Nieuws

KORT NIEUWS - week 40

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                         update 8 oktober 2023 

15. Klinkende zege VOC bij vuurdopp nieuwe vloer - VOC zette zaterdagavond ook het zesde duel om in winst: tegen DSVD werd het 36-24. Het was voor de Amsterdamse ploeg de eerste wedstrijd op de nieuwe LED-vloer in de eveneens nieuwe sporthal Elzenhagen Zuid. De bezoeksters uit het Overijsselse Deurningen namen brutaal de voorsprong in de openingsfase: 3-6. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam VOC beter in de wedstrijd en maakte het haar favorietenrol waar. Halverwege was de orde alweer hersteld: 16-12.Na de rust trakteerde VOC het publiek op meerdere mooie doelpunten en vooral snelle uitbraken. Het krachtsverschil werd met de minuut groter en de thuisploeg stond al snel tien treffers in de plus, mede door het scorend vermogen van Alieke van Maurik, die maar liefst vijf keer wist te scoren in die tweede helft en uiteindelijk topscoorder werd met in totaal zeven doelpunten. In de slotfase liep de regerend kampioen uit naar een ruime 34-26 zege en gaat samen met Handbal Venlo aan kop.

De Limburgse bekerwinnaar won in Raalte met 23-32 van het tot dan prima preseterende Kwiek dat drie zeges op rij binnen haalde. Quintus en SEW duelleerden om plek 3, het werd Kwintsheul: door de 30-23 zege pakt de ploeg van coach Rolf Schulte die derde plek. Velo, al een paar weken op de sukkeltoer, miste belangrijke pionnen in het thuisduel tegen VZV: 29-35 verlies. De vijfde nederlaag op rij, inclusief de twee Europese duels. PSV zette zich in eigen huis schrap tegen Vlug en Lenig: 36-31. Voor de ploeg van de Limburgse coach Chatalle Ermans een prima opsteker: met vier punten wipt PSV over Geleen heen dat tot nu toe eenmaal wist te winnen.

14. EK-kwalificatieduel Israël tegen Duitsland (vrouwen) op de tocht - Het voor komende zaterdag geplande EK-kwalificatieduel tussen Israël en duitsland bij de vrouwen is onzeker, gezien de ontwikkelingen tussen Israël en Hamas. De Duitse Handbal Bond houdt de situatie nauwgezet in de gaten en heeft veelvuldig contact met de EHF. "Niemand van ons wil naar een dergelijk risicogebied," aldus aanvoerder Alina Grijseels. "Er zijn belangrijkere dingen dan handbal." De Duitse ploeg zou na het duel op donderdag tegen Oekraïne doorreizen naar Tel Aviv waa r het duel voor zaterdag om 18:30 uur gepland staat.

13. Loting kwartfinales Duits bekertoernooi bij de vrouwen - Op 1 november worden de kwartfinales in het Duits bekertoernooi - met Nederlandse inbreng - bij de vrouwen gespeeld. De FINAL4 is voorzien op 9 en 10 maart 2024 in de Porsche-Arena in Stuttgart. Bietigheim is de titelverdediger.

De loting kende het volgende resultaat: VfL Oldenburg – TSV Bayer 04 Leverkusen; SG BBM Bietigheim – HSG Bad Wildungen Vipers; Thüringer HC – HSG Bensheim/Auerbach; HSV Solingen-Gräfrath 76 – TuS Metzingen

12. Estavana Polman niet in EK-kwalificatieduels - Estavana Polman sluit volgende week toch niet aan bij de Oranje-selectie die zich voorbereidt op de twee EK-kwalifcatieduels met Portugal en Finland. Polman kiest ervoor om haar revalidatieproces voort te zetten in Roemenië, bij haar club Rapid Bucuresti. "In overleg met Polman hebben we besloten dat dez oplossing het beste is rond haar revalidatie. Trainen en wedstrijden spelen zit er nog niet in. Richting het WK is dit voor Estavana het bewte traject," aldus coach Per Johansson die Polman sprak in Roemenië. Voor Polman wordt geen vervangster opgeroepen.

11. Odense Handball contracteert Louise Burgaard – Deens international Louise Vinter Burgaard verlaat na vijf seizoenen het Franse Metz en stapt komende zomer over naar Odense Handbal. Voor Burgaard (30) was Odense de eerste optie bij het maken van een eventuele transfer.  Eerder speelde de rechteropbuwer die de plaats overneemt van Dione Housheer – zij start in de zomer van 2024 bij Györ – voor KIF Vejen, Holstebro, Viborg en Ikast voordat ze in 2019 bij Metz terecht kwam. Met de Franse ploeg behaalde ze in 2022 de derde plaats in de Champions League. In de nationale Deense ploeg kwam ze tot 156 caps en 314 treffers. Brons was er op het WK 2013 in Servië en WK 2021 in Spanje, zilver bij het EK 2022 in Slovenië.

