Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 21

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                      update  27 mei 2023   

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen

24. Naomi Gooyers: VOC voor SEW - De 18-jarige jeugdinternational Naomi Gooyers verruilt SEW voor VOC. Gooyers speelde tot nu toe voornamelijk in de A-junioren en de tweede ploeg maar kende ook al diverse invalbeurten in de eerste ploeg.

23. IBV Vestmannaeyjar en Haukar: vierde duel om titel - In eigen huis had pid-Oranje-coach Erlingur Richardsson de nationale IJslandse titel met IBV Vestmannaeyjar veilig kunnen stellen. Het waren de gasten uit Haukar die er een vierde duelm utsleepten na de 28-34 (14-17). Dat vierde duel is komende maandag in Haukar. Slaagt de thuisploeg erin om opnieuw te winnen, dan volgt een vijfde en beslissend duel bij IBV.

22. Roos van Leeuwen coach Handbal Houten Dames - Met ingang van volgend seizoen staat de damesploeg van Wanbound/Handbal Houten onder leiding van oud-VOC-speelster Roos van Leeuwen. Zij neemt hiermee het stokje over van Daniël Laverman, die Houten na één seizoen verlaat en naar Fortissimo overstapt.

Van Leeuwen (26) stapt na een succesvolle spelerscarrière het trainersvak in. Via Fulmen Fidelitas kwam de opbouwster op 15-jarige leeftijd bij topclub Dalfsen terecht. Bij de club uit Overijssel groeide ze uit tot een veelzijdige speelster op zowel nationaal als internationaal niveau en ze meermaals deel aan de EHF Cup en kwalificatie voor de Champions League. Na seizoen 2018/2019 ruilde de geboren Amsterdamse Dalfsen in voor Volendam, waar ze één seizoen het oranje tenue van de club uit het vissersdorp droeg. Van Leeuwen maakte vervolgens de overstap naar VOC, waar ze meespeelde om de prijzen.

21. Oversteek Mitchel Luijten van Quintus naar Bevo 2 - De 16-jarige Mitchel Luijten maakt de overstap van Quintus naar de opleidingsploeg van Bevo. De jeugdinternational U17 komt onder de hoede van coach Pierre Jansen.Bij de ploeg uit Kwintsheul debuteerde de rechterflankspeler dit seizoen. In de tweede ploeg komt Kuijten U17-teamgenoten als Delinano Antonio en Gino Reijnen tegen.

20. Dagmar Oude Voshaar en Ashley Jacobs naar SEW - Na de terugkeer van Lysanne Huele (van Quintus) naar SEW meldt de club uit Noord-Holland ook de komst van Dagmar Oude Voshaar (DSVD) en Ashley Jacobs (V&L). De 20-jargie Oude Voshaar was bij DSVD een van de spelbepalende speelsters en gaat bij haar nieuwe ploeg de opbouwrij versterken. Ashley Jacobs zal op de rechterflank de vacanate positie van Noëlle Kistenmaker gaan innemen.

19. Housheer in ALL STAR TEAM - Dione Housheer werd gekozen in het All Star Team van de Deense competitie 2022/2023. De linkshandige bevindt zich in goed gezelschap: linkerhoekL Elma Halicevic (Nykobing); linkeropbouw: Stine Jorensen (Kopenhagen); spelverdeelster: Henny Reinstad (Esbjerg); rechteropbouw: Dione Housheer (Odense); rechterhoek: Emilie Hoden (Viborg HK); lijnspeelster: Vilde Mortensen Ingstad (Esbjeg); doel: Anna Kristensen (Viborg HK).

18. Ivan Antic duikt op bij Sporting Pelt - De Kroaat Ivan Antic (25) komt over van het Italiaanse Pallanano Romagna waar hij clubtopscoorder was naar Sporting Pelt. De rechtshandige opbouwer was enkele jaren geleden al actief bij Tongeren en keert dus terug in de BENE-League. Vlatko Tasevksi (stopt) en Bartek Konitz (HUBO handbal) zijn er in Neerpelt niet meer bij.

17. Odense perst er een 'belle' uit - Waar Team Esbjerg in twee duels de baas was over Nykobing (28-23 en 31-19) moest Odense alles geven tegen Herning-Ikast om de thuisnederlaag uit het eerste duel (25-27) weg te werken. Dinsdagavond, op bezoek bij de EL-winnaar, pakte Odense de laatste strohalm en dwong een derde duel op eigen bodem af: 24-26 winst. Zaterdag volgt het beslissende duel. Negen treffers (!) kwamen van de hand van Loïs Abbingh die deze zomer naar Kristiansand verhuist. Van Wetering was geod voor drie treffers, Housheer en Nüsser kregen één streepje. Vollebregt kwam niet tot scoren.

