Nieuws

KORT NIEUWS – week 20 update 27 mei 2024

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 27 mei 2024

25. Geen nieuwe titel voor Kielce - Tweemaal moest Kielce in de strijd om de Poolse landstitel zijn meerdere erkennen in Wisla Plock: het uitduel werd, na strafworpen, verloren met 24-23. In eigen huis ging het zondagavond opnieuw mis: eveneens vanaf de strafworplijn kroonde Plock zich tot nieuwe Pollse kampioen: 27-28. Zabrze werd derde na tweemaal winst op Glogow. In de groepsfase van de Champions League eindigde Kielce als vierde, in de kwartfinale sneuvelde de ploeg van coach Talant Dusjhebaev tegen Magdeburg: 27-26 en 25-27. Wisla Plock eindigde als zesde in de groep, werd in de kwartfinale uitgeschakeld door PSG: 26-30 en 33-34.

24. Magdeburg één punt verwijderd van Duitse titel - Met nog twee speelronden voor de boeg heeft SC Magdeburg nog één punt nodig om opnieuw de Duitse kampioen te worden. Zelf won de koploper zaterdagvond met 30-28 van Leipzig, omdat nummer twee midweeks de punten pakte bij Hannover (25-28) blijft de marge vier punten: 58 om 54. Magdeburg gaat woensdag naar Rhein Neckar Löwen, Berlin ontvangt Bergischer. Op 8 juni ontmoet CL-kampioen Magedburg in de halve finale van die Champions League het Deense Aalborg.

Opvallend was de ruime 40-29 nederlaag van THW Kiel - zaterdag 8 juni in de halve finale tegenstander van Barcelona - bij Gummersbach dat, als de stand zo blijft, met een zesde plaats voor komend seizoen een ticket heeft bemachtigd voor de kwalificatieronde van de European League: dat alles heeft te maken met de winst van een van de drie Duitse clubs bij de FINAL4 in de European Leagei van dit weekeinde in Hamburg. Gummersbach reist woensdag naar nummer drie, Flensburg en ontvangt op de slotdag Göppingen (15e) . Concurrent Hannover telt drie punten minder en speelt nog tegen Erlangen (16e) en Wetzlar (12e). Bij Gummersbach neemt Anel Mahmutefendic als assistent afscheid en wordt deze zomer hoofdcoach bij Coburg 2000 in de tweede Bundesliga.

23. Flensburg wint European League - Waar Flensburg zich verleden jaar in de eigen Arena niet wist te plaatsen voor de FINAL4 van de European League, lukte dat dit weekeinde wel in Hamburg. In de finale, met opnieuw een plek voor Kay Smits - hij maakte in de halve finale een dag eerder een voorzichtige rentree - versloeg de ploeg van assistent Mark Bult competitiegenoot en nummer twee in de Bundesliag én regerend EL-kampioen Füchse Berlin met 36-31. Het brons ging naar Rhein Neckar Löwen dat Dinamo Bucuresti versleog: 37-32.

22. Per Johansson ook volgend seizoen technische baas in Györ - Het aflopende contract van de Zweed Per Johansson als coach van Györ wordt verlengd. De interim-coach, ook bondscoach van de Oranje-vrouwen, bereikte onlangs overeenstemming met de clubleiding. Johansson nam in maart het stokje over, maar moest in de titelstrijd Ferencvaros voor laten gaan. In de halve finale van de Champions League komt het zaterdag tot een duel met Team Esbjerg in de MVM Dome in Boedapest. Met Oranje gaat Johansson eind juli aan de slag op de Spelen in Parijs.

"Er waren snel raakvlakken met de speelsters en de club die op zeer professionele basis is georganseerd," aldus de Zweed op de clubsite. "Goed voor de ploeg, goed voor mij. De focus gaat de komende dagen richting de FINAL4."