10. Kiel evenaart negatief record - Dat het niet goed gaat op dit moment met de sportieve successen van THW Kiel, is duidelijk. Met de nederlaag in het bekertoernooi tegen Wetzlar (31-32) evenaarde de ploeg een bizar recrodL vier duels op rij verloren van Duitse ploegen. Op 7 september bij Flensburg (28-27), op 10 september thuis tegen Melsungen (30-35) en op 30 september uit bij Magdeburg (34-31). Twintig jaar geleden (!) kwam Kiel tot dezelfse cijfers: 19 februari 2003 uit bij Lemgo (33-26), 24 februari 2003 thuis tegen Flensburg (32-33), 26 februari 2003 uit bij Flensburg (28-24) en 15 maart 2003 uit bij Göppingen (29-23)

9. Handbal Venlo blijft ongeslagen -  Ook in het vijfde duel bleef Handbal Venlo ongeslagen: in eingen huis werd Velo met 29-23 (14-13) verslagen. Tot 17-17 ging het qua score gelijkop. Een 6-0-run van de Limburgse ploeg brak het verzet van de gasten. Beide ploegen speelden afgelopen weekeinde nog op Europees niveau. Venlo kwalificeerde zich voor de derde ronde van de European Cup, de ploeg uit Wateringen - debutant op het Europese podium - werd uitgeschakeld.

8. Trainer Martin Albertsen en Ferencvaros nemen afscheid van elkaar - Op verzoek van coach Martin Albertsen heeft de Hongaarse CL-deelnemer Ferencvaros – waar ook Angela Malestein speelt – het contract met de Deense trainer met onmiddellijke ingang beëindigd. Assistent Allan Heine neemt voorlopig de regie over.

In de competitie leidt FTC na vier duels met 8 punten, twee meer dan rivaal Györ dat verloor van Mosonmagyorovar. In de groepsfase van de CL kwam FTC in vier duels tot één schamel puntje na het gelijke spel tegen Rapid Bucuresti, afgelopen weekeinde. Nederlagen waren er tegen Krim Mercator, Kristiansand en Metz.

Eerder was Albertsen onder meer actief als trainer bij HC Leipzig en Bietigheim, voordat hij naar Hongarije overkwam afgelopen zomer was hij ook bondscoach van de Zwitserse nationale vrouwenploeg. Bij FTC volgde hij Elek Gabor op die vijftien jaar de ploeg trainde en coachte en in juni verliezend finalist was in de Champions League.

7. EHF beboet Britse Handbal Federatie – Het Strafcomité van de EHF heeft de Britse Handbal Federatie beboet: in januari 2023 schreef de BHA in voor de kwalificatie voor het EK 2024 bij de vrouwen, een maand later trok men de inschrijving terug. Dat betekent een boete van 10.000 euro: de helft voor een periode van twee jaar voorwaardelijk. De Britten kunnen binnen een week in beroep gaan tegen de uitspraak.

De terugtrekking had technische gevolgen voor de EHF. De kwalificatie, die medio oktober van start gaat, wordt uitsluitend in zeven poules van vier gespeeld. Groep 8 met Denemarken, Polen en Kosovo speelt met drie teams, waarvan de twee beste landen zich vervolgens plaatsen voor het EK met 24 teams in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland.

6. Alec Smit: eerste drie treffers na lang blessureleed - Rechterhoekspeler en Oranje-international Alec Smit is sinds 21 september terug binnnen de lijnen bij zijn Deense ploeg Sonderjyske. Gisteravond speelde Smit zijn derde wedstrijd na bijna een jaar blessureleed: het uitduel tegen Nordsjaelland leverde weliswaar een 32-30 nederlaag op, Smit scoorde niettemin zijn eerste drie treffers sinds lange tijd. In de twee voorgaande duels - Sonderjyske-Frdericia (27-31) en Skanderbirg-Sonderjyse (26-26) - zat de Limburger wel bij de selectie, maar tot een heuse deelname aan die wedstrijden kwam het nog niet. Na 7 duels bezet Sonderjyske de dertiende plek, met 4 punten.

5. Iva van der Linden met Boden in achtste finales Zweeds bekertoernooi - In Zweden worden deze week de wedstrijden in de achtste finales van het bekertoernooi bij de vrouwen gespeeld. Van de partij: Iva van der Linden die het met Boden dinsdag 3 oktober (return 7 oktober)

opneemt tegen Kungälv, hekkensluiter in de hoogste liga. Boden begon een trapje lager met twee zeges aan het nieuwe seizoen. Regerend bekerkampioen is Sävehof, dat Tyresö Handboll ontmoet.Verliezend bekerfinalist Hóörs HK H 65 moet het opnemen tegen Hallby. De wedstrijden in de achtste finales worden gespeeld met een heen- en terugwedstrijd.