16. Twintigste Poolse titel voor Kielce - Met minimaal verschil heeft het Poolse Kielce de twintigste titel binnengehaald door een 27-24 zege op concurrent Orlen Wisla Polck. In onderling resultaat was Kielce om één treffer beter. Beide teams eindigden na 26 duels - drie-punten-regel - op 76 punten. Het eerste duel, in december in Plock, ging met 29-27 naar Plock. Op 3 juni komen beide ploegen elkaar weer tegen, dan in de Poolse bekerfinale waarin Plock titelverdediger is. Op 17 en 18 juni is Kielce in Keulen present in de halve finale van de Champions League tegen PSG.

15. Nieuwe coach Leverkusen - De Zweed Johan Petersson (50) heeft vanwege familaire omstandigheden zijn contract bij TSV Bayer Leverkusen laten ontbinden. Hijkeert terug naar zijn vaderland. In december 2021 nam hij de ploeg waar dit seizoen Fem Boeters, Lieke van der Linden en Lynn Kuipers actief zijn, over. Vanuit de degradatiezorgen pakte Leverkusen uiteindelijk plek 9. Ook dit seizoen is die plek na een intensieve strijd het eindresultaat. Nieuwe coach wordt Michael Biegler: de 62-jarige was eerder al actief bij Leverkusen tussen januari tot november 2020. Hij tekent nu voor twee jaar. In 2021-2022 was hij coach in Oekraïne, daarna nam hij de mannenploeg van Friesenheim onder zijn hoede. Leverkusen wordt zijn 25e job als trainer sinds 1984.

14. Velo roert zich op transfermarkt - Zes nieuwelingen kondigt Velo vandaag aan om de succesvolle ploeg ook komend jaar op peil te houden. Lijnspeelster Jennifer van der Lans komt over van Hercules. Daarvoor was ze actief bij Breda, Hellas en Westlandia. Keepster Ellen Overman (26) verruilt Volendam voor de ploeg van coach Nico Stet. Kim en Nikki Schildmeijer (beiden 18) komen over van Quintus en zijn voor de opbouwrij gedacht. Keepster Anne Koenraad (18) trekt van PSV naar Wateringen. Eerder al meldde de club de komt van Quintus-speelster Pieke van Ingen (18).

13. Oderin Jerry in BENE-League bij Bocholt - Oderin Jerry (20) stapte twee jaar geleden over naar de opleidingsploeg van het Duitse Balingen. Door de vele blessures kwam de opbouwer die actief was op de HandbalAcadmie en Tachos, nauwelijks aan spelen toe. De laatste maanden trainde hij bij PSV mee en maakte proeftrainingen mee bij Belgisch beker- en BNL-winnaar Achilles Bocholt. Over een paar maanden maakt hij zijn debuut in de BENE-League bij de Belgische ploeg.

12. Oud-Oranje-coach Erlingur Richarfsson speelt finale om IJslandse titel - Oud-Oranje-coach bij de mannen, de IJslander Erlingur Richardsson, speelt met zijn ploeg IBV Vestmannaeyjar de finale om de nationale titel. In de halve finale in de 'best of five' was de klus tegen FH Hafnarfjordur in drie duels geklaard: 31-27 en tweemaal 31-29 n.v. De tegenstander komt uit het tweeluik tussen Afturelding en Haukar. Het werd laatstgenoemde ploeg. Zondag was het eerste duel in de 'best of five-serie'. IBV won thuis met 33-27. Dinsdagavond de tweede ontmoeting. Dat duel leverde een 26-29 zege op. Vrijdag nummer 3, dan kan de titel definitief binnen gehaald worden.

11. Kristiansand en Storhamer in Noorse titelfinale - CL-winnaar Kristiansand en Storhamar, de nummers 1 en 2 uit de reguliere competitie. beginnen vanavond in Kristiansand aan het eerste van twee duels richting de Noorse titel. Zaterdag is de return.

In Denemarken wordt vanavond bekend welke twee ploegen bij de vrouwenom de titel gaan spelen. Zaterdag werden de hhenduels afgewerkt. Esbjerg won in eigen huis van Nykobing (28-23), Odense moest thuis de punten laten aan EL-winnaar Herning-Ikast: 25-27. Bij de mannen worden woensdagavond de returns gespeeld. Aalborg-Frdericia werd zondag 31-25, GOG tegen Skjern 34-25. De winnaars gaan door naar de finale.