Bij Györ neemt een aantal speelsters 'de benen': Rinka Duijndam (Rapid Bucuresit), Yvette Broch (stopt), Stine Oftedal (stopt), Ana Gros (Krim Mercator), Silje Solberg (Vipers), Nadine Schatzl (Budaörs), Noémi Háfra (Bietigheim), Line Haugsted (Esbjerg) en Eszter Ogonovszky (Bera Bera),

Na de zomer sluiten Kelly Dulfer (Bietigheim), Bo van Wetering en Dione Housheer (beiden Odense), Hatadou Sako (Metz), Kristine Breistol (Esbjerg), Kristina Jorgensen (Metz) aan bij de vijftienvoudig Hongaarse kampioen en bekerwinnaar.

21. Isa Ternede en Xenia Smits pakken prijzen in Duitsland - Voor Isa Ternede was het nog even spannend: kwam ze wel of niet in aanmerking voor 'de beste speelster' in de tweede Budesliga.Het werd uiteindelijk plek drie, knap verdiend, iets dat heel mooi staat op haar palmares. De midopbouwer van Berlin kwam over van VOC en stapt na de zomer over naar Bundesligaclub Buxtehuder. Daar wordt ze ploeggenote van Levke Kretschmann, die als speelster van Rosengarten aan de haal ging met de eerste prijs.

In de Bundesliga kroonde Xenia Smits zich afgelopen seizoen tot 'de beste'. Als speelster van regerend landskampioen en verliezend bekerfinalist Bietigheim - Metzingen pakte 'schjaal'- komt Smits volgend weekeinde in Boedapest in actie tijdens de FINAL4.

20. Richard Rijkens en Bart de Koning herenigd bij Hellas - Trainer/coach Bart de Koning heeft na zijn vertrek bij Quintus direct weer onderdak gevonden in de eredivisie bij streekgenoot Hellas. Hoofdcoach Richard Rijkens van de Haagse club heeft hem gevraagd komend seizoen de staf te komen versterken. De Koning: “Ik ben vereerd om te mogen aansluiten.”

Rijkens en De Koning werkten al vaker samen als technisch duo. Zij trainden onder meer samen de Rotterdamse selectie, promoveerden met de vrouwen van VELO, hadden de vrouwen van Hercules onder hun gezamenlijke hoede én de mannen van WHC/Hercules. De Koning: “Ik heb twee mooie jaren gehad bij Quintus. Eerst met Ruben Schelbert, een professional van wie ik veel heb geleerd, en daarna met Neso Saponjic. Een goudeerlijke man met een sterke discipline voor zichzelf en voor het team. Ook van zijn werkwijze heb ik veel opgestoken. En nu dan Hellas, een club waar ik zelf ook als speler een geschiedenis heb. Ik kijk er enorm naar uit om weer met Richard te gaan samenwerken. Een makkelijke keuze dus, want we kennen elkaar door en door.”

Ook Rijkens kijkt uit naar de komst van De Koning, wiens broer Daan de Koning trouwens de vrouwen van Hellas onder zijn hoede heeft. “Wij zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden, wat juist erg goed is voor de groep. Wij spreken elkaar vaak over handbal tot in de kleinste details. De samenwerking in het verleden was altijd optimaal.”

19. Jovovics ernstig geblesseerd na actie Broch – Het topduel in de Hongaarse competitie tussen nummer drie DVSC Schaeffler – met Tamara Haggerty – en nummer twee Györ – met Rinka Duijndam en Yvette Broch – leverde een nipte zege op voor de ploeg van intertimpcoach Per Johansson (30-31). Györ blijft steken op plek twee achter Ferencvaros dat geen fout maakte bij het bezoek aan Vasas: 30-41. Met nog één duel voor de boeg is FTC – twee punten voorsprong - al kampioen: het onderling resultaat tussen FTC en Györ is, bij een gelijk puntenaantal, in het voordeel van Angela Malestein c.s. Zaterdag ontvangt FTC op de slotdag DVSC. Györ krijgt een dag later bezoek van Dunaujvarosi. Een week later trekt Györ naar de MVM Dome in Boedapest voor de halve finale van de CL tegen Team Esbjerg.

