Nieuws

Lofzang in de pers, koninklijke gelukwensen voor wereldkampioenen

Van de Redactie – Het besef dringt langzaam door. Terwijl iedereen in Japan – althans dat nemen we op dit moment van schrijven aan – op één oor ligt, hebben de binnen- en buitenlandse media hun berichten en foto’s de wereld in gestuurd. Niets dan lof, veel lof zelfs.

Een bloemlezing:

 • Minister-President Mark Rutte twitterde:

Allerbeste van de wereld! Na een zinderende finale en een fantastisch toernooi heeft het dames handbalteam het WK handbal gewonnen. Van harte gefeliciteerd @nedteamhandbal met deze unieke prestatie.

 • Ook de koninlijke familie was het sportieve hoogtepunt bijna aan de andere kant van de wereld niet ontgaan en stuurde hun gelukwensen:

“Wat een geweldige prestatie.” Zo omschrijven koning Willem-Alexander en koningin Máxima via social media de historische wereldtitel van de Nederlandse handbalsters in Japan. “In een zinderende finale bleek het Spaanse handbalteam niet tegen het geweldige spel van het Nederlandse handbalteam opgewassen. Wat een geweldige prestatie. Met veel trots feliciteren wij het dameshandbalteam van harte met hun titel Wereldkampioen Handbal 2019.”

 • John Volkers (De Volkskrant) noemt het ‘een verdiende erkenning voor de handbalsters en een crematie van een traditie’. Hij spit terug in de tijd, naar 2006, de Handbal Academie, die zoveel talenten afleverde binnen een van de kleinere teamsporten van Nederland. Die topsportopleiding, door de hele wereld met jaloezie bekeken, bestaat sinds 2006, en is opgericht door Sjors Röttger (NHV) en Charles van Commenée (NOCNSF). “En met behulp van welwillende ouders,” stipt hij aan.
 • “Jarenlang dicht bij een titel, maar je moet echt wereldkampioen worden om de erkenning te krijgen die je verdient,” gaat Volkers verder die aangeeft dat buiten het hockey en korfbal Nederland zelden een wereldtitel pakt in een balsport.

               

                foto IHF

 • “Het zat ons dit toernooi mee, maar ik denk toch dat onze vechtlust en mentale kracht de doorslag hebben gegeven. We liepen tegen ­nederlagen aan, maar gaven nooit op en stonden er wanneer het moest,” blikt Laura van der Heijden terug op al dat moois.
 • Het WK winnen, zo noteert Hans Ruggenberg in De Telegraaf, was volgens velen vooraf al een onhaalbare zaak. “Ervaren krachten die bij hun club geen makkelijk seizoen kenden, zoals Lois Abbingh en Tess Wester, die niet altijd speelden. Of anderen, zoals Danick Snelder en Estavana Polman, die terugkeerden van blessures. En dan ontbraken ook nog Nycke Groot, Maura Visser en Yvette Broch, waarmee Oranje de laatste jaren het mondiale podium besteeg. Eenmaal samen is er een ongedefinieerde vorm van chemie en dan groeit deze meidengroep naar een niveau dat ze nooit bij hun club zullen halen.”
 • Rogier van ’t Hek (NRC) schrijft: “De slotfase van de wedstrijd paste perfect in het beeld van dit WK. Een toernooi waar Nederland net zo wisselvallig presteerde als het scoreverloop in de finale.”
 • Verschillende bekende Nederlanders zijn door het dolle heen dat de Nederlandse handbalsters voor het eerst de wereldtitel hebben veroverd. Op social media feliciteren de sterren het team met de overwinning op Spanje.
 • Thomas Acda vond de wedstrijd ‘bloedspannend. "Kijk met zo’n instelling word je wereldkampioen! ‘Gefeliciteerd meiden!", schrijft hij op Twitter. Ook Barbara Barend is ontzettend trots op de sporters. "Zooo mooooooiii! Wat een toppers allemaal! Huize Barend ontploft!"
 • Of wat te denken van deze lofzang: "Jaaaaaaaahhhhhhh!!! Wereldkampioen!! Wat een bikkels!! Zo gaaf!", reageert Viktor Brand. Ook Frank van der Lende vindt de winst "Vet! Echt sick!"
 • Volgens Bas Muijs is dit de perfecte revanche van Estavana Polman op haar vriend Rafael van der Vaart. "Hoppa! Wereldkampioen! Polman neemt negen jaar na de verloren finale WK-voetbal revanche voor Van der Vaart op Spanje met de wereldtitel. Geweldig!"
 • Claudia de Breij is het daar mee eens. "Zo mooi dit!", schrijft ze. "Ik hou van Rafaël van der Vaart. Iemand aan wie de term ‘spelersvrouw’ jaren kleefde zit daar een heerlijk trotse spelersman te zijn."

cover foto IHF

Deel dit bericht