Nieuws

KORT NIEUWS - week 42

KORT NIEUWS            week 42                                                                      update 21 oktober

Ook deze week op deze pagina een overzicht met korte nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

9. Zorgen bij THW Kiel voor het topduel komende zondag tegen koploper Magedburg. Woensdagavond speelde de ploeg - zonder Sander Sagosen en Steffen Weinhold (coronaquarantaine) - met moeite gelijk in het CL-duel tegen de Hongaarse kampioen Szeged: 32-32. Ook doelman Niklas Landin viel uit met een spierblessure. Het 

8. Kay Smits pakte met SC Magdeburg in het eerste groepsduel in de European League meteen twee punten: op bezoek bij het Sloveense RK Gorenje Velenje won de actuele koploper in de Bundesliga, titelverdediger in de European League en winnaar van de Super Globe met 27-31, Bij rust hingen de bordjes op 14-13. De Nederlander scoorde viermaal.

Lemgo, met Bobby Schagen, beloonde zichzelf niet in eigen hal tegen Benfica: 29-30. TBV leidde bij rust nog met 16-14, Spannend was het tot het einde zeker: via 19-22 werd het nog acht keer een geloijke stand. Uitiendelijk gingen de Portugezen met de twee punten aan de haal: 29-30, Bobby Schagen scoorde tweemaal.

Kadetten Schaffhausen, met Ephrahim Jerry (een tteffer), moest, op bezoek bij Sporting in Lissabon, de punten achterlaten: 29-28 (9-12). Een tussenstand van 20-24 was het laatste wapenfeit van de bezoekers die vervolgens Sporting steeds dichterbij zagen komen tot 28-28. De winnende treffer van de thuisploeg viel luttele tellen voor het einde.

Jerry mocht de tweede helft vanaf de tribune toekijken na een directe rode kaart: bij een verdedigende actie vonden de arbiters dat de Oranje-international te fors inging op een Portugese hoekspeler. Ook ploeggenoot Luka Maros (4 treffers) mocht een kwartier voor tijd met rood naar de tribune.

Doelman Jef Lettens maakte geen beste beurt in het met 32-30 verloren duel bij Füchse Berlin: van de acht schoten op doel wist hij geen enkele te pareren.

7. Donderdagavond het absolute topduel in de EHF Champions League als PSG – met Luc Steins – op bezoek gaat bij Barcelona dat in de Fransman Dika Mem de actuele topscorer heeft na vier duels. De Spaanse CL-winnaar pakte zes punten, alleen Veszprem slaagde er in om in eigen huis de winst te pakken (29-28) van de ploeg die begin oktober op de Super Globe de titel moest afstaan aan het Duitse SC Magdeburg. PSG telt één punt minder na verlies bij Veszprem en een draw tegen Flensburg. Het duel is vanaf 20:45 uur via livestream te volgen op www.ehftv.com

Feitjes en weetjes:
- Barça won sinds 2013 zes van de zeven wedstrijden tegen PSG in de CL; de enige overwinning van PSG kwam in de groepsfase 2016/17
- na vier ronden deelt Barça de leiding in groep B met Kielce en Vardar, gevolgd door PSG met één punt minder
- Dika Mem van Barça is de huidige topscorer in de CL met 31 goals; Mikkel Hansen scoorde tot nu toe 24 keer voor PSG
- Barça kan bogen op de beste verdediging van de competitie: 107 tegengoals; PSG heeft de tweede beste aanval: 139 doelpunten - slechts één minder dan Kiel
- beide teams staan ​​bovenaan in hun nationale competitie: Barça versloeg vorig weekend Valladolid (40:24), PSG pakte de punten thuis tegen Chambéry (36:29)

6. Alina Otto (25) keert terug bij Werder Bremen, spelend in de tweede Bundesliga en getraind door Robert Nijdam waar ook keepster Danique Trooster onderdak heeft gevonden. Tussen 2015 en 2019 speelde de linker flankspeelster, die tot het einde van dit seizoen tekende, ook al in het groen-witte shirt. Nijdam moet op de flank Sarah Seidel (kruisbandblessure) missen. In januari raakte Otto geblesseerd, toen in het tenue van Bad Wildungen en is pas dinsd kort weer wedstrijdfit.

5. Crina Pintea (Györ) heeft een spierblessure opgelopen en is 6-8 weken uitgeschakeld.

4. Vier Nederlandse spelers en de Belgische doelman Jef Lettens starten vandaag aan hun avontuur in de groepsfase van de European League. Kay Smits opent met Super Globe-winnaar en winnaar van de European League 2021, SC Magdeburg bij Gorenje. Sävehof, La Rioja, Nexe en Aix zijn de andere opponenten.

Duits bekerwinnaar TBV Lemgo, dat zondag in eigen hal een verdiend punt pakte tegen regerend kampioen THW Kiel, krijgt thuis, met Bobby Schagen en Niko Blaauw, bezoek van het Portugese Benfica. Daarna wachten GOG, Chekhovki, Nantes en Riihomanen Cocks.

Ephrahim Jerry begint met Kadetten Schaffhausen aan het uitduel tegen Sporting. Nimes, Tatabanya, AEK Athene en Pelister zijn de andere tegenstanders. De Belgische doelman Jef Lettens is met Toulouse ingedeeld bij Füchse Berlin, Presov, Wisla Plock, Winterthur en Idasoa Irun. De Franse ploeg opent vanavond in Berlijn.

3. Coach Maik Machulla (44) verlengt bij SG Flensburg-Handewitt, waar Mark Bult zijn assistent is, tot 2026. Het contract dat in 2023 afliep, werd voortijdig open gebroken. Machulla staat inmiddels vier jaar aan het roer bij de meest noordelijke Duitse Bundesligaclub: tweemaal Duits kampioen (2018 en 2019), tweemaal vice-kampioen (2020 en 2021) en winnaar van de Super Cup in 2019. Als Machulla zijn contract tot 2026 uitdient is hij negen jaar in dienst geweest bij de Duitse topclub en is dan ook meteen de langst zittende trainer.

2. Flensburg kent de laatste weken heel wat blessureleed. Als vervanger op de rechter opbouwpositie van Magnus Rød en opnieuw Franz Semper werd intussen ook al Julius Meyer-Siebert van SC DHfK Leipzig overgenomen tot het einde van het seizoen. De tweede positie zal ingevuld worden door de IJslander Teitur Einarsson van IFK Kristianstad. In 2018 stapte de linkspoot over van HC Sellfoss en was in 2019 topscorer bij het WK handbal.

1. Kay Smits en SC Magdeburg wachten drukke weken. Na de winst zondag in het topduel met Flensburg speelt SCM dinsdagavond in de European League het uitduel bij Gorenje. Donderdagavond haalt de winnaar van de Super Globe het bekerduel bij TuS N-Lübbecke in. Vrijdag volgt de loting voor de achtste finales – met nog mogelijk 9 Nederlandse spelers en 2 assistenten met hun ploeg in de kokers - waarvoor inmiddels 15 ploegen gekwalificeerd zijn: GWD Minden; Rhein-Neckar Löwen; TBV Lemgo Lippe; Bergischer HC; TVB Stuttgart; TSV Hannover-Burgdorf; THW Kiel; Füchse Berlin; MT Melsungen; ASV Hamm-Westfalen; HC Erlangen; HSG Nordhorn-Lingen; FRISCH AUF! Göppingen; HSG Wetzlar; VfL Gummersbach

cover foto Alain Decamps

Deel dit bericht