Nieuws

Merel Feriks geniet met volle teugen van elke minuut bij Oranje

‘Erbij zijn op de bank is ook al een mooie ervaring’

Door Frits Feuler– Daar stond ze parmantig opgesteld tussen de grote ‘dames’ van Oranje bij de voorstelling van de ploegen in de uitzwaaiwedstrijd tegen Angola. Merel Freriks, 20 lentes jong. Geboren in Hoofddorp, verhuisd naar Emmen. Na zeven jaar E&O verruilde ze de Emmens club voor het Duitse Bensheim-Auerbach, onder de rook van Frankfurt am Main. “Een perfecte stap voor mij,” legt ze naar haar zevende interland uit. Ze voegde twee treffers toe aan haar totaal tot dan: 13. “Ik heb genoten! Genoten allereerst dat ik bij het grote Oranje mag mee trainen en nu dan ook nog spelen. Spelen als voorbereiding op een EK! Elke keer is het anders, soms moeilijk. Maar het went wel en het gaat steeds beter.”

Bij haar Duitse club kende ze vorig nog wat aanpassingsproblemen.  “Moeilijker toen ook in een nieuwe omgeving. Maar ik krijg nu meer ballen op de cirkel en dan groei je vanzelf naar een hoger niveau.”

Afwachten

Dat hogere niveau is natuurlijk nu zeker gevraagd door het ontbreken van illustere voorgangers op het EK, Yvette Broch en Danick Snelder. “Voor de jongeren in de groep is het tot het weekeinde afwachten welke keuzes de bondscoach maakt om nog zes speelsters toe te voegen. Samen met Nikita van der Vliet ben ik in beeld voor die positie aan de cirkel, mijn favoriete plekje!” grapt ze. “We hebben het vanavond beiden goed gedaan, denk ik.” Samen scoorden de youngster vijfmaal en dat in een defensie waar de tegenstanders vanwege wat extra kilo’s wat meer plek innamen dan gebruikelijk. Maar beiden lieten zien dat ze met die situaties behoorlijk overweg kunnen. Slim opstellen, goede balaannames en dito afwerken. Ga er maar aan staan!

Met vallen en opstaan aan de cirkel bij Angola: Merel Freriks

Veel ervaring in de rugzak, allemaal opgedaan bij haar Duitse ploeg en Oranje U 19 waarmee ze diverse internationale toernooien speelde. “Je voelt je sterker worden. De competitie in Duitsland is erg fysiek. Spelen in Jong Oranje levert ook een brok aan internationale handballessen op,” weet ze inmiddels. Ooit werd ze door het Leo van der Kar-fonds uitgezonden om eens in de handbalkeuken van topclub Györ te kijken. Een enorme ervaring! “In Jong Oranje speel ik veel met en tegen leeftijdsgenoten. Dit is weer anders. Overal goede speelsters om me heen, daar leer je enorm veel van. Ik heb destijds bewust voor Bensheim gekozen. Sarah van Gülick en Sanne Hoekstra kenden mij en wierpen een balletje op bij de trainer. Ik zie dit als een opstapje naar wellicht een nog hogere club of competitie,” steekt ze haar ambities niet onder stoelen of banken. Momenteel staat ze met haar ploeg op de elfde plek in de Bundesliga en moet er nog richting het einde van het seizoen gesprint worden om niet in degradatiegevaar te komen.

Kansen

Bij Oranje wordt ze door de ervaren krachten goed opgevangen. “Ze helpen bij goed,” klinkt het haast een tikkeltje verlegen. Hoeft niet, ze staat haar mannetje, zo veel is zeker. “De voorbereiding op zo’n EK is anders, ook lastig. Wat ik verwacht van dit EK? Geen idee! Laat Oranje eerst de groepsfase doorkomen, dan kijken we verder. Met of zonder mij, al zou ik al blij zijn met een plekje op de bank. Daar kun je ook heel veel leren!” En als ze er niet bij mag zijn? “Dan ga ik zeker wel een of twee wedstrijdjes kijken in Montbéliard, dat is niet zover rijden vanaf Bensheim.”

Haar MBO-studie heeft ze even op een laag pitje gezet. Tijdens haar  driejarig verblijf op de Handbal Academie heeft ze de opleiding Maatschappelijk dienstverlener behaald. “Nu doe ik een aantal cursusjes en werk ik. Later komt wel weer het moment om een studie op te pakken,” kijkt ze vooruit. “De komende jaren heeft handballen voorrang!”

Deel dit bericht