10. Laatste duel Isabelle Jongenelen - Met het tweede duel in de halve finale om de Turkse titel neemt Isabelle Jongelen dinsdagavond afscheid van het handbal. Met haar club Yalikavak gaat ze op bezoek bij regerend kampioen Kastamonu voor de returnwedstrijd. Het thuisduel werd met 30-34 verloren. 

9. Wilhelmshavener HV haalt lijnspeler Duncan Postel terug - Het Duitse Wilhelmshavener HV heeft in de selectie voor komend seizoen weer een plaats ingeruimd voor lijnspeler Duncan Postel. Ruim vier jaar speelde de 27-jargie Postel bij WHV voordat hij in de zomer naar het Franse Handballclub Bruges Bordeaux trok. Deze zomer dan een weerzien in de derde Bundesliga bij zijn oude club. Postel sloot afgelopen zaterdag het seizoen in de Franse tweede liga af met een 41-32 thuiszege op Massy Essonne. Met 30 punten uit 30 duels eindigde de debutant op een prima negende plek,

8. Wolfs en Van Zijl in finale om Spaanse titel - Pipy Wolfs en Tessa van Zijl  hebben met hun Spaanse ploeg Elche, als vierde geëindigd, de finale bereikt om de Spaanse titel. Er waren drie duels nodig om regerend kampioen Bera Bera uit te schakelen: 28-27, 28-30 en 26-22. In de finale wacht Malaga, de nummer 2 uit de reguliere competitie dat Gran Canaria (derde) met 2-0 terugwees.

7. Mika de Wilde kiest voor BFC - BFC heeft zich versterkt met de talentvolle Mika de Wilde. Hij maakte zijn eerste handbalstappen bij Hercules '81 in Reuver en heeft zich de laatste drie seizoenen prima ontwikkeld bij Bevo HC. De Wilde zit ook in de nationale U17-selectie waarmee hij komende zomer hopelijk het Open EK in Zweden gaat spelen.

"We zijn verheugd dat Mika onze gelederen komt versterkenen kiest voor het Talentontwikkelingsprogramma van BFC/LIONS," aldus Anouk Klinkers, bestuurslid technische zaken. "De Wilde kan in de opbouw de leemte opvullen die Jur Eussen (naar LIONS) gaat achterlaten."

6. Hongaarse titel voor Yvette Broch - In Hongarije pakte Györ zaterdagavond met een 28-39 zege bij MTK Boedapest de 24e landstitel. Voor Yvette Broch (32) was het inmiddels de achtste titel in haar carrière na Quintus, VOC, Metz (2) en drie keer Györ. Met nog één speelronde voor de boeg is Györ niet meer te achterhalen door Ferencvaros: de marge bedraagt twee punten maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de ploeg van scheidend coach Ambros Martin. Hij wordt na de zomer opgevolgd door Ulrik Kirkely, die overkomt van Odense. Ferencvaros en Györ komen op 3 en 4 juni in actie bij de FINAL4 in Boedapest: in de halve finale speelt FTC tegen Esbjerg en kruisen Györ en Kristiansand de degens.

5. SC Magdeburg blijft in spoor koploper Kiel – Met een 30-28 thuiszege op Flensburg – volgend seizoen de nieuwe werkgever van Kay Smits – heeft Magdeburg de druk op koploper THW Kiel weten te behouden. Michael Damgaard scoorde 11 keer uit 21 (!) pogingen, Kay Smits kwam tot drie uit 8 maar miste ook twee strafworpen. Bovendien had de Limburger nog vier assists in petto. Kiel, woensdag nog uitgeschakeld in de CL door PSG, versloeg in het thuisduel Erlangen met 35-26. Magdeburg en Kiel staan op 51 punten, Kiel heeft nog een inhaalduel tegoed en speelt nog tegen Hamburg, Bergischer, Wetzlar en Göppingen. SCM ontmoet nog Minden, Stuttgart en Wetzlar voordat op 17 juni in de halve finale van de CL gespeeld wordt.  

Lemgo pakte in eigen huis dubbele punten met een 29-24 op Stuttgart. Niels Versteijnen kroonde zich voor de zoveelste keer als topscoorder bij de blauw-witte ploeg: acht pogingen, vier treffers. Bobby Schagen was goed voor één assist. Blaauw en Houtepen stonden niet op het wedstrijdblad.

