Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 24 - UPDATE 20 JUNI 2024

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 24 juni 2024

11, Mariël Beugels vanuit Lund naar Göppingen - Mariël Beugels (26) verruilt deze zomer het Zweedse Lund voor de Duitse Bundesligaploeg Frisch Auf! Göppingen. Beugels tekent voor één seizoen. Een mooie transfer omdat haar vriend Rutger ten Velde gelijktijdig de overstap maakt van TuS N-Lübbecke naar Frisch Auf! Göppingen. Was er voorheen sprake van een 'relatie op afstand' tussen beiden, nu zit het tweetal samen onder één dak . Eerder speelde Bweugels ook in Duitsland voor Bad Wildungen en SG Kirchhof 09 en was ze actief op de Handbal Academie.

10. Lars Kooij naar oud-CL-winnaar Vardar Skopje - Lars Kooij (24) stapt deze zomer over van derde Bundesligaclub TV emsdetten naar RK Vardfar Skopje in Noord-Macedonië. Kooij tekent voor één jaar, met een optie voor een tweede seizoen.

Die ploeg won in in 2017 de Champions League door in de finale PSG met 24-23 te verslaan. Met Emsdetten miste Kooij onlangs promotie naar de tweede Bundesliga, een moment ook om verder te gaan kijken. Vardar kwam op de radar, in no time werden de onderhandelingen positief afgesloten. Vardar komt volgend seizoen uit in de european League. In de nationale ploeg vervulde Kooij afgelopen januari tijdens het EK in Duitsland ineeene een prominente rol toen Samir Benghanem er met een kruisbandblessure af moest.

9. Doelman Evan de Lange stopt met onmiddellijke ingang bij Volendam - Doelman Evan de Lange (19), in maart twee keer uitgekomen in de nationale ploeg, heeft besloten om per direct zijn handbalactiviteiten te beëindigen bij zowel Volendam als Oranje. Afgelopen seizoen liep de talentvolle keeper en jeugdinternational tweemaal een hersenschudding op, momenten die De Lange aan het denken hebben gezet. De Lange koos daarom voor zijn maatschappelijke carrière. Eerder maakte de clubleiding het stoppen van de Schotse doelman Craig McClelland bekend waarop men snel handelde en Rob Goudriaan terug haalde van het Duitse Füchse Berlin.

8. U18-jongens naar toernooi om de Nations Cup in Duitsland - Volgende week vertrekt de U18 groep (jongens) naar Lübeck voor de Nations Cup. Helaas heeft IJsland zich afgemeld, maar is er wel een oplossing gevonden.

HET SPEELSCHEMA:
Vrijdag 28 juni 12:30 Wedstrijd Lubeck
Zaterdag 29 juni 18:30 Wedstrijd Duitsland
Zondag 30 juni 10:00 wedstrijd Faraoer
https://handball-globe.tv/nations-cup/games/g/zsxq14sc
De wedstrijden worden uitgezonden op livestream (betaald) van Solidsport.

Ter plekke kan er een kaartje gekocht worden. Per wedstrijd 7,00 Euro of toernooikaart voor 17,50 Euro.

7. Doelman Hendrtik Pantel van Hellas naar THW Kiel - En wéér raakt Den Haag een talentrijke handballer kwijt aan de Duitse competitie. Na de linkshandige opbouwer Daan van Vliet van WHC/Hercules (naar Gummersbach)
gaat ook keeper Hendrik Pantel van Hellas zijn geluk beproeven in de Bundesliga (naar THW/Kiel). Een gemis voor de Haagse eredivisieclubs, maar een geweldige kans voor de twee jeugdige talenten.