Negen minuten voor tijd werd het akelig stil in de hal: DVSC-speelster Jovana Jovovics werd door een brute actie van Yvette Broch aan haar hoofd geraakt en verloor het bewustzijn. Jovovics werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en uit voorzorg enkele dagen opgenomen. In het ziekenhuis onderging zij een CT-scan, meldt de club op haar social media.

18. Dynamico in zee met coach Alexander Plum – Dynamico, de eredivisieploeg uit Oss, heeft Alexander Plum (52) aangesteld als opvolger van Damir Josipovic, die sinds 2022 de ploeg leidde. Met 22 punten uit 30 duels eindigde Dynamico ruim boven de degradatiestreep en vestigde met dat puntenaantal een clubrecord. Plum trainde in het verleden bij de studentenploeg van Ha-STU uit Nijmegen, zelf was hij als speler actief in de eerste divisie. Bij de Osse-ploeg keren Erik Loeffen en Harm van Iperen na de zomer niet meer terug.

17. Marek Skwarczynski verruilt E&O voor Hurry-Up – Nadat de club uit Zwartemeer eerder al de komst van Anes Devedzic bekendmaakte, stapt nu ook de 17-jarige Marek Skwarczynski over naar de BENE-Leagueploeg. De linkspoot en jeugdinternational debuteerde afgelopen seizoen al met zijn zgn. tweede speelrecht in de grensoverschrijdende competitie.Het spel is veel fysieker, sneller dan in de eredivisie. Er waren andere opties maar hier kan ik me prima ontwikkelen,” kijkt hij terug. Enkele weken geleden maakte Skwarczynski reeds zijn officieuze debuut voor de A-ploeg. Als speler van de HandbalAcademie oefende de jeugdinternational op Papendal met de Oranjemannen tegen Tsjechië.

16. Verrassend: coach Jo Delpire vertrekt bij kampioen HB Sint -Truiden - Amper drie dagen nadat hij met de vrouwenploeg van Sint-Truiden de vierde van vijf landstitel binnenhaalde, stapt coach Jo Delpire over naar het Waalse Femina Visé. Als assistent neemt de voormalig international en speler van onder meer Kraainem, Neerpelt, Herstal, Hasselt, Sasja en Vlug en Lenig Stef Daniels mee. Toch een enigszins verrassende 'move': hij blijft een soort managersfunctie bij de club uit de Limburgse fruitstad bekleden en laat het trainen en coachen over aan Tom Simons en Ben Vanbellegehem. "Geen probleem voor ons als club," aldus voorzitter Romain Martens in een eerste reactie. "Jo was uitgekeken op de groep, dus is een volgende stap logisch."

Delpire: "Bij Visé ben ik enthousiast geworden over het project dat voorzitter Véronique Lensen in gang heeft gezet: werken met de jeugd en over twee jaar de positie aan de top van het Belgische handbal heroveren."

15. Keeper Evan de Lange verlengt bij Volendam – Keeper Evan de Lange (19) heeft zijn contract met BENE-League-clu Volendam met één jaar verlengd. Hij begon zijn carrière bij DIOS in Den Hoorn en maakte via Quintus de overstap naar Volendam. Na een seizoen vol pieken en blessures heeft Evan zijn contract met Volendam met een jaar verlengd. Evan komt uit een handbalfamilie. Zijn opa was verzorger bij Dios, zijn vader was keeper, en zijn oma speelde in het nationale team van Slowakije. "Ik heb veel van mijn vader geleerd, ook buiten de trainingen om. Mijn familie is nog steeds erg betrokken bij mijn handbal."

