Nieuws

KORT NIEUWS - WEEK 27 -28 - 29 UPDATE 17 JULI 2024

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 17 juli 2024

8. Sina Söntgen naar landskampioen Fortes Venlo - Landskampioen Fortes Venlo presenteert de Duitse flankspeelster Sina Söntgen voor komend seizoen. De binnenkort 27-jarige komt over van Fortuna Düsseldorf (3e BL) en woont in Wegberg, net over de grens tussen Venlo en Roermond. Söntgen heeft als speelster een verleden bij HSV Wegberg, JSG TVK Korschenbroich en sinds 2017 in Düsseldorf.Sina geeft de voorkeur aan het spelen op de rechterhoek, maar deze veelzijdige speelster zal waar nodig het team helpen op andere posities. 

7. Derde keeper LIONS komt uit Luxemburg - Voor de vacante positie onder de lat bij vice-kampioen LIONS heeft de technische staf in Luxemburg rond gekeken. De 22-jarige Guillaume Felici sluit aan in Sittard en vormt met Jens Dijksra en Scott Dehoogh het trio onder de lat. Felici was negen jaar actief bij TMHB - Thionville Moselle Handball in de 3e divisie van Frankrijk. Sinds vorig jaar is ook international voor Luxemburg. 

6. Britt van der Baan met tweede speelrecht naar TG Nürtingen - 'Een win-win-situatie' voor iedereen.'. Zo bestempelt Britt van de Baan (22) haar tussenstop bij TG Nürtingen waar ze komend seizoen met het zgn. tweede speelrecht actief zal zijn in de tweede Bundesliga. De voormalig speelster van VOC staat bij promovendus Frisch Auf! Göppingen onder contract maar na haar maandenlange revalidatie ontbreekt het aan spelritme voor het hoogste niveau in de Duitse competitie.

Het was een van de bitterste momenten in haar nog jonge carrière toen Van der Baan op de derde speeldag, in het met 30-30 geëindigde duel tegen....TG Nürtingen haar kruisband afscheurde. Inmiddeks al de tweede keer! Maar ze gaf niet op, werkte keihard aan haar revalidatie. De clubleiding zag haar inspanningen en ondersteunde waar mogelijk. "Wir lassen Britt nach diesem Nackenschlag nicht hängen," klonk het meteen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen is de linkspoot op de rechterflank weer terug. Samen met TG Nürtingen is overeengekomen om haar stap voor stap weer terug te brengen naar een hoger niveau door veel speeltijd te krijgen, iets dat in de huidige situatie bij FAG nog niet aan de orde is. "In alle rust werken aan mijn opbouw door veel te spelen," laat Van der Baan in een persbericht optekenen. "Een win-win-situatie voor iedereen!" Mocht er op de positie van FAG iemand uitvallen, kan Van der Baan terug gehaald worden.

5. Oefenduel Duitsland - Frankrijk op ARD - Zaterdag 13 juli (17:30 uur) komen Duitsland en Frankrijk, met een van de laatste duels voor Nikola Karabatic, elkaar tegen in een oefenduel in de Westfalenhalle in Dortmund. Het duel wordt live uitgezonden op ARD. Om 15:00 uur komen de vrouwenploegen van Duitsland en Brazilië in actie, dat duel is te volgen via de livestream MDR via

https://www.mdr.de/video/livestreams/mdr-plus/sport-eventlivestreamdreiww-812.html

Brazilië is op 1 augustus de vierde tegenstander van Nederland in de groepsfase bij de Spelen in Parijs.

4. Schok: Henny Reistad valt geblesseerd uit in oefenduel - De Noorse nationale damesploeg moest zich zaterdagavond gewonnen geven in het tweede oefenduel tegen de Franse wereldkampioen: 19-25 (11-12). Donderdagavond was er nog Noorse winst: 34-22. Maar zaterdagavond ging er een schok door de ploeg en de vele fans: niet vanwege de nederlaag maar omdat topschutter Henny Reistad al vroeg in de wedstrijd geblesseerd uitviel. Vandaag volgt verder onderzoek bij de 25-jarige speelster van Team Esbjerg. Volgens de Noorse medische staf is Reistad er zonder al te ernstig blessureleed vanaf gekomen. Voor de Noorse ploeg staan nog twee oefenduels op het programma: op 16 en 18 juli wordt nog tegen Denemarken in Kopenhagen en op Noorse bodem gespeeld. Bij de Spelen in Parijs is Noorwegen ingedeeld in groep A en komt achtereenvolgens uit tegen Slovenië, Duitsland, Zweden, Zuid-Kirea en Denemarken. Het eerste duel is op 25 juli tegen Zweden.

