Nieuws

Marc de Vreede knokt zich na zware blessure terug bij Quintus

Marc de Vreede knokt zich na zware blessure terug bij Quintus

AD SPORT / Peter Lotman - Voor Marc de Vreede van Quintus is deze handballoze periode van extra belang om terug te keren op zijn oude niveau. Hij scheurde vorig jaar zijn kruisband en is na zijn revalidatie hard aan de slag om bij de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer in vorm te zijn. “Ik wil er heel graag straks weer bij zijn in het eerste van Quintus.”

Regelmatig vragen we hoe de handballers in onze Haagse/Westlandse regio deze moeilijk tijd doorkomen. Na Donny Vink, Rick van Ravesteijn, Caspar Hovingh, Esther de Vos en Collin de Vette dit keer Marc de Vreede.

De Vreede had juist voordat de coronacrisis uitbrak al een training meegedaan bij de Heulse club. “Ik was dus net lekker op gang aan het komen, maar moest helaas stoppen met die gezamenlijke trainingen. Dat kwam voor mij beroerd uit, maar de gezondheid van iedereen staat natuurlijk voorop. Ik probeer elke week zo’n drie keer krachttraining te doen voor mijn knie. Dat is op advies van mijn fysio. Het is belangrijk de knie aan te sterken en te onderhouden.”

“Ook moet ik veel conditie opdoen. Die is na een jaar stilzitten erg achteruit gegaan. Ik heb mijzelf als doel gesteld met de start van de voorbereiding weer volledig fit te zijn en vooral ook op het juiste gewicht terug te zijn. We hebben er zelfs weddenschappen op afgesloten met een aantal teamgenoten.”

Noodlot

De spelbepaler van Quintus was na zijn overstap van Hercules juist bezig aan een sterk seizoen toen het noodlot toesloeg. Hij weet zich het moment nog haarscherp voor de geest te halen.

“Op 14 februari 2019 in het bekerduel met Hellas scheurde ik na een sprongschot mijn voorste kruisband in mijn linkerknie. Daarbij was ook mijn meniscus gescheurd. Ik voelde gelijk dat het mis was. Je weet op dat moment, dat het klaar is. Gelukkig kon ik snel terecht bij een orthopedische kliniek in Amstelveen. Na de operatie heb ik lang moeten revalideren,” aldus de Rijswijker die in de tussentijd ook vader werd.

Als gymleraar op een middelbare school zit hij momenteel ook thuis. “Uiteraard zijn wij gesloten. Ik werk al vier weken vanuit huis. Mentorleerlingen opbellen, leerlingen op afstand voorzien van opdrachten en uitleg. Wel vreemd om niet direct in contact te staan met de leerlingen. Ik ben wel blij, dat het mooi weer is en dat wij nog naar buiten mogen. Ik had me niet kunnen voorstellen thuis te moeten blijven zitten. Dan was ik helemaal gek geworden.”

Achter de schermen

Marc de Vreede bleef als teambegeleider nauw betrokken bij de Westlandse ploeg. “Het was prettig om deel te kunnen uitmaken van de technische staf. Op dat vlak heb ik veel geleerd en zag wat er achter de schermen allemaal moet gebeuren voordat de spelers aan een wedstrijd kunnen beginnen. Ook hield ik contact met de club en de spelers. Zo heb ik toch ook nog mooi het kampioenschap meegemaakt.”

“Maar het allermooiste is toch om weer binnen de lijnen te staan. Ik mis het enorm en kijk er naar uit zelf weer te kunnen handballen. Zeker met het team voor komend seizoen met een aantal mooie versterkingen erbij. Dan kunnen wij weer in de top van de eredivisie meedoen. Ik hoop dat de crisis snel voorbij is en we weer aan de slag kunnen. Tot die tijd is het vooral thuis en buiten zelf trainen en ervoor zorgen dat ik die weddenschappen winnend kan afsluiten…”

cover November 2018, Quintus tegen Bevo, Mark de Vreede bij een doelpoging

foto archief HSP / Patrick Dolkens

Deel dit bericht