4. Historisch: Pelister volgt Vardar Skopje op als kampioen Noord-Macedonië – Voor het eerst sinds 2005 is RK Eurofarm Pelister de nieuwe Noord-Macedonische kampioen en doorbreekt daarmee de jarenlange hegemonie van Skopje. De ploeg uit het zuiden van het land zijn  op één speelronde van het einde en vijf punten voorsprong niet meer in te halen door Vardar Skopje. In 2014 was het nog Metalurg Skopje dat eenmalig de reeks van Vardar onderbrak. Eind maart had Vardat dat onder een gigantische schuld gebukt gaat en door de EHF uit de CL werd verbannen, nog met 31-24 tegen Pelister gewonnen. Dat duel werd door hooligans, vuurwerk en vechtpartijen ontsierd. De return werd een prooi voor Pelister: 26-23. Zaterdag leverde Vardar onverwacht een punt in bij GRK Tikves (32-32) terwijl de aanstaande kampioen de punten pakte bij GRK Ohrid: 28-25. Voldoende voor de titel, met twaalf zeges in dertien duels én een ticket voor de CL in het volgende seizoen.

3. Thüringer HC knakt achtervolger Dortmund – Op de voorlaatste speeldag in de Bundesliga bij de vrouwen haalde Thüringer zijn sportieve revanche voor de 23-28 nederlaag (zes dagen geleden) in het duel om brons in de European League tegen Dortmund. In het laatste thuisduel hield de ploeg van Nathalie Hendrikse (10 treffers) er een hoog tempo op na, goed voor veel doelpunten en uiteindelijk een 40-34 zege. “Met 40 doelpunten tegen heb ik nog nooit een wedstrijd gewonnen,” blikte BVB-coach Henk Groener op het duel terug. Plek twee voor Thüringer dat afscheid nam van vijf speelsters, is als ‘Vize-Meister’ definitief ‘geboekt’ achter kampioen Bietigheim dat Buxtehuder met 37-26 versloeg. Er is nog één speelronde te gaan.

2. Nieuwe topschutter in Bundesliga: Lindberg lost Yoon af – Het leek een record voor de eeuwigheid: Kyung-Shin Yoon maakte in zijn actieve tijd in de Bundeslig 2905 doelpunten. Maar zaterdagavond werd de Koreaan afgelost voor de Deen Hans Lindberg (42), die elf keer scoorde voor Füchse Berlin in het met 42-35 gewonnen thuisduel tegen Minden. De teller staat nu op 2906. Na 46 minuten en 31 seconden werd de magische grens doorbroken en de wedstrijd korte tijd onderbroken. Dat aantal had al eerder bereikt kunnen worden als Lindberg in het seizoen 2015/2016 alle duels had kunnen spelen: halverwege stapte hij over van Hamburg dat in zwaar financieel weer verkeerde en uit de competitie werd gehaald en stapte over naar Berlin. Een blessure maakte na acht duels al een einde aan zijn seizoen in Berlijn, dus bleven ook de treffers achterwege, niet in het minst omdat de Duitse Bond alle duels – dus ook de 144 treffers van Lindberg – uit de statistieken schrapte. Naast Lindberg staan nog vijf spelers te boek met 2500 treffers of meer: Kyung-Shin Yoon, Lars Christiansen, Jochen Fraatz en Robert Weber. Lindberg blijft nog één seizoen actief in Berlijn, daarna keert hij terug naar Høj Haandbold, zijn eerste club. Daarna volgden Team Helsinge, Viborg, HSV en Berlin. Op 19 maart 2003 volgde het debuut in de Deense nationale ploeg: 286 caps en 782 treffers volgden.

1. PSG opnieuw aan kop – Met een 39-30 thuiszege op Chartres heeft PSG de koppositie in de Franse liga weer heroverd. 48 punten uit 27 duels, Montpellier volgt met 48 uit 28, Nantes is derde met 47 uit 27. Op 2 juni komt Nantes naar de Franse hoofdstad voor het ongetwijfeld beslissende duel. De Franse bekerfinale, op 10 juni, gaat tussen Montpellier en Nantes. PSG werd door Montpellier nogal hardhandig uit de halve finale gekegeld met een 33-20 nederlaag. Op 17 juni keert PSG terug in de halve finale van de CL in Keulen.

cover  VOC viert de winst in het eerste duel van de BOT tegen Handbal Venlo

foto Hank Prijs

Deel dit bericht