3. ๐•๐จ๐ฅ๐ž๐ง๐๐š๐ฆ ๐ž๐ง ๐‹๐จ๐ฌ ๐€๐ง๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐ฌ ๐“๐ž๐š๐ฆ ๐‡๐š๐ง๐๐›๐š๐ฅ๐ฅ ๐‚๐ฅ๐ฎ๐› bundelen krachten - Er heerst grote spanning en opwinding in zowel Los Angeles als Volendam! LA Team Handball Club, onder leiding van voormalig Volendam-coach Mark Ortega, heeft een wildcard gekregen voor het prestigieuze Super Globe Kwalificatietoernooi 2024. Dit biedt een unieke kans voor voormalige Volendam spelers Diego Jacobs, Ephrahim Jerry en Zlatko Pavicevic om zich bij het team aan te sluiten en te strijden tegen wereldteams zoals Barcelona en Magdeburg. Het prestigieuze evenement, nummer 18 in de reeks, vindt dit jaar plaats in Egypte, het vierde land in de rij dat het eindtoernooi organiseert na Oostenrijk, Qatar en Saoedi Arabië en voor drie jaar een contract met de Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft getekend.  

2. Maurice Feringa toch niet verder bij Wijhe’92 - In de winter gaf hij aan te stoppen bij Wijhe’92, maar op dat besluit kwam Maurice Feringa een paar maanden later terug. Inmiddels zijn de zaken weer omgedraaid en nu is het definitief: Feringa vertrekt bij Wijhe. “Het is nogal op en af,” realiseert bestuurslid Martijn Endeman van de eerstedivisionist zich. “We gingen in eerste instantie met goede moed met elkaar verder, maar daarna kwam er intern wat twijfel. En twijfel is nooit goed.”

De verwachtingen lagen anders, aldus het bestuurslid. “Het heeft vooral met beleidskeuzes te maken. Er zijn afgelopen seizoen enkele speelsters gestopt en dat vraagt om versterking. We hebben enkele speelsters van buitenaf benaderd, maar dat heeft niet tot verbreding of versterking geleid. Vervolgens hebben we keuzes moeten maken waar Maurice het niet altijd mee eens was. Zo hebben we als club besloten dat onze A-jeugd komend seizoen landelijk gaat spelen. We hopen daarmee te bereiken dat de jeugd betere aansluiting krijgt bij ons eerste, onder meer door met hars te moeten spelen. Aan de andere kant betekent dat voor hen een zwaar seizoen met lange reistijden. Maurice had dat graag anders gezien.”

ZWAAR BESLUIT

Endeman benadrukt dat er geen onmin tussen beide partijen bestaat. “Het was uiteindelijk Maurice die de knoop doorhakte, maar we gaan absoluut niet met ruzie uit elkaar. Daarom voelt dit ook heel dubbel, het was een zwaar besluit.” Voorlopig nemen Sharina van Dort en Erik Rijers de trainingen op zich. Endeman: “We zijn natuurlijk per direct op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Dat is nu prio één. We verwachten met het niveau dat we spelen en de vereniging die we zijn dat we een positieve uitstraling hebben en snel in gesprek kunnen met kandidaten.”

1. Ook Zijlmans verhuist naar Zweden - Evenals haar ploeggenote Lisanne Kruijswijk vertrekt ook Manon Zijlmans (25) komende zomer bij landskampioen HC Groot Venlo. De opbouwspeelster tekent een contract bij Skovde, de nummer acht van het voorbije seizoen. Kruijswijk wordt in verband gebracht met het Zweedse Skara HK. Zijlmans maakte vier jaar geleden de overstap van PSV naar Noord-Limburg, werd tweemaal landskampioen, eenmaal de beker en Super Cup. Zijlmans was afgelopen week ook actief op het WK Beach Handball in China waar ze met Oranje een bronzen plak ophaalde.

Eerder al nam Venlo afscheid van Pien de Swart, Angela Steenbakkers, Demi Smolenaars en Becky van Nijf – zij stoppen – en verhuizen Minke van Katwijk (Buchholz-Rosengarten) en Frencis Portengen (Opleidingsploeg Dortmund) naar Duitsland.

cover Binnenkort weer een 'graag geziene oefening' in de voorbereiding....

Deel dit bericht