Hendrik Michael Pantel, pas 17 jaar, is onlangs geslaagd voor zijn gymnasium en dat was het moment dat hij naar het buitenland mocht vertrekken. Al vanaf zijn zesde jaar handbalt hij bij Hellas en hij heeft nooit overwogen de Haagse club te verlaten. Hij leerde het vak van doelman vooral van de alom geroemde keeperstrainer Bart Uijtdebroek.
"Maar óók”, wil Pantel niet onvermeld laten, "van Jari Stam die toen keeper was bij Hellas en van mijn uiteindelijke teamgenoot Caspar Hovingh. Ik had een goede basis meegekregen vanuit de jeugd, maar van Bart heb ik het meeste geleerd. Vooral tactisch en technisch heb ik veel van hem opgestoken. Daarnaast heb ik op de Handbalschool en op Papendal veel training gekregen van Patrick Jordaan. Die heeft een totaal andere trainingsstijl, maar dat was juist fijn
zodat ik van beide wereldjes veel kon leren.”

De jonge Hendrik begon aanvankelijk met voetballen. "Maar toen mijn broer begon met handballen”, vertelt hij, "en ik voetbal niet echt leuk vond, ben ik achter hem aan gewisseld van sport.” Vervolgens kwam hij tijdens een interland oefenstage op de radar van de Duitse topclub Kiel. "Via een contactpersoon kwam ik tijdens een handbalkamp bij die club terecht. Daar heb ik voor het eerst twee jaar geleden meegetraind. De coach zei toen, dat we contact zouden
houden en dat ik het jaar erop nóg een keer mocht meetrainen. Dat was dus dit jaar. Ze lieten weten mij graag te willen hebben en ik wilde zelf ook daar naar toe. Van beide kanten een positief uitgangspunt.”

Pantel ziet het al helemaal voor zich daar in Kiel. "Ik kom op de Campus terecht, die recht naast de faciliteiten van Kiel ligt. Ik verwacht veel van een intensieve keeperstraining. Vooral gericht op het lezen van het spel en meer tactisch dan technisch. Ik ga in de Onder19 van Kiel spelen en we hebben ons begin juni gekwalificeerd voor de eerste jeugddivisie van de Bundesliga.”

Sinds twee jaar maakt de talentrijke keeper deel uit van Jong Oranje. "Elke woensdag train ik met dezelfde groep op Papendal. Ik moest eerst nog een Nederlands paspoort krijgen voordat ik mijn eerste interlands mocht spelen”, verklaart Pantel die goed Duits spreekt omdat zijn ouders van oorsprong Duits zijn. "Afgelopen winter heb ik mijn eerste interlands voor Nederland gespeeld, dus dat is nu allemaal in orde.” Pantel hoopt, dat er deze zomer nog meer internationale wedstrijden volgen als hij met het Jong Oranje van bondscoach Rick Louw in augustus mee mag naar het Championship. "De selectie is nog niet bekend, maar ik mag wel mee binnenkort naar het oefentoernooi in
Lübeck. Hopelijk pakt dat goed voor mij uit.”

AVONTUUR IN KIEL

En daarna dan de grote stap naar Duitsland en het avontuur in Kiel. Zijn huidige keeperstrainer bij Hellas, Bart Uijtdebroek, is ervan overtuigd dat hij in zijn nieuwe omgeving gaat slagen. "Hendrik is een jongeman die altijd graag wilde trainen. Hij klaagde nooit en was altijd bezig om zichzelf te verbeteren. Hij had al snel uitgesproken, dat hij één groot doel voor ogen had: Keepen in Duitsland. Hij spreekt goed Duits, is fanatiek, dus ik verwacht dat hij makkelijk zal kunnen aarden in Duitsland. Ik gun hem uiteraard het allerbeste, al is het jammer dat hij bij ons weggaat. Ik ben blij, dat ik hem heb mogen begeleiden om zijn doel te verwezenlijken.”

6. Oranje U20 boekt oefenwinst op Egypte - In het Hongaarse Debrecen bereidt de Oranje U20-selectie (dames) zich voor op het aanstaande WK dat van 19 tot en met 30 juni in Skopje (Noord-Macedonië) wordt gehouden. Oranje won het eerste van twee oefenduels: Egyote werd met 22-15 verslagen. Vrijdag (10:00 uur) wacht Hongarije. Op het WK is Nederland ingedeeld in groep A en speelt achtereenvolgens tegen Iran (19 juni), Brazilië (20 juni) en Roemenië (22 juni) in de groepsfase. Een dag later begint de hoofdronde: de nummers een en twee van elk van de acht groepen stoten door.