En verder: "Een paar jaar geleden speelde ik nog in de A-jeugd en nu zit ik vast in het oranje van Volendam en speel ik zelfs in de nationale ploeg mee! Het is een uitdaging om met de verwachtingen om te gaan en voortdurend te blijven verbeteren. Ik heb veel geleerd van de mensen om me heen en van de momenten dat het minder ging. Ik leer veel van mijn teamgenoten en ik hoop inmiddels ook wat over te kunnen dragen aan talenten in en om de vereniging. Ik wil gelukkig worden en doen wat ik leuk vind. Het belangrijkste is dat ik mijn keuzes kan verantwoorden tegenover mezelf. Ik vind het dan ook leuk om in Volendam te wonen en te handballen. Het is allemaal goed voor elkaar en de mensen zijn fijn!"

Gelijktijdig maakt de clubleiding bekend dat de Britse doelman Craig McClelland (25) na twee seizoenen stopt bij de ploeg van coach Geert Hinskens. Hij kwam in 2022 over van het Portugese Vitoria en staat als international voor Groot-Brittannië te boek. In zijn plaats komt Rob Goudriaan die na een lange periode van blessureleed terugkeert uit de Opleidingsploeg van SC Magdeburg. Na het laatste duel in de HandbalNL League werd niet alleen afscheid genomen van McClelland ook Ephrahim Jerry, Evert Kooiman, Jelmer de Vries en Lucas Schneider werden bedankt voor bewezen diensten.

14. Hante Hamel maakt overstap in Noorse competitie – Na drie seizoenen onder de lat bij Volda stapt Hante Hamel (25) na de zomer in bij Follo HK. Pikant: op 1 mei kwamen haar oude en nieuwe club elkaar tegen in het promotie-/degradatie tweeluik. Door tweemaal winst heeft Follo het verblijf verlengd en moet Volda nog een jaartje een treetje lager spelen. Voordat de Assense in Noorwegen in het voorjaar van 2021 aan de slag ging speelde Hamel drie seizoenen voor het Geleense Vlug en Lenig waar ze Kelly Hofmans opvolgde. Tegelijk was ze actief op de HandbalAcademie. Met Volda werd ze in ze kampioen in de eerste divisie en promoveerde naar de hoogste divisie. Een jaar later volgde de omgekeerde weg.

13. Jessie van de Ruit verlaat na één seizoen Bad Wildungen - Na één seizoen ruilt Jessie van de Ruit HSG Bad Wildungen voor HSV Solingen-Gräfrath 76. Pikant: afgelopen weekeinde degradeerden beide clubs uit de hoogste Duitse competitie. De 21-jarige  spelverdeelster wil op het tweede niveau meer speeltijd genereren om zich daardoor beter te kunnen ontwikkelen. Met 28 treffers in 25 duels en liefst 24 assists presteerde de van VOC overgekomen Van de Ruit prima. Vorige zomer viel de keuze op Wildungen omdat daar Tessa Bremner-Cocx toen de trainster was. Zij werd echter na de jaarwisseling plots en zonder duidelijke reden aan de kant gezet waardoor veel speelsters na dit seizoen de club de rug toe keren. Anouk Nieuwenweg vertrekt naar het Poolse Lublin, keepster Larissa Schutrups blijft.

12. Oogblessure:  Landin: een update - Niklas Landin kampt al ruim twee weken met een oogblessure. Vandaag geven de Deense doelman en zijn club Aalborg Håndbold een update.

Aalborg Håndbold verzekerde zich vol vertrouwen van een ticket voor de finale om de nationale titel door Skjern tweemaal te verslaan, zelfs zonder Niklas Landin. De tweevoudig wereldhandballer hoopt echter weer aan de ‘best of three’ in de finale te kunnen nemen. "Het hangt uitsluitend af van de tests die worden uitgevoerd. Maar er is nog hoop", zegt Landin tegen TV2 Sport. De eerste finalewedstrijd van de play-offs vindt plaats op zondag 26 mei. Dan is het óf tegen Ribe-Esbjerg óf tegen Fredericia. Die twee ploegen speelden tweemaal gelijk in de halve finale en moeten in een ‘belle’ op 22 mei uitmaken wie er richting de eindstrijd gaat. Op 8 juni neemt Aalborg het in de halve finale van de CL in Keulen op tegen regerend kampioen SC Magdeburg.

