Nieuws

KORT NIEUWS – week 6

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 9 februari 2024

25. Odense onderuit bij Herning-Ikast, van plek twee naar drie - Odense - zonder de aan haar enkel geblesseerde Larissa Nüsser - op bezoek bij conurrent voor plek 2, Herning-Ikast, kreeg in een doelpuntrijk duel een 43-35 aan de broek. Dione Housjeer was goed voor 7 treffers, Nikita van der Vliet (4) en Bo van Wetering (3) meldden zich ook bij de topschutters. Yara ten Holte weerde 4 van de 23 schoten af (17%) en stopte een strafworp. Esbjerg leidt, met 38 uit 19, Herning (34) en Odense (32) volgen. Zaterdag reist Odense naar Buducnost voor duel 13 in de groepsfase van de CL. Herning is in de andere groep zondag gastvrouw van koploper Metz. Winst voor Herning betekent dat de ploeg Metz tot op één punt nadert. Esbjerg zit daar nog tussen, de ploeg ontvangt Krim Mercator.

24. Jill Kooij tijdelijk terug op de Duitse velden - HSG Bensheim-Auerbach, nu de nummer twee in de Bundesliga bij de vrouwen, won gisteravond het uitduel tegen concurrent Thüringer HC – met Nathalie Hendrikse (geen treffers) met 26-27. Opvallend: bij de gasten maakte Jill Kooij (27) haar comeback. De lijnspeelster, voorheen ook spelend voor Neckarsulmer, kondigde ruim een half jaar geleden, na het behalen van de landstitel met VOC, aan te stoppen met handbal. Door de blessure van Dionne Visser fungeert Kooij tijdelijk als invalster. Grootste sta-in-de-weg voor de thuisploeg was keepster Helen van Beurden: 14 van de 39 schoten werden gestopt, goed voor 36%. Sara Dekker (3 uit 7) en nieuweling Jill Kooij (2 uit 4) kwamen in de wedstrijdstatistieken.  Koploper Bietigheim maakte tegen Metzingen geen fout en blijft na 14 duels met 27 punten op kop: ditmaal moest Metzingen buigen: 40-25. Kelly Dulfer was goed voor zes uit zes, Inger Smits kwam tot een uit drie.

Bij de mannen kwam THW Kiel in eigen huis niet voorbij Magdeburg: 26-33. Niklas Ekeberg droeg zeven treffers bij voor Kiel, Tim Hornke legde er negen aan de overkant in het doel. Kiel-doelman Samir Bellahence, Europees kampioen met Frankrijk, wist slechts 1 van de 19 schoten tegen te houden. SCM blijft op kop (34 uit 19), Berlin volgt met 32 uit 18. Flensburg (28 uit 18) en Melsungen (27 uit 19) volgen. Kiel staat vooralsnog op plek 5, met 26 uit 19.

23. Nele Antonissen beste speelster in januari - De Belgische Nele Antonissen, met een handbalverleden bij Vlug en Lenig en Dalfsen, werd verkozen tot beste speelster van de maand januari in de Franse hoogste liga, de Butagaz Énergie League. De 27-jarige spelverdeelster van Mérignac Handball kreeg 43% van de stemmen, vóór Julie Foggea (Brest, 37%) en Pauletta Foppa (Brest, 20%). Haar trofee wordt haar uitgereikt tijdens speelronde 16 van de Butagaz Énergie League, op 14 februari 2024. Nele Antonissen bezet momenteel de tweede plaats in de ranglijst van topscorers in de hoogste liga met 88 doelpunten in 14 wedstrijden (69% schotpercentage).

22. Sander Visser verlengt in Nordhorn-Lingen - Rechterflankspeler Sander Visser (24) heeft zijn contract bij Nordhorn-Lingen (tweede Bundesliga) met één seizoen verlengd. De uit Eemnes afkomstige linkspoot speelt sinds 2020 aan de Ems en Vechte speelde eerder voor E&O en Volendam.