5. Evert Kooijman naar landskampioen Aalsmeer - Evert Kooijman heeft na zijn vertrek bij Volendam toch een nieuwe club gevonden. De Limburgse lijnspeler sluit komend seizoen aan bij landskampioen en bekerwinnaar Aalsmeer en tekent voor één jaar. Bij Volendam kwam Kooijman drie seizoenen in actie, daarvoor speelde hij vier jaar voor het Belgische Bocholt. Vanaf 2006 doorliep Kooijman (28) de jeugdopleiding van Sittardia waarna hij van 2013 tot 2017 deel uitmaakte van de hoofdmacht. Op 29 oktober debuteerde Kooijman in de nationale ploeg waarmee hij in 2023 op het WK in Polen speelde. Aalsmeer zocht aan de lijn versterking omdat vaste kracht Samir Benghanem herstellende is van een kruisbandblessure die hij opliep in het EK-duel met titelhouder Zweden in Mannheim, afgelopen januari.

4. Evon Mohlin vertrekt na één seizoen bij Aalsmeer - In de strijd om de landastitel was de Zweed Evon Mohlin (22) behoorlijk bekangrijk voor de nieuwe landskampioen en bekerwinnaar Aalsmeer. Na slechts één seizoen vertrekt de linkeropbouwer weer: in Zweden tekent hij voor Vinslövs HK, dat speelt in de hoogste liga en afgelopen seizoen als vijfde eindigde.

3. Vier landgenoten genomineerd - Vier Nederlandse speelsters maken kans om te worden gekozen voor de EHF Excellence Award. Bij de mannen is Luc Steins kandidaat op de spelverdelerspositie. Hij neemt het op tegen Felix Claar, Aleks Vlah en Melvyn Richardson, de MVP van de CL 2023/2024. Bij de vrouwen staat Loïs Abbingh op de lijst. Concurrentie op die positie komt onder meer van Stine Oftedal. Ook Angela Malestein (72 treffers voor FTC) heeft van zich doen spreken, weet Viktória Gyori-Lukács (Györ) en Lucie Granier (Metz) naast zich. Kelly Dulfer, nu nog Bietigheim maar na de zomer spelend voor Györ, staat genomineerd voor 'beste verdediger'. 

Stemmen kan tot 23 juni via het overzicht op:

2. Daan van Vliet vertrekt naar Gummersbach - Wat enkele weken geleden al min of meer werd aangekondigd, heeft deze week zijn beslag gekregen: de 17-jarige linkspoot Daan van Vliet (WHC/Hercules) trekt de komende twee seizoenen het shirt van VfL Gummerabach aan. Van Vliet begint in de Opleidingsploeg maar zal zeker ook zijn deeltrainingen in de hoofdnacht gaan maken. Die rondde een uitstekend sizoen af met een zesde plek en speelt in het najaar, na ruim tien jaar afwezigheid weer in de European League.

1. Mijalkovic aan de slag bij DFS Arnhem - DFS Arnhem is erin geslaagd een opvolger te vinden voor vertrekkend trainer Pascal Lucassen die na vier seizoenen een nieuwe uitdaging zoekt. Vanaf het nieuwe seizoen staat de 50-jarige Vladan Mijalkovic die eerder onder meer werkte bij Houten, Dynamico en Tachos, voor de groep. In de eredivisie eindigde Arnhem achter kampioen BFC. Bij Arnhem keren Peter Schoenaker, Nick Oosterik, Dani Blom, Jorim Steenstra en Thijs Geurds niet meer terug. De Arnhemmers zetten in op een aantal jonge talenten waaronder Jesper Mouw en Fabio Rapallini (Miverva), keeper Nick Warmelink (UDI 1896) en Abel Cozzolino (Dymanico).

cover Maud Horvers, Loïs van Vliet en Romée Maarschalkeerd zijn met Oranje U20 van 19 tot en met 30 juni op het WK in Skopje

foto Reza / archief HSP

Deel dit bericht