Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 22

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                         update 2 juni  2023   

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen

15. Tiende landstitel PSG - PSG heeft vrijdagavond in het thuisuel tegen nummer 2, Nantes net een 35-32 zege de tiende landstitel binnengehaald. Luc Steins scoorde vijf keer en had nog een groot aantal assists voor zijn ploegmaats in de aanbieding. PSG is op doelsaldo niet meer te achterhalen, alleen qua punten kan Montpellier nog gelijk komen als het zijn twee resterende duels wint en PSG op de slotdag bij Aix verliest: 52. Op 17 juni ontmoet PSG in de halve finale van de CL in Keulen het Poolse Kielce.

14. Bevo haalt Duitse doelman Philipp Ruch - Bevo meldt de komst van de 30-jarige Duitse doelman Philipp Ruch die overkomt van Longericher SC uit Köln waar hij vijf jaar speelde. Tussen 2012 en 2018 stond Ruch onder de lat bij Korschebroich en HSG Krefeld, de ploeg waarmee hij in de tweede Bundesliga speelde.

13. Snorri Gudjonsson nieuwe bondscoach IJsland - Op een persconferentie heeft de IJslandse handbalbond vandaag bekend gemaakt dat ex-RNL-speler Snorri Gudjonsson, actueel trainer bij Valur Reykjavik, de nieuwe bondscoach bij de mannenploeg wordt. Hij volgt Gudmundur Gudmundsson op. Zelf speelde Gudjonsson 257 keer voor de nationale ploeg waarin hij 846 keer doelpuntte.

12. Oranje U17 jongens oefent in Luxemburg - Komende zaterdag oefent Oranje U19 (jongens) onder leiding van Edwin Kippers in Luxemburg. Naast Luxemburg zijn ook de leelftijdsgenoten uit België in het Centre sportif in Grauthem present. De duels zijn te volgen via livestram op http://www.youtube.com/@flh.lu. Een liveticker van de duels loopt via http://www.flh.lu/u19m-benelux. De meisjes U17 wonnen een oefenduel tegen Westlandia met 17-41.

Zaterdag oefent ook de U19 (jongens) met coach Freek Gielen in Solingen tegen de leeltijdsgenoten van Melsungen (12:30 uur), Bergischer HC (14:30 uur) en Lemgo (15:30 uur).

11. Eupen haalt Kian Wudtke binnen - BNL-ploeg KTSV Eupen heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van de Duitser Kian Wudtke. De 22-jarige linkerhoek- en opbouwspeler, geborden in Kassel, komt over van BTB Aachen waar hij sinds zijn veertiende handbalde.

10. Lisa Vlug naar Franse competitie - Lisa Vlug (21) komt vanaf deze zomer in actie bij de Franse Achenheim Truchtersheim Handball. Vlug, oud-speelster van VZV,  komt na twee seizoenen over van Füchse Berlin, de ploeg waarmee ze net naast het spelen van promotie-/degradatieduels voor een plek in de Bundesliga greep. In de tweede BL was de linkspoot dit seizoen goed voor 48 treffers en liefst 57 assists.

9. Marnix Roos van Volendam naar Quintus - Quintus, het nieuwe seizoen onder leiding van Neso Saponjic, heeft de eerste versterking binnen: van Volendam komt linkspoot Marnix Roos (22) over. In zijn Haagse periode trainde Roos ook al onder Saponjic. Op zijn zeventiende sloot opbouwer Roos voor twee jaar aan bij Volendam om vervolgens een half jaar in de beloftenploeg van Füchse Berlin te spelen waarna de terugkeer voor nog eens twee seizoenen bij Volendam volgde. Met die ploeg won hij in 2019 de beker en speelde hij de finale om de landstite;l.

8. Kalia Klomp zakt af naar het zuiden - Na drie seizoenen bij het Zweedse Boden Handbaboll zakt Kalia Klomp deze zomer wat meer in zuidelijke richting: ze gaat aan de slag bij BL-ploeg Buxtehuder SV. Met de Zweedse ploeg miste Klomp eind paril de promotie naar de hoogste Zweedse liga: Kristianstad was over twee duels de sterkste.