Bij Nordhorn deelde hij in het begin zijn positie met de Oosternijkse topschutter Robert Weber en Julian Ranftl, dit seizoen met Maxi Lux. Tot nu toe kwam Visser 91 duels in actie waarin hij 58 keer wist te scoren. Meer zat er niet in, want in oktober 2022 raakte hij geblesseerd aan zijn linkerknie: kruisband gescheurd. In Enschede onderging hij zijn revalidatie. Sinds november is hij weer aangesloten bij de groep. Kort voor de kerstdagen maakte hij in het uitduel in Aue zijn eerste twee treffers na zijn comeback. Afgelopen zondag. tijdens een oefenduel tegen Hagen, vond hij vier keer de netten.

Tussendoor volgde Sander een opleiding als fysiotherapeut, inmiddels is hij begonnen met een studie Sporteconomie, grotendeels online. In de nationale ploeg kwam Visser tot nu toe tot negen caps. 

21. Larissa Nüsser verlaat deze zomer Odense - Oranje-international Larissa Nüsser - donderdag wordt ze 24 - verlaat deze zomer het Deense Odense. Haar contract loopt af en zelf wilde de Limburgse niet verlengen. Een opvolger was snel gevonden: van Neptunes des Nantes komt de Noorse Helen Fauske over. Zij was eerder actief bij Ikast, daarna Brest en dit seizoen in Franse dienst. Na revalidatie van een kruisbandblessure kreeg Nüsser onder de nieuwe Noorse coach Ole Gustav Gjekstad minder speeltijd, daar waar ze in de nationale ploeg op het WK in december in Denemarken juist meer aan de bak moest.

Deze week komt Nüsser vanwege een enkelblessure nog niet in actie: woensdagavond op bezoek in Herning, zaterdag is het uitduel bij Buducnost in de CL waarna directe concurrent CSM Bucuresti - twee punten minder - een week later naar Denemarken komt. In groep A bezet Odense plek twee achter Györ en heeft directe plaatsing voor de kwartfinale geheel in eigen hand. Ook Dione Housheer en Bo van Wetering verkassen deze zomer vanuit Odense richting Györ waar ze herenigd worden met hun vroegere coach Ulrik Kirkely.

20. Mabel Panhuis stopt per direct bij Volendam - Al geruime tijd ervoer Mabel Panhuis (27) moeilijkheden bij het combineren van handbal met haar privéleven. De aankoop van een nieuw huis als gevolg van haar verhuizing vanuit Amsterdam, samen met de afstand tot haar werk, heeft ertoe geleid dat Mabel een aantal trainingen per week moest missen. Nu is het voor haar tijd om officieel een punt achter haar handbalcarrière bij HV KRAS/Volendam te zetten. Tussen 2016 en 2018 speelde Panhuis bij het Deense Elite Handbal Aalborg, daarvoor kwam de lijnspeelster - in het dagelijks leven uit voor DOS, SEW en VOC.

Voor coach Zsgimond Makay kwam de beslissing van Mabel als een verrassing: "We wisten dat Mabel eind van dit seizoen zou stoppen met handballen, maar ondanks dat kwam haar beslissing als een verrassing. Zoals ik Mabel ken, begrijp ik haar 100%. Ze deed alles met volledige overtuiging, was een zeer goede speler met nationale en internationale ervaring. Een cirkel die we allemaal heel erg zullen missen. Ik wens Mabel veel geluk in de toekomst met haar nieuwe huis, haar maatschappelijke leven, en het verwezenlijken van haar dromen."

19. Robin Leunissen maakt seizoen af in Nordhorn - Robin Leunissen (22) stapt met onmiddellijke ingang over van TV 05/07 Hüttenberg naar competitiegenoot HSG Nordhorn-Lingen. Hij vult bij de nummer negen van de tweede Bundesliga - Hüttnerg staat met twee punten minder op tien - de plek in van de langdurig geblesseerde Alexander Feld. Tot dusver scoorde de Limburgse opbouwer dertien keer in competitieverband. Trainer Frank Schumann is blij met de Nederlandse invulling: “Robin is explosief, maakt indruk met zijn sprong en heeft een sterke werparm. Hij zal ons aanvallend helpen en kan een wapen worden. Ook traint hij goed en is gefocust.”

