-34 winst. Kuduz (8) en Cindric (7) waren de topschutters bij de gasten.  

3. Volendam zet Makay aan de kant – Het in degradatienood verkerend Volendam (dames) neemt per direct afscheid van Zsigmond Makay. De samenwerking tussen de 65-jarige Hongaarse trainer en de club is per direct beëindigd. Volendam staat momenteel laatste in de degradatiepoule van de eredivisie en moet vrezen voor degradatie, meldt NH Nieuws.nl. "We wisten dat het een moeilijk seizoen zou zijn, met een jonge ploeg in opbouw naar volgend jaar. Nu willen we alles eraan doen om in de eredivisie te blijven. Of het effect gaat hebben, moeten we nog zien. Uiteindelijk moeten de meiden zelf wedstrijden winnen", vertelt Jenny Hoogland, namens de Topsportcommissie van HV Volendam.

Volendam heeft de huidige assistent-trainer Maurits van Buren naar voren geschoven om het seizoen af te maken en de club te behoeden voor degradatie. Met nog twee speelronden te gaan heeft hekkensluiter Volendam 4 punten. Dit zijn er net zoveel als E&O en één minder dan PSV. Volendam speelt de resterende duels nog tegen deze rechtstreekse concurrenten. 

REACTIE MAKAY
Zsigmond Makay, die twee jaar in dienst was bij Volendam, laat weten zijn voortijdige vertrek te begrijpen. "Helaas werkt het in de sport zo. De groep en ik kregen het niet goed op gang en de club heeft met ons gesproken. We hebben geconcludeerd dat onze wegen gaan scheiden. Het was natuurlijk al ons laatste seizoen en dat wisten we. Dat het vroegtijdig moet eindigen is natuurlijk vervelend. Uiteraard wensen we de dames en de club het allerbeste." Eidn februari maakte de club bekend dat oud-international Debbie Bont komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer wordt.  

2. Thüringer mist plek twee – Het inhaalduel in de Bundesliga vrouwen tussen Metzingen en Thüringer eindigde in een 35-33 voor de thuisploeg, actueel de nummer 6 op de ranglijst. De gasten, zonder Nathalie Hendrikse, mochten bij rust nog hopen op twee belangrijke punten in de strijd om Europees handbal: 17-16. Winst zou de tweede plaats (35 uit 22) hebben betekend, waarmee de ploeg over Dortmund heen had kunnen springen. Bietigheim leidt met 40 uit 21, Dortmund en Bensheim-Auerbach (34 uit 21) volgen. Blomberg-Lippe (30 uit 32) ligt op de loer achter Thüringer.  

1. Tickets Europese FINAL4 – 11 en 12 mei vindt in Graz (Oostenrijk) de FINAL4 in de European League bij de vrouwen plaats. 15:00 uur CS Gloria – Dunarea Braila; 18:00 Storhamar – Nantes. Tickets zijn verkrijgbaar via:

https://www.oeticket.com/en/artist/ehf-finals-women/?affiliate=H0H

Op 25 en 26 mei is de Barclays Card Arena in Hamburg de speellocatie voor de FINAL4 in de European League bij de mannen. Drie Duitse ploegen – Berlin, Flensburg en Rhein Neckar Löwen plus het Roemeense Dinamo Bucuresti komen in actie. Tickets verkrijgbaar via:

https://www.ticket-onlineshop.com/ols/ehf2024/en/tickets/channel/shop/index/redirect

1 en 2 juni komen de vier sterkste ploegen uit de CL bij de vrouwen tegenover elkaar in de MVM Dome in Boedapest. Tickets zijn verkrijgbaar via:

https://www.cts.eventim.hu/event/ehf-final4-women-2024-mvm-dome-17975562/?affiliate=EF4

8 en 9 juni wordt het Europese clubseizoen in de Lanxess Arena in Keulen afgesloten met de FINAL4 bij de mannen. Tickets via:

https://www.ticket-onlineshop.com/ols/ehffinal4/en/ehffinal4-2024/channel/shop/index

cover Spelmoment uit de halve finale van de CL 2023, tussen Györ en Kristiansand

foto Karin van den Hoogen

Deel dit bericht