Nieuws

Loïs Abbingh: een lange periode van wachten breekt aan

Loïs Abbingh: een lange periode van wachten breekt aan

Door Frits Feuler – In het verre Rostov heeft Oranje-speelster Loïs Abbingh het niet makkelijk. Het Coronavirus, wel of geen vervolg van de competitie, wel of geen laatste Russische titel. Moet ze noodgedwongen ook nog de FINAL4 in Boedapest missen? En hoe zit het met de EK-kwalificatieduels met Nederland tegen Spanje? 

Vragen….vragen….een korte update van haar bevindingen.

Het Coronavirus heeft de hele wereld zowat in zijn greep. Hoe ervaar jij dat in jouw omgeving? Is er voldoende medische hulp? Welke beperkingen gelden er in Rostov en voor jou persoonlijk?

Loïs: “Je merkt dat iedereen er natuurlijk continu mee bezig is. In mijn omgeving heeft gelukkig niemand medische hulp nodig gehad en ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft. Het is wel mooi in deze tijd dat je wat extra aandacht aan elkaar besteedt en wat vaker vraagt hoe het gaat. In Rostov is het ook nog niet echt aan de orde, maar ik krijg daar ook niet heel veel van mee. Ik ben uit voorzorg in thuisquarantaine, omdat ik uit Europa kwam. Er komen hier geregeld artsen en ik moet 2 keer per dag mijn temperatuur doorgeven. Dus er is genoeg controle.”

De handbalplannen staan op nul, denk ik. Hoe kom je verder de dag door? Fitness aan huis?

Loïs: “Deze week is de eerste week dat de club ook een ‘stop’ heeft ingelast. Ik denk dat we in de komende dagen horen wat de planning wordt voor volgende week en of we weer mogen trainen. Verder train ik inderdaad alleen thuis, veel kracht training dus.”

De Russische titel was zo goed als zeker op zak, de beker zal ook richting Rostov gaan. Maar Europees is de stekker eruit. Teleurstelling? Geen Boedapest zoals verleden jaar om je carrière in Rusland op een goede manier af te sluiten? Want met Rostov kun je niet meer begin september afreizen naar Boedapest als de FINAL4 gespeeld wordt!

Loïs: “Ik zou het heel erg raar vinden als de FINAL4 van de Champions League naar september gaat. Ik snap dat er maatregelen getroffen moeten worden, maar dat vind ik erg onrechtvaardig. Ik wil het inderdaad bij Rostov goed afsluiten en speel het liefste die FINAL4. Mocht dat niet lukken dit seizoen dan vind ik dat hij afgeschaft moet worden. Het is een beloning van de prestaties van dit seizoen, niet van het volgende. Wat betreft de Russische competitie is er nog niks definitief. Dus ik hoop natuurlijk nog dat we die kunnen uitspelen en dat ik het hier mag afsluiten met nog een kampioenschap.”

Rostov, winnaar Super Cup 2019

Hier lazen we dat Ambros Martin met Rostov en de nationale ploeg 'gewoon' doortrainde. Klopt dat? Hoe ervaar je dat als dat zo is geweest?

Loïs: “De meiden van de Russische nationale ploeg hebben inderdaad vorige week nog getraind. Rusland had nog geen beperkingen opgelegd voor sport, dus zij konden trainen in Rusland. Dat is hun beslissing.”

Geen revanche van de WK-finale tegen Spanje, maar die wedstrijd hebben we nog te goed in juni mogen we hopen. Kijk je daar naar uit?

Loïs: “Ja zeker weten! Het is zo jammer dat we nu niet in maart in Ahoy kunnen spelen. Dat was iets waar iedereen van ons naar uit keek. Laten we hopen dat iedereen de trainingen weer een beetje kan oppakken de komende tijd zodat we helemaal klaar zijn voor die wedstrijd in juni.”

Ook de Olympische Spelen nu een jaartje later. Wat betekent dat voor jou, als gedreven speelster en wereldkampioen? Kun je zo lang nog wachten?

Loïs: “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat de spelen niet doorgaan deze zomer, maar het is de beste beslissing. Andere dingen zijn nu belangrijker. Mijn focus ligt nu gewoon op 2021 en ik kan niet wachten tot we een definitieve datum weten. Dan kan iedereen die in zij agenda zetten! Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit.”

Binnenkort de overstap naar Odense. Hoe ziet het tijdplan eruit voor de verhuizing?

Loïs: “Ik heb echt geen idee, haha. Dat gaat volledig afhangen van het programma hier, dus tot wanneer ik moet blijven. En hoe de invulling van de zomermaanden eruit ziet (EK-kwalificatie). Maar ik gok dat ik in juli die kant op ga.”

Je vriend Joost is niet bij je in Rostov.

Loïs: “Ja, dat is natuurlijk niet leuk. Ik zit ver weg van mijn familie en hij is een enorme steun voor mij. Maar we kunnen er nu niks aan veranderen helaas. Het is een uitzonderlijke situatie en we proberen er allemaal het beste van te maken.”

En wat wil je aan de lezers van HSP nog kwijt?

Loïs: “Blijf gezond!”

cover Loïs Abbingh bij Super Cup 2018

foto archief HSP

Deel dit bericht