18. Bondscoaches de laan uit - Slechte resultaten op het onlangs gespeelde EK bij de mannen hebben twee bondscoaches de kop gekost: in Zwitserland kon Michael Suter zijn koffers pakken, in de wandelgangen circuleert de naam van oud-international Andy Schmid - hij speelde in Duitsland zijn laatste interlands - om de nieuwe bondscoach te worden. In Kroatië was het 'einde oefening' voor Goran Perkovac. In de Kroatische media valt regelmatig de naam van de IJslandse coach Dagur Sigurdsson (50) als opvolger. Hij zou dan de eerste buitenlandse bondscoach bij Kroatië worden.Actueel is Sigurdsson trainer van de Japanse nationale mannenploeg. In 2016 werd hij met Duitsland in Polen Europees kampioen, in datzelfde jaar ook Olympisch brons.

17. Belangrijke punten Jorn Smits met Lemvig - Op speeldag 20 in de hoogste Deense competitie heeft hekkensluiter Lemvig een kostbaar punt gepakt in het uitduel bij nummer 4, Mors: 27-27. Bij rust hadden de gasten nog een 11-16 voorsprong. Jorn Smits wist eenmaal te scoren. Met nog zes duels voor de boeg is de marge met Ringsted op plek 8 - goed voor de kampioensgroep - nog erg groot: zeven punten. Lemvig komt gelijk met Kolding dat thuis verloor van koploper Aalborg. De nummer laatst degradeert rechtstreeks. 9 tot en met 13 spelen in de degradatiegroep.

 

16. Succsvolle operatie Thomas Houtepen - Thomas Houtepen onderging vorige week woensdag een succesvolle knieoperatie. "Vanaf nu kijken we weer vooruit! Wij wensen je een verder herstel! Beterschap en snel weer fit worden!", schrijft zijn club TBV Lemgo Lippe op Instagram. De spelverdeler raakte tijdens het EK geblesseerd tijdens het duel met Denemarken: na een schitterende actie waarbij hij wereldkeeper Niklas Landin met een perfecte draaibal verschalke, bleef de 21-jarige Zeeuw kermend van pijn liggen. Lemgo reageerde snel op de langdurige uitval van Houtepen en name een jonge Duitse speler over van THW Kiel. Naar verwachting maakt Houtepen in het najaar zijn rentree. .

 

15. Halve finales Duitse beker (mannen) bekend - Op 13 en 14 april vindt voor de tweede keer de FINAL4 in het Duitse bekertoernooi bij de mannen plaats in de Lanxess Arena in Keulen. Vanmiddag vond de loting plaats: in de eerste halve finale komen SC Magdeburg en de huidige koploper Füchse Berlin elkaar tegen, de tweede halve finale gaat tussen de huidige nummer 3 SG Flensburg -Handewitt (de ploeg van assistent-trainer Mark ult en Kay Smits) en nummer 4 MT Melsungen, waar Arjan Haenen als assistent-trainer actief is.

Titelverdediger Rhein Neckar Löwen werd in de kwartfinale uitgeschakeld door SC Magdeburg. Die ploeg gaat op jacht naar de derde bekertitel, na 1996 en 2016. Magdeburg mocht de beker tweemaal hoog houden: in 1996 en 2016. Flensburg won ‘der Pokal’ in 2003, 2004, 2005 en 2015. Melsungen is de enige van de vier ploegen die nog geen bekertrofee in de prijzenkast heeft staan. Streamingsdienst Dyn verzorgt de beelden met liefst 22 camera's en wordt uitgezonden in 60 landen.

Zaterdag 13 april: 16:10, halve finale 1 (ARD en Dyn); 19:00, halve finale 2 (Dyn)
Zondag 14 april: 12:45, wedstrijd om plek 3 (Dyn); 15:35, finale (ARD en Dyn)

14. Noémi Pasztor verhuist naar Frankrijk - De Hongaarse Noémi Pasztor (24) verruilt deze zomer het Hongaarse Mosonmagyaróvari voor de ploeg van coach Helle Thomsen en Kelly vollebregt, Neptunes de Nantes. In eigen land speelde lijnspeelster Pasztor ook voor Budaors en Ferencvaros. Met Jong Hongarije pakte ze in 2018 de wereldtitel.