De 35-jarige doelman die afgelopen zomer terugkeerde in de Deense competitie, vindt het heel moeilijk om toeschouwer te zijn: "Het is absoluut verschrikkelijk en ik ben veel nerveuzer als ik daar zit. Het is niet leuk om buiten het veld te zitten." Niklas Landin heeft sinds 5 mei geen wedstrijd meer kunnen spelen. Bij hem werd een bloeding aan het netvlies van zijn rechteroog vastgesteld. Hij raakte geblesseerd tijdens de competitiewedstrijd van Aalborg tegen Bjerringbro/Silkeborg (31-31). Landin werd door een bal op zijn hoofd geraakt. Ook tijdens het laatste deel van dat duel had de aanvoerder van de nationale Deense ploeg last van het oog waardoor hij eerder werd gewisseld. Hij miste vervolgens de oefeninterlands tegen Noorwegen en Kroatië.

11. Fransman Ranaivo versterkt Hurry-Up op rechts - Alexian Ranaivo sluit na de zomer aan bij de BENE-League-ploeg Hurry-Up. De pijlsnelle 21-jarige Franse rechterhoek komt over van Tus Haren, dat in de Oberliga uitkomt. Alexian Ranaivo heeft zijn jeugdopleiding in Frankrijk genoten bij US Ivry en Billère Handball. Trainer Sven Hemmes over de nieuweling: “Alexian is een zeer interessante jonge speler. Hij is supersnel, heeft een geweldige schotvariatie en ziet het spelletje heel goed. Ik ben blij dat het de Topsportcommissie gelukt is om hem vast te leggen. Hij geeft ons meer opties aan de rechterkant.”

Eerder al maakte de Drentse club bekend dat Sander Bos en Harm Meijer verder gaan in Zwartemeer en Anes Devedzic overkomt van de buren uit Emmen.

10. Nyala Krullaars sluit aan in Frankrijk – Nadat Nyala Krullaars (22) begin dit jaar na een lange blessureperiode ‘insprong’ bij het Duitse Buxtehuder SV, maakt ze deze zomer de overstap naar de Franse competitie. De vriendin van Dani Baijens die zelf bij PSG aan de slag gaat, sluit aan bij Stella Saint Maur Handball, in de buurt van Parijs en actueel de hekkensluiter in de hoogste Franse liga met 31 punten uit 24 duels. Vier mnder dan Toulon, Merignac en Achenheim-Truchtersheim. Er zijn nog twee duels te gaan: woensdag Besancon uit, zaterdag Toulon thuis. Vorig seizoen promoveerde de club, na één seizoen wordt er mogelijk weer afgedaald naar het tweede niveau.

In de Duitse competitie kwam Krullaars, eerder actief voor Dalfsen (2017-2019) en Kopenhagen (2019-2021 met verhuur aan EH Aalborg) in acht duels tot 29 treffers. Met Jong Oranje behaalde Krullaars in 2019 zilver op het EK in Hongarije.

9. Yérime Sylla neemt afscheid als bondscoach van België - Yérime Sylla stopt als bondscoach van de Red Wolves. De Fransman gaat in op een aantrekkelijk en ambitieus plan van een ander land. Hij begon in oktober 2021 aan zijn derde ambtstermijn als bondscoach van de Belgische mannenhandbalploeg. Zijn  grootste succes is de allereerste kwalificatie voor een groot tournooi van de nationale ploeg: in januari 2023 namen de Belgen deel aan het WK-handbal.

Yérime Sylla organiseerde begin mei nog een stage met de selectie. De gesprekken met zijn toekomstige werkgever waren op dat moment gaande maar nog niet afgerond. Net voor het weekend werden de handtekeningen geplaatst en werd de deal dus officieel.

