Nieuws

Kritiek scheidsrechtersbaas op IHF-voorzitter, treedt terug voor Olympische Spelen

Van de Redactie - Onrust in de Internationale Handbal Federatie (IHF), zo kort voor het Olympisch toernooi als een van de grote hoogtepunten van de sport. Ramon Gallego bevestigde zijn ontslag als voorzitter van de IHF-spelregel- en scheidsrechterscommissie via Twitter. Hij zal niet aan zijn taken beginnen op zijn achtste deelname aan de Olympische Spelen: hij heeft aangekondigd dat hij zich onmiddellijk zal terugtrekken uit alle huidige functies en verantwoordelijkheden, aldus de Spanjaard, die fulltime hoogleraar is aan de Universiteit van Oviedo. De IHF bevestigde de terugtrekking en kondigde een verklaring aan.

Ramon Gallego, foto IHF

Ramon Gallego was zelf meer dan 25 jaar actief als scheidsrechter tot 2000, waarvan 15 jaar onder de vlag van de IHF waarvoor hij 342 internationale wedstrijden leidde waaronder twee Olympische finales in 1992 en 1996. Na zeven Olympische Spelen en elf wereldkampioenschappen als scheidsrechter en/of official reist de Spanjaard voor zijn achtste deelname niet af naar Tokio. In plaats daarvan kondigde Gallego zijn ontslag aan uit alle functies en verantwoordelijkheden bij de IHF. In totaal zijn er meer dan 25 projecten getroffen, meldt Gallego.

 

Inmenging

"De redenen hiervoor zijn ernstige meningsverschillen met de voorzitter van de IHF, de Egyptenaar Hassan Moustafa – in juli wordt hij 77 - vanwege zijn inmenging in de nominaties van de scheidsrechters. Des te belangrijker omdat we vlak voor de Olympische Spelen in Tokio zijn", zei Ramon Gallego in het geschil met de IHF-president in het openbaar. "Ik denk dat de beste scheidsrechters genomineerd moeten worden voor de beste evenementen, ongeacht geslacht of nationaliteit, ongeacht hoeveel koppels uit één land, alleen de kwaliteit moet belangrijk zijn", vervolgt Gallego.

"De IHF-scheidsrechters zijn eerlijk en professioneel (helaas niet in economische zin), en ik kan geen enkele politieke druk tolereren die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen,” vervolgt Ramon Gallego en benadrukt: “Vooral de eerlijkheid en onafhankelijkheid van de scheidsrechters en officials in de sport zijn het beste teken van de eerlijkheid van de betreffende organisatie. Na 36 jaar bij de IHF is het niet het gedroomde afscheid, maar is het belangrijker om elke nacht met een gerust geweten te blijven slapen en mijn vrienden in de ogen te kunnen kijken."

Hassan Moustafa, IHF-voorzitter, foto IHF

Onpartijdigheid

Een IHF-woordvoerster bevestigde woensdag de terugtrekking van Ramon Gallego bij het Duitse Persbureau (DPA) en betreurde de beslissing van Gallego. "De Spanjaard kondigde zijn terugtrekking aan nadat zijn accreditatie voor het olympisch handbaltoernooi in Tokio was ingetrokken", meldt DPA uit een eerdere mail van Gallego waarin de inbreng van Moustafa werd betwist omdat hij twijfelt aan de onpartijdigheid van scheidsrechters als ze uit dezelfde continentale regio komen als een van de teams in een wedstrijd.

Het geschil zou zijn losgebarsten toen een Noors team op het programma stond voor de voorronde-wedstrijd tussen Zweden en het WK-gastland Egypte op het WK in januari. Daarnaast wil de Egyptenaar maar één koppel scheidsrechters per land toelaten. "Ik denk dat de beste scheidsrechters moeten worden genomineerd voor de belangrijkste toernooien, ongeacht geslacht of nationaliteit, ongeacht hoeveel teams uit een land komen, ongeacht de taal van de teams en scheidsrechters", aldus Gallego in die bewuste e-mail.

Overigens is er de laatste dagen behoorlijke commotie ontstaan door berichten in een vooraanstaande Japanse krant die er op zinspeelt dat de Olympische Spelen in Tokio afgelast moeten worden. De krant, Asahi Shimbu, een van de officiële partners van de Olympische organisatie, benadrukt in diverse berichten dat een dergelijk groot evenement een ‘bedreiging vormt voor de gezondheid van de Japanners.’
Premier Yoshihide Suga wordt dringend verzocht ‘een rustig maar vooral objectief besluit te nemen over de huidige en toekomstige situatie en uiteindelijk ertoe te komen de Spelen deze zomer niet door te laten gaan.'
Verder merkt de Japanse krant op dat het bestuur van het Internationaal Olympische Comité zich ‘zelfingenomen gedraagt en de wil van de Japanse bevolking negeert.’

 

 

Deel dit bericht