7. Lexie Lowerens: overstap naar Velo - VELO heeft opnieuw toegeslagen op de transfermarkt. Lexie Louwerens maakt de overstap van Quintus naar de streekgenoot in Wateringen. De 23-jarige rappe hoekspeelster is een welkome versterking voor VELO, dat afgelopen seizoen zo uitstekend presteerde als nieuwkomer in de eredivisie. De club uit Wateringen trok eerder al Pieke van Ingen, Jennifer van der Lans, Ellen Overman, Anne Koenraad en de zusjes Kim en Nikki Schildmeijer aan.

6. Füchse Berlin pakt titel in European League - Füchse Berlin, actueel de nummer 3 in de Bundesliga, heeft in Flensburg de European League gewonnen. In de halve finale werd Montpellier met 35-29 verslagen. De finale tegen het Spaanse Granollers leverde de uiteindelijke kampioensmedaille op: 36-31. Göppingen, dat in de halve finale met 29-31 van Granollers verloor, revancheerde zich in de strijd om het brons met een 33-29 zege op Montpellier.

5. Petit en Scholten naar HV Huissen - David Petit en Tom Scholten verruilen volgend seizoen DFS Arnhem voor tweededivisionist HV Huissen

4. Thomas Houtepen en Lemgo II verlengen verblijf derde BL - Team HandbALL Lippe II heeft, door de 31-39 winst in het uitduel bij Flensborg, het behoud van de plek in de derde Bundesliga bereikt. Daardoor eindigt de ploeg van Thomas Houtepen – drie treffers, voor HaSpo Bayreuth.

3. Erlingur Richardsson: IJslandse titel met IBV – Oud-bondscoach van de Oranjemannen Erlingur Richardsson heeft woensdagavond de laatste kans in de ‘best of five-serie’ om de nationale titel in IJsland te pakken met IBV Vestmannaeyjar. Het vierde duel, bij Haukar, leverde verlies op: 27-24. Beide ploegen wonnen elk twee duels, dus komt er een ‘belle’. Die werd met 25-23 gewonnen door IBV waardoor Richardsson opnieuw een mooi resultaat op zijn persoonlijke cv mag opschrijven.

2. Geen Spaanse titel voor Wolfs en Van Zijl – Woensdagavond hebben Pipy Wolfs en Tessa van Zijl met Elche de laatste kans gehad in de ‘best of three-serie’ om met Elche de eerste Spaanse titel in de clubhistorie te pakken. Dan moest het uitduel bij Malaga, in tegenstelling tot het duel van zondag (26-28) wel worden gewonnen. Het eerste duel ging naar Elche: 24-23. Nu opnieuw verlies: 30-26. Wel goed voor een zilveren medaille. Malaga neemt de titel over van Bera Bera.  

1. Odense en Esbjerg om Deense titel – Dinsdagavond kwamen titelverdediger Odense en Team Esbjerg voor het eerste van maximaal drie duels in actie in de strijd om de Deense titel. Na een 11-16 ruststand kreeg Odense in de volgende dertig minuten meer vat op de wedstrijd: 15-11. Niet genoeg om de eerste nederlaag (26-27) ongedaan te maken. Abbingh (4), Housheer (4), Van Wetering (3) en Nüsser (1) meldden zich op het scoreblad. Reistad zette acht streepjes bij de gasten achter haar naam. Op 8 juni is het tweede duel in Esbjerg. Die ploeg komt zaterdag in Boedapest in de halve finale van de CL in actie tegen Ferencvaros. Om plek drie speelden Herning-Ikast en Nykobing, eveneens in een ‘best of three-serie’. De thuisploeg en EL-winnaar Herning won met 33-31 ((19-15). Van der Vliet scoorde tweemaal.  

cover Fans van SC Magdeburg verheugen zich op de halve finale in de CL tegen Barcelona

foto Reza

Deel dit bericht