“Elk verhaal heeft een einde. Zelfs als dat verhaal, zoals dat bij mij het geval was bij de Red Wolves, uit meerdere episodes bestaat. Er is altijd een einde en dan stopt het”, zegt Yérime Sylla. “Ik ben in 2011 begonnen en heb met een fantastische generatie kunnen samenwerken. Samen hebben we een lange weg afgelegd. Sommige spelers zijn er zelfs in geslaagd om een profcarrière uit te bouwen. Iedereen heeft een geweldige inspanning geleverd opdat ik zou blijven. Anderzijds is er mij ook een project voorgesteld dat mij interesseert. Ik heb moeten nadenken en dan beslist om de pagina om te draaien. Ik ben ervan overtuigd dat ze nog andere kampioenschappen gaan beleven. Er is een reële kans dat de ploeg zicht gaat plaatsen voor het EK. Ik blijf dan ook voor eeuwig supporter van deze ploeg.” De Fransman met Senegalese roots ging in september 2011 aan de slag als bondscoach. Drie jaar later werd hij opgevolgd door zijn landgenoot Guy Petitgirard, die in 2015 technisch directeur van het Belgische handbal werd en Sylla opnieuw aanstelde als bondscoach. In november 2016 zorgden hij en de ploeg er bijna in om wereldkampioen Frankrijk te verslaan. Uiteindelijk verloren de Belgen, na enkele discutabele fases, de wedstrijd met 37-38. Die wedstrijd opende de poort voor enkele Belgische handballers richting het Franse profcircuit.

8. Kielce mist eerste finaleduel - Drama voor Kielce: de regerend Pools kampioen miste zondag in het eerste finaleduel in extremis de winst in en tegen Wisla Plock: 23-24. Kort voor tijd waren Andreas Wolff en co, onlangs nog uitgeschakeld voor de FINAL4 in de Champions League, nog dicht bij de twee punten: 22-21. Luttele tikken voor tijd produceerde Plock de gelijkmaker via een subliem benutte vrije worp van Kiryl Samoila die tussen alle grote Poolse handen door toch nog een gaatje vond naast de Duitse doelman Wolff. 

Strafworpen moest vervolgens over de eerste winst beslissen: van de in totaal tien strafworpen belandden en slechts drie achter een van de doelmannen, waarbij Polck de meeste keren succes had: 2-1. Voor Wolff opmieuw bitter om een strafworpenserie te verliezen: in 2022 tegen Barcelona in de CL (35-37) mikten de Spanjaarden beter door alle tien de strafworpen te benutten. Zondag is de return in Kielce.

Begin mei won Plock voor de 13e keer de Poolse bekerfinale door datzelfde Kielce met 29-20 te verslaan. Een mooi cadeau voor de club die dit jaar 60 jaar bestaat.

Zabrze en Glgow spelen om plek drie, de oud-ploeg van Iso Sluijters won het uitduel met 21-28 en kan zaterdafg in eigen hal het karwei afmaken. 

7. Wedstrijdschema BOT bij de mannen bekend - Komende zaterdag beginnen Aalsmeer en LIONS aan hun strijd om de landstitel, nu nog in bezit van de LIONS. Aalsmeer pakte zaterdagavond door een 23-30 zege in Sittard tweemaal thuisvoordeel in drie wedstrijden.

Het schema: zaterdag 25 mei: 19:00 uur Aalsmeer - LIONS; zondag 2 juni: 13:30 uur LIONS - Aalsmeer; eventueel derde wedstrijd: zondag 9 juni, 15:30 uur Aalsmeer - LIONS

6. PSG struikelt over Nimes - Met nog twee duels voor de boeg is de voorsprong van PSG in de nationale competitie geslonken tot één punt. Door de thuisnederlaag tegen Nimes (32-33) blijft het totaal steken op 51 uit 28 en nadert Nantes: 50 punten. PSG gaat nog op bezoek in Creteil, sluit het laatste duel in de ACCOR Arena - afscheid van Nikola Karabatic - af tegen Aix. Nantes reist naar Ivry en besluit het seizoen tegen Nimes. Luc Steins scoorde vijf uit 6, ploeggenoot Elohim Pranid tien uit 15.

In 28 wedstrijden scoorde Steins precies 100 keer en was hij goed voor 210 assists. 43 keer leed hij balverlies, vier keer liep hij tegen een tijdstraf aan.

5. Sint-Truiden voor vijfde keer Belgische kampioen bij de vrouwen - Voor de vijfde keer heeft de vrouwenpooeg van HB Sint-Truiden de Belgische titel opgehaald. In een rechtstreeks duel met achtervolger Eupen (een punt verschil) won de formatie van coach Jo Delpire - hij wordt vervangen door Tom Simons en Ben Vanbelleghem - met 31-25. Na 2006, 2017, 2018 en 2023 nu dus het vijfde kampioensfeestje. Eind maart pakte de ploeg ook al de vijfde Belgische beker: 2010, 2018, 2019, 2023, 2024.

4. Metz wint twaalfde Franse beker – Door een 29-20 zege op Dijon heeft Metz handball, de ploeg van oud-Oranje bondscoach Emmanuel Mayonnade voor de twaalfde keer en voor de derde op rij (2022, 2023 en 2024) de Franse beker gewonnen. Ook in de nationale competitie ligt de ploeg nog op titelkoers: samen met Brest Bretagne gaat de ploeg uit de Elzas met 70 uit 24 op kop, er zijn nog twee speelrondes te gaan. Metz gaat nog naar Paris 92 en ontvangt Plan de Cuques, Brest bezoekt Chamnery Touraine en ontvangt op de slotdag Bescancon. Op 1 juni staat Metz in de halve finale van de Champions League in Boedapest tegenover Bietigheim.

3. Ivar Stavast moet rest van seizoen toekijken - HC Elbflorenz Dresden zal het de laatste twee wedstrijden van het seizoen moeten doen zonder verdedigingsspecialist Ivar Stavast. De 26-jarige liep tijdens de duels met Nederland tegen Griekenland een scheenbeenblessure op en zal enkele weken out zijn. Dit was de uitkomst van een onderzoek door teamarts van de club. “Het is ontzettend jammer dat Ivar in de laatste wedstrijden van het seizoen niet meer voor ons beschikbaar zal zijn. Gelukkig was de diagnose niet al te ernstig, dus zijn blessure zal niet van lange duur zijn. Daarnaast zal ons medisch team er alles aan doen om het genezingsproces zo goed mogelijk te ondersteunen”, legt sportdirecteur Rico Göde uit. In dit seizoen kwam Stavast 31 keer voor Elbflorenz uit en scoorde 116 keer in de tweede Bundesliga.

2. Elche wint eerste van twee finaleduels in European Cup - Met een 22-20 zege in het eerste van twee duels in de finale van de European Cup tegen het Slowaakse Michalovce heeft het Spaanse Elche een kleine marge ogebouwd voor de return komende week. De Spaanse ploeg had aanvallend te weinig rendement: slechts 22 van de 47 pogingen leverden een treffer op. Mixchalovce was 'zuiniger': 20 van de 36 schoten belandden achter de Spaans doelvrouwe. Pipy Wolfs (5 uit 8) en Tessa van Zijl (4 uit 10) korronden zich bij de thuisploeg tot beste schutters.

1. Michel de Folter naar Bocholt – Tachos-doelman Michel de Folter komt volgend seizoen uit voor Achilles Bocholt. Hij is de vervanger van de gestopte Stef Gijbels en vormt vanaf de zomer een duo onder de lat met Clem Leroy. Robin Gielen, de nieuwe coach van Houthalen dat niet promoveert naar de BENE-League - Sasja is de promovendus vanuit België - krijgt versterking van Siebe Grossi (Bocholt).

Deel dit bericht