13. Merel Freriks laat Brest Bretagne achter zich – Merel Freriks (26) komt na de zomer niet meer in actie voor het Franse Brest Bretagne. Dat maakte de lijnspeelster bekend op het Instagram-account van de Franse club die actief is in de Champions League en afgelopen zaterdag in Denemarken een gelijkspel pakte tegen Odense: 29-29. In de Franse competitie bezet Brest plek twee, met 39 uit 13 achter koploper Metz (40 uit 14). Middels een video-bericht maakte Freriks haar voornemen bekend: “Ik heb mijn laatste wedstrijd voor Brest al gespeeld. Volgend seizoen keer ik niet meer terug.” De lijnspeelster van Oranje revalideert momenteel van een kruisbandblessure. Na twee seizoenen sluit ze de periode aan de Franse kust af en wordt uitgekeken naar een nieuwe club. “Misschien keer ik later nog eens terug in de hal om het tegen Brest op te nemen.” In de zomer van 2022 kwam de Drentse over van Dortmund, daarvoor droeg ze het shirt van Bensheim-Auerbach en E&O.

12. Ivo Steins hangt handbalschoenen aan de haak – Ook voor Ivo Steins komt er deze zomer, na 14 jaar tophandbal, een einde aan een mooie carrière. De aanvoerder van LIONS kiest voor zijn maatschappelijke loopbaan en kan het drukke trainings- en wedstrijdschema niet meer goed combineren. Steins werd vier keer kampioen, won vier keerde beker, tweemaal de BENE-LEAGUE en Super Cup. Eerder al gaf Jasper Adams te kennen er na de zomer mee op te houden. Joao Ramos die eind vorig jaar in conflict kwam met de Limburgse club, keert ook niet meer terug. Coach Fred Michielsen heeft slechts één jaar kunnen werken bij de regerend landskampioen. Onduidelijk is op dit moment welke spelers nog gaan stoppen of elders op zoek zijn naar een nieuwe club.

11.Sander Sagosen tot 2027 in Kolstad - Noords international Sander Sagosen (28) wiens contract bij het Noordse Kolstad IL afloopt, heeft zijn verblijf verlengd met drie jaar: tot 2027 is de topschutter op links bij de Noorse kampioen te bewonderen. Eerder kwam Sagosen in actie voor Kolstad, Haslum, Aalborg, PSG en THW Kiel  Voor de Noorse nationale ploeg kwam hij 158 op de vloer, hij scoorde 800 keer.

10. Loting kwartfinales bekertoernooi vrouwen - Vandaag werd geloot voor de kwartfinales in het bekertoernooi bij de vrouwen. Handbal Venlo is de titelverdediger. De loting kende het volgende resultaat (alle duels op 20 februari): Kwiek - Handbal Venlo; Quintus - VOC; SEW - VZV; DSVD - Velo

9. Rutgert ten Velde switcht naar Göppingen - Oranje-international Rutger ten Velde stapt komende zomer in Duitsland over van TuS N-Lübbecke (vierde, met 7 punten achterstand op koploper Potsdam in de tweede Bundesliga) naar Frisch Auf! Göppingen (Bundesliga). De 26-jarige Arnhemse linkerflankspeler heeft voor twee jaar getekend bij de ploeg van doelman Bart Ravensbergen die actueel tiende staat in de hoogste Duitse liga. Bij het laatste EK scoorde Ten Velde 45 keer voor Oranje in zeven duels. Sinds 2017 draagt hij het nationale shirt: 63 keer kwam hij in actie en scoorde meer dan 200 maal. Eerder kwam Ten Velde uit voor AHV Swift, Volendan, Wilhelmshavener HV en TuS Ferndof. Dit weekeinde werd Lübbecker uitgeschakeld in de kwartfinale van de Duitse beker door Melsungen (28-30). Ten Velde scoorde 3 uit 3. 

8. Doug van Leeuwen verlengt met sv Zeeburg - Trainer-coach Doug van Leeuwen heeft zijn contract met handbalvereniging sv Zeeburg met een jaar verlengd. Van Leeuwen en voorzitter Erwin Blok ondertekenden de nieuwe overeenkomst afgelopen week.

Doug van Leeuwen is in juni van dit jaar tien jaar verbonden aan sv Zeeburg. Hij was vijf jaar hoofdtrainer van het eerste damesteam, daarna een jaar lid van de technische commissie van de club, daarna twee jaar trainer-coach van het tweede damesteam en sinds vorig jaar - seizoen 2022-2023 - is hij weer trainer-coach van het eerste damesteam. Die ploeg speelt dit seizoen in de tweede divisie B nadat men afgelopen jaargang kampioen werd in de hoofdklasse. Actueel bezet sv Zeeburg plek 7, met 13 punten uit 14 duels. Zaterdag reist de ploeg naar hekkensluiter Verburch.

7.𝐌𝐢𝐤𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐑𝐨𝐨𝐝𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐞𝐧𝐠𝐭 contract - Trainer/coach Mike van Rooden heeft zijn contract met het bestuur van Hurry-Up verlengd om de vrouwenploeg nog een jaar onder zijn hoede te nemen. "Zijn passie en expertise zullen het team ongetwijfeld naar nieuwe hoogten brengen. Met het vastleggen van Mike hopen wij deze stijgende lijn aan de dames kant voort te zetten.” De ploeg bezet in de eerste klasse Noord de tweede plke, met 21 uit 12. achter koploper HVZ Vivendi dat uit 13 duels 22 punten vergaarde.

6. Trainer Piotr Konitz na zeven jaar weg bij Merksem – Met pijn in het hart, zo meldt de club in een persbericht hebben het bestuur van het Belgische Olse Merksem en coach Piotr Konitz na zeven seizoenen afscheid van elkaar genomen. “Dit jaar was een jaar dat door een samenloop van omstandigheden veel moeilijker was dan verwacht en samen hebben we beslist dat het beter is voor de toekomst van de club om uit elkaar te gaan.” De club wil Piotr nadrukkelijk bedanken voor die fantastische zeven jaren die hij als coach bij Merksem heeft doorgebracht. De aimabele coach heeft voor altijd een plaats in de club.

Actueel bezet Merksem in liga 2, na degradatie vorig seizoen uit de hoogste Belgische liga, de tiende plek, met 6 punten uit 12 duels. Zaterdag is men gastheer voor het bezoekende Dendermonde, de nummer 4. Kristof van Wesemael en Wouter Sas nemen tot einde seizoen de ploeg over.

Konitz (64) kwam tijdens zijn actieve spelerscarrière uit voor Poolse clubs als Sparta Oborniki, Grunwald Poznan en Pogon Zabrze. In 1989 belandde hij bij Tachos. Na zijn spelerscarrière werd hij trainer van onder meer Tachos, Bevo, HARO, Volendam en Olse Merksem. In de Volendamse selectie van 2016/2017 was hij onder meer trainer van Oranje-internationals Dani Baijens en Rutger ten Velde. Met een piepjonge HARO-selectie stootte hij door naar de eredivisie.

5. Silvio Heinevetter wijst aanbod af en vertrekt bij TVB Stuttgart – Doelman Silvio Heinevetter (39) en zijn club TVB Stuttgart nemen deze zomer afscheid van elkaar. De oud-international wees een aanbod voor contractverlenging af en stapt over naar Eisenach. “We begrijpen zijn beslissing, hadden hem graag nog een jaartje onder de lat gezien. Heinevetter – goed voor 206 interlands - kwam in 2022 over van MT Melsungen en tekende voor twee jaar.

4. Bekerhandbal in Duitsland – Nauwelijks zijn de kruitdampen van het EK in Duitsland opgetrokken of een aantal spelers moet dit weekeinde weer bij hij club aan de bak in het bekertoernooi: Juri Knorr, Julian Köstner en Johannes Golla bijvoorbeeld. Maar ook Rutger ten Velde en Dani Baijens. Veel tijd om de voetjes hoog te leggen en te ontspannen was er dus niet. In de kwartfinale van de Duitse beker komt Flensburg-Handewitt – nog zonder Kay Smits - zaterdag in actie bij HSV, met Dani Baijens. N-Lübbecke, met een van de beste schutters op het voorbije EK Rutger ten Velde, is gastheer voor MT Melsungen.

Zondag de overige twee duels: Bundesliga-koploper Füchse Berlin, met topschutter Mathias Gidsel, ontvangt VfL Gummersbach. In het eerdere competitieduel slaagde Gummersbach er thuis in om na een achterstand van zeven treffers de partij alsnog met een gelijkspel af te sluiten. Zondagavond komen titelhouder Magdeburg en Rhein Neckar Löwen elkaar nog tegen. De vier winnaars spelen op 13/14 april in de Lanxess Arena de FINAL4.  

3. Vierde nieuweling voor SG BBM Bietigheim - SG BBM Bietigheim, de club die volgend seizoen verder gaat onder de naam HB Ludwigsburg, heeft met de Noorse  Guro Nestaker de vierde nieuweling voor komend seizoen onder contract genomen. De 25-jarige linkeropbouwer komt over van de Noorse vice-kampioen Storhamar Handball naar de regerend Duitse landskampioen en bekerwinnaar. Zes jaar speelde Nestaker bij Storhamar, speelde in de Champions en European League. In 2018/2019 en 2019/2020 speelde de drievoudig international met haar Noorse ploeg Europees altegen Bietigheim in de European League.

2. Sharon Nooitmeer wisselt deze zomer naar Thüringer HC – Lijnspeelster Sharon Nooitmeer vertrekt deze zomer, als ze einde contract is, na drie seizoenen Neckarsulmer Sport Union in de Bundesliga, naar de actuele nummer drie Thüringer HC. Daar wordt de 24-jarige teamgenote van Nathalie Hendrikse. Eerder speelde Nooitmeer in Nederland voor Quintus en Dalfsen voordat ze naar het Franse Metz Handball vertrok en daarna aansloot bij Octeville-sur-Mer. Handball. Nooitmeer is een van de 35 speelsters die bij coach Per Johansson op de lijst staan voor de EK-kwalificatieduels met Tsjechië in maart. Bij de Zuid-Duitse club was Nooitmeer, naast haar aanvoerderschap, ook een belangrijke pion in de defensie. Dit seizoen moet ze met haar ploeg hard werken om klassenbehoud veilig te stellen. “Van de ene kant is het jammer dat we Sharon moeten laten gaan,” aldus de club in een persbericht, “maar het is wel te begrijpen met het aanbod dat ze kreeg. Spelen bij een club met europese ambities. Een nieuwe sportieve stap, daar hebben we volledig begrip voor,” aldus haar trainer Thomas Zeitz. Bij Neckarsulm staan verder nog Annefleur Bruggeman, Marloes Hoitzing en Amber Verbraeken onder contract. Laatstgenoemde bezet plek 14 op de lijst van beste schutters in de Bundesliga: 60 treffers waaronder 10 benutte strafworpen.

1. Laura van der Heijden jaartje langer bij Chambray Touraine – Oranje-international Laura van der Heijden (33) blijft ook komend seizoen onder contract hij het Franse Chambray-Touraine. De linkspoot sloot in de zomer van 2022 aan bij de ploeg die actueel vijfde staat. In de kwartfinale om de Franse beker moest Van der Heijden met haar ploeg woensdagavond buigen voor Metz: 33-23.

Van der Heijden startte met handbal bij Nieuwegein, schoof door naar VOC om vervolgens een ‘rondje buitenland’ te maken: Oldenburg, Team Esbjerg, Ferencvaros, Bietigheim, Sifok, Dortmund en Chambray-Touraine. Komend weekeinde speelt ze met haar ploeg in de European League het uitduel tegen Thüringer HC. Met twee punten uit drie duels telt de Franse ploeg vier punten minder dan de Duitse koploper in groep B.  Op 17-jarige leeftijd maakte de Amersfoortse op 16 oktober 2007 haar debuut in Oranje tegen Japan.  

cover Oranje-international Laura van der Heijden blijft nog een jaartje bij het Franse Chambray-Touriane

foto Reza

Deel dit bericht