4. Frankrijk verwacht 20.000 fans bij 'uitzwaaitoernooi' - Van 21 tot 24 december komt de Franse nationale ploeg bij elkaar ter voorbereiding op het EK 2024 in Duitsland. Op 4 en 6 januari oefent Frankrijk in Nantes tegen achtereenvolgens Tunesië en Brazilië. Bij die duels worden 20.000 fans verwacht. Het EK in Duitsland is tevens het laatste voor sterspeler Nikola Karabatic: hij stopt na de Spelen in Parijs. In Duitsland zit Frankrijk in een voorrondegroep met Noord-Mazedonië, Zwitserland en het gastland. 

3. Inhaalduels - Dinsdagavond (20:15 uur) spelen bekerwinnaar Volendam en landskampioen LIONS hun vooruitgeschoven duel in de BENE-League. Ook in de Super Cup, eind augustus, stonden beide ploegen tegenover elkaar: 32-33 voor de Limburgers. De ploeg van coach Geert Hinskens komt op 14 en 21 oktober in actie in de tweede ronde van de European Cup in actie tegen HC Dinamo Pancevo uit Servië. 

Afgelopen weekende pakte LIONS, na een sterke tweede helft, de punten bij Visé: 23-31. Volendam hield  in de Opperdam Bevo van de punten af: 35-29 (18-12). Luca van Straaten maakte het eindsignaal niet vanaf het veld mee: kort voor de rust betekende een tik in het gezicht van Baijens een rode kaart. Via 27-17 bleek die marge ook bij het eindsignaal voldoende. LIONS, ondanks 14 stops van doelman Bram Kleijkers en 5 van Scott De Hoog tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. LIONS en Volendam gaan met 9 uit 6 aan kop, Visé volgt met 8 uit 5. 

Het duel in Volendam volgt u via livestream op:

2. Bij de vrouwen in de eredivisie spelen Handbal Venlo en Velo woensdagavond (19:30 uur) hun uitgestelde duel vanwege beider Europese verplichtingen. Velo kwam over twee duels niet langs Ankara, Venlo pakte tweemaal duidelijke winst op WHC Cair uit Skopje en zit bij de laatste 32 ploegen in de European Cup.

1. Kiel uitgeschakeld in Duits bekertoernooi – Het loopt toch al niet soepel bij Duitse record bekerkampioen (12 titels) THW Kiel. In de Bundesliga na 6 duels 6 punten, goed voor plek 9. Vandaag In het bekertoernooi uitgeschakeld op eigen veld door de nummer 17, Wetzlar: 31-32 (17-19). Eric Johansson scoorde zeven maal voor Kiel, rechterflankspeler Domen Novak 10 uit 14 voor de gasten. Vorig jaar schakelde Magdeburg Kiel uit in kwartfinale, na verlengingen: 34-35. De posities van coach Filip Jicha en technisch directeur Viktor Szilagyi staan bij Kiel behoorlijk onder druk.

Ook Lemgo, dat driemaal deelnam aan de FINAL4 en in 2021 Duits bekerkampioen werd, ligt eruit: de ploeg - afgelopen seizoen vierde na verlies om het brons tegen Magdeburg (31-33) kwam niet voorbij G:oppingen, die ploeg van doelman Bart Ravenbergen.

Overige uitslagen: G.Düsseldorf – Gummersbach 27-44 (Tom Jansen vanwege blessure niet in actief bij Gummersbach); Erlangen - Füchse Berlin 30-30 / n.v. 35-38; Hamm-Westfalen - Hamburg 35-36 (Dani Baijens 4 treffers en 3 assists voor HSV); TuS N-Lübbecke - Balingen-W 29-27 (Rutger ten Velde scoorde niet voor Lübbecke); Dessauer - Melsungen 28-31 (na een 17-12 ruststand); Lübeck-Schwartau - Leipzig 25-33 (Niko Blaauw 3 treffers, Kaj Geenen zag zijn enige schotpoging gestopt); Lemgo - Göppingen 25-31 (Bobby Schagen 5, Niels Versteijnen 2, Thomas Houtepen 0) / doelman Bart Ravensbergen 12/35 stops = 34%); Stuttgart - Eisenach 25-26; Nordhorn-Lingen - Bergischer 27-35; Bietigheim - Hannover-Burgdorf 31-29.

cover Week van de scheidsrechter

Deel dit bericht