Nieuws

MAKKIE HANDBAL VENLO IN SKOPJE; VELO MOET NOG AAN DE BAK

In de European Cup heeft Super Cup- en bekerwinnaar Handbal Venlo eenvoudig het eerste van twee duels met het Noord-Macedonische WHC Cair Skopje gewonnen. In Skopje ging het vlotjes: na een 10-19 voorsprong bij rust eindigde de partij in 26-39. Meer dan voldoende om volgende week in Blerick-Venlo het karwei af te maken en door te stromen naar de laatste 32 ploegen.

Linkerflankspeelster Diede Konings tikte de 30e voor de Nederlandse ploeg binnen: 15-30. Meteen ook de grootste marge in het vrij eenzijdige duel. Topschutter werd Lisanne Kruijswijk: twaalf pogingen, elf treffers. Voor Venlo kwamen ook Sharon Grummel (7 uit 7 en 3 assists) en Elise Flipsen (6 uit 7) tot hoge scores. De overige treffers kwamen op naam van Diede Konings (5), Ruby Vaessens (3), Demi Smolenaers en Pien de Swart (ieder 2), Frencis Portengen, Lynn Kuipers en Minke van Katwijk (ieder 1). Lisa Rovers pareerde 6 van de 24 schoten (25%), Marit Buckers kon slechts één schot van de negen tegenhouden.

VELO ontkwam bij het Europees debuut niet aan een nederlaag: op bezoek bij het Turkse Ankara Yenimahalle werd het een 29-25 nederlaag. Bij rust bedroeg het verschil één: 15-14. Carmen Riepe (9 uit 11 en 2 assists), linkerflankspeelster Maud Schuit (7 uit 8) waren de topschutters bij de ploeg uit Wateringen. De overige doelpunten kwamen op naam van Kirsten van Steenbergen (3), Angelique van Duijvenbode (2), Lotte Duijnisveld, Lexie Louwerens, Michelle Huf en Talisa van Bergen en Henegouwen (ieder 1). Anne Koenraad weerde 7 van de 29 schoten af (24%), collega Caitlin Angevaarde kwam tot 3 uit 10. Volgende week zaterdag is de return in eigen hal.

Het Spaanse Elche, dat in de European Cup het tweeluik met het Bulgaarse HC Byala op Spaanse bodem afwerkt, maakte vrijdagavond al korte metten met de zwakke opponent: 54-13. Pippy Wolfs (6) en Tessa van Zijl (3) kregen streepjes achter hun naam. Zondag (11:30 uur) is de return.

In Eupen debuteerde de vrouwenploeg zaterdagavond in de European Cup met het duel tegen Zalgiris Kaunas uit Litouwen. Het werd een heus feestje in de knusse sporthal: na een 18-15 ruststand pakte de Belgische vice-kampioen de eerste winst: 36-27. Of dat voldoende is voor de volgende ronde, moet volgende week blijken. Rechteropbouw Lynn Bürschaper scoorde 8 uit 11, Nolwen Dattolico was op links met 7 uit 10 eveneens succesvol. 9 speelsters bij Eupen werkten zich op het scoreblad.

DUITSLAND

In de Bundesliga liet Flensburg – zeven treffers Kay Smits – opnieuw een punt liggen. In de laatste tikken van de wedstrijd slaagde Hannover-Burgdorf erin de gelijkmaker op het bord te krijgen: 26-26. Voor Flensburg verliespunt nummer 4: vijf duels, tweemaal winst, tweemaal gelijk, eenmaal verlies.

In de tweede Bundesliga viel de productiviteit van hoekspeler Kaj Geenen op: de flankspeler trof namens VfL Lübeck-Schwartau liefst zeven keer doel uit negen pogingen. In Aue wonnen Geenen en co met 26-27. Midweeks plaatste de ploeg, met ook Niko Blaauw, zich voor de volgende bekerronde na een 22-31 zege bij Bergische Panther. De volgende opponent in eigen huis op 3 oktober is Leipzig. Ook Robin Leunissen vindt stilaan zijn draai bij TV Hüttenberg: op bezoek bij laagvlieger Vinnhorst werden de eerste punten binnen gehaald: 32-37. Leunissen scoorde twee uit twee.

Bij de vrouwen ging Nathalie Hendrikse met Thüringer op bezoek bij haar oude club. Neckarsulmer. Het werd een makkelijk avondje voor de linkspoot die zelf 3 uit 3 scoorde: 17-39. Treffers van Annefleur Bruggeman (3), Amber Verbraeken (2), Marloes Hoitzing (1) en Sharon Nooitmeer (1) konden de thuisploeg niet aan een of twee punten helpen. Met 0 uit 3 bengelt de ploeg uit Zuid-Duitsland op de 14e en laatste plek. Ook verlies voor Jessie van de Ruit (4) in het uitduel met Buxtehude: 30-24. Larissa Schutrups pakte 5 van de 18 ballen. Bij de thuisploeg scoorde Kalia Klomp 2 uit 4 en had twee assists. Dortmund was bij rust nog niet zeker van winst tegen Blomberg-Lippe: 14-12. Na de viel bij 22-19 het beslissende gaatje dat de gasten niet meer gedicht kregen: 31-25. Harma van Kreij was goed voor 3 uit 5 en 1 assist, Zoë Sprengers kwam niet binnen de lijnen.

CHAMPIONS LEAGUE

In februari 2019 won Györ in de CL voor het laatst een duel bij het Roemeense CSM Bucuresti: toen 25-27, met acht treffers Nycke Groot. Zaterdag opnieuw winst in de derde speelronde van de groepsfase: 23-27. Kari Bratset Dale legde er zes in, de Koreaanse Ryu Eun-Hee vijf. Yvette Broch scoorde niet. Christina Neagu – wie anders – was met vijf treffers uit tien pogingen de trefzekerste speelster bij CSM waar keepster Laura Glauser 14 van de 40 schoten pareerde (35%). Rinka Duijndam kwam eenmaal van de bank bij de Hongaarse ploeg. Regerend kampioen Kristiansand, met zesmaal Loïs Abbingh, haalde fors uit in Polen: Zaglebie Lubin werd met 20-34 verslagen. Ploeggenote Ana Vyakhireva - ze speelde enkele jaren geleden nog samen met Abbingh in Rostov - scoorde acht keer. Keepster Katrine Lunde, 43 inmiddels,  stopte 17 van de 32 schoten, goed voor 53%!

Ferencvaros. verliezend CL-finalist 2023, incasseerde de derde nederlaag in drie duels. Ditmaal werd het bezoek aan Krim Mercator met een nederlaag afgesloten: 32-26. Angela Malestein kwam tot 2 uit 5. Esbjerg keek bij rust tegen Metz nog tegen een 16-17 achterstand aan. De 25-25 van Reistad - acht treffers - tien minuten voor tijd, luidde de Deense zege in: 29-27. Bij de Franse kampioen haald Louise Burgaard 6 uit 9.

Moregen neemt Odense - zonder de aan haar schouder geblesseerde Bo van Wetering - het op in Frankrijk tegen Brest Bretagne, met Merel Freriks.

EUROPEAN LEAGUE

In de European League bij de vrouwen kwamen twee Nederlandse speelsters in actie: Dijon - met Kristy Zimmerman - ontving het Noorse Molde, met Romée Steverink. Na een 11-15 ruststand was de eindscore ook voor de bezoeksters: 29-35. Zimmerman pareerde 9 van de 33 schoten, Steverink kwam tot 3 uit 3.

Later meer.....

cover Velo: zware taak om marge van vier weg te poetsen tegen Turkse Ankara Yenimahalle 

foto FB Velo